Topiknyitó: Portfolio 2010. 01. 07. 13:43

Nyugdíj: Sólyom László bolhából csinált elefántot   

Ugrás a cikkhez
A köztársasági elnök élt alkotmányos vétójogával, a régóta várt, bár nem kevés vitát kavaró reformról szóló törvénynek meg könnyen lehet, hogy lőttek. Nagyjából így lehet összefoglalni az aktuális helyzetet magánnyugdíjpénztári fronton, hiszen ha az...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=126661
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2010. 09. 15. 11:51
Előzmény: #1  Portfolio
#21
"Nem szokatlan a régióban, hogy támadást indítanak a feltőkésített nyugdíjpillér ellen, Szlovákiában és Lengyelországban is lehetett hallani hasonló esetről. Ez viszont inkább riogatás, és félelemkeltés, annál is inkább, mivel gazdaságpolitikai szempontból hibás lépés lenne államosítani a második nyugdíjpillért. A nyugdíjrendszer nem arra való, hogy rövid távon felszántva a rendszert megszépítsük az államháztartási adatainkat. Hosszú távon gondolkozva van létjogosultsága a rendszernek, még úgy is, hogy kezdetben több nehézséggel is szembe kellett nézni."
Törölt felhasználó 2010. 03. 24. 10:12
Előzmény: #1  portfolio
#20
Kedves Somi András!

Ugye most viccel?

\"Az önkormányzati rendszer felszámolására viszont szükség van, de nem azért, mert sokan nem élnek vele, hanem mert egyszerűen alkalmatlan több százezer tagot számláló, több százmilliárd forintos vagyont kezelő szervezetek irányítására.\"

Akkor javaslom, hogy szüntessük meg a világ tőzsdéit és a tőzsdei részvénykereskedést általában, ill. a tulajdonosi közgyűlésket, hiszen az Ön szavaival élve az ilyen szervezetekben a sokszázezer kis tulajdonos úgysem tud döntést hozni. Azt még nem sikerült kihámoznom, hogy államosítaná inkább a nyílt részvénytársaságokat, vagy kötvényre csrélné a részvényeket. És kik lennének az új tulajdonosok, ha nem állam bácsi? Az igazgatóság? Vagy más, nemzetközi, nyílt részvénytársaságok? Vagy amerikai nyugdíjalapok? És azok miért jobb tulajdonosok? Az amerikai befizető jobb tulaj, mint a magyar?

Ha valakinek a gondolataiban nagy ellentmondást látok - elnézést érte, akkor az Ön, és nem Sólyom László.
gazmber 2010. 01. 11. 22:02
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
#19
"...akiknek elegük van az ilyen kormánypárti védőbeszédekből..." az látszik, hogy a cikk írójának (az Aegon támogatta!) és a hasonló érdekek mentén készültek firkálmányok fizetőinek mennyire csepeg a nyáluk a felhalmozott vagyonra, stb. ... azért szkandereznek, hogy most a kormánypárti, vagy később a jelenleg ellenzéki mutyisztánok tehetik-e majd rá a kezüket....a lényeg "...a dolgozó járjon jól...ott a járda !..." (Hofi)
Törölt felhasználó 2010. 01. 11. 18:27
Előzmény: #1  portfolio
#18
Jól van Andráska, most pedig siess vissza a pártszékházba, és lopd el még gyorsan, amit tudsz, mielőtt szeretett kormányod el nem adja azt..
Törölt felhasználó 2010. 01. 08. 15:45
Előzmény: #16  mondoka
#17
A szimpla életjáradéktól eltérő termékek, akár az egyösszegű felvét bevezetéséről állandó a szakmai vita. Én is hajlanék abba az irányba, hogy szélesebb kínálattal kellene az eltérő igényeket kiszolgálni, így például megfelelő körülmények között (például megszabott minimumidő és/vagy maximum járadék) a banktechnikai járadék is megfelelő megoldás lehet.

A szűkebb kínálat mellett az áttekinthetőség és az összehasonlíthatóság szól, így kötöttebb, de transzparensebb lehet a rendszer, ami azért fontos szempont, és messze nem előnytelen a résztvevők számára. Azt se felejtsük el, hogy könnyen visszaüthet a túlzott szabadság, ha nem megfelelően mérik fel a nyugdíjasok a kilátásaikat, és hirtelen sok, járadék nélkül maradt, nagyon idős ember jelenik meg a rendszerben.

Ha nem mindenki választ életjáradékot, akkor ráadásul fennáll a veszélye, hogy nem lesznek elegendően a kockázatközösségben ahhoz, hogy tényleg megoldható legyen a kockázatmegosztás.

Ez persze mind elmélet, a gyakorlati implementáció más kérdés. Azért azt is érdemes szem előtt tartani, hogy nem most alapítanánk meg a magánnyugdíjrendszert, a piacon régóta jelenlévő szolgáltatók vannak, amelyek eddig is hozzájutottak a profitjukhoz, csak sokszor nehezebben követhető módon, mint egy explicit, szabályozott, for-profit struktúrában.
mondoka 2010. 01. 08. 14:59
#16
Az elhangzottakon túl továbbra is kitartok, és ki lehet tartani amellett,
-hogy vajon,
és őszintén,
és valójában kérdezve,
a pénztárba befizető és jövőbeni szolgáltatásra jogosult, miért nem dönthet és miért nem választhat magának szabadon nyugdíjbavonuláskor :

(1.) Egyösszegű kifizetést ,
(2.) Bármilyen rövid, vagy hosszú futamidőre banktechnikai járadékot,
(3.) Az elején vagy végén fix idejű életjárdékot egy vagy két személy életére,
(4) Tisztán egy személyre szóló életjáradékot.

-Miért nem választhat? És a jövőben bármikor is, alanyi jogon mindenki miért nem választhat?

Hogyha az ügyfeleknek és pénztértagoknak nem a lenyúlása,
nem finoman kifejezve is az általuk nem óhajtott és nem választott ELŐNYTELEN helyzetbe való hozása volna a cél, akkor szabadon választhatnának !

A kockázati közösség pedig futhatna aközött a néhány ember között akik a 3-as és a 4-es verziót választották !

De még ez sem igaz!
És az is hazugság hogy szükség van a kockázati közösségre, hogy a rövidideig és a hosszúideig élők kompenzálják egymást !

Hiszen a kifizető ezért a kockázatért ígyis úgyis kockázati prémiumot számit majd fel, illetve von le a leendő nyugdíjjból, amely úgy néz ki hogy a rövidéletűek kétszer fizetnék meg ennek a költségét !
Egyszer a kockázati prémiumnak a megfizetésével, amivel a nyugdíjakat megterhelik , hogy legyen a hosszú életnek fedezete.
Másodszor pedig a korai elhalálozás esetén a korán elvesztett életjáradékkal, ami erősen ráfizetéses lesz a tőkefelhalmozónak!
A magyarországi ügyfelekkel szembeni etikai viszonyok, és jogszabályalkotás alapján ez előnytelen szituáció teljességgel valószínű.
Én élek a gyanúperrel !
Törölt felhasználó 2010. 01. 08. 14:46
Előzmény: #14  jumbo2
#15
Sok, nagyon sok bélsarat...
Akasztott embert el tudnák játszani...Hitelesen...:-)
Bocs!
jumbo2 2010. 01. 08. 14:42
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
#14
Ha sürgető a kérdés (nem értem, miért), akkor mit csinált a kormány az elmúlt 8 évben.
Most már nem alakítsanak semmit.
Törölt felhasználó 2010. 01. 08. 10:27
Előzmény: #12  jumbo2
#13
A cikk nem a kormány társadalmi támogatottságáról szól, hanem a magánnyugdíjpénztárak átalakításának sürgető kérdéséről, amelynek megoldása ismét távolabb került tőlünk. A Fidesz magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos átfogó álláspontját nem ismerjük, a mostanában napvilágot koncepció ("svéd modell") a társadalombiztosítási nyugdíj, azaz az első pillér átalakításáról szól (természetesen a két pillér sorsa összefonódik, de ennek részleteit még nem fejtette ki a Fidesz). A párt magánnyugdíjpénztári konncepciójáról így nem lehet sem jót, sem rosszat mondani, nem lehet összehasonlítani az országgyűlés által elfogadott új törvénnyel, ami viszont elfogadható módon rendezné a jelenleg szabályozatlan kérdéseket. Lehet jobb szabályt alkotni, csak nagyon rövid az idő, már most késésben vagyunk (mint általában minden fontos szabályozással).

SA
jumbo2 2010. 01. 08. 10:02
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
#12
Érdekes módon a legfontosabb dolog kimaradt a cikkből.
A jelenlegi kormány mögött semmiféle társadalmi támogatottság nincsen, ráadásul a választási programjukban sem szerepelt ez az átalakítás. Pedig mi fontos változás, ha nem ez?

Vagyis nem tudom, honnan veszik a bátorságot eme törvény megalkotásához.

Ezen kívül 3 hónap múlva választások lesznek, a fidesz pedig egyértelműen egy másik rendszert támogat. Mi értelme meghozni egy olyan törvényt, amit kormányváltáskor azonnal megsemmisítenek?
Törölt felhasználó 2010. 01. 08. 09:29
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#11
A magánszámlán lévő megtakarításból életjáradékot vásárol a pénztártag a nyugdíjba vonuláskor. Ez viszont szükségszerűen azzal jár, hogy az egyidőben járadékot vásárlók kockázatközösséget alkotnak, ez biztosítja, hogy a megtakarításából mindenki élete végéig kaphasson járadékot, függetlenül attól, hogy meddig él. Más esetben könnyen előfordulhatna, hogy elfogy a pénz, ha valaki tovább él, mint arra számítani lehetett, és pont a legfontosabb, nagyon időskori jövedelem esik ki. A régi és új szabályozás e tekintetben nem különbözik, az új törvény viszont pontosan meghatározott járadéktermékeket vezetett volna be a régi törvényben csak elnevezéssel szereplő, nem paraméterezett, számítási képletekkel nem meghatározott elvi lehetőségek helyett.
Törölt felhasználó 2010. 01. 08. 09:18
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#10
Jelenlegi szabályok szerint miért nem lehet a nyugdíjas évek alatt örökölni a megtakarítást? Az egy magán számlán levő vagyon, ki örökölné akkor? Talán a mnyp?
Törölt felhasználó 2010. 01. 08. 09:03
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#9
Kedves Iboka!

Az örökölhetőség feltételei nem változnának az új törvényben sem, eddig is, és ezután is csak a nyugdíjba vonulás előtt van szó ilyenről, a nyugdíjas évek alatt nem lehet most sem örökölni a magánnyugdíjpénztári megtakarítást (a kedvezményezettek köre szűkül házastársra és közeli hozzátartozóra - akikre egyébként is hagyná az ember a vagyonát). Az egyösszegű felvét lehetősége pedig továbbra is adott azoknak, akiknek az eredeti törvény lehetőséget biztosított erre. Ez távolról sem az összes pénztártag, csak azok, akiknek kevesebb a felhalmozási ideje 180 hónapnál. Ők egyébként 2013-ra, amikor a rendszer elindulna, már javarészben nyugdíjba mennek, tehát az új szabályok egyszerűen nem érintik őket.

Üdv,
Somi András
mondoka 2010. 01. 08. 00:45
Előzmény: #7  watson
#8
Fűnyíró elv szerint nem szabad szinte semmihez nyúlni. Ebben egyetértek veled.
watson
watson 2010. 01. 07. 23:56
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#7
egyetértünk, az örökölhetőség és az egyösszegű kifizetés a lényeg, a cikk írója meg egy buta firkász az egyik oldalról ahogy andiso agymosott a másikról...

A magas nyugdíjak arányos csökkentése jó kis szocialista ötlet, márcsak az alacsonyakat kell mellé emelni és akármennyit dolgozott a fazon kapjon ugyanannyit. Ez hülyeség, te is beláthatod.
Inkább a roki nyugdíjakat tizedeljék meg és a 62 év alattiak nyugdíját vonnák meg (gondolok itt a 40 éves rendőr nyugdíjasokra), és max. az állami (magas) nyugdíjakat kalkulálhatnák újra ahogy a lengyelek is tették.
mondoka 2010. 01. 07. 23:39
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#6
Andiso és Iboka tökéletesen egyetértek veletetek! És szerintem mindenki aki tisztában van a helyzettel, az érdekeivel és nem akarja hogy becsapják és kisemmizzék sz.-al húggyal.
Elnézést a kifejezésért!
Törölt felhasználó 2010. 01. 07. 23:15
Előzmény: #1  portfolio
#5
Miről beszél a cikk írója? Amikor beléptem ebbe a rendszerbe, az egészben a legjobb dolognak a szabad örökölhetőséget és az egyösszegű kifizetés lehetőségét tartottam. Ezek a pontok egyáltalán nem apróságok, és felforr a vérem, ha azt a reményt is el akarják venni tőlem, hogy 65 évesen tudjam élvezni az évtizedek alatt tőlem levont összegnek legalább ezt a kis részét. Szerintem milliók osztják a véleményemet, akiknek elegük van az ilyen kormánypárti védőbeszédekből.

Egyébként, ha valakit érdekel, elmondom a legegyszerűbb megoldást a nyugdíjrendszer egyik problémájára.

A magas nyugdíjakat arányosan lecsökkenteném, és már ki sem kellene tolni a nyugdíjkorhatárt, mert lenne elég pénz a kifizetésekre. (Mellesleg azok a magasabb jövedelműek is jobban járnának, akik egyébként nem érnék meg a nyugdíjas kort.) Ez még senkinek sem jutott eszébe?

Tisztelettel:

Egy Magyar Polgár

watson
watson 2010. 01. 07. 15:39
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#4
andison, te melyik bolygón jársz? Kimosta az agyad a HírTV? :DD

Törölt felhasználó 2010. 01. 07. 15:15
Előzmény: #1  portfolio
#3
Én még mindig azon csodálkozom, hogy vannak a médiában olyan emberek (mint például e cikk írója), akik azt hiszik érdekeiket szem előtt tartva átgázolhatnak az egész országon és belehazudhatnak 10 millió ember szemébe. A fene egye meg ezt az oldalt, az összes újságíró hülyének nézi az embereket és a médián keresztül próbálja az gondolkodásukat manipulálni! Már tele a hócipőm a kormánypárti újságírók hazugságaival. Mi volna ha csak egyszer végre nem egy ködfüggönyön keresztül néznék a dolgokat, hanem valóban az itt élő emberek és az ország javát szolgálva irogatnák cikkeiket? Talán még újságíró is válhatna belőlük egyszer.

Törölt felhasználó 2010. 01. 07. 14:17
Előzmény: #1  portfolio
#2
A cikk (elfogult!) írója, gyakorlatilag számon kéri Sólyom Lászlón a szakmaiságot, illetve -hamisan!- úgy állítja be, mintha a magánynyugdíjpénztári rendszer -általa hibásan \"reformnak\" nevezett- átalakítása a köztársasági elnök \"hibájából\" hiúsulna meg.

Holott pont a szakmaiság követelte meg Sólyomtól, hogy a szakterületébe tartozó problémákat észrevéve, megtagadja az aláírását annak a törvénynek, amit -ha alá írt volna- számos más szervezet vitt volna az AB elé, melyet ebben az esetben, majd utólag, visszamenőleges hatályal érvénytelenített volna az.

Azaz, ha Sólyom hagyja az Alkotmányellenes törvény kihirdetését, azza többet ártott volna az egyébként is gyengélkedő magyar jogrendnek, de még az 1997-es, mára megbukott nyugdíjrendszernek is, mint azzal, hogy az alkotmányossági kontrollt időben kérte!

Mert az vitathatatlan (amire bizonyíték, hogy ezt a kérdést szándékosan kerüli is a cikkíró), hogy egy egyoldalú, a magánnyugdíjpénztári tagságot önként vállalló polgár számára hátrányos szerződésmódoítás Alkotmányellenes! Azaz az Alkotmánybíróság biztosan megvétózza a kormány elhibázott törvényét, ami viszont egyértelműen a kormány és a kormánypártok hibája (erre a végkövetkeztetésre a cikkíró is eljut, bár más megközelítésben)!

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek