Topiknyitó: Portfolio 2009. 11. 06. 09:56

Felhorkant a világ! - A Sláger és a Danubius bukása már a Financial Timesban  

Ugrás a cikkhez
A világ egyik legismertebb üzleti napilapja, a Financial Times írt ma cikket arról, hogy micsoda cirkusz alakult ki Magyarországon a Danubius Rádió és a Sláger Rádió bukása körül. Lemondott az ORTT elnöke Magyarországon, miután a legnagyobb...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=123870
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
opposition2002 2009. 11. 07. 22:59
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
#20
Vazze, ez az Economist "jobb", mint a Pravda volt a hetvenes években:

Foreign investors in Hungary

Less welcome

Are populist politicians turning on foreign capital?

FOREIGN investment helped catapult central Europe to prosperity over the past 20 years. To escape the current recession it will need more of it. But a populist response to the economic crisis is pulling in the opposite direction, as several recent incidents in Hungary illustrate.

The body that administers Hungary’s airwaves, ORTT, has taken the two nationwide radio licences away from foreign-owned stations and given them to two local firms, one of which has links to Fidesz, the right-wing opposition party. The body’s chairman, Laszlo Majtenyi, has resigned, complaining that the decision—by delegates from Fidesz and the ruling Socialist party—broke the law. A parliamentary investigation has been blocked, prompting speculation about a political stitch-up.

The foreigners are appealing against the decision. American diplomats in Budapest, who have lobbied for one of the dispossessed stations, owned by Emmis Communications, an American media firm, are seething. Accession Mezzanine Capital, an investment fund based in Vienna that is the owner of Radio Danubius, the other loser, notes that Hungary should treat outsiders better, given that it is surviving thanks to an “IMF lifeline”.

Similar worries surround a case from September, when the local government of Pecs, a town in southern Hungary, unilaterally terminated its contract with Suez Environnement, a French company that was running the local waterworks. Having accused the firm of corruption, money-laundering, improper management of funds and, on top of everything else, unreasonably high prices, the local government sent security guards to occupy the waterworks and locked the management out. (Suez’s local subsidiary plans to sue for breach of contract.) President Nicolas Sarkozy of France complained to Gordon Bajnai, Hungary’s prime minister, who in turn attracted fire from opposition politicians for “protecting the foreign capitalists and not the people” after he spoke up for Suez.

Whatever the merits of the case, it is clear that Fidesz, which is likely to return to government next year after eight years in opposition, has stoked discontent with privatisation, foreign investors and, to an extent, free-market capitalism in general. An obscure Fidesz MP, Oszkar Molnar, complained last month about “Jewish capital wanting to devour Hungary”. Fidesz leaders merely called his words “embarrassing”. He retains his seat in parliament.

In 2008 Fidesz helped stop Apollo, an Indian company, from building a tyre factory in the town of Gyongyos. It would have created 900 jobs but Fidesz argued (wrongly) that it involved technology banned in the European Union. Fidesz also backed a referendum to block private investment in the failing national health service. Viktor Orban, the party’s leader, opposes further privatisation and has promised to review some recent deals once in office. The right-wing press brims with conspiracy theories about foreign financiers and global capitalism.

Fidesz denies that it is anti-business. It has enthusiastically backed a big new Mercedes plant in eastern Hungary. Krisztian Orban, managing partner at Oriens, a merchant bank in Budapest, thinks foreign investors worry more about frequent regulatory changes than Fidesz’s populism. The party’s own record is spotty: it ran a steady ship when in office until it splurged to try to win an election in 2002. It has vehemently attacked the government’s recent efforts to stabilise the budget, bloated by years of fiscal profligacy, but says little about its own economic plans. Outsiders must hope that Fidesz can contain the genies it has so casually unbottled.
Törölt felhasználó 2009. 11. 06. 22:00
Előzmény: #18  prfecó
#19
Felhorkant a világ!
world of varacskosdisznó (ha már felhorkan)
prfecó 2009. 11. 06. 21:40
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
#18
Én is leírtam már párszor,nálad a szdsz egy tisztakezű, mindent jól megoldóálomcsapat. Szerintem Magyarországot gátlástalanul kiárusító rablóbanda. Akik harcos kommunista ellenséges szöveggel nyítottak és legnagyobb haverok lettek -lásd Budapest 20 éves regnálását. Hasonlítsd össze Prágával , Ljubljanával, Bukaresttel a fejlődésüket.

Az sose zavart Téged elvi alapon , ha 5-10 éve milyen alapon(politikai) pályázók nyertek meg mindent- hiába mondták mutyi az egész kiírás.

Most MSZP teljes mellszélességben benne van a liberális sajtó szerint, csak szdsz kimaradt akkor már mutyí . Nem is szólva egyszerüen azt hitték Majtényíval le van pacsizva a dolog és maradhatnak. Még arra is lusta volt a Amerikai média cég ,hogy írjon egy komoly pályázatot.

Azért illett volna legalább egy gazdasági számítást végezni és a Magyarországon megkeresett pénz egy részét befizetni az ORTT-nek, mondjuk , amit pályázatban igértek.

Üldözendő az ellopott millíárdok-trillíárdok sorsa.
Leszarták , rosszul jártak.
Pécsi Vízmü esete figyelmeztetés minden rablóbandának. Haszon egy részét illik ott hagyni , ahol megkeresik.
Törölt felhasználó 2009. 11. 06. 21:29
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
#17
"átírja normális törvényre"
De szép is lenne!
Ám, már kezdted is a mentegetésüket. :((
"Kicsit" nekik is szabad, de csak kifejezetten bosszúból/kiegyensúlyozásból/bármiért.
Nagy különbség ám, ha egy 2/3-os médiatörvénynél 50%-50%-kal megbundázhatnak egy döntést, de volna lehetőség egymást féken tartani, vagy a 2/3-dos erőfölénnyel olyan törvényt hoznak, aminek hatálya alatt csak Ők döntenek majd, más meg csak hápoghat.
Törölt felhasználó 2009. 11. 06. 20:44
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
#16
Te is tudod nagyon jól, hogy a közszolgálati és országos lefedetségű földi sugárzású média problémái az msz-szdsz által '96-ban elfogadott 2/3-os médiatörvénynek a következménye és az utána történt frekvencia szétosztásban. Mivel a 2/3-os a törvény, ezért eddig nem lehetett megváltoztatni.
Ez a döntés is annak a következménye.

A fidesz-nek majd meglesz a 2/3-a és remélhetőleg ezt a szoci-szdsz szart is átírja normális törvényre.
A kétség megvan bennem, mert az elmúlt 10 év sérelmeit nem egykönnyű lenyelni nekik. Bárgyú, aki nem adja vissza legalább egy részét.
Törölt felhasználó 2009. 11. 06. 20:31
#15
Már leirtam a korábbi ugyanezzel az üggyel foglalkozó topicban, de leirom mégegyszer. A hozzáállás nagyon tanulságos az ügyben. Ha a szocik mutyiznak, akkor mocskos komcsi, rablóbanda, a Fidesz is benne van a mutyiban, akkor csönd van, ha meg valaki mutyit kiállt, akkor az a válasz, hogy de korábban a szocik meg a szadesz is mutyizott, most ők jönnek. Fura módon még az ide irogató Jobbikosokat sem zavarja, akik aztán állitólag nagyon üldözik a teljes elit mutyizását. Tessék, itt van az elit közös mutyija, lehet üldözni. Érdekes, valahogy mégsem üldöződik. Lehet, hogy ha a Fidesz legalább fele részben benne van a mutyiban, akkor az már nem is annyira mutyi, az már nem is üldözendő?
Törölt felhasználó 2009. 11. 06. 19:27
Előzmény: #11  sanka
#14
"komojabb"

6 általánossal rendelkező Lali király hallgató lehetsz :)
Törölt felhasználó 2009. 11. 06. 19:09
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#13
elárulom: jók a szoc-libi kapcsolatok arrafele

Törölt felhasználó 2009. 11. 06. 19:06
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#12
Szeretném már látni, hogy a TV2 és az RTL Klub hasonló módon lapátra kerül az összes b*zi celebjével együtt.
sanka 2009. 11. 06. 18:51
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#11
Talán azért foglalkoznak, mert sajtószabadság van és mert ez a két rádió már tradicionális.
Egyébként meg Bandinak valszeg igaza lehet abban, hogy ténleg nem kellett volna lenézni ezt tendert és komojabb pályázatot kellett volna benyújtani.
Törölt felhasználó 2009. 11. 06. 18:35
#10
...és??? ki nem szarja le!!
...én is felhorkantam ma, amikor a vastag délelőtti nyerőmet délután elvitte a munkanélküliségi cunami...
..biztos hallották a szomszédok is...olyan hangos "horkantás" volt
Törölt felhasználó 2009. 11. 06. 17:54
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#9
Valaki árulja el, hogy a Financial Tines miért is foglalkozik ezzel? Nem tudok arról, hogy füsti fecskék hazai elmaradozása és vándorlási szokásaik vélhetően elavult feltérképezésével foglalkoztak volna.No mert kb azonos súlycsoport a két téma.
Törölt felhasználó 2009. 11. 06. 15:49
Előzmény: #1  Portfolio
#8
Véleményem szerint:

- Majtényinak, mint kiírónak joga lett volna a pályázatot visszavonni vagy eredménytelenné nyilvánítani, ha abban kiírási hibát talál(t). (Például, hogy nem zárta ki vagy nem összevontan kezelte a közvetítő cégek esetét.) Nem tette.
- Bárkinek joga lett volna a beadás előtt-alatt panasszal élni és a pályázat felfüggesztését, visszavonását kérni, ha a kiírás az esélyegyenlőséget vagy valamely törvényt sért, vagy valamely pályázóra méltánytalanul hátrányos, esetleg a kiírónak jogtalan hátrányt okoz. Senki nem tett ilyet.
- Bárkinek joga lett volna a pályázat értékelési és/vagy tárgyalási szakaszában a közbesz. döntőbizottsághoz fordulni, ha valamely versenyhátrány éri, vagy a tárgyalási / kiértékelési szakaszban olyan körülmény merül fel, mely a verseny tisztaságát sérti. Senki nem tett így.
- Az pedig, hogy valaki olyan üzleti modellt talált, mely a nyilvánosan, előre, minden pályázó által már a kiírástól ismert és elfogadott értékelési és pontozási rendszer mellett előnyösebb mint az általam kitalált üzleti modell, nem releváns kifogás.
- Az, hogy egy műsor jelenleg népszerű, és ezért nyeregben érezzük magunkat és olyan dolgokra hivatkozunk (akár a korábbi befizetésekre), amelyek nem vagy nem így szerepeltek az értékelési szempontok közt, nem igazán korrekt érv, amely éppen az erőfölényre épít. Szerintem éppen a hallgatóikkal voltak felelőtlenek, amikor nem a legprofibb, minden kiírási szempontot komolyan értékelő és figyelembe vevő pályázatíró teamet állítottak össze.

A két nyertes által alkalmazott üzleti modell létező, más területeken is használt, teljesen korrekt és egyértelműen előnyösebb mint a két vesztes által alkalmazott modell. A két vesztes csak saját magát, pontosabban saját pályázatát okolhatja a bukás kapcsán, akár az ismeret hiánya, akár a pályázatíró tapasztalatlansága, akár a túlzott magabiztosság áll a háttérben.

Majtényi is csak saját magának tehet szemrehányást, hogy nem ismerte fel ezt a lehetséges pályázati üzleti modellt és következményeit, mielőtt ebben a formában engedte kiírni a pályázatot. Ha pedig már a kiíráskor is "presszió" volt, az esetben pedig már akkor fel kellett volna állnia.

Hibázni emberi, másra kenni még emberibb.
prfecó 2009. 11. 06. 15:41
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#7
Ez a különbség .

Egy amerikai multi cég üzleti érdekeltségét megsérti valaki még a Financial Times is bekerül. Azt szemétséget , ahogy megszerezték a frekvenmciát azt senki nem hánytorgatja fel .

Érdekes a befolyt pénz felett nem az Szdsz rendelkezik , máris fáj Amerikában????
Törölt felhasználó 2009. 11. 06. 14:27
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#6
Még csak most jöttél rá ? Offshore, alvállalkozói láncolat stb, volt píz nincs píz..
Akartam adni +1 -et de nem engedte !!!!
Törölt felhasználó 2009. 11. 06. 14:20
Előzmény: #2  matgab
#5
Matgab. Teljesen jogos: a rádió, TV frekvencia körül mindig is ott volt a mutyi. Ez már csak amiatt is garantált, hogy ORTT-ben pártpolitikusok ülnek. A különbség a korábbi helyzet és a mostani között, hogy akkor legalább a látszatra ügyeltek és nyilván a pályázat szövege tele volt később be nem tartott kamuígéretekkel műsorstruktúrát tekintve (ami egy profitorientált vállalkozás úgyis a piachoz fog szabni), a befizetés legalább korrekt volt. A mostani döntésben az az elképesztő, hogy teljesen tudott dolog, hogy % ide vagy oda, összegszerűen kevesebbet kap majd az állam. És az állam nevében döntők ennek ellenére a legnagyobb egyetértésben mégis úgy döntenek, ahogy.
Törölt felhasználó 2009. 11. 06. 14:13
Előzmény: #2  matgab
#4
link
a linkre kattintva olvasgattam a hsz.-eket is, érdekes hogy többen is a műsorok tartalmát boncolgatták, amikor már meg is írták, aza tudott dolog, hogy az egész változás a pénz és nem a műsor miatt volt.
Törölt felhasználó 2009. 11. 06. 13:50
#3
Sokáig tartott (már én sem vagyok a régi), de rájöttem.
Ezek a pártrádiók könnyen ajánlják fel a bevételük akár 50%-át is, ha - mint nyilatkozta itt az egyik képviselője - a nagy zseton egy másik cégben fog megjelenni, amelyik a reklámbevételekkel gazdálkodik.

Lefordítva: a Sláger vagy Danubius aszonta, hogy ígérem, hogy bejön 100, abból 10 az államé(?), most az újfiú aszonta, hogy bejön 100, abból a nyertes cégnél megjelenik mondjuk 20, a többi 80 már nem nála jelenik meg, hanem a reklámpénzbeszedő Kft-nél. Nos ez alapján ők jog szerint valóban többet ígértek az államnak, a tényleges átutalandó píz viszont lehet, kevesebb lesz, mint 10.
Nem semmi.
matgab 2009. 11. 06. 11:43
Előzmény: #1  portfolio
#2
anno hogy nyerte el a frekvenciát, a Hungária Rádió, azaz a mai Sláger rádió jogelődje: link

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek