Topiknyitó: zotyó 2009. 12. 15. 20:51

ADÓBEVALLÁS 2009.  

Az adókiegyenlítés szabályai változatlanok,vagy történt változás a 2008-as bevallásra vonatkozó szabályokhoz képest?

Ha tud valaki valamilyen információt,előre is köszönöm.

Üdv:
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2009. 12. 23. 15:20
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
#40
Köszönöm
Törölt felhasználó 2009. 12. 23. 10:53
Előzmény: #38  Törölt felhasználó
#39
Még ha lenne diplomájuk...
Amikor oda kerültem akkor egy rakás érettségizett 18 éves emberkét is felvettek, mert van egy rakás középfokú státusz, mert ugye ott azért lényegesen alacsonyabb esetükben a bérköltség a bértábla miatt, valszeg nyelvvizsgájuk sincs, szóval még erre sem kell pluszt kifizetni. Na de könyörgöm! Egy 18 éves kölyök mit ért az adózáshoz??? Hol tanulnak manapság az adóról középiskolában??? A másik problémám, hogy szerencsétlen keres vagy bruttó 90-et (azt is csak a területi pótlék miatt BP esetén), közben meg még ha nem is kap vagyonosodási vizsgálatot, de simán belefuthat egy több száz milliós éves jövedelmmel rendelkező adózóba egy sima kiutalás előtti vizsgálatban, vagy egy komolyabb egyéni vállalkozó, esetleg ügyvéd esetén. Ja, ügyvédek. Köhöm!!! Sok esetben nem is látja szerencsétlen ellenőr az adózót (ha az nagyon elfoglalt, nem ért hozzá, rémsok pénze van és nincs rá ideje, vagy celeb, esetleg polikus), hanem csak egy ügyvéddel találkozik. Egy dörzsöltebb ügyvéd még a 10 éve az APEH-nél lévő ellenőrt is be tudja vinni az erdőbe. Akkor képzelhetitek milyen hamar hülyét csinálhat ezekből a gyerekekből.
Törölt felhasználó 2009. 12. 23. 10:45
Előzmény: #36  Törölt felhasználó
#38
Tök bénák dolgoznak az apehban.
Friss diplomás kiscsirkék, akik számolni se tudnak. Kommunikálni meg pláne nem az emberekkel.
Sokszor kicsúsznak a 30 napos határidőkből ellenőrzésnél is:) És akkor le kell zárniuk az ügyet.
Törölt felhasználó 2009. 12. 23. 10:36
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
#37
"Szép" történet. Ez érdekelt, hogy bosszúból az APEH piszkálódik-e. Ezek szerint igen, tehát ha nincs kedve valakinek ahhoz, hogy ilyen tortúrának tegye ki magát, jobb, ha hagyja az adókiegyenlítés címen visszaigényelhető összeget a fenébe, mert még a végén "börtönbe kerül".
Gondolom, ilyenkor rámegy 1-2 nap szabadság, utazási költség, ahogy írtad, nem is a legközelebbi helyre utaztatnak, hanem távolabbra (felháborító), hogy még nagyobbat szívjon az ember. (És ezt megtehetik ?) Legalább a költségeidet megtérítették ?
És mindez csak azért, mert a jogszabályok nyújtotta lehetőséggel élve visszaigényli valaki a korábban befizetett összeget. Hát ... Ez az ország ...
Mert ha csak arról lenne szó, hogy kérik a visszaigénylés alapjául szolgáló dokumentumokat (mondjuk postán beküldeni), az o.k., de hogy emiatt ilyen cirkuszt ... Egyértelmű bosszú. Szomorú, hogy ilyen országban élünk.
Törölt felhasználó 2009. 12. 23. 09:44
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
#36
Klasszikus vagyonosodás a klasszikus 13-tizenvalamennyi kérdéssel. :-)
Én minden évben személyesen viszem be a bevallást (úgy is itt van az utcában egy iroda), aztán 1 hónap múlva várom a zsét, mert általában visszaigénylő poziban vagyok. Így mindig leadom a lehető leghamarabb, nem várom meg a májust, így hamarabb jutok a pénzemhez. Idén is ez történt, persze most volt a bénázás az APEH rendszereiben. 2 hétig a TíVí is csak azt fújta, hogy nincs gáz, az APEH úgy is fizet késkamatot. Nem is érkezett meg az összeg a 30 nap letelte után, így érdeklődtem (nem tolakodóan), hogy mégis mikorra várható. Még csak közelítő időpontot sem tudtak megadni, de igyekeztek megnyugtatni, hogy hát úgy is fizetnek késkamatot, szóval nem fog kár érni. Vagy 2 hét csúszással jött meg végül a kiutalás, persze fillérre pontosan az igényelt összeg, késkamat sehol. :o)
Le van tojva, anno láttam belülről hogy működik a hivatal, sajnos legtöbb esetben a profizmus teljes hiányában. Többnyire ezért tart itt ez az ország, ahol!
Törölt felhasználó 2009. 12. 23. 09:34
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
#35
20
Törölt felhasználó 2009. 12. 23. 08:15
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
#34
Egy fontos momentumot még megemlítek az esettemmel kapcsolatban, csak hogy teljesebb és világosabb legyen a kép mindenki előtt. Februárban azért adtam fel postai úton az adóbevallást, mert szerettem volna minél előbb visszakapni az összeget, (hogy OTP részvény vételére fordítva a visszaemelkedésben csökkentsem ezzel is a veszteséget) de elektronikusan az automatikus javítás után, rendre visszadobta. De mégis csak be kellett mennem személyesen is áprilisban a GIRO szám miatt. Ekkor az ügyintézőnek átadtam az adóbevallás másolatát és az aktuális GIRO számlaszám teljes számlaszerződését, számítógépben megkereste az adataim, és beütötte a számlaszámot. Azt mondta: „… no már így jó, felismeri a rendszer, létező valós a számla… de akkor is furcsállnám, ha magának visszatérítenék majd ezt az összeget…” Majd kinyomtatott egy lapot, ami a megjelenésem és a számlaszerződésem „javított” adatait tartalmazta és aláíratta velem. Jobb híján mit tudtam csinálni, aláírtam és kíváncsian vártam, hogy tényleg visszatérítik-e. Pedig ettől a pillanattól újra kezdődött a 30 napos kifizetési határidő és elestem a legalább 60 napos késedelmi kamattól is. (… nem is beszélve arról, hogy eredeti tervemmel szemben közel dupla áron tudtam csak a kiszemelt részvényt megvenni…) Egyszerűen, a visszaigénylés miatt mindenben keresztbe tettek, sőt már számomra az is teljesen egyértelmű, hogy e miatt utólag még vagyonosodási vizsgálatra is köteleztek. (Évekkel ezelőtt is volt már egy hasonló incidensem, akkor a munkahelyemen szóltak a bérszámfejtők, hogy késő vettek észre egy jogszabály-változtatást, és már elküldték az APEH-nak a bevallást. Így utólag önellenőrzést kell majd készítenem, és visszatérítenek belőle ~30 000 Ft-ot. Ekkor is berendelt az APEH adó ellenőrzésre közvetlen a visszafizetés előtt, de az kutyafüle volt a mostanihoz.)
Pandix 2009. 12. 23. 00:02
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
#33
Én is úgy tudom, ahogyan karlo6, azaz az árfolyamveszteség az előző 2 év nyereségével is szembeállítható; ez az ún adókiegyenlítés.
A 2008-as év adózásánál még biztosan így volt és nem hallottam, hogy megszűnt volna.
Törölt felhasználó 2009. 12. 22. 23:28
#32
Üdv.20 vagy 25% adó terheli a tőzsdei nyereséget?
Törölt felhasználó 2009. 12. 22. 22:08
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
#31
Üdv.
No, ha felkeltettem az érdeklődésed, most már túl vagyok vizsgálaton, (júniusban volt) okulásnak leírom, hogyan és mi is történt. Semmi előzetes ingatlan, személygépkocsi vagy egyéb vásárlás, jelentősebb számlamozgás nem volt a nevemen a vizsgálat előtti öt évben. Nem gondolom azt se, hogy valaki rosszakaróm feljelentést tett volna ellenem. A vizsgálatot valószínűleg a néhány százezer forintos adókiegyenlítésből történő adó visszaigénylés miatt indíthatta ellenem az APEH hivatalból. Ha nem vezették volna be az árfolyam nyereségadót, nem is lett volna ez a vizsgálat, az állampapír és banki hozamok után korábban már volt forrásadó, kifizetéskor levonták és nem kellett szerepeltetni a bevallásban. Sose voltam vállalkozó, alkalmazotti fizetésből élek, és rendszeresen minden évben adózok. Az történt, hogy néhány éve az állampapírokban lévő megtakarításaim a kamatok folyamatos csökkenése miatt tőzsdei részvényekre váltottam. A kezdeti években a részvényeken (ANY, MOL) jelentős realizált hasznom volt, amit becsületesen leadóztam, majd újra visszaforgattam és a következő évben veszteség keletkezett, (OTP-n) ezért az előző évben megfizetett adó egy részét visszaigényeltem. (adókiegyenlítés jogcímen, itt a fórumon a korábbi hsz.-ek alapján értesültem erről az akkor új lehetőségről) Érdekesség, hogy nem a lakóhelyem szerinti illetékes megyei APEH-hoz rendeltek be vizsgálatra, (ahol egyébként elrendelték) hanem a szomszédos megyében lévő APEH-hoz kellett menni. Amikor megjelentem bevezettek egy irodába és két APEH adóellenőr jelenlétében ismertették velem a jogaim stb.… Bemutattam a számlavezető brókercég által készített hivatalos éves kimutatásaim, azokat rendben is találták és lefénymásolták. Ekkor már azt gondoltam, hogy minden rendben van, ám még csak ekkor jött a java, mert főleg az érdekelte őket és arról kérdezősködtek, hogy honnan volt a pénzem, miből vásároltam kezdetben a részvényeket, mióta tőzsdézek és rendelkeztem-e már ezzel az összeggel a vizsgált időszak előtt és leadózott pénz volt-e. Azon kívül kikkel élek egy háztartásban, részesültem-e ezen időszak alatt állami ösztöndíjban, valamilyen segélyben, gázár és egyéb támogatásban… Vásároltam-e az esedékes időszakon belül ingatlant, lakást, személygépkocsit… Mivel korábban ezt az összeget állampapírokban tartottam, bemutattam évekre visszamenőleg a kifizetési bizonylataim, névvel és a ma is aktív számlaszámmal, ezeket mind lefénymásolták, és amiket a kérdéseikre válaszoltam, azokat is jegyzőkönyvezték. Kéthónappal később kipostázták a lezárt vizsgálati jegyzőkönyvet, nem állapítottak meg adóhiányosságot. (Teljesen átvilágíthattak, mert a jegyzőkönyv olyan adatokat is tartalmaz, amiket személyesen meg sem kérdeztek, pl.: fel van sorolva a tulajdonomban lévő utánfutó rendszámmal vagy nagyszüleimtől megörökölt sok apró belterület helyrajzi számokkal, olyan is szerepel ezek között, amiről eddig azt se tudtam, hogy a tulajdonom.)
Törölt felhasználó 2009. 12. 22. 14:45
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
#30
Sokakat berendeltek, ez a "klasszikus" vagyonosodási vizsgálat. Persze ezt így nem mondják ki az elején. Először van egy nyúlfarknyi vizsgálat, megnézik a cuccaidat, majd ha valami kétértelmű dologra bukkannak, akkor kiírják a vagyonosodási vizsgálatot. Persze ha bamba az ellenőr és nem vesz észre valamit (amit esetleg mégis elkövetett, eltitkolt, vagy véletlenül nem vallott be a kedves adózó), akkor meg aztán igazán öröm van, mivel a vizsgálat ellenőrzéssel lezárt időszakot teremt és már nem vizsgálhatják többet azt az 5 évet. Még ők sem!
Gondolom láthattak nálad valami jelentősebb számla mozgást (bár nem tom milyen doksikkal voltál bent), vagy volt nagyobb értékű ingatlanvásárlásod, amire alapból nem nyújtana fedezetet a jövedelmed. Persze ők nem látják az elején, hogy ha pl az ingatlan 3/4-e hitelből van, de ez majd kiderül a vizsgálaton. Amúgy 3 hónapjuk van lefolytatni az ellenőrzést, de ezt még hosszabbíthatják is, szóval kitartás!
Törölt felhasználó 2009. 12. 22. 14:35
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
#29
Inkább örülnél, hogy osztaléknál csak 10% adótól szabadítanak meg! Szerintem...
Törölt felhasználó 2009. 12. 22. 12:38
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
#28
Egy gondolat az ADÓBEVALLÁS 2008. topikból:

" előzmény (#401: Tomao) | válasz erre | 2009. május 25. - 11:14
Üdv. Mindenkinek.

Tapasztalatom az adóvisszatérítésről: február elején adtam be az adóbevallásom, benne az adó visszaigénylési kérelemmel. Március végén jött egy felszólítás, hogy a GIRO számlaszám miatt adategyeztetésre jelenjek meg. Ez megtörtént, majd április végén kaptam egy 5 oldalas határozatot, hogy néhány ezer Ft egészségbiztosítási tartozást állapítottak meg nálam, ezt kénytelenek a visszatérítési összegből levonni, de párnappal később legalább már megérkezett a várva várt összeg. A mai napon (május 25-én) pedig, megkaptam a felszólító levelet, az 5 évet átfogó teljes adóvizsgálatra.

tonton1 "

Másnak is volt hasonló "kedves" APEH-es invitálása vizsgálatra a visszaigényelt, korábban befizetett adó miatt adókiegyenlítés címén?
Mert lassan itt az idő az esetleges veszteség realizálásra, ha valakinek még van 2007-2008-ról befizetett, és vissza nem igényelt nyereségadója.
A 2007-es befizetést már csak az idei veszteséggel lehet összevetni és visszaigényelni, jövőre nem.
A fenti eset azért elgondolkodtató, nehogy valami gondja legyen valakinek emiatt, ezért érdekelne, hogy másokat is berendeltek-e.
Törölt felhasználó 2009. 12. 17. 10:50
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
#27
Ez így nem teljesen jó:

" ... hogy a tőzsdei árfolyamveszteségét mivel állíthatja szembe. Én erre írtam, hogy kizárólag az az évi árfolyamnyereségével. Ha az egész éves tevékenysége veszteség, akkor azt is írja be a bevallásába, mert átviheti a következő évre is. "

Én úgy tudom, hogy nem "kizárólag az az évi árfolyamnyereségével", hanem az az évi és az előző két évi árfolyamnyereségével állíthatja szembe, ha meg nem szüntették ezt a lehetőséget mostanában.

Ebből következően, ha változás nem lesz, a veszteséget átviheti a következő két évre is, nem csupán a "következő évre".

Bár elég bizonytalan időket élünk, bármikor bármi változhat.

Ha időközben változás történt, és nem jó, amit írtam, nyugodtan javítsatok ki.
kata311
kata311 2009. 12. 17. 00:01
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
#26
mindenki azért hajt az osztalékos papírra, mert ott kap egy bizonyos külön összeget (nyereséget) az éppen akkor birtokában lévő rv db-száma szerint, ami csak 10%-kal adózik, akár eladod, akár tovább tartod
és ez teljesen független attól, hogy később ezt a papírt veszteséggel vagy nyereséggel adtad el
Törölt felhasználó 2009. 12. 16. 23:45
Előzmény: #24  kata311
#25
Akkor jó, ha ugyanezt mondod:)

Nem túlbonyolítottam (bár ezt is szoktam néha), hanem leírtam, hogy ez bár így van, de szerintem miért nem jó. Talán ezt érthetted félre...
kata311
kata311 2009. 12. 16. 23:40
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
#24
ezt mondom én is, teljesen külön sor, leadózod az osztalékot és kész

de ezekután tökmindegy, hogy annak eladásakor nyereséget v veszteséget könyvelsz el azon a bizonyos osztalékos részvényen, beírod a megfelelő oldalra és egyenleget vonsz
de te az előző hsz-ben túlbonyolítottad
Törölt felhasználó 2009. 12. 16. 23:35
Előzmény: #22  kata311
#23
Az osztalék külön sor. Azután adóznod kell mindenképpen. A tőzsdei nyereséges üzleteid nyereségét csökkentheted a veszteségekkel és a nettó árfolyamnyereség után fizetsz adót. Ha ez minusz, akkor átviheted a következő évre (de az osztalékkal akkor sem vonhatod össze).

kata311
kata311 2009. 12. 16. 23:02
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
#22
szerintem nem így van
ha pl a matáv után kaptál osztalékot, azt leadózod ahogy kell, 10 %-kal
ezekután ha a matávodat eladod, azt beírod a többi nyereség ill. veszteség közé, egyenleget vonsz és aszerint adózol
vagy én nem értem jól?
Törölt felhasználó 2009. 12. 16. 21:56
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
#21
De hogy a kérdésfeltevőt az offolással nem vigyük félre. A kérdése az volt, hogy a tőzsdei árfolyamveszteségét mivel állíthatja szembe. Én erre írtam, hogy kizárólag az az évi árfolyamnyereségével. Ha az egész éves tevékenysége veszteség, akkor azt is írja be a bevallásába, mert átviheti a következő évre is.

De más különadozó jövedelmekkel szemben nem érvényesíthető az árfolyamveszteség. Ami egyébként pl. osztalék esetében hülyeség. (mondjuk az is, hogy a kulcs sem ugyanaz).

Vegyünk egy példát. Valamilyen cég részvényét megveszed 1000-en, aztán kapsz 100 osztalékot, ami után a papír 900 lesz és te eladod 900-ért. Akkor van 100 osztalékod és 100 árfolyamnyereséged. Ami ráadásul pénzügyileg pontosan ugyanazon okból keletkezett. A 100 után fizethesz 10 osztalékadót, de a 100 veszteségedet nem állíthatod az osztalékkal szembe. Lesz tehát 10 adókötelezettséged, miközben valójában nem kerestél semmit.

Szerintem az osztalékadónak a tőzsdei papírok után 20%-nak kéne lenni, és összevontan kellene adózni az osztalék és árfolyamnyereség után.

Topik gazda

zotyó
3 2 5

aktív fórumozók


friss hírek További hírek