Topiknyitó: pampa 2009. 12. 18. 10:58

VÁLASZTÁS 2010  

Lassan aktuális lesz.



Egy kis olvasnivaló:



Vasban nehéz MSZP-snek lenni



A jelenlegi adatok azonban nem támasztják alá a szocialisták optimizmusát. A közvélemény-kutatások a júniusi EP-választásoknál is rosszabb eredményeket prognosztizálnak. Számításaink szerint ebben a helyzetben nem zárható ki az sem, hogy az ország három-négy kisebb megyéjében, Vasban, Zalában, Tolnában, esetleg Nógrádban nem lesz a pártnak sem egyéni, sem listás mandátuma.



A legrosszabb pozícióból a Vas megyei jelöltek vágnak neki a kampánynak. A megyeszékhely, Szombathely ugyan a mai napig MSZP-s polgármester vezetése alatt áll, a közgyűlési többség azonban már rég áttolódott a jobboldalra. A párt Vasban hagyományosan rosszabbul teljesít az országos átlagnál, a 2006-os győztes országgyűlési választáson is csak harminchat százalékot kapott a Fidesz ötvenhárom százalékával szemben, és egyéni körzetet már akkor sem sikerült elhozniuk. Az EP-választáson az egyik legrosszabb szocialista eredmény született ebben a megyében, alig haladta meg a 13,3 százalékot.



Ha az MSZP akár csak egyetlen százalékkal rontott támogatottságán az utóbbi hat hónap alatt, akkor egy mostani választáson kalkulációink szerint a párt megyei listájának nem jutna parlamenti hely. (A számítás természetesen hipotetikus, hiszen két különböző időpontban zajlott választás adatain alapszik, és a végeredményt 2010-ben a párt népszerűségi adatai mellett a riválisok támogatottsága, illetve a részvételi arányok is befolyásolhatják.)



Vas megyében négy mandátumot osztanak ki a területi listán. 2006-ban kettő jutott a Fidesznek, és az úgynevezett kétharmados szabály miatt az MSZP-nek is kettő.

Hogyan születik a listás mandátum?



Az MSZP szorult helyzetének megértéséhez érdemes felidézni, hogyan szabályozza a választási törvény a területi listás mandátumok kiosztását. A választás első fordulójában a pártlistára leadott szavazatokat elosztják a kiosztható mandátumok száma +1-gyel, azaz Vas megyében öttel. Az osztás eredménye adja meg azt a számot, ami egy mandátumot ér. Vasban 2006-ban 147 980 szavazatot adtak le, ebből adódóan 29 596 szavazat után kapott egy-egy párt egy parlamenti helyet.



A fideszes szavazatokból bőven kijött két mandátum, a szocialistáknál viszont nem. Náluk a kétharmados szabályt alkalmazták, azaz ha egy pártnak van annyi fel nem használt szavazata, amennyi kiteszi a mandátumhoz szükséges szám kétharmadát, még egy jelöltje bejut. Ekkor viszont az így felhasznált szavazatok és az egy mandátum elnyeréséhez szükséges szavazatok közti különbséget levonják az országos listára átvitt szavazatokból. Vas megyében az utolsó listás képviselői posztot 19 730 szavazattal szerezték meg, amihez az EP-választásival azonos, 13,3 százalékos eredményt kell teljesíteni.



Az MSZP listáját Ipkovich György, szombathelyi polgármester vezeti, a második helyet Nemény András megyei elnök kapta, ő a párt országos listáján is rajta van, a harmincharmadik.

Zalában jobb MSZP-snek lenni, de nem sokkal



Kissé jobbak a zalai szocialisták kilátásai. Zalában az uniós választást 14,6 százalékkal zárta a párt, és a 2006-os adatok alapján számításunk szerint 11,1 százalékos listás eredmény is elég egy megyei listás parlamenti helyhez. A megyében 2006-ban az öt egyéni körzetből egyet, Göndör Istvánét sikerült megnyerniük, kettőben a Fidesz–KDNP első fordulós győzelmet aratott. A 2006-os harminchét százalékos listás eredmény két helyre volt elég, a Fidesznek itt három mandátuma lett.



Az előrejelzést azonban megzavarhatja az is, hogy a térségben mindkét nagy párt – belső konfrontációi miatt – nagy cseréket hajtott végre. Göndör nem indul egyéniben, és a területi listán sem kapott helyet. A lista élén Baracskai József megyei elnök áll, őt a Göndört váltó Fodor Csaba követi.

A Jobbik bekavarhat



Tolna megyében, ahol négy országgyűlési hely vár listás kiosztásra, 15,3 százalékos teljesítményt hoztak júniusban a szocialisták, a 2006-os adatok alapján számolva legalább 13,3 százalék kell ahhoz, hogy a helyi listavezető bekerüljön a parlamentbe. Ha ez meglesz, akkor Harangozó Tamás megyei elnök, a volt EP-képviselő öccse, a Mozaik Klub egykori tagja szerezhet mandátumot.



Nógrád lélekszámban az ország legkisebb megyéje négy egyéni és négy megyei listás mandátummal. 2002-ben és 2006-ban a pásztói és a salgótarjáni kerületben az MSZP jelöltje nyert, a szécsényi és a balassagyarmati kerületekben a Fidesz–KDNP győzött. A megye nem teljesen reménytelen a szocialistáknak, hiszen az EP-választás is az országos átlag feletti támogatottságot jelzett, itt 17,7 százalékot értek el, és a 2006-os választáson 13,3 százalék elég volt egy listás hely megszerzéséhez. De nyáron a Jobbik nagyobb támogatottságot kapott, 18,7 százaléka egy teljes százalékot vert a szocialistákra. Így az új választáson egészen más szituáció állhat elő, mint 2006-ban, amikor még Boldvai Lászlónak és a jelenleg titokminiszterként működő Juhász Gábornak is sikerült egyéni mandátumot nyernie.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pampa 2010. 01. 14. 08:48
Előzmény: #78  pampa
#80
MDF+SZDSZ=MDF?
Az SZDSZ önállóan aligha indulhatna a választáson. Az MDF igen, de a kampány nagyon drága. A konzervatív fordulatot vett SZDSZ és a szabadelvűvé lett MDF – fura keringőjük után – úgy néz ki, egymásra talált.link
A Népszabadság elemzése.

Érdekes lesz azon MDF szavazók véleménye akik nem szerették az SZDSZ-t. Ugyan ők hová szavaznak?
Vagy azon SZDSZ szavazók akiknek az MDF volt nemkivánatos....

még -- 86 -- nap
Törölt felhasználó 2010. 01. 13. 13:22
Előzmény: #78  pampa
#79
"Nyúlos "1 társaság-mint a ta....../orruk van hozzá
pampa 2010. 01. 13. 13:05
Előzmény: #77  pampa
#78
Még így is elég rizikós lesz az 5 %-ot átlépni.

"MNO - KA
Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese szerdán – a pártja és az SZDSZ lehetséges választási együttműködésére vonatkozó kérdésre válaszolva – elismerte, hogy az MDF folytat tárgyalások az SZDSZ néhány politikusával”.

Lesz egy réteg aki pont ezért nem szavaz rájuk.
pampa 2010. 01. 13. 09:31
Előzmény: #76  Törölt felhasználó
#77
Miért képeznének?
Nem kell magadból kindulni.. :))) már elnézést ezt nem hagyhattam ki.. :)))
Törölt felhasználó 2010. 01. 13. 08:54
Előzmény: #75  pampa
#76
Rákay Kálmán képez téged is, pampa?
pampa 2010. 01. 13. 08:43
Előzmény: #71  pampa
#75
Jön harmadiknak az MSZP ?

"A korábbi cáfolatok és taktikai figyelemelterelés ellenére az Index információi szerint egyre nagyobb az esélye annak, hogy rövid időn belül megállapodás jön létre az MDF és az SZDSZ választási együttműködéséről. Ha megkötik, a szabad demokraták elvesztik nevüket, nem lesz önálló listájuk. Fontosabb jelöltjeik az 5 százalékos küszöb elérésével számolt, befutónak kalkulált MDF-es helyeken indulhatnak. Az együttműködés az önkormányzati választáson folytatódhat, ahol az MDF támogathatja majd az SZDSZ főpolgármester-jelöltjét.link

még -- 87 -- nap
Törölt felhasználó 2010. 01. 12. 12:46
Előzmény: törölt hozzászólás
#74
azt írtam: vagy akármelyiket.
ízlés szerint!
Törölt felhasználó 2010. 01. 12. 12:40
Előzmény: #71  pampa
#73
Kevés volt a 8 év, hogy rájöjjenek, mit és hogyan kellene csinálni. Attól tartok, hogy még további 8 év is kevés lenne. :)
De majd a választások után persze megmutathatják ... :)
Törölt felhasználó 2010. 01. 12. 12:20
Törölt hozzászólás
#72
pampa 2010. 01. 12. 12:03
Előzmény: #63  pampa
#71
Jobb későn,mit soha...

"Szokatlan szakpolitikai javaslattal álltak elő az MSZP egészségpolitikusai - állítja Kökény Mihály. Ez ugyanis nem egy ígéretlicit része. A párt szakértői arra jöttek rá: végre a szakmai racionalitásnak kell érvényesülnie, hiszen a reformok ebben az ágazatban rendre azért buktak el, mert túlpolitizáltak voltak. A szocialisták második kormányzati ciklusának végéhez közeledve elkészült program természetesen a választások utánra szól.link

még -- 88 -- nap
Törölt felhasználó 2010. 01. 10. 22:59
Előzmény: #69  Törölt felhasználó
#70
nyílván a maszopot is nevezhetjük annak, vagy akármelyiket, a romboló és nem jó értelemben vett radikalizmusra gondoltam.
Törölt felhasználó 2010. 01. 10. 22:56
Előzmény: #62  prfecó
#69
semmilyen szélsőségre nincs szükség a parlamentben! sem jobbik, sem szadesz részvételre.
prfecó 2010. 01. 10. 22:49
Előzmény: #66  Törölt felhasználó
#68
meg csináljuk és az önkormiknál sem fog ennyí léhütő dolgozni.

először példamutatás és félpénzre mindenki, lehet menni a versenyszektorba

ott kellenek a jólképzett nyalógépek ))
mondoka 2010. 01. 10. 22:42
Előzmény: #66  Törölt felhasználó
#67
"kifizetett nyugdíj nem lehetne több mint a befizetett járulék" -hozzáteszem plusz a kamatai vagy hozamai.
Se több se kevesebb!
Igazad van jól tennék ha ezt tennék!
Törölt felhasználó 2010. 01. 10. 17:31
Előzmény: #55  pampa
#66
""Az MSZP miniszterelnök-jelöltje az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, a Fidesz kormányra kerülése esetén olyan rendszert vezetne be, amivel nőne a nyugdíjkorhatár és csökkennének a nyugdíjak.
Emellett megszűnne a szolidaritás elve, mert a Fidesz javaslata szerint a kifizetett nyugdíj nem lehetne több mint a befizetett járulék. Vagyis a javaslat nyomán nem lenne finanszírozható a nyugdíjemelés, emelkedne a nyugdíjkorhatár és akár 10-15 százalékkal is csökkennének a nyugdíjak – mondta Mesterházy Attila."

...és milyen jól is tennék, ha ezt megcsinálnák...!
Törölt felhasználó 2010. 01. 10. 16:13
Előzmény: #61  prfecó
#65
"Viszont ősszel Önkormi Választás és én letöröm Orbán derekát , ha addig elbassza a dolgokat!!!!!!!!!"

mit értesz ez alatt? önkormányzati reformot kevesebb ingyenélővel, ahogy ígérte?
mondoka 2010. 01. 10. 15:37
#64
A helyzet és a közhangulat olyan, hogy akár a demokrácia felfüggesztése sem lenne ellenére szerintem a szavazók igazán jelentős részének.
A szavazók jelentős részének nem lenne ellenére, ha ezzel olyan alkut lehetne kötni, amely az ország és polgárainak gondjait maradandó és megnyugtató módon lehetne rendezni.
Persze ez a viszony és hajlandóság a demokráciával szemben, annak felfüggesztésével szemben, nagymértékben feltételes.
Hisz alapvetően nem hemzsegnek a demokrácián kívülről jövő ajánlatok. És még ha akad is ilyen, a kiábrándult emberek szemében sem feltétlenül hitelesek ezek.
Én magam hajlok arra hogy azt mondjam, hogy egyes vezetések alkalmassága, versenyképessége, illetve a sikertelenség közti törésvonal nem a demokraták és az autokraták között húzódik. Főleg ha bekalkuláljuk a mérlegbe az autokratizmus induló hendikeppjét a versenyben.

Mindenesetre a demokraták óriási már már rendszerszintű kudarca és eddigi felelőségük, vagy ennek mellőzése már már döbbenetes.
Meg kell jegyeznünk azért elévülhetetlen érdemeiket az emberi jogok és humánum terén, -HA betartják.
Viszont rendszer szintű bénázásuk, alkalmatlankodásuk, pl. a magyar társadalom működtetésére, ...valószínűleg kitárja a kapukat a más felé is.
Egy lovagi erényeket valló ember talán elmorzsolna egy könnycseppet a demokráciáért, de nembiztos hogy többet is. ....viszont a gond a kockázatokkal van ami ezután következik.
Az autokrata rendszerek is statisztikailag elmondható hogy viszonylag ritkán választották az ideális utat.
Nagy fokú felelősség kell hogy a vezetett, menedzselt társadalmat ne döntse be akár csak a tényleges igazának az érvényesítésének kísérletével egy ilyen ország.
Akár egy nemzetközi konfrontációval, vagy elszigetelődéssel. Persze lehet akár igazuk is, de megsüthetik ha .....
Mindenesetre sokan szomjazzák és szomjaznák a fellendülést, felvirágzást az országban. Lassan a kétségbeesés sokakkal azt mondatná, hogy lemondunk itt bármiről csak menne már ! Odaadnánk érte tán még a nemolyanrégi, de gyorsanfoszló gúnyánkat is amire az van írva hogy DEMOKRÁCIA?
Jól és sikeresen kellene végre működnünk !
Mindenesetre. Bár így lenne!

Sokaknál talán akár ég is a biztosíték ettől amit leírtam. Pedig csak egy vélemény hogy én hogy látom . Ez senkit nem kényszerít vagy kötelez.
Mindenesetre a történelem nem állt meg. És mindebben csak az a szomorú , hogy a változás nem feltétlen csak a javulás és a jobbáválás irányában nyitott. A múltban is így volt ez.
pampa 2010. 01. 10. 14:06
Előzmény: #60  pampa
#63
Valószínűleg a szocialisták által vezetett városok,települések és az az egy megyei közgyűlés pedig azért adósodtak el mert a Fidesz itt is megakadályozta a "nyereséges" működést...

Nem kellene ezzel kamányolniuk.

"A Fideszes vezetésű önkormányzatok eladósodását és - a szocialisták szerint - az ellenzéki párthoz köthető korrupciós ügyeket tünteti fel az MSZP azon a térképen, amit saját honlapjukon keresztül tettek közzé. A térképet itt megnézheti! Szabó Zoltán, szocialista országgyűlési képviselő tájékoztatóján kijelentette: aki kicsiben nem tudja kormányozni az országot, annak nagyban sem fog sikerülni.link
prfecó 2010. 01. 10. 10:33
Előzmény: #60  pampa
#62
Minden politikus hatalomba akarkerülni vagy maradni.

Ezért és ebből élnek.

Személy szerint remélem a Fidesz nem leszrászorulva a JOBBIK-ra a 2/3 eléréséhez.

Viszont ősszel Önkormi Választás és én letöröm Orbán derekát , ha addig elbassza a dolgokat!!!!!!!!!
prfecó 2010. 01. 10. 10:33
Előzmény: #60  pampa
#61
Minden politikus hatalomba akarkerülni vagy maradni.

Ezért és ebből élnek.

Személy szerint remélem a Fidesz nem leszrászorulva a JOBBIK-ra a 2/3 eléréséhez.

Viszont ősszel Önkormi Választás és én letöröm Orbán derekát , ha addig elbassza a dolgokat!!!!!!!!!

Topik gazda

pampa
3 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek