Topiknyitó: Törölt felhasználó 2009. 12. 11. 12:18

Chánuka - A fény ünnepe  

Chánuká ünnepe kiszlév hó 25-én kezdődik (idén 2009. december 11. este), és nyolc napig tart. Annak a győzelemnek állít emléket, amelyet a Mákkábeusok három évig tartó szabadságharc után arattak az Izraelt elfoglaló szíriai görögök fölött, és legyőzték a görögök hellenista zsidó támogatóit is, akik változtatásokat akartak bevezetni a zsidó vallásgyakorlatban. A harc polgári i. e. 165-ben a Jeruzsálemi Templom visszafoglalásával ért véget. A győzelemmel helyreállt Izrael szuverenitása is. A "chánuká" azt jelenti: "felavatás", s arra utal, hogy újra Isten oltalmába ajánlották a Templomot, amelyet a pogány bálványok és praktikák beszennyeztek.



Chánukai gyertyagyújtás a Nyugati téren



2009. december 11-től 19-ig minden este (december 11., és december 19. péntek kivételével) 18 órakor szeretettel várunk mindenkit a Nyugati térre, közös chánukai gyertyagyújtásra, közös táncra és a felejthetetlen chánukai fánkra. Ünnepségünket részvételükkel megtisztelik a zsidóság vezetői, és közéleti személyiségek.

link


Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2009. 12. 21. 23:22
Előzmény: #379  ujonc
#380
"Ha egy előítéletem kialakult, azon már csak az ellenpéldák tudnak változtatni. Minnél több ilyen ér annál valószínübb, hogy feleszmélek, valami nem jó az értékrendemben! Azonban, ha folyamatosan a megerősítést kapom az előítéletem helyességét illetően, nehéz ügy lesz! "

hát ujonc elég kilátástalan ügy :)
ujonc 2009. 12. 21. 23:20
Előzmény: #374  Törölt felhasználó
#379
Egy pillanat!
A közgondolkodásban az előítélet egy negatív valami! Számomra nem az! Nevezhetnénk ezt élettapasztalatnak is. Nem hasonlítanám magamat az alkoholistához. Előítélet mindenkiben van. Biztos vagyok benne, hogy mostanra benned is kialakult irányomban.
Érdekes, hogy az iskolai skatuja példáról neked egyből a szegény diák jutott az eszedbe. Gondolhattál volna a kitünő tanulóra is.

"Biztos vagyok benne, hogy sajnos volt még pár rossz tapasztalat. Ott miért nem számít a származás?"
Na itt megint fején találtad a szöget! Azonban, ha belemenénk a származásba megint én lennék a kirekesztő, "előítélettel élő"! :- )))
Furi!

Ha egy előítéletem kialakult, azon már csak az ellenpéldák tudnak változtatni. Minnél több ilyen ér annál valószínübb, hogy feleszmélek, valami nem jó az értékrendemben! Azonban, ha folyamatosan a megerősítést kapom az előítéletem helyességét illetően, nehéz ügy lesz!
Ez van! Te meg spanyol igyekezhettek ,akkor sem fog menni, amig Simon Perez az ország felvásárlásáról beszél az Izraeli Kereskedelmi Kamara éves ülésén.
Gondolom nem vitatod, hogy nem vagytok egy súlycsoportban?
Törölt felhasználó 2009. 12. 21. 23:18
Előzmény: #377  Törölt felhasználó
#378
liberó te annyira beteg vagy hogy az már röhejes
készül nektek a tóparti látomás:)
Törölt felhasználó 2009. 12. 21. 23:15
Előzmény: #376  Törölt felhasználó
#377
Évekkel ezelőtt olvastam egy Wilbur Smith könyvet, a címére már nem emlékszem. Abban az egyik elfogott muszlimot - mivel nem lehetett kiszedni belőle másképp semmilyen információt még kínzással sem -, az egyik főhős egy frissen megnyúzott disznó bőrébe tekerte. Mire mindent bevallott.
Az itteni ujonc, ardenk meg hasonló agyilag zokni fórumozóknak kívánom hogy nézeteik miatt büntetésképpen pár évet éljenek Izraelben egy ortodox zsidó közösségben.
Törölt felhasználó 2009. 12. 21. 23:09
Előzmény: #373  ujonc
#376
"Engem tényleg érdekelne, hogy az ilyen fórumozók mint pénznyelő hogyan élnek, melyik társadalmi csoporthoz tartoznak!"

Na tessék, megint a származás, a státusz a lényeg. Nem te írtad éppen az előbb, hogy a vélemény a fontos?

"Én már sokmindent leírtam magamról és ha jól emlékszem Őt is megkérdeztem, magán dolgokról, de ilyenkor a kommunikáció elakadt."

Egyébként ha rendszeresen olvasod a fórumot, akkor láthattad, hogy én is sokmindent leírtam már magamról.
Törölt felhasználó 2009. 12. 21. 23:05
Előzmény: #373  ujonc
#375
nekem megnyílt annak idején :)
majd elmondja:)
Törölt felhasználó 2009. 12. 21. 22:59
Előzmény: #367  ujonc
#374
Újonc:

"Mint írtam az előítélet nem jó dolog szerintem sem. Elismerem, hogy bennem van"

Az őszinteségedért minden tiszteletem. És jó is, hogy ezt leírtad, mert ez már az első lépés. A probléma felismerése legalább megvan. Mint az alkeszeknél, aki már legalább belátja, hogy alkesz:)

"Ez azonban a saját életem alapján alakult ki. Megváltozni akkor fog, ha azok az emberek, jelenségek, stb. akik kialakították rendszeresen megcáfolják ezt. Ez olyan mint az iskolában, ha beraktak egy skatujába, onnan nehezen kerülsz át egy másikba. Ez van."

Megint nagyon jókar írtál. Nem gúnyolódom, tényleg. A második kiváló példája annak, amit írtam. Az iskolai skatulyáról ki tehet? A béna pedagógus, vagy a diák, akit beskatulyáztak? A skatyula pontosan ugyanolyan előítélet, mint amiről itt szó van, csak az egyik egy mikroközösség része, a másik társadalmi, országos, sőt akár globális méretű jelenség, éppen ezért a súlya is egészen más.

Az előítélet kialakulásáról messze nem csak az tehet, akivel kapcsolatos az előítélet. Ezért jó az iskolai példád. A szerencsétlen diák nem biztos, hogy saját hibájából került skatulyába és onnan egészen biztosan nem tud egyszerűen és csak saját igyekezetből kikerülni. Az előítélet kialakulásában döntő szerepe van a többi résztvevő hozzáállásának is. Éppen te írtál le EGYETLEN családi példát, ami zsidókkal kapcsolatos. A sztori szomorú, az adott ember nyilvánvalóan egy becstelen ember. Csakhogy, gondolom én, az egész családodat tekintve messze nem ez az egyetlen kapcsolata becstelen emberekkel az elmúlt mondjuk 50-100 évet tekintve. Biztos vagyok benne, hogy sajnos volt még pár rossz tapasztalat. Ott miért nem számít a származás? Miért csak ennél az egynél volt ennek jelentősége? Ilyen alapon lehetne utálni bármilyen csoporthoz tartozó embert, így rajta keresztül bármilyen társadalmi csoportot. De ha nem is volt más rossz tapasztalat, azaz az egész családod életében egyszer találkozottt becstelen emberrel, akkor is, azért híreket csak hallgatsz, ismerősök csak vannak, így láthatod, becstelen ember van mindenhol. Az előítélet kialakulásához ez az egy eset baromi kevés. Mondjuk 0.1%, a többi 99.9%-ot a környezeted adta hozzá. Az előítéletben éppen ez a veszélyes. Mert aztán meg lehet őket is kérdezni és mindenkinek lesz 0.1% saját élménye. De éppen azért becsapós ez, mert ugyanennyi élmény lesz bárki mással kapcsolatban is. Hiszen mindannyiunknak van, minden néppel, népcsoporttal, vallással, országgal, hajszínnel, szemszínnel, meleggel, heteróval, nyugdíjassal, diákkal, rendőrrel, politikussal, ügyvéddel, orvossal, de BÁRMILYEN CSOPORTTAL KAPCSOLATBAN. A kérdés az, hogy ezt általánosítod-e vagy sem. Hogy tudod-e helyén kezelni ezt a tapasztalatot és el tudod.e különíteni ezt az adott csoport bármelyik másik tagjával kapcsolatos későbbi hozzáállásodtól?
ujonc 2009. 12. 21. 22:58
Előzmény: #372  Törölt felhasználó
#373
Engem tényleg érdekelne, hogy az ilyen fórumozók mint pénznyelő hogyan élnek, melyik társadalmi csoporthoz tartoznak!
Én már sokmindent leírtam magamról és ha jól emlékszem Őt is megkérdeztem, magán dolgokról, de ilyenkor a kommunikáció elakadt.
Törölt felhasználó 2009. 12. 21. 22:51
Előzmény: #370  ujonc
#372
majd fórum találkozón összebarátkoztok:)
Törölt felhasználó 2009. 12. 21. 22:49
Előzmény: #369  Törölt felhasználó
#371
becsmérelsz és fikázol mindenkit aki nem a te véleményeden van "kultúrált" vitapartner vagy:)
lesz még szélsőséges nemzetiszocialista meg falngista, finn fasiszta JOBBIK-ozás, átkozódás is?:)
ujonc 2009. 12. 21. 22:46
Előzmény: #362  Törölt felhasználó
#370
Ezen a hozzászólásodon derültem a legjobbat!
Meg szeretném csinálni a családfámat, ha sikerül majd jelzem kik az őseim!
Egy valamit elárulok. Nem fogok szégyenleni senkit.
Akár kik is az őseim én-én vagyok. A gondolataim az enyémek. És ha mindent figyelembe vennél akkor, amikor az írásaimat olvasod, tudhatnád, hogy nincs bajom valakivel csupán csak azért, mert valamely nemzethez, népcsoporthoz tartozik.
:-))))))
Megnevetettél! Köszi!
Törölt felhasználó 2009. 12. 21. 22:44
Előzmény: #364  Törölt felhasználó
#369
"túlzásba viszed, szerintem senki nem akar sem téged sem mást üldözni a származása miatt kikkel itt értekezel"

Na ne mondjad, voltavos egy-az-egyben leírta (pardon, kérdésemre válaszolva két lépcsőben), hogy a magyarok igazi ellenségei a zsidók. Ez mi, ha nem az, aminek nemlétét akarod bizonygatni éppen?

Egyébként újonc legújabb "Hajrá, bizonyítsatok..." szövege, ill. ardenk alapvető tájékozatlanságoktól hemzsegő és durva általánosításai is kimerítik ezt.

De azon nem csodálkozom, hogy neked, aki azt írta egy vitapartnerének, hogy "anyádat te zsidó barom", szóval nem csodálkozom, hogy neked ez nem tűnik fel, ill. nem érted.
Törölt felhasználó 2009. 12. 21. 22:42
Előzmény: #365  Törölt felhasználó
#368
sértegetsz, gúnyolódsz és osztod az észt kedves "kultúr" pénznyelő
ujonc 2009. 12. 21. 22:41
Előzmény: #361  Törölt felhasználó
#367
Nézd! Mint írtam az előítélet nem jó dolog szerintem sem. Elismerem, hogy bennem van. Ez azonban a saját életem alapján alakult ki. Megváltozni akkor fog, ha azok az emberek, jelenségek, stb. akik kialakították rendszeresen megcáfolják ezt. Ez olyan mint az iskolában, ha beraktak egy skatujába, onnan nehezen kerülsz át egy másikba. Ez van.
Az emberi érzésekről! Azt hiszem nem vitatod meglétüket. Azzal, hogy én ezt leírtam nem akarok senkinek felmentést adni a cselekedeteire. De attól ezek még léteznek. Egyébként az állatvilág nem tudom, hogy keveredik ide! Ezek tipikus emberi dolgok. Egy állat nem hiszem, hogy gyűlöl. Én ezeket nem nevezném ösztönöknek.
Lehet, hogy amőba vagyok? :- )
Törölt felhasználó 2009. 12. 21. 22:41
Előzmény: #352  Törölt felhasználó
#366
még egyszer megkérdem tőled
1. mi történt palesztínában és közvetlen környékén a 19. század vége és 1972 között?
2. miért hagyták a szövetségesek a zsidók tömeges elhurcolását és táborokba zárását
hol vannak a birodalmi dokumentumok a holokausztról?
Törölt felhasználó 2009. 12. 21. 22:38
Előzmény: #363  Törölt felhasználó
#365
Zoli, te a tizenx-edik nickeddel ne akarj másokat olyannal vádolni, amiket te követtél el nagy mennyiségben pár hónapos ittléted alatt. Nem kell velem beszélgetned és vitába szállnod mindenáron, pláne ha az nem megy neked kultúráltan és normálisan. Majd ha érdemi mondanivalód lesz, írj, addig kimélj meg magadtól. Köszi.
Törölt felhasználó 2009. 12. 21. 22:37
Előzmény: #352  Törölt felhasználó
#364
túlzásba viszed, szerintem senki nem akar sem téged sem mást üldözni a származása miatt kikkel itt értekezel
Törölt felhasználó 2009. 12. 21. 22:32
Előzmény: #362  Törölt felhasználó
#363
sértegetsz ,személyeskedsz
pampát, újoncot és mindekit, akinek más a véleménye
Törölt felhasználó 2009. 12. 21. 22:26
Előzmény: #360  ujonc
#362
"Hmmm.. Engem például nem zavarna! Bár a padláson megvannak a keresztlevelek."

Meddig visszamenőleg? 100 év? 150? És előtte? És azelőtt?

Dehogynem zavarna. Az okozna aztán egy olyan belső feszültséget, amit vagy nem bírnál feldolgozni, vagy azonnal megváltozna a véleményed. Egy biztos: ugyanezeket nem írnád.
Törölt felhasználó 2009. 12. 21. 22:24
Előzmény: #358  ujonc
#361
Ugyan nem nekem írtad, de ilyen hozzáállással veled nem nagyon lehet értelmesen vitázni:

"Hajrá, bizonyítsatok! Okozzatok nekem kellemes meglepetést!"

Akkor értenéd meg ennek teljes abszurditását és akkor értenéd meg azt, amiről szó van, ha egy olyan helyen élnél, ahol veled (magyar, keresztény, kékszemű, mindegy, olyan csoport, amihez te születésednél fogva tartozol, megválaszthatatlanul) ellenségesek és előítéletesek. Abban a pillanatban megértenéd, mindazt, amit most döbbenetes módon nem értesz.

"A szeretet és a gyűlölet egyébként emberi érzések , amik mindannyiunkban megtalálhatók."

Igen, csakhogy az embert többek között az különbözteti meg az állatvilágtól, hogy gondolkodni, cselekedeit kontrolálni, tetteiért felelősséget vállalni tud. A te szövegeddel nézve azonnal felmenthető pl. minden gyilkos is (már a hirtelen felindulásos mindenképpen). Hiszen mit tehet ő arról, hogy gyűlölet van benne. A gyűlölet sem magától van, nyilván kialakult valamiért, igaz? Akkor meg, miért ne ölhetnéd meg, akit gyűlölsz? Az ember attól ember, hogy nem csak ösztönei vannak.

"Az előítélettel nem születik az ember, az kialakul."

Ez megint szélsőséges leegyszerűsítése a dolgoknak. Lásd előző pont.

A fejlettebb állatok is bonyolultabbak, mint amilyen gondolkodásról most számot adtál...

Topik gazda

voltavos
1 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek