Topikgazda: Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 14:23

Itt a megoldás: így kellene kimászni a válságból  

Ugrás a cikkhez
Úgy tűnik, hogy jelenleg a legtöbb amit gazdaságunk érdekében tehetünk az, hogy többet fogyasztunk - írja Hal R. Varian a kaliforniai egyetem neves professzora a Wall Street Journalban. A jelenlegi helyzetben a lakosság vagy nem tud vagy nem is akar többet fogyasztani, ezért az államon a sor. Varian szerint a gazdaság élénkítéséért folytatott küzdelemben a kormányzati kiadások növelése helyett a beruházások ösztönzése hozhatna igazi áttörést.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=108456
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 23:25
Előzmény: #1  portfolio
#40
1. Ezek a keynesi tanok, ennek a cikknek a megírásához nem kell professzornak lenni

2. Mi lesz akkor, amikor az állami beruházások kifutnak, elkészülnek? Mi lesz Obama 3 millió alkalmazottjával, akik felépítették a hidakat? Mennek vissza munkanélkülinek, miután jelentősen megnövelték az államadósságot.
Az állam sohasem fogja megtalálni az igazi fejlődéshez vezető utat, kidobott pénz az egész élénkítés ill. a probléma eltolása. Bár ezt a problémát nem lehet már eltolni, legfeljebb tompítani rövid távon és ezzel elnyújtani egy évtizedre a la Japán.

3. Ami itt felmerült, az államcsődök. Nem vagyok benne biztos, hogy minden ország képes lesz állni az államosított bankrendszerének veszteségeit.
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 18:44
Előzmény: #38  martin36
#39
jo :-) Pénznyelő barátunk hallgat..... nem nyilatkozik..... ?
de mindegy nem volt senkit se célom meggyözni csak firkálgattam...
martin36
martin36 2009. 01. 21. 18:25
Előzmény: #37  Törölt felhasználó
#38
Semmmi sem tart örökké,ugyanúgy érvényes ez egy konjuktúrára,mint egy válságra.
Megmondó emberek mindenhol és minden esetben vannak,sajna a hitelességük kb a ruletteremben előre megjósolt színre téttel paralel.
Iskolapadból,de még államfői székből sem egyértelmű hogy mi a leghelyesebb cselekedet mostanság,ennek fényében kissé megmosolyogtató amikor valaki egyszerű titkosügynökként,vagy egy szabadkőműves páholy tagjaként suttog el bizalmas információkat-na persze minden konkrétum nélkül,a fejbelövés terhe mellett.
Véleménye persze mindenki lehet és van is,de nem kellene úgy előadni,mintha az örök élet titkával rendelkezne,csak nem nem akarja elmondani,nehogy sokan megtudják....:-)
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 18:01
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
#37
irigylem az optimizmusod! :)
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 18:00
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
#36
Ez tipikusan az a topic, amikor néhány magyar elmegy a kocsmába, kikéri az egy-két icce port, nyomatják be a nagyfröccsöket sorba, aztán megerednek a nyelvek, vele párhuzamosan a könnyek, sajnálják magukat nagyon, hívják a cigányt, húzza el a legkedvesebb nótájukat, sohse halunk meg, de hamarosan meghalunk, vége a világnak, még egy utolsó nótát cigány, még egy kört, én fizetek, nem, én fizetek, mindenki a vendégem..Miért nincs itt az a jány? Be szeretem, be kedves nekem. Csak az a világ, csak az ne vón ollyan csúnya.

Na menjünk haza, mert zárnak. Debenyomtam vazze!...
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 17:11
Előzmény: #33  Törölt felhasználó
#35
Te például elég gyakran elköszönsz, aztán maradsz még tovább ugyanúgy a fórumon... :)
Hidd el, hogy minden kilátástalan helyzetben azt hiszi a világ, hogy itt a vége, aztán mégsem. Ilyen államháztartási hiány és adósság, mint ami most van például nálunk, finanszírozható volt már többször is a világtörténelemben, még nálunk is előfordult, mert nem csupán a nagyság volt a fontos, hanem a GDP-hez viszonyított mértéke. Arról nincs szó, hogy két éven belül jó lehet, de arról igen, hogy lehet olyan pályát modellezni, ami kivisz a trutymóból. De elsődlegesen minden a hozzáálláson dől el - és abban te sem mutatsz fel erényeket.
Nem csoda, hogy a szociális ellátórendszer az nálunk mindig tabu. Azért kell majd egy hiteles ember, aki lenyeleti azt a békát, mert minél később kell bekapni, annál nagyobbra nő az a dög... :)
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 16:52
Előzmény: #30  Törölt felhasználó
#34
rider,

Az energiamegtakarításra való állami ösztönzés valóban követendő cél, de az állmanak nem pénzzel, hanem első sorban szabályozással kellene a piacot ezirányba terelni.

Annak nem sok értelme lenne, hogy a piacgazdaságban a piaci szereplők helyett állami pénzből (adóbevételekből és állami hitelfelvételekből) tegyenek energiahatékonnyá pl. panelházakat, egyszerűen meg kellene szüntetni minden energiaár támogatást, szigorú, de egyértelmű szabályokat kellene hozni az energiatakarékosságra való ösztönzés irányában, pl. azzal, hogy szabványt kellene szigorítani az új építésű és használt lakások, irodaépületek, stb. energiafelhasználására.

Az energia ugyanis nem áll korlátlanul rendelkezésünkre, így nem lehet arra hivatkoznia pl. a tehetőseknek, hogy ha neki tetszik, gázzal fűti a kacsalábon forgó palotáját és télen is 30 fokosra fűti a kültéri medencéjét...

Az épületeket pedig úgy kell tervezni/áttervezni/felújítani, hogy ne legyen szükség légkondícionálóra. Árnyékolás nélküli üvegpalotákat sehol sem engednék építeni, a régieket pedig X éven belül komoly energiahatékonyság növelési felújításra kötelezném.

Szerintem nem olyan bonyolult az egységnyi ingatlanterületre energiahasználati értéket megállapítani... Amelyik épület túllép egy bizonyos határt, azt kapcsolják le a hálózatról...

Ha nyári aszályban lehet vízfogyasztási korlátozást bevezetni, akkor miért ne lehetne energiakorlátozást is?

A kifejezetten energiahatékony épületekre pedig a hatékonysággal arányosan egyre magasabb kedvezményeket, pl. ÁFA-kedvezményeket lehetne adni...
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 16:39
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
#33
annak is utána lehetne nézni hogy mi volt 1929 ben? utána kell sokmindennek nézni.... mi volt? sorozatos bankcsöd.. fizetésképtelenség..... sokminden info megtalálható a neten csak keresni kell a régi örögek szavára pedig figyelni kéne a saját vagyonotok érdekében.... (nem magamra céloztam de drop DLPH stb... aki öreg roka sok jot mond..... jo néha én is :D )
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 16:15
Előzmény: #30  Törölt felhasználó
#32
igy van ridert a megujulo energia az uj cél
Obama jo irányba mozdult de kis lépés sajnos ..... na szasztok!
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 16:14
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
#31
az is lehet .... dölnek be az roszágok... drop másik forumon irta hogy..... az EKB hitelez vesz állampapirt a nagy nyugat eropai országoknak mert csödbe mennének! figyelem !! másik forum ..! angol cikk..! és nem is én találtam az infot hanem drop..! jopár állam a csöd szélén táncol mi is ha vége az imf hitelnek elfogy.. vége a dalnak de bocs hogy elkeseritettem a csapatot.... én se ezt szeretném de sztem ez lesz
hangsulyozom: Szerintem! de nem tudom!
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 16:14
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
#30
Én meg azt mondom, hogy ha a beruházásösztönzés, sőt maguk a beruházások az állam kezében pörögnek fel, akkor van esély arra, hogy az eddigiekhez képest jóval radikálisabban kényszerítsenek ki pl. környezetbarát, meg takarékos technológiák szélesebb körű elterjedését, stb.
Itthon mást sem csinálnék az állam helyében, mint panelházat burkolnék, ablakokat cseréltetnék, méróórát szereltetnék, geotermikus energiát használó kutakat furatnék, energia megtakarítást eredményező haza gyártmányú berendezések beszerzését támogatnám ésatöbbi....
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 16:11
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
#29
ment... de most már a tanulásra is koncentrálnom kell ....
Szebb jövöt mindenkinek! ;-)
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 16:11
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
#28
Attól hogy sorozatos államcsődök jönnek, te még mindig át lettél verve...
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 16:04
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
#27
penznyelo@freemail.hu
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 16:00
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
#26
pénznyerlő
add meg amail cimed linkelek pár irást könyvet videot.....
másik dolog pedig hogy én se tudom hogy mi lesz de ha megfigyeled egyre több bank államositás áldozata.... ebböl levezetve elképzelhető hogy mindegyik erre a sorsra jut semmi utopisztikus nincs benne .....
de senkivel se akarok vitázni vitatkozni nem is célom csak firkászom mint HLDP ...
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 15:50
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
#25
Konkrétumok nélkül, helyesírási hibákkal marha hitelesen hangzik ez az "én tudom a igazságot meg a jövőt, majd meglátjátok" típusú szöveg. Ilyet oviban, meg szektákban hallani.
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 15:47
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
#24
de legyek én.... hogy ne legyen vita belöle na sziasztok ! ;-)
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 15:47
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
#23
huh.... jo.... ne menjünk bele ki az átvert... te vagy én... :)
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 15:45
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
#22
Téged valaki nagyon csúnyán átvert :)
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 15:41
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
#21
de hogy az összes bankot végül államositják mert nem lesz más megoldás... lehet végre elindul valami ujitás "reform" ami jobbá teszi ezt a rendszert... vagy nem..... legyünk optimisták ...bár kicsi a remény hogy igazi "reform" lesz..... önszántan...
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 15:37
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
#20
nem magyarozkodom... régebben belinkeltem egy két videot könyvet... aki akkor figyelt rám tudja mire célzom...

Lehetne más pénzügyi rendszer is vannak alternativák...
CSak azt ne higyétek hogy ez ami ma a világban van természetes.. és igy kell lennie..... mert nem igaz de igy is sokat mondtam illetve fecsegtem ... nem akarok magamnak bajt ugyhogy mentem sziasztok
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 15:35
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#19
"mig végül az államok is össze roppannak omlanak.... nem viccelek... de majd látni fogjátok már nem sok idö.... (kicsit ugy tünhet hogy megzizzentem.. de nem...... vannak háttérinformácioim amire alapozom ezt)"
Titokzatoskodás meg a fenti típusú szöveg helyett, amit a fórumok döbbenetes színvonalesésének korszakában is alig lehet itt ember, aki beveszi, nem ártana, ha inkább konkréumokat írnál. Kíváncsian várom. Köszi.
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 15:33
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
#18
Pihenjetek picit.
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 15:33
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
#17
itthon már a koronán és a parlamenten is jelzálog van... ebbe is bele lehet gondolni ha nincs fizetés....
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 15:32
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#16
Bizony a romokból új ország épül , vissza tér a kitelepített értékes munka erő és kiváló genetika ,akiket a magyar állam kirabolt, és meg vesznek mindent kilóra .
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 15:31
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
#15
magyarország és az usa.... már a kamatok vissza fizetését is ujabb hitelekböl fizeti.... tökét meg nem is törleszt! ebbe kell csak belegondolni.... van erre a kozgazdászok szerint egy jo kifejezés adosság csapda... de a rendszerbe ez bele van kodolva hogy eljő..... szép dolgok ezek...
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 15:30
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#14
nagy shortos lehetsz:)
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 15:29
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#13
mindenki tudja.. még a közgazdászok is....
az adosságot állami szinten gondolom elsösorban.... lehetetlen visszafizetni.... matematikailag! nincs rá megoldás mert nincs is..... a nagy usa is össze for omlani roppanni de mi hamarabb joval.... :(
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 15:26
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
#12
és miért mert egy csecsszopo rendszerben élünk... ezért lesz mindez.... de talán lesz megujulás a romokbol vagy.. nem ... sose...
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 15:23
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#11
ukránok beelőznek szerintem.
pampa 2009. 01. 21. 15:22
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#10
A meglévő lehetőségeink minél jobb kihasználása.
Gyógyturizmus, vadász,horgász, természet járó,falusi, stb..
A magyar konyha,bor, pálinka népszerűsítése.
Csárdák,puszta folklór programok kiajánlása...

Ez mind olyan bevételi forrás amihez minden adott csak nagyon komoly reklám kampány kell hozzá, amire az érintettek képtelenk.
Csak egy F1-es hétvége alatt kb. 1,5 MRD a plusz ÁFA bevétel.

Eleve Magyarország központi fekvése miatt is érdemes lenne ilyen jellegű fejlesztésekben gondolkodni.

A Balatonban rejlő lehetősékek maximális kihasználása, csábítani kell minden módon a turistákat. Ez növelné a fogyasztást és a máshol megtermelt péz kerülne be a piacra.
Valószínűleg a növekvő bevételek egyre több beruházást indítanának el.

Nekem ez a tippem.
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 15:22
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#9
itthon lesz a leghamarabb államcsöd ( élvonalban leszünk) de várom már..... sajnos :-( ez van...
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 15:20
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#8
Ez egy ördögi kör.
Termelnek usában és kinek adják el?
Kínának nem köll meg az eu nak sem.
Raktára meg nem termelünk mondta hofi
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 15:19
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#7
valoságos harc lesz a megélhetés ( nem mintha most nem volna az de ez még csak szarabb lesz)
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 15:18
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#6
mert innentöl vált egyre keményebbé.. és fog még keményebb lenni egyre elkeseredettebb egyenlőtlenebb harcá fajulni..... mig végül az államok is össze roppannak omlanak.... nem viccelek... de majd látni fogjátok már nem sok idö.... (kicsit ugy tünhet hogy megzizzentem.. de nem...... vannak háttérinformácioim amire alapozom ezt)
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 15:09
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#5
azért ez a válság is furcsa dolog
ezelőtt egy éve is lehetett sejteni a recessziót, de a média is kussolt, most meg ezerrel
hétköznapi ember gyomra meg összerándul, ha a híradót nézi.)
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 15:05
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#4
"Mint halottnak a csók" az összeomlás elkerülhetetlen...
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 14:54
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#3
Ember, maguk a beruházások jelentenék a keresletet.
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 14:32
Előzmény: #1  portfolio
#2
a beruházások ösztönzése

Halott ügy

globális kereslethiány lépet fel.

Mélyre kerültek a dolgok

Topik gazda

porti
1 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek