Topikgazda: Törölt felhasználó 2003. 06. 04. 08:16

Egy lehetséges magyarázat a forint gyengülésére ...  

Ugrás a cikkhez
Az elmúlt egy hétben a forint meglepetésszerû gyengülést mutatott. A gyengülés hátterét illetõen folynak a találgatások, egyes magyarázatok a fundamentumokat hangsúlyozzák, mások inkább technika jellegû okokra mutatnak rá. Az MNB a múlt héten bejelentette, hogy május végéig csendes intervenciót folytatott, azonban a spekulatív tõke jelentõs részének távozása miatt visszatér a korábbi gyakorlathoz, és elsõsorban a kamatszint alakításával kívánja befolyásolni az árfolyam alakulását. Az alábbiakban a befejezett csendes intervenció és az elmúlt hét forintgyengülése közötti összefüggésre kívánunk rámutatni.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=4&i=30569
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 13. 06:50
Törölt hozzászólás
#28
Törölt felhasználó 2003. 07. 07. 22:14
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
#27
Szia Golfbajnok!
Nem értem, mit jelent ez a felkiáltás.
Nem hiszed, hogy komolyan gondolom az idézett mondatomat?
Vagy: Az már nem normális, ha valaki nem ront neki egyoldalúan az egyik oldalnak?
Vagy: Csak úgy csodálkozol? :)
Esetleg: ?
Üdv.
Törölt felhasználó 2003. 07. 07. 17:53
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
#26

Szóval, minden kormány tervezzen csak úgy, hogy a köv. ciklusban is jó legyen, amit elkezdett, vagyis hosszú távra.

pampam
Úristen, de jámbor valaki!
Törölt felhasználó 2003. 07. 03. 18:30
#25
ha jol latom meg junius 6an irtam, hogy a kovetkezo koltsgevetesi hiany garantaltan boven megahaladja varakozasokat. hat ehhez oszinten szolva nem kellet nagy esz -- csak azt nem ertem miert meglepetes ez sokaknak. olyan egyeretelmu, de egyeretlemu volt a jatek a szamokkal.
Törölt felhasználó 2003. 06. 08. 00:12
#24
Tanulságos, amire triznyak hívta fel a figyelmet, ami a lengyeleknél történt.
Törölt felhasználó 2003. 06. 08. 00:04
Előzmény: #21  Mendieta
#23
Kedves Mendieta!
Ha egy lépés netán eredményes lesz, akkor nem teljesen mindegy, hogy mi motiváció?
Politikai hatalomért küzd? felek között a népérdek, az csak a retorikában szerepel az els? helyen. Sajna. Mikor, ki mesél szebben róla. :(
Az utolsó mondatod indoklása érdekelne igazán. Miért nem?
Tudtommal a makroadatok elég gyászosak hónapok óta, egy kis spórolás mindenképp id?szer?. Az, hogy az elvonások a költségvetés temérdek kiadásából honnan, hogyan valósulnak meg, ez a jöv? zenéje. Ötleteim nekem is lennének. :)
Amíg azok sem tudják,hogy honnann, kikt?l, akiknek meg kell spórolni, addig tényleg csak riogatás minden olyan nyilatkozat, ami tényként állít összegeket, károsultakat.
Törölt felhasználó 2003. 06. 07. 18:31
Előzmény: #21  Mendieta
#22
a-ha, es csanyi az otp 10%-s tulajdonosa stb. mondjatok meg egy-ket ilyen varosi legendat. komolyan gondoljatok, ha ez igy lenne, akkor mondjuk a fidesz nem talalna meg azt aki ott volt a nagy szakitasnal, hogy kirobbantsa ezt mint botranyt. es csanyi mikozben titokban uzletelt devizaval senkinek tunt fel mit csinal, hogy o is keressen egy kicsit...(gondolom az eheti magyar forumban van meg egy-ket hasonlo agyas kovetkeztetes).
ezek a konspiracios-elmelet ek nevetsegesek. de hat hivo embereket nehez meggyozni (ertsd: ezekben az elmeletekben csak hinni lehet, bizonyitani nem). sok ember hisz abban is, hogy a nem volt holdraszaallas etc.
en csak remelem, hogy mostantol bekemenyit a kormanyzat, mert a gazdasag borzalmas allapotban van (remelem oda nem jutunk mint a lengyelek a maguk zerus novekedesevel es 20%os munkanelkulisegehez) .

Mendieta 2003. 06. 07. 10:17
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
#21
Kedves Pampam!
.
Teljesen egyetértünk! Magam részéről azonban megfordítva tekintek erre, nem csak úgy, hogy megcsináljuk, jó lesz hosszú távon, hanem ha nem csináljuk meg, elveszítjük a hatalmat. És ez az igazi erő, ami rákényszeríti őket, nem pedig a nép hosszútávú érdekei... sajnos.
.
Különösképp igaz ez most, 72mrd és 2% virtuális "versenyképességjav ítás" semmiképp nem hosszú távú népérdek.
Törölt felhasználó 2003. 06. 07. 08:28
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
#20
Sziasztok!
Egy gondolatmenetet szeretnék veletek megosztani, ami szerintem magyarázatot ad sok mindenre.Ugorjunk vissza a benfentes OTP részvényeladások napjaira.Az újságban megjelent, hogy miért történtek...Az egy dolog.Szerintem a következők játszódnak le a szemünk előtt.Csak egy kis pénz gyártás. Eladom az OTP részvényeimet és ezt közlöm a spekulánsokkal. Természetesen a piac nem pozitívan értékeli a dolgot.Ez nekem nagyon jó, hiszen a pénzem, majd visszafektetem,ha akarom , csak előbb körbejáratom egy kicsit.Mivel sok mindenről tudok, ezért a devizapiacon eurót veszek, persze rengeteget még a piac sem érti mi ez a nagy bevásárlás.-Duma,biz tosan a külföldi befektetők akik múltkor belepiszkáltak a forintunkba.- Pedig, csak tudom, hogy a sáeltolás lesz.Vevő lesz rá majd a nagy meglepetéstől. Volt is a pánikban, megvették 265-271-ig. Na most visszaveszem a Foritunkat jó áron, és még jót is teszek a népnek, hiszen erősödni fog, majd ezt is eladom 255-ön.Addig had essen az OTP és visszaveszem.Az újság majd megírja,és a papír neve megit szép lesz, méltó régi nagy híréhez! Csak épp közben a zsebünk is telelesz. Vagy nagy baromság? Én azért megjátszottam.Abban biztos vagyok, hogy a Forintunk erősödni fog, legalább addig, míg eladom újra. Azt, hogy az OTP visszavenném-e a hírek után kérdéses.Aki keresni szeretne nem ilyenkor veszi.Na jó egy picit!De csak a kedvetekért fiuk, hogy a papíriránti bizalom megmaradjon.Itt a kör bezárul.
Remélem nem negyon bántottam meg embereket ezzel a kis gondolatmenettel!
Eg y kérésem lenne felétek! Vakmajom fordításában jelent meg, Egy spekuláns feljegyzései.Címü köny.Sajnos nem tudom sehonnan sem beszerezni.Ha segíteni tudnátok benne, nagyon megköszönném! A Hétmatador sajnos már nincs. Sziasztok! Jó agyalást!
Törölt felhasználó 2003. 06. 07. 01:18
Előzmény: #18  Mendieta
#19
Mendieta: Az elég szomorú, ha egy ország gazdaságpolitikáját úgy alakítják a döntéshozók, hogy abban a 4 évben legyen eredmény, amíg ?k dirigálnak, aztán a köv. 4 évben találjon ki valamit,aki jön.
Megette a fene, ha egy kormány nem arra játszik, hogy a következ? 4 év is az övé lesz. Legfeljebb nem sikerül, ahogy nálunk az elmúlt ciklusokban volt.
Szóval, minden kormány tervezzen csak úgy, hogy a köv. ciklusban is jó legyen, amit elkezdett, vagyis hosszú távra.
Mendieta 2003. 06. 07. 00:10
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
#18
Akarja a fene ilyen irányba vinni. Ámbár az szerintem teljesen téves következtetés a Bokros és László csomagból, hogy a hosszú távú közérdeknek születtek. Demokráciánkban ezek max. 4 évre születnek, az ennél hosszabb távlatban közérdeket érvényesítő intézmények vezetőit a kormányzati cikluson túlnyúló távra választják, pont ezért. Ilyen például a Nemzeti Bank, az Ügyészség, a PSZÁF, az MEH, stb. A következő gondolatot már nem írom le, nehogy elvigyem a vitát...
.
írok inkább a döntésről. László Csaba és James D209 ezúttal elszámolták magukat. Gesztust akartak tenni a mögöttük álló erőknek, de ezért súlyos árat fizetnek(ünk)...
Törölt felhasználó 2003. 06. 06. 23:09
Előzmény: #16  Mendieta
#17
Hello!
Mendieta: "a mindenkori szoclib kormányoknak" és "Folyamatosan, mintegy 50 éve", ennek semmi teteje egy gazdasági döntés vitájában.
Kár, ilyen irányban folytatni a vitát.
Mendieta 2003. 06. 06. 21:33
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
#16
Kedves Triznyak!
.
Úgy látom, kicsit naívan leegyszerűsíted ezt. Már kezdek is leborulni a mindenkori szoclib kormányoknak, hogy mindig a hosszú távú érdekemet nézik... Folyamatosan, mintegy 50 éve a nép hosszú távú érdekét tartják szemük előtt... Nem gondolod, hogy ez egy csöppet inkonzisztens a valósággal??
Törölt felhasználó 2003. 06. 06. 17:49
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#15
ha jol emlekszem valaki ajanlotta marx (tudom nem aktualis, nem is ismerek tole semmit, de ez jol hangzik) egy mondasat: a let hatarozza meg a tudatot.
vagyis ha rovidtavu erdekedbe utkozik valami, akkor rogton ellene leszel, meg ha hosszabb tavon, vagy a tobbsegre nezve elonyos (lasd bokros csomag -- remelm nem gondolod hogy az csak abbol a kizarolagois celbol keszult, hogy lart pour lart sanyargassa a nepet).
ez az egesz dolog (forint es koltsegvetes) egy abszolut minimum lepes a negativ folyamatok lassitasara. lasd mai foloy fiz es a kovetkezo koltsegvetei adat (barmiben lefogadom, hogy a majusi szam egyszeri, masszirozott szam es a kovetkezo a konszenzus ketszerese lesz). arrol talan nem kell ertekezni, hogy miert jo, ha a koltsegvetei hiany kevesebb, a foint nem ertekelodik fel stb. (meg ha ez esetleg egyeseknek kevesebb koltsegvetesi penzt dragabb kuldoldi utazast jelent, masoknak megmaradt munkehelyet).
Törölt felhasználó 2003. 06. 06. 08:01
Előzmény: #13  Lolka
#14
az MNB megszuntethette volna az EURO eladasait fokozatosan, es nem igy ahogy tette. de persze felvetodik a kerdes, hogy itt tenyleg csak arrol van szo amit ok mondanak, marmint hogy: abbahagytak az eladast, mert a piac stabilizalodni latszott, es a sav eltolas pedig azert tortent hogy garantaljak hogy nem megy 240 ala. VAGY PEDIG arrol van e szo, hogy az egesz teljesen tudatos volt, es egy drasztikusabb forint gyengulest akartak elerni. es az egesz sztori januar ota egy terve resze: elobb a kamatokat le, aztan a forintot begyengiteni..
Lolka 2003. 06. 05. 17:49
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#13
Erdekes latni a kulonbozo velemenyek utkozeset.
En azok velemenyet osztom, akik szerint a savkozep eltolasa csekely gazdasagi elnyokkel kecsegteto, elsosorban politikai dontes volt.
Celarfolyam:25 0 - mar a saveltolas elott is felette volt az EURHUF, ami igy nem csapodhatott maskepp, csak mint egy molotovkoktel.
Ha az MNB folyamatos csendes intervencioja idejen 244-248 volt a sav amiben az EURHUF mozgott, akkor nem lett volna varhato, hogy miutan kiall az MNB az offerrol ugyis elerjuk ezt a szintet?
Elsodleges magyarazat: a versenykepesseg.. a gyengebb forinttol szakkepzettebb lesz a munkaero? piackepesebb termekeket fogunk termelni?
Az elso reakciok: befektetok, uzletkotok, mindenki boldog es udvozli a dontest.. kicsoda? mert ha ezt tudnam akkor sok talalgatastol megkimelnem magamat..
Törölt felhasználó 2003. 06. 05. 08:13
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
#12
triznyak ha nem haragszol kifejtened nekem hogy a berbol es a fizetesbol eloknek (az orszag nagyobb reszenek) miert is jo ez ?
Törölt felhasználó 2003. 06. 05. 01:26
Előzmény: #5  matgab
#11
az azert erdkes, hogy sokak szerint bennfennetsek tudtak a dolgorol, de az elemzok es a kereskedok nem. c`mon, volt olyan magyarorszagon, hogy valami titokban maradt ha egy-ket tuzkozeli illeto profitalt volna belole? vagy komolyan azt gondoljatok, hogy a kulfoldi befektetok akik nagy okosan a forint erosodesre jatszottak majd buktak, most hirtelen jol informaltak lettek? valljatok be: senkinek halvany fogalma nem volt errol, marpedig a legkisebb buta pleytka is ket perc alatt elterjed. olyannyira nem, hogy tudtommal elemzok nyitottak forinterosodesben bizva sajat pozikat.
a dontessel semmi problema nincs: a forint tovabbra is a savon belul, a kerslet-kinalatnak megfeleoen mozog (hol van a regi es uj savkozpehez kepest?). az teny, hogy a mestersegesen a forintesorsodessel generalt inflaciocsokennes megall, de ez miert baj? joga van valakinek ahhoz, hogy a forintja 30-35%-al tobbet erjen mint tavaly (pl. usaba utzani ennyivel olcsobb most). ja, kicsit gyengul a foriont, az inflacio nem sokkal, de novekszik (pont annyival, hogy a koltsegvetesi bevetelek, epp hogy teljesuljenek), de mindossze ennyi tortent. meg annyi, hogy az elemzok, elaludtak es nem vettek eszre (nem tudtak elkepzelni), hogy a kormany aj egybankkal kozosen barmit is tud csinalni.
szoval szerintem nem kel hisztizni, a dontseben semmi problem sincs (a kormany es a fuggetlen jegybank kozos dontese volt), csak az itt hozzaszolok eszen es pozociojan jartak kicsit tul, az egesz orszag erdekeben.
Törölt felhasználó 2003. 06. 05. 00:03
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#10
Félretéve azt, hogy melyik bennfentes mennyit keresett az ügyön, az egésznek van egy szomorúbb tanúsága is. A Surányi féle jegybank szavahihetőségét -félreértés ne essék, a lánglelkű surimurit sem szeretem - sikerült elkártyázni. Persze lehet tapsolni: vannak spekik akik megszívták, vannak exportőrök akiknek most jó! A baj azonban az, hogy a gazdasági élet szereplői egyvalamit nem szeretnek: a körülmények folytonos és drasztikus változását. Ezek a fogyatékosok a jegybankban ahelyet hogy örülnének: hurrá-hurrá, kezd felnőtt lenni a vállalati szféra, árfolyamfedezeti ügyletekkel csökkentik kockázatukat. De nem, toljuk el a sávközepet, és hajtsuk egy jó nagy cumiba azt az exportőrt-importőrt, aki nem a kormány bácsira várt, nem hangosan sírt amikor szarul alakultak a dolgok, hanem fedezett. Ismét bebizonyítottuk: Magyarországon ne gondolkozz, ne légy okos, inkább lobbizz, kenj, pr-kodj, azzal többet érsz.
Remélem azt azért nincs arca már a jegybanknak rendszernek nevezni, ahol havonta változnak a játékszabályok. De hallottam egy jó kiszólást ma:
A magyar kormány és jegybank feltelálta az árfolyamkövető sávot:))
Törölt felhasználó 2003. 06. 04. 20:27
Előzmény: #8  Mendieta
#9
Jól mondja Duronelly az egyik cikkben: az exportőr lobbi lett kiszolgálva (Széles és társai). Tényleg hol van most Széles? Pár hónapja még nagyon nem tetszett neki valami, most inkább elbújik, a széles vigyorától kinyílna pár ember zsebében a bicska...
Ezen a forintgyengítésen mindenki szívott, akinek nincs devizában denominált cucca, vagy deviza (pozitív) cash-flowja, kb. az emberek 98%-a megszívta...
Mendieta 2003. 06. 04. 18:18
Előzmény: #7  Mendieta
#8
Á, nem, nem.
Pontosan ez volt a cél. Hogy mindenki így beszéljen. Mástól sem hangos a média, mint LEÉRTÉKELTÉK A FORINTOT… Nagy lehet a baj.
.
Ez teremti meg a kellő hangulatot a kiadások valós visszafogásához, a reálbérek befagyasztásához. Inkább most, mint később. (1995, 2003)
.
Járai úgy gondolkodott, hogy csökkent a külső inflációs nyomás, sőt. Lassul a növekedés. Tehát ha meglépi László javaslatát, csökkentheti a rá nehezedő nyomást, s ha ez az ára annak, hogy érezhetően visszamozduljon a gazdaság az egyensúly irányába, ám legyen. Idetolom, picit gyengítem, majd helyreáll a rend, visszaerősödik 250 köré, holnap jön az ECB, én majd hétfőn jól megmondom, merre az irány. Ugyanis azt ne gondoljuk, hogy ennek a 2,26-nak bármi köze van az ERM II-höz, hiszen a Solbes-i nyilatkozat után világos, hogy az egész még bizonytalan.
.
Más kérdés, nem lett-e volna jobb egyensúlyban fejlődni, emelni a béreket. Dehogynem. Ugyanis így jelentősebb reáláldozata van az egésznek. De hát nyerni kellett a választásokon…
Mendieta 2003. 06. 04. 17:18
Előzmény: #6  matgab
#7
Nem gond, mert ha tényleg dübörögni kezd a privatizáció, akkor az abból származó bevételek is jó néhány milliárddal kevesebbet érnek majd.
.
Tisztára, mint rég, íme, a László-csomag...
matgab 2003. 06. 04. 16:55
Előzmény: #5  matgab
#6
Fidesz-es sem, csak azok nem azonosulnak annyira a múlttal...
matgab 2003. 06. 04. 16:54
Előzmény: #4  dmz
#5
Még egy mondat... Ha nem ebben a tetű demokrácia nevezetű szabadrablásban lennénk, akkor az ilyen embereknek, lenne félnivalójuk, akik a belső infókkal kereskedve milliókat, milliárdokat húznak ki a társadalom zsebeiből. Ki van találva rendesen ez a mai renszer...Te dolgozz a falat kenyérért, addig az "összeesküvők" meg a tengerparton igazgatják a homokot!
Jól belevernek valami hitelbe, hogy annak törlesztőrészletei miatt meg életed végéig görcsölnöd kelljen és ha kinyitod a szádat (ami egyesek szerint a demokrácia, h. most mondhatsz amit akarsz...) akkor még a végén jól kigurítanak az állásodból is!
Lassan kommunista leszek! (De semmiképpen sem MSZP-s!!!)
dmz 2003. 06. 04. 15:46
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#4
Ezzel a lépéssel valóban hiteltelenné vált a Jegybank. Arról nem is szólva, hogy nyilván voltak akik tudtak erről, azon felül, hogy a piacot nem tájékoztatták.
Nekem egyébként gyanús az is, hogy a mai sáveltolás előtt már napokkal gyengülni kezdett a forint. Valószínűleg ezt szépen ki lehetett használni belső körökben...
matgab 2003. 06. 04. 15:26
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#3
Én nem tudom, de ebben az országban soha semmi nem működik...! Mindig a csalók járnak jól (meg jó autókkal)...!
Szóval először megerősítették a forint árfolyamot, majd gyorsan visszavették az eurót a spekiktől, aztán meg jól meggyengítik a forintot, ha jól értem. Magyarul az én fizum elinflálják, a sok speki meg visszavette az euróját, még azelőtt, hogy ezt (az egyesek által előre tudott) infót bejelentették volna!
Ki az aki velem jön majd spanyolba, vagy olaszba (ha ugyanez a helyzet, akkor még mindig lehet egy jót fürdeni a tengerben.)
Törölt felhasználó 2003. 06. 04. 10:47
Előzmény: #1  portfolio
#2
Az egész cikk eléggé korrektül leírja az MNB jelentése alapján a helyzetet, de a következtetései túlságosan enyhék a jegybankkal szemben. Arról van szó, hogy több milliárd euró távozott az országból a piaci szereplők nagy részének tudta nélkül. Ha ezek a forint eladások a piacon történtek volna, akkor az több forinttal elmozdította volna az aktuális árakat, feljebb tolta volna a volatilitásokat.
Az ún "csendes intervencióval" az MNB elkövette az egyik legnagyobb bűnt, hiszen tudatosan megkerülve a piacot, az ott elérhető árfolyamoknál jobb szinteket jegyzett bizonyos spekulánsoknak, miközben az összes többi szereplő (a forint iránt lojális többség) abban a hiú reményben ingatta magát, hogy minden rendben, a beáramlott tőke még az országban van és továbbra is a forint erősödésében bízik.
Nem arról van csupán szó, hogy egyes szereplők rosszul jártak, hanem arról, hgoy a jegybank tudatosan olyan politikát választott, ami megtévesztette a piac legnagyobb részét (és paradox módon csak azokat részesítette előnyben ezzel, akik előzőleg pont megtámadták az MNB árfolyamrendszerét). A jegybank presztízse óriásit csökkent, mind belföldön, mind külföldön.

Topik gazda

Almakutya
5 4 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek