Topiknyitó: pampa 2009. 12. 18. 10:58

VÁLASZTÁS 2010  

Lassan aktuális lesz.



Egy kis olvasnivaló:



Vasban nehéz MSZP-snek lenni



A jelenlegi adatok azonban nem támasztják alá a szocialisták optimizmusát. A közvélemény-kutatások a júniusi EP-választásoknál is rosszabb eredményeket prognosztizálnak. Számításaink szerint ebben a helyzetben nem zárható ki az sem, hogy az ország három-négy kisebb megyéjében, Vasban, Zalában, Tolnában, esetleg Nógrádban nem lesz a pártnak sem egyéni, sem listás mandátuma.



A legrosszabb pozícióból a Vas megyei jelöltek vágnak neki a kampánynak. A megyeszékhely, Szombathely ugyan a mai napig MSZP-s polgármester vezetése alatt áll, a közgyűlési többség azonban már rég áttolódott a jobboldalra. A párt Vasban hagyományosan rosszabbul teljesít az országos átlagnál, a 2006-os győztes országgyűlési választáson is csak harminchat százalékot kapott a Fidesz ötvenhárom százalékával szemben, és egyéni körzetet már akkor sem sikerült elhozniuk. Az EP-választáson az egyik legrosszabb szocialista eredmény született ebben a megyében, alig haladta meg a 13,3 százalékot.



Ha az MSZP akár csak egyetlen százalékkal rontott támogatottságán az utóbbi hat hónap alatt, akkor egy mostani választáson kalkulációink szerint a párt megyei listájának nem jutna parlamenti hely. (A számítás természetesen hipotetikus, hiszen két különböző időpontban zajlott választás adatain alapszik, és a végeredményt 2010-ben a párt népszerűségi adatai mellett a riválisok támogatottsága, illetve a részvételi arányok is befolyásolhatják.)



Vas megyében négy mandátumot osztanak ki a területi listán. 2006-ban kettő jutott a Fidesznek, és az úgynevezett kétharmados szabály miatt az MSZP-nek is kettő.

Hogyan születik a listás mandátum?



Az MSZP szorult helyzetének megértéséhez érdemes felidézni, hogyan szabályozza a választási törvény a területi listás mandátumok kiosztását. A választás első fordulójában a pártlistára leadott szavazatokat elosztják a kiosztható mandátumok száma +1-gyel, azaz Vas megyében öttel. Az osztás eredménye adja meg azt a számot, ami egy mandátumot ér. Vasban 2006-ban 147 980 szavazatot adtak le, ebből adódóan 29 596 szavazat után kapott egy-egy párt egy parlamenti helyet.



A fideszes szavazatokból bőven kijött két mandátum, a szocialistáknál viszont nem. Náluk a kétharmados szabályt alkalmazták, azaz ha egy pártnak van annyi fel nem használt szavazata, amennyi kiteszi a mandátumhoz szükséges szám kétharmadát, még egy jelöltje bejut. Ekkor viszont az így felhasznált szavazatok és az egy mandátum elnyeréséhez szükséges szavazatok közti különbséget levonják az országos listára átvitt szavazatokból. Vas megyében az utolsó listás képviselői posztot 19 730 szavazattal szerezték meg, amihez az EP-választásival azonos, 13,3 százalékos eredményt kell teljesíteni.



Az MSZP listáját Ipkovich György, szombathelyi polgármester vezeti, a második helyet Nemény András megyei elnök kapta, ő a párt országos listáján is rajta van, a harmincharmadik.

Zalában jobb MSZP-snek lenni, de nem sokkal



Kissé jobbak a zalai szocialisták kilátásai. Zalában az uniós választást 14,6 százalékkal zárta a párt, és a 2006-os adatok alapján számításunk szerint 11,1 százalékos listás eredmény is elég egy megyei listás parlamenti helyhez. A megyében 2006-ban az öt egyéni körzetből egyet, Göndör Istvánét sikerült megnyerniük, kettőben a Fidesz–KDNP első fordulós győzelmet aratott. A 2006-os harminchét százalékos listás eredmény két helyre volt elég, a Fidesznek itt három mandátuma lett.



Az előrejelzést azonban megzavarhatja az is, hogy a térségben mindkét nagy párt – belső konfrontációi miatt – nagy cseréket hajtott végre. Göndör nem indul egyéniben, és a területi listán sem kapott helyet. A lista élén Baracskai József megyei elnök áll, őt a Göndört váltó Fodor Csaba követi.

A Jobbik bekavarhat



Tolna megyében, ahol négy országgyűlési hely vár listás kiosztásra, 15,3 százalékos teljesítményt hoztak júniusban a szocialisták, a 2006-os adatok alapján számolva legalább 13,3 százalék kell ahhoz, hogy a helyi listavezető bekerüljön a parlamentbe. Ha ez meglesz, akkor Harangozó Tamás megyei elnök, a volt EP-képviselő öccse, a Mozaik Klub egykori tagja szerezhet mandátumot.



Nógrád lélekszámban az ország legkisebb megyéje négy egyéni és négy megyei listás mandátummal. 2002-ben és 2006-ban a pásztói és a salgótarjáni kerületben az MSZP jelöltje nyert, a szécsényi és a balassagyarmati kerületekben a Fidesz–KDNP győzött. A megye nem teljesen reménytelen a szocialistáknak, hiszen az EP-választás is az országos átlag feletti támogatottságot jelzett, itt 17,7 százalékot értek el, és a 2006-os választáson 13,3 százalék elég volt egy listás hely megszerzéséhez. De nyáron a Jobbik nagyobb támogatottságot kapott, 18,7 százaléka egy teljes százalékot vert a szocialistákra. Így az új választáson egészen más szituáció állhat elő, mint 2006-ban, amikor még Boldvai Lászlónak és a jelenleg titokminiszterként működő Juhász Gábornak is sikerült egyéni mandátumot nyernie.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pampa 2010. 02. 22. 16:15
Előzmény: #998  pampa
#1000
Érdekes álláspont a vitáról.

Mesterházy:

"Mi van akkor, ha Orbán Viktor önnel nem vállalja a vitát, Bokros Lajos viszont szeretné, hogy megütközzenek? Kiáll vele?

– Nem.

Miért?

– Mert nem látom értelmét. Az emberek számára az a valós választás, hogy a fideszes ideológia vagy a szociáldemokrata értékrend mellett teszik-e le a voksot. Már látszik: az MDF nem szólhat majd bele az ország irányításába. A jelenlegi közvélemény-kutatások szerint sem kerül be a parlamentbe, hiszen erre jelenleg a Fidesznek, az MSZP-nek és a Jobbiknak van esélye.

Akkor vita Vona Gáborral?

– Szóba sem jöhet. Nem tartom demokratikus pártnak a Jobbikot, sőt, kimondottan káros a magyar társadalom szempontjából az az az ideológia, amelyet képvisel.
Törölt felhasználó 2010. 02. 22. 08:57
#999
link
MDF: jelöltek és támogatók bemutatkozása
pampa 2010. 02. 22. 08:15
Előzmény: #992  pampa
#998
Igértek 8 éve....

Igértek 4 éve....

Igérnek most is,de most hozzáteszik,hogy be is fogják tartani....

"A szocialisták miniszterelnök-jelöltje úgy vélte, a Bajnai-kormány munkájának köszönhetően az ország visszaemelkedett a legjobbak közé, teljesítménye pedig példaértékűvé vált az Európai Unióban is. Mesterházy szerint az ország ezzel egy olyan történelmi fordulópontra érkezett, amikor végre lehetőség van arra, hogy nem egy megszorító program mellett kell belevágni a modernizációba, így pedig valószínűleg szociálisan igazságosan lehet majd azt végrehajtani.

Az elmúlt húsz évben minden párt belekerült egy ígéretlicitbe, aztán kiderült, hogy ezek az ígéretek nem teljesíthetők, az MSZP vállalásai azonban most arról szólnak, hogy ezek finanszírozható és megvalósítható ígéretek. A válságnak azonban akkor van vége, amikor mindenki úgy érzi, hogy visszatért az életül a régi kerékvágásba – tette hozzá a szocialista politikus. .

még -- 47 -- nap
watson
watson 2010. 02. 21. 19:42
#997
már TV üzenetekben nyomulnak a papok, hogy mások megsemmisítésére törekvés verbálisan is fuj-fuj :))
Vajon a Házmesterházy vagy a kispártokat megsemmisítő Viktor sponzorálja a Jobbik ellen őket?
Törölt felhasználó 2010. 02. 21. 19:35
Előzmény: #991  Törölt felhasználó
#996
"ugrált tapsolt , énekelt, csak igazat nem mondott. Nem beszélt a 8 éves tolvajbandáról, nem említette a nagy munkanélküliséget"

..ha az emberek ünnepelnek, akkor nem szoktak a nehézségekről ,gondokról említést tenni :DD
watson
watson 2010. 02. 21. 18:45
#995
MDF-ből mondta ma valaki, hogy a svédasztalnál behabzsolni a kaját éppen olyan modortalanság, mint a a kopogtató cédulák habzsolása :)))
tokos. 2010. 02. 21. 12:08
Előzmény: #993  tokos.
#994
Azt mondjuk nem teljesen fogom, ha a gonosz gazdagokat meg akarják adóztatni, akkor miért nem az osztalék után kell fizetni 15 milla felett 50% adót.
Ja, hogy akkor Kapolyi elvtárs, meg Gyurcsány elvtárs esetleg rosszul járna?
Ja, étem már!!! Szopjon a becsületesen dolgozó réteg!
tokos. 2010. 02. 21. 12:06
Előzmény: #992  pampa
#993
Az ő programjuk reális, megvalósítható. Nyomát nem találni benne populizmusnak.

Mancika ott állt az első sorban, és boldogan tapsikolt Mesterházynak.
pampa 2010. 02. 21. 11:36
Előzmény: #991  Törölt felhasználó
#992
Néhány igéret:

"Elkészült az MSZP kormányprogramja. „A mi programunk konkrét reális és megvalósítható”- mondta Mesterházy Attila. A 60 oldalas dokumentum tartalmazza a szocialisták következő négy évre szóló programját. Például a terveik szerint négy év alatt négy százalékkal csökkentenék a munkavállalók járulékterheit. Az MSZP úgy számol, hogy 2014-ig átlagosan 20 százalékkal növekedhetnek a bruttó keresetek, ami 12 százalékos reálbér emelkedést jelent. 2011. január 1-jétől 12 ezer forintig ismét adómentesek lesznek a melegétkezési utalványok, az üdülési csekk pedig a mindenkori minimálbér összegéig lesz adómentes a jövő évtől kezdve. Az évi 15 millió forintnál többet keresők számára viszont az 50 százalékos személyi jövedelemadó-kulcs bevezetését javasolják. „Nem osztogatni kell, hanem befektetni, hogy közeledjünk a rendszerváltás álmának eléréséhez. A hasznot annak kell adni, akit a válság legjobban sújtott, úgy, hogy ne veszélyeztessük az ország hosszú távú fejlődését”- mondta a miniszterelnök-jelölt.

A fejlődés egyik fontos eleme szerintük az infrastruktúra fejlesztése, ezért a szocialisták az elkövetkező négy évben felépítenék az M8-as és M9-es autópályát, amellyel Kelet-Magyarország felzárkózását segítenék elő. Tovább építenék az M3-as és M4-es autópályát, valamint az M44-es és M66-os gyorsforgalmi utat. Továbbá országszerte 500 kilométer utat újítanának fel Uniós forrásokból

A szocialisták a nyugdíjasokra is gondoltak. 2011-től hároméves nyugdíjkorrekciós programot hirdetnének. Ígéretük szerint évente megdupláznák a méltányossági nyugdíjkassza összegét, valamint egyszeri, 75 ezer forintos kegyeleti támogatásban részesülnének azon özvegyek, akik átlag alatti nyugdíjat kapnak.

Az MSZP emellett egy központot hozna létre a banki ügyfelek védelme érdekében, törvényt alkotnának a képviselők jogairól és kötelezettségeiről, valamint három évvel meghosszabbítanák a 2011-ben lejáró földvásárlási moratóriumot is.
atv.hu
Törölt felhasználó 2010. 02. 21. 10:20
Előzmény: #990  pampa
#991
Ez az Mszp kampány nyitó gyalázatos volt, igaz hozták önmagukat. Az új vezért lendvai ildi tanította be, ezért nagyon minden olyan pedagógusos, kisiskolás, ünnepségre hasonlított. Egykét őstulok komcsi nyugdíjas szót kapott és isteníthették az eszmét. Mesterházy ugrált tapsolt , énekelt, csak igazat nem mondott. Nem beszélt a 8 éves tolvajbandáról, nem említette a nagy munkanélküliséget, azt sem mondta miért nem hoztak létre legalább az utolsó fél évben ezer munkahelyet sem. Megint átverésre készülnek, a tudatlanok átverésére, ezért megint csak igérgetnek. Közben az ország belegebed a komcsik által felvett hitelektől.
Gusztustalan Mszp,-Mdf_Szdsz
pampa 2010. 02. 21. 09:20
Előzmény: #979  Törölt felhasználó
#990
Ha a számok minket igazolnak akkor jöttök a statisztikával....

Nem kellene mellébeszélni,ezek nyilvános adatok az Országgyűlés lapján találhatók.

Inkább véleményezd ez a kijelentést:

Nem indítanak belső vizsgálatot a helyi szocialisták amiatt, hogy egy csütörtöki zárt körű rendezvényükön valaki titokban felvételt készített Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök beszédéről, és nyilvánosságra hozta azt - közölte Nemény András, az MSZP Vas megyei elnöke szombaton az MTI kérdésére. A Magyar Nemzet azt írta szombati számában, hogy az MSZP egyik Vas megyei vezetőségi tagja felvette Gyurcsány előadását, a hanganyagot pedig eljuttatta lapjukhoz. Gyurcsány a lap szerint azt mondta: a szocialistáknak ellenzékben úgy kell majd politizálniuk, hogy a leendő miniszterelnök „minden hétfő reggel átkozza a pillanatot”, amikor tudatosul benne, hogy kik állnak vele szemben.

még -- 48 -- nap
Törölt felhasználó 2010. 02. 20. 21:50
Előzmény: #988  Törölt felhasználó
#989
igen olvasatlanul, egyhangúlag megszavazni valamit az nagyon - nagyon racionális

erdélyi nemzettársainkat elárulni, cserbenhagyni sokadszorra is úgyszintén nagyszerű racionális cselekedet
Törölt felhasználó 2010. 02. 20. 21:48
Előzmény: #980  Törölt felhasználó
#988
igen olvasatlanul, egyhangúlag megszavazni valamit az nagyon - nagyon racionális

erdélyi nemzetársainkat elárulni, cserbanhagyni sokadszorra is úgyszintén nagyszerű racionális cselekedet
Törölt felhasználó 2010. 02. 20. 21:35
Előzmény: #986  user24
#987
egyre jobb vagy 24-es felhasználó
amúgy a múltkor te jöttél a 15 évesekkel meg a pornó oldalakkal:))

csupa gyerek:
link
:)
user24 2010. 02. 20. 21:03
Előzmény: #957  Törölt felhasználó
#986
nagyjából dórika szintjén vannak, csak csúnyábban beszélnek.
sztem az van megzuhanva, aki gyerekkel akar politikát csinálni.
majdnem pedofil.
Törölt felhasználó 2010. 02. 20. 18:30
Előzmény: #984  Törölt felhasználó
#985
Mongóliába miért kell Veres elvtársnak elutaznia a lotyójával 2 000 000 Ft-os közpénzekből???
Veres elvtárs válasza: " fontos vámpolitikai kérdésekről kellett előkészítéseket megbeszélni" Mongóliával van egyáltalán kereskedelmi tevékenységünk?
Veres elvtárst mikor nevezték ki Medgyessy Úr helyett utazó nagykövetté?
Törölt felhasználó 2010. 02. 20. 18:19
Előzmény: #983  Törölt felhasználó
#984
Makaó igaz Kínához visszacsatolt terület, de pénzügyileg Taiwanhoz hasonlóan továbbra is teljesen önálló tartomány.
Veres elvtárs Makaón járt, azaz Off-shore területen, mert Makaó erröl is híres. Kezeli a bankszámlákat még mindig????
Hová tünt az országból kb 15-20 000 Milliárd Forint??? Ez az összeg nyomtalanul eltünt az országból
Törölt felhasználó 2010. 02. 20. 18:13
Előzmény: #982  Törölt felhasználó
#983
Célpont: A Bkv több mint egymilliós tanulmányi szerződést kötött egy körúti virágbolttal. A munka nem volt nagy, "magyarról- magyarra" kellett fordítani egy meglévő tanulmányt. A szálak bizonyos szakszolgálat nyugdíjas részlegéhez vezetnek. Felettébb érdekes:)
Léteznek Magyarországon érinthetetlen emberek??
Törölt felhasználó 2010. 02. 20. 18:08
#982
Tényleg érdekelne, tárgyilagos válasza.
Törölt felhasználó 2010. 02. 20. 16:34
Előzmény: #967  tokos.
#981
1-2 kivétel lehetne, persze.
De épp nem a máv + a bkv...

Topik gazda

pampa
3 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek