Topiknyitó: pampa 2009. 12. 18. 10:58

VÁLASZTÁS 2010  

Lassan aktuális lesz.



Egy kis olvasnivaló:



Vasban nehéz MSZP-snek lenni



A jelenlegi adatok azonban nem támasztják alá a szocialisták optimizmusát. A közvélemény-kutatások a júniusi EP-választásoknál is rosszabb eredményeket prognosztizálnak. Számításaink szerint ebben a helyzetben nem zárható ki az sem, hogy az ország három-négy kisebb megyéjében, Vasban, Zalában, Tolnában, esetleg Nógrádban nem lesz a pártnak sem egyéni, sem listás mandátuma.



A legrosszabb pozícióból a Vas megyei jelöltek vágnak neki a kampánynak. A megyeszékhely, Szombathely ugyan a mai napig MSZP-s polgármester vezetése alatt áll, a közgyűlési többség azonban már rég áttolódott a jobboldalra. A párt Vasban hagyományosan rosszabbul teljesít az országos átlagnál, a 2006-os győztes országgyűlési választáson is csak harminchat százalékot kapott a Fidesz ötvenhárom százalékával szemben, és egyéni körzetet már akkor sem sikerült elhozniuk. Az EP-választáson az egyik legrosszabb szocialista eredmény született ebben a megyében, alig haladta meg a 13,3 százalékot.



Ha az MSZP akár csak egyetlen százalékkal rontott támogatottságán az utóbbi hat hónap alatt, akkor egy mostani választáson kalkulációink szerint a párt megyei listájának nem jutna parlamenti hely. (A számítás természetesen hipotetikus, hiszen két különböző időpontban zajlott választás adatain alapszik, és a végeredményt 2010-ben a párt népszerűségi adatai mellett a riválisok támogatottsága, illetve a részvételi arányok is befolyásolhatják.)



Vas megyében négy mandátumot osztanak ki a területi listán. 2006-ban kettő jutott a Fidesznek, és az úgynevezett kétharmados szabály miatt az MSZP-nek is kettő.

Hogyan születik a listás mandátum?



Az MSZP szorult helyzetének megértéséhez érdemes felidézni, hogyan szabályozza a választási törvény a területi listás mandátumok kiosztását. A választás első fordulójában a pártlistára leadott szavazatokat elosztják a kiosztható mandátumok száma +1-gyel, azaz Vas megyében öttel. Az osztás eredménye adja meg azt a számot, ami egy mandátumot ér. Vasban 2006-ban 147 980 szavazatot adtak le, ebből adódóan 29 596 szavazat után kapott egy-egy párt egy parlamenti helyet.



A fideszes szavazatokból bőven kijött két mandátum, a szocialistáknál viszont nem. Náluk a kétharmados szabályt alkalmazták, azaz ha egy pártnak van annyi fel nem használt szavazata, amennyi kiteszi a mandátumhoz szükséges szám kétharmadát, még egy jelöltje bejut. Ekkor viszont az így felhasznált szavazatok és az egy mandátum elnyeréséhez szükséges szavazatok közti különbséget levonják az országos listára átvitt szavazatokból. Vas megyében az utolsó listás képviselői posztot 19 730 szavazattal szerezték meg, amihez az EP-választásival azonos, 13,3 százalékos eredményt kell teljesíteni.



Az MSZP listáját Ipkovich György, szombathelyi polgármester vezeti, a második helyet Nemény András megyei elnök kapta, ő a párt országos listáján is rajta van, a harmincharmadik.

Zalában jobb MSZP-snek lenni, de nem sokkal



Kissé jobbak a zalai szocialisták kilátásai. Zalában az uniós választást 14,6 százalékkal zárta a párt, és a 2006-os adatok alapján számításunk szerint 11,1 százalékos listás eredmény is elég egy megyei listás parlamenti helyhez. A megyében 2006-ban az öt egyéni körzetből egyet, Göndör Istvánét sikerült megnyerniük, kettőben a Fidesz–KDNP első fordulós győzelmet aratott. A 2006-os harminchét százalékos listás eredmény két helyre volt elég, a Fidesznek itt három mandátuma lett.



Az előrejelzést azonban megzavarhatja az is, hogy a térségben mindkét nagy párt – belső konfrontációi miatt – nagy cseréket hajtott végre. Göndör nem indul egyéniben, és a területi listán sem kapott helyet. A lista élén Baracskai József megyei elnök áll, őt a Göndört váltó Fodor Csaba követi.

A Jobbik bekavarhat



Tolna megyében, ahol négy országgyűlési hely vár listás kiosztásra, 15,3 százalékos teljesítményt hoztak júniusban a szocialisták, a 2006-os adatok alapján számolva legalább 13,3 százalék kell ahhoz, hogy a helyi listavezető bekerüljön a parlamentbe. Ha ez meglesz, akkor Harangozó Tamás megyei elnök, a volt EP-képviselő öccse, a Mozaik Klub egykori tagja szerezhet mandátumot.



Nógrád lélekszámban az ország legkisebb megyéje négy egyéni és négy megyei listás mandátummal. 2002-ben és 2006-ban a pásztói és a salgótarjáni kerületben az MSZP jelöltje nyert, a szécsényi és a balassagyarmati kerületekben a Fidesz–KDNP győzött. A megye nem teljesen reménytelen a szocialistáknak, hiszen az EP-választás is az országos átlag feletti támogatottságot jelzett, itt 17,7 százalékot értek el, és a 2006-os választáson 13,3 százalék elég volt egy listás hely megszerzéséhez. De nyáron a Jobbik nagyobb támogatottságot kapott, 18,7 százaléka egy teljes százalékot vert a szocialistákra. Így az új választáson egészen más szituáció állhat elő, mint 2006-ban, amikor még Boldvai Lászlónak és a jelenleg titokminiszterként működő Juhász Gábornak is sikerült egyéni mandátumot nyernie.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pampa 2010. 01. 07. 08:53
Előzmény: #39  pampa
#40
Valószínűleg elérték a célt. Most már mindenki ad számlát így nincsen rá szükség.....

Lezárult a "Tiszta Haszon" néven elindított, a feketegazdaság visszaszorítását célzó állami számlajáték, folytatása nem lesz -

A tavaly januárban elindított játékban az állampolgárok valamilyen szolgáltatásért kapott számlájuk kódjával indulhattak, s közülük minden hónapban tízen sorsolással nettó 1-1 millió forintot nyerhettek. A legtöbben építőipari, egészségügyi, szépészeti szolgáltatásokról kapott számlákkal neveztek, az elmúlt évben kétszáznyolcvanezer bizonylat érkezett be.

A Gyurcsány-kormány sokat várt ettől a programtól, a Bajnai-kabinet költségcsökkentő intézkedései nyomán azonban idővel csökkent a számlajátékra, illetve annak népszerűsítésére fordítható forrás. A program lezárult, folytatása nem lesz - írja a Népszabadság.

Folytatódik viszont a krízisprogram, Mesterházy Attila, az MSZP kormányfőjelöltje szerdán közölte, hogy kérésére Bajnai Gordon ígéretet tett erre. Tavaly augusztus elseje óta egyszeri, minimum húszezer, maximum ötvenezer - különös méltánylást igénylő esetben akár százezer - forintos vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek a válság miatt nehéz helyzetbe került családok. A kabinet egyszer már meghosszabbította a programot, az eredetileg tervezett november végi időpont helyett legutóbb január 15-ig tolták ki a befizetések és 31-ig az igénylések határidejét.

A Népszabadság információi szerint 2010. január 5-ig összesen 3,1 milliárd forintot fizettek ki az érintetteknek, a megítélt támogatás átlagosan 40-40 ezer forint volt.

Ez a másik "okosság" ezektől a "jeletős" egyszeri 40-50K és akár 100 K összegektől már megoldodoik az emberek krízis helyzete...

Ebbe a kasszába került a lakosságtól ellopott villanyszámla túlfizetés.
Ezért a lopásért még nem került vizsgálat alá senki.
pampa 2010. 01. 05. 10:46
Előzmény: #38  pampa
#39
Sólyom László:

Amikor Gyurcsány Ferenctől tájékoztatást kértem a gazdaság valódi állapotáról, a kapott anyag egyértelműen félrevezető volt. Akkor úgy döntöttem: olyan boltban, ahol becsaptak, nem vásárolok, s nem kértem több tájékoztatást. Őszöd után pedig az addiginál is jobban beszűkült a kommunikáció közöttünk. Bajnai Gordon három-négy hetente tényszerűen tájékoztat, a fontos kérdésekről pedig azonnal. Korrekt az együttműködés. Olyan, amilyen jogállamban elvárható.link
pampa 2010. 01. 05. 08:54
Előzmény: #36  pampa
#38
Optimizmusból itt sincs hiány....

SZDSZ

"Retkes véleménye szerint a választási felkészülésüket nem nehezíti majd meg, hogy a párt eddig ismert „arcai” közül többen már korábban kiléptek, sokan pedig nem akarnak részt venni a kampányban. A pártelnök szerint ezekhez a személyekhez nagyon sok negatív képzet társult, amiket – véleménye szerint – főleg a politikai ellenfeleik aggattak rájuk. Hozzátette, hogy a jelöltek cserélődése nem befolyásolja alapvetően a párt szavazatszerző képességét. Kijelentette, hogy 2009 nyarán új fejezet kezdődött az SZDSZ életében, ami nem személyekhez köthető, hanem egy szemléletváltozást jelent.

A politikus kijelentette, hogy a jövő évi választásokon 20-25 parlamenti helyre számít, amelynek döntő többsége az országos, a Pest megyei és budapesti listákról jutna be. Nem tartotta azt sem kizártnak, hogy egyéniben is szerezhetnek képviselői helyet. Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha az SZDSZ nem éri el a bejutási küszöböt azt mondta, „egyelőre nem készülünk ilyen forgatókönyvvel, most minden energiánkat a kampányra kell fordítanunk”. Közölte, hogy a meglévő hitelességi deficitet fel kell számolniuk és miközben vállalják az SZDSZ elmúlt 21 évét, végrehajtják a párton belül a szemléletváltást.

(MTI)
exley 2010. 01. 05. 08:32
Előzmény: #35  pampa
#37
Sztem, ma egy párt sincs aki szívesen beülne az mszp-szdsz után hátra hagyott katyvaszba. Bárki részéről felelőtlenség és öngyilkosságal egyenértékű most kormányzást vállalni. Májusra a bruttó nemzeti adósság dollárba eléri a 150-180 milliárd dollárt. A következő kormánynak szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy külföld nem fogja finanszíróznia a magyar állam által felvett hiteleket. Az elmúlt 25 évben a folyamatos neoliberálios gazdaság politika következtében, nincs ma termelés önnáló ipar mezőgazdaság az égvilágon semmi sincs, vándorló multik, 1,5 millió munka nélküli 3,5 millió nyugis, 3 millió improduktiv dolgozó a közszférában a többi az Imf kegyeltje akik felélték a 150 millió dollárt. A választó, ha ezek után elengedik a neolibsiket az igazi felelősöket, akkor megnézheti magát az újj kormány akár jobbik akárki. A szoclibsik részéről jön majd olyan útálat özön, hogy fél évig sem maradnak. El kell vitetni a balhét a szoclibsikkel. Már teljesen mindegy az Országnak gazdaságilag befellegzett.
pampa 2010. 01. 05. 08:27
Előzmény: #35  pampa
#36
50 egyéni hely? Kicsit sokallom. Már az EU. választásnál is rosszul mérték fel a lehetőségeiket.

"A lap információi szerint az ötven kiemelt körzetből a legtöbb fővárosi, de esélyesnek számít több csongrádi, borsodi és szabolcsi kerület is. A szocialisták bíznak Botka László szegedi polgármester egyéni győzelmében is, ahogyan egyéni mandátumot remélnek Káli Sándor miskolci polgármestertől, Lamperth Mónika elnökhelyettestől, Gúr Nándor Borsod megyei elnöktől és Ujhelyi Istvántól, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárától is.
pampa 2010. 01. 05. 08:21
Előzmény: #33  pampa
#35
-- 95 --

"A pártok azt gondolják, hogy nagyjából lefutott a meccs, így nagy kampányolásra nincs ok - vélekedett Wermer András az InfoRádió Aréna című műsorában. A marketingstratéga szerint a Fidesznél az a kérdés, hogy megnyeri-e kétharmados többséggel a választásokat, az MSZP azt gondolja, hogy ez nem fog menni, míg a Jobbik azt, hogy jól fog szerepelni, és nincs szüksége különösebb kampányra.

A Fidesz talán nem akarja elrontani jelenlegi helyzetét, míg a Jobbiknak médiakampány helyett az utca a terepe - emelte ki.

Wermer András úgy látja, az MSZP nagyjából feladta a meccset, megnevezett egy jelöltet Mesterházy Attila személyében, akit a nyilatkozatok alapján azok sem tartanak alkalmasnak, akik megválasztották. Nincs meg az az ember, aki mögé a baloldal fel tud sorakozni, és feladták már, hogy megtalálják ezt a személyt - tette hozzá.

Ez a rész kimondottan jó:
"akit a nyilatkozatok alapján azok sem tartanak alkalmasnak, akik megválasztották"

Ennek ellenére elvárják a lakosságtól,hogy rá szavazzanak....
szarvasvadasz
szarvasvadasz 2010. 01. 04. 11:24
Előzmény: #27  Steelman
#34
Pénz, pénz és pénz, minden a pénzről szól. Mayer Amschel Rothschild (1744–1812), a Rotschild dinasztia alapítója tudhatott valamit, ezt tette és mondta: Give me control of a nation's money and I care not who makes her laws. Avagy add nekem egy ország pénzforgalma feletti uralmat, és nem érdekel, hogy ki hozza a törvényeit. Kis országunk pedig csak kerekítési hiba ebben a játékban.

A politika nem érdekel, csak bekukkantottam.
pampa 2010. 01. 04. 10:28
Előzmény: #32  pampa
#33
Meg a "káderek" bebetonozása is...

A Medgyessy-kormány ráadásul csak jogellenes lépések árán tudott "beférkőzni" a Központi Statisztikai Hivatalba (KSH), a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) és a Magyar Energia Hivatalba (EH). A három vezető közül Mellár Tamást a szolgálati ideje lejárta előtt menesztették - a munkaügyi bíróság szerint nem tehették volna -, a jogszabálymódosítás árán kirúgott Szász Károlyt később ugyancsak a bíróság kárpótolta, a gáztörvény ama passzusát pedig, amely Kaderják Péter "kimozdítását" eredményezte, 2007-ben megsemmisítette az Alkotmánybíróság.

Ilyen előzmények után aligha véletlen, hogy a Szász-utód Farkas István még idén, mandátuma kitöltése előtt lemondott; csakis így lehetett a 2010-es választások előtt kinevezni hat évre a PSZÁF új elnökét, Farkas Ádámot. Az EH éléről szintén idő előtt vonult nyugdíjba a Kaderjákot váltó Horváth J. Ferenc - előkészítve a helyet Bajnai favoritjának, a piacról érkező Matos Zoltánnak. A KSH-s Pukli Péter megbízatása pedig novemberben járt le; az "átmeneti" kormány itt sem kereste az egyeztetés lehetőségét az ellenzékkel, inkább kinevezte az MSZP-nek kedves Belyó Pált.link
pampa 2010. 01. 04. 08:25
Előzmény: #31  zotya32
#32
A taktikázás elkezdődött.

"Az MSZP „ártatlanokat” jelöl egyéniben

A listás mandátumokra hajtanak az MSZP nagy öregjei, terepmunkára pedig jó arcú, "ártatlan" fiatalokat vezényelnek. Hátha lesz, ki elhiszi, hogy az MSZP a szüzek pártja, akiknek soha eszükbe nem jutna egyetlen forintot is lenyúlni. Biztos lesznek nagymamák, akik beleszeretnek a helyes gyerekekbe...link

Még -- 96 -- nap
zotya32 2010. 01. 03. 12:54
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
#31
ez is egy megoldás, ami tovább bővíthető azzal, hogy mindenki lelőheti azt, aki neki nem szimpatikus, aztán ha a végén nem marad senki az országban, legalább újra béke és nyugalom lesz a Kárpát-medence középső részén....
ahol majd békében élhetnek a szlovákok, szerbek és románok....
pampa 2010. 01. 03. 12:26
Előzmény: #29  Törölt felhasználó
#30
penznyelo

Boldog Új Évet!

Olvass vissza. Már megírtam. Csodálatos dolog az internet. Minden rajta van csak vissza kell olvasni.
Én megtettem, nagyon felbosszantott a Gyurcsány azzal amit tett 2006 tavaszán. Akkor már megírtam mivel más lehetőségem nincsen ezért a 4 évet arra szánom,hogy "ingyen" kampányolok ellenük a választásig.
A mi demokráciánk ezt teszi csak lehetővé. Élek vele.
94-98 közötti eseményeknél azért nem vagyok annyira "képben".
Törölt felhasználó 2010. 01. 03. 11:54
Előzmény: #28  pampa
#29
Pampa, te folyamatosan 2006 előtti pártpolitikai ügyekkel jössz. Amiben az a durva, hogy 2006-ban mindezek ellenére a szocikra szavaztál. Így tehát vagy ez nem igaz, vagy az, hogy azokon a dolgokon, amiket ilyenkor írsz, valóban a szocikra lennél/lettél volna felháborodva (hiszen akkor nem oda szavaztál volna). Valamelyik nem igaz. Melyik?

Van egy kis idődimenzióbeli és/vagy ok-okozati katyvasz a sztoriban.

- Nem oda szavaztál? Mert akkor ezzel kapcsolatban volt hazugság, amit írtál.
- Ha oda szavaztál, akkor most miért teszel úgy 94-2006-os ügyek kapcsán, mintha már akkor is mennyire fel lettél volna háborodva a szocikon? Mert akkor ez nem igaz.

Válaszolj.
pampa 2010. 01. 03. 11:40
Előzmény: #27  Steelman
#28
Érdekes ezt a "köteles" szöveget még egy könyv is kielemezte és mégis úgy próbálják életben tartani a köztudatban mintha azt "mondta volna", amit kihoztak belőle...
Kár ,hogy a 23 milla románt kihagyják az idézgetésből...
Pedig akkor ez is a része volt....
Steelman 2010. 01. 03. 11:32
#27
Biztos majd a fülbevalós Tomika, meg a bajszos köteles Lacika és Tokaj Hímvesszeje fog minket megmenteni. Kőkemény 7 km autópályát tudtak átadni a 4 évük alatt anno. Szomorú leírni, de a mostaniaknál talán még ők is jobbak voltak. Az SZDSZ folyton adócsökkentéssel kampányolt és mindig adóemelés lett belőle. Tragédia ami ebben az országban politika címszó alatt folyik.
Törölt felhasználó 2010. 01. 03. 11:11
Előzmény: #25  pampa
#26
"még 97 nap" a kínai naptár szerint. :))
Március 8-n megtörténik a parlament feloszlatása.
Ez a kis örömhir is azt jelenti, kb 60napja van az Mszp-nek- és lehúzzák a választók őket a lefolyón.
pampa 2010. 01. 03. 10:25
Előzmény: #24  saru
#25
A volt igazságügyi miniszter akkor több helyen azt nyilatkozta, már rögzítették azokat az ügyeket, amelyek pártja szerint az elszámoltatás alapját képezhetik, és nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy volt miniszterelnökök álljanak bíróság elé. Elmondta, 2002-től összesítik a korrupciós ügyeket, de emellett a 2006. október 23-i rendőri fellépés is „vizsgálatokat és felelősségre vonást igényel”.
link

még 97 nap
saru 2009. 12. 23. 19:05
Előzmény: #23  pampa
#24
ha eljutunk a választásokig, akkor már elégedett leszek...!
pampa 2009. 12. 23. 12:20
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
#23
Érdekes lenne,ha pl. a gázszolgáltatók 2009-ben számított árait fölülvizsgálnák. Esetleg a 2008- évit is.
Az áramszolgáltatók már visszafizettek a lakosság részére cca 5 MRD-ot mert túlszáláztak és a törvány (!) által meghatározott árnál többet fizettettek meg a fogyasztókkal.
Még ez a "lopás" sem lett kivizsgálva. Remélem az erintettek megkapják érte a büntetésüket.
Törölt felhasználó 2009. 12. 23. 10:10
Előzmény: #19  pampa
#22
ja... és jön az új kormány és minden cuccnak az ára lejjebb megy , semmi nem fog emelkedni , és bőven lesz pénz pl. 30% több az oktatásra -ami tudomisén hányadik fidesz zsenge, nagymértékű adócsökkentés , ing.adó eltörlése, 1 milka új munkahely .. stb, stb .

és megint bedőlünk ezeknek ..

szar mindegyik mszpfidesz, de újból és újból és újból .

röhej

a legjobb az lenne ha senki nem menne el szavazni , és paralel senki nem fizetne adót .

nem forradalom kell ide , hanem anarchia / vagyis , elutasítani mindent ami fentről származik
pampa 2009. 12. 23. 09:16
Előzmény: #20  pampa
#21
Amennyiben lesz olyan megye ahol az MSZP,vagy a Jobbik nem kap 12% több szavazatot akkor nem lesz megyei listás helye az adott megyében?
Valaki számolta már ezt?

Még 108 nap.

Topik gazda

pampa
3 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek