Portfolio.hu fórum

Tisztelt Fórumozók,

A folyamatos véleménycsere biztosítása érdekében a fórumregisztrációban az alábbi változásokat léptetjük életbe:
Az új regisztrációk két hét után automatikusan élesednek.
Bízunk benne, hogy a könnyítés ellenére is folyatódik az a tendencia, hogy a fórum hangneme egyre kulturáltabb, higgadtabb.
Ami nem változik:
  • továbbra is érvényben maradnak a szigorú moderálási szabályok, vagyis
  • a személyeskedő, sértő hozzászólások után figyelmeztetés, majd kitiltás következik,
  • a közszereplőkkel kapcsolatos hozzászólások esetében (a nagyobb tűréshatár figyelembevételével is) szintén elvárt a kulturált véleményformálás.
  • bármely felhasználó jelzést küldhet a Portfolio.hu részére indoklással, ha úgy véli, hogy a Fórumban trágár, másokat sértő, az adott témától teljesen független, vagy bármilyen más szempontból kifogásolható hozzászólás született.
  • a Portfolio.hu minden felhasználót egyszer figyelmeztet arra, hogy megsértette a Fórum szabályait, második alkalommal figyelmeztetés nélkül letiltja az adott hozzászóló írásra vonatkozó jogosultságát.
  • a Portfolio.hu dönthet arról, hogy figyelmeztetés nélkül, azonnal kitiltjaaz adott felhasználót.

További jó beszélgetéseket kívánunk!

Mi lesz veled Magyarország?

<< vissza a fórum témákhoz

1 [2] [3] [4] [5] [»] ... [2942]Új hozzászólás | Nyomtatható verzió | betűméret: növel | csökkent

Hozzászólások oldalanként: 20 | 40 | 60 | 80 | 100   Sorrend: növekvő | csökkenő

(#58859) Re: Orbán: Az álomgyilkos Momentum koalícióra készül az MSZP-vel
Értékelés:  2
előzmény (#58856: ts3) | válasz erre | Tegnap, 16:59
Bizony. Kezd kétségbeesetten vagdalkozni... Az olimpia lemondás maga is egy hirtelen, kétségbeesett döntés volt. Egyértelműen gyengeséget, bizonytalanságot, félelmet, kapkodást jelez.
-pny
Jelzés a moderátornak

(#58858) Újra 1982 van: az MSZMP belügyi tudósítója teljes lendületből nekirohant a Momentum Mozgalomnak
Értékelés:  2
válasz erre | Tegnap, 16:34
"Stefka István a rendszerváltás előtt az államszocialista belügyminisztérium közelében dolgozó újságíró volt, 1982-ben ki is tüntette Horváth István belügyminiszter az áldozatos munkájáért. Azóta sok idő eltelt, Stefka pedig új fészekre talált: az MSZMP-t a Fideszre cserélte. Jelenleg a PestiSrácok nevű fideszes blog "lapigazgatója", mellette Schmidt Máriáéktól kapott pénzből forgathat inszinuációkkal teli dokumentumfilmet, illetve fenntart egy kocsmát is, amit 56-os tematika mentén rendezett be.
Alapítótagja emellett a Békemenetnek is, nemrég pedig bejelentette, hogy az olimpia elleni aláírások miatt újra szükség lehet a menetre, és hogy hülye emberek írták alá a Momentum aláírásggyűjtését.

Most Stefka saját blogján értékelte a Momentum aláírásgyűjtését, és rutinos újságíróként alighanem beláthatta, hogy teljesen felesleges új kifejezéseket kitalálnia, bőven elég, ha elsüti újra az 1982-es paneleket.

Többek között ezeket tudhattuk meg a Momentumról és az aláírásgyűjtésről:

Egy ismeretlen szándékú, ismeretlen pénzforrásokból támogatott mozgalom, a Momentum megetetett néhány tízezer embert, hogy aláírjon egy olimpiaellenes ívet.
Az elmúlt évtizedben azonban az egyre szaporodó, majd eltűnő, újra feltűnő civil alapítványok külföldi, főként Soros pénzekből önálló politizálásba kezdtek.
Olykor sikerül irányító szerepet is átvenniük. Olykor az ő kottájukból játsszunk. Ezek a provokátorok, fizetett ügynökök, quislingek. Ehhez sajnos partnerek a hazájuk történelmét nem ismerő, megtévesztett emberek. Nevezzük nevén: a tudatlan butácskák, akiket felhasználnak hazájuk ellen.
Ezek a Soros-féle szabadcsapatok, a Sorosgárda egyre nagyobb károkat okoznak országunknak. Ez már több mint nemzetbiztonsági kockázat. Magyarország jövőjét, gazdasági stabilitását ássák alá.
Hazánkban, az állítólagos diktatúrában azonban élnek, virulnak. Eszköztáruk kimeríthetetlen, pénzük van dögivel. Ha megnézzük ezeket az alakokat a különböző ,,civil” szervezetekben, szinte ugyanazok, külsőleg és belsőleg is. Nem sokban különbözik a tüntetgető Ha-hások, egyetemista szerveződéstől (vagy egyetemisták voltak, vagy nem!) a most előbújó Momentum mozgalom. Többnyire fiatalok, szakállasok, vagy kétnapos borostát hordanak és ártatlan szemmel folyékonyan hazudnak: bele a kamerába, bele a “pacekba”. Illetve a momentumosok mintha diszkrétebben öltöznének, jobbak a ruháik, nem olyan lezserek, a lányok-fiúk frizurája is rendezettebb.
Ja kérem, volt honnan megtanulni az átöltözést, az átalakulást.
Ezeket az új gonoszokat már nagyon felkészítették. Nem az erőszakhoz folyamodnak, mint elődeik, akik egyetemeket, nyilvános szórakozó helyeket foglaltak el, vagy megrongáltak középületeket, törtek, zúztak, mint például a Fidesz székházat. Ezek látszólag békés eszközökhöz folyamodtak, a betanult szövegeket mantrázzák a nemzetellenes ellenzékkel együtt: a milliárdokat nem az olimpiára kellene költeni, hanem a szétvert, szétrohadt egészségügyre, oktatásügyre.
Mindezt a nemzetellenes média hatalmas nyilvánosságával.
Sokszor lemaradunk a méltó válasszal, egy-egy ügy színvonalas megvilágításával. Erőtlen a riposzt, gyenge a kommunikáció. Egy nyugat-európai, egy amerikai könnyezik, amikor látja az Arany Medve díjnyertes filmjének, Enyedi Ildikó filmrendező törékeny alakját, aki szégyelli hazáját, ahol szörnyű dolgok történnek. Lassan mi leszünk a gonosz birodalma. S a dezinformációk Magyarországról csak jönnek és jönnek.
Azért az mégiscsak nevetséges, hogy bűnösek legyünk azért, mert egészséges, sportos nemzetet szeretnénk felnevelni?
Az meg különlegesen nevetséges, hogy egy csipetnyi “szabadcsapat”, akiknek már most csaknem tizenkét százaléknyi érvénytelen olimpia ellenes aláírásuk van, semmit nem tettek le az asztalra, azoknak nagyobb hitele legyen a közvélemény szemében, mint a kormányzó pártnak, amelyik nap, mint nap, újabb és újabb döntést hoz a jobb életért.
Ferdítések, csúsztatások ezreivel szembesítsük őket. Bizonyítsuk be, hogy hazugság minden, amit mondanak. Tények ezreit hozzuk fel ellenük. S akkor kipukkannak, mint a léggömb. "
ts3
Jelzés a moderátornak
(#58857) Re: Orbán: Az álomgyilkos Momentum koalícióra készül az MSZP-vel
Értékelés:  1
előzmény (#58856: ts3) | válasz erre | Tegnap, 12:05
Szokásos zagyvaság, ezt az embert nem szabad komolyan venni!
Támadják azokat, akik pénzt, energiát nem kímélve próbálnak tenni egy élhetőbb országért. Én elhiszem, hogy a hívek előtti megfelelés és a PR fontos szempont, de jó lenne ezzel már leállni, mert rendkívül szánalmas és visszataszító!
rockmaster
Jelzés a moderátornak
(#58856) Orbán: Az álomgyilkos Momentum koalícióra készül az MSZP-vel
Értékelés:  3
válasz erre | Tegnap, 11:57
"Lassan harminc éve vagyok a politikában, meghallgattam őket, ez egy új SZDSZ. Kis lökdösődés után pedig MSZP-SZDSZ-koalíció jön

- mondta Orbán Viktor a Momentum Mozgalomról.
"Soros szervezetei átléptek egy határt"

A miniszterelnök beszélt még a civil szervezetek finanszírozásáról szóló törvénytervezetről is. Elszámoltathatóvá kell tenni azokat a Magyarországon tevékenykedő nemzetközi szervezeteket, amelyek civilnek nevezik magukat, de valójában a globális tőke érdekeit képviselik - idézte Orbánt az MTI. "

Egyre szánalmasabb az öreg.
ts3
Jelzés a moderátornak
(#58855) Re: Az USA üzent a magyaroknak: Lehet, hogy fáj, de maradnak a szankciók
Értékelés:  0
előzmény (#58854: negevhero) | válasz erre | Tegnap, 08:54
Az USA üzent a magyaroknak: Lehet, hogy fáj, de maradnak a szankciók

Portfolio 2017. február 24., 7:12

A szankciók a legjobb eszköz amihez folyamodhattunk, és az Oroszországgal szembeni kereskedelmi korlátozások továbbra is fennmaradnak - közölte újságírókkal Daniel Fried, az amerikai Külügyminisztérium szankciókért felelős megbízottja. A HVG beszámolója szerint az amerikai fél megérti a magyar szempontokat, de a kárbecsléseket túlzónak tartja, és emlékeztet, hogy más országok sokkal nagyobb károkat szenvednek el, mégis támogatják ezt az eszközt. Fried arról is beszélt, hogy a kitiltási botrányban érintettek elleni szankciók még mindig életben vannak."
-pny
Jelzés a moderátornak
(#58854) Re: Az USA üzent a magyaroknak: Lehet, hogy fáj, de maradnak a szankciók
Értékelés:  -3
előzmény (#58853: ts3) | válasz erre | Tegnap, 08:35
017. 02. 16. - 18:08forrás: MTI
Együttműködik USA Oroszországgal, ha az az amerikai nép érdekeit szolgálja

Az Egyesült Államok kész együttműködni Oroszországgal olyan ügyekben, amelyek az amerikai nép érdekeit szolgálják - jelentette ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter csütörtökön Bonnban, miután megbeszélést folytatott orosz kollégájával.

Az európai politikusoknál gyengébb nem iggazán létezik.
negevhero
Jelzés a moderátornak
(#58853) Az USA üzent a magyaroknak: Lehet, hogy fáj, de maradnak a szankciók
Értékelés:  0
válasz erre | Tegnap, 08:11
"A szankciók a legjobb eszköz amihez folyamodhattunk, és az Oroszországgal szembeni kereskedelmi korlátozások továbbra is fennmaradnak - közölte újságírókkal Daniel Fried, az amerikai Külügyminisztérium szankciókért felelős megbízottja. A HVG beszámolója szerint az amerikai fél megérti a magyar szempontokat, de a kárbecsléseket túlzónak tartja, és emlékeztet, hogy más országok sokkal nagyobb károkat szenvednek el, mégis támogatják ezt az eszközt. Fried arról is beszélt, hogy a kitiltási botrányban érintettek elleni szankciók még mindig életben vannak.

"Megértjük, hogy a magyar gazdaság és a magyar cégek megsínylik az Oroszországgal szembeni szankciókat, de az orosz fenyegetés magas kockázatot jelent, ezért a szankciók érvényben maradnak" - mondta Daniel Fried az amerikai Külügyminisztérium szankciókért felelős megbízottja egy telefonos háttérbeszélgetésen csütörtökön a HVG-nek.

Az Egyesült Államok szerint a külügyminisztérium 6,5 milliárd dolláros kárbecslése túlzó, nagyjából egymilliárd dollárnyi veszteség érhette a magyar gazdaságot a szankciók miatt. (Ez még mindig több, mint amit a Portfolio becsült, számításink szerint a tényleges kár nem milliárdos, hanem százmilliós nagyságrendű lehet. Igaz, a kár koncentráltan ért egyes szereplőket, akiket valóban nagyon rosszul érinthettek a korlátozások.)"

Az USA üzent a NATO és az EU árulójának: Lehet, hogy fáj, de maradnak a szankciók

ts3
Jelzés a moderátornak
(#58852) Re: Remek hír
Értékelés:  1
előzmény (#58851: -pny) | válasz erre | csütörtök, 15:51
Büsszel a rezsicsökkentés mellett, a fityeszkúrmány ellene. :)
bigyula
Jelzés a moderátornak
(#58851) Remek hír
Értékelés:  0
válasz erre | csütörtök, 15:36
"Bíróságra viszi az unió a magyar hatósági energiaárat

Bíróság elé viszi az Európai Bizottság a magyar hatósági árszabályozás kérdését az energetika területén - közölte Lázár János a csütörtöki kormányinfón."
link

Csökkenni fog a gáz ára... Ja, meg a MET-en keresztül kilopott pénz is.
-pny
Jelzés a moderátornak
(#58850) Re: Mindeközben Fidesz mutyiséknál...
Értékelés:  0
előzmény (#58849: -pny) | válasz erre | csütörtök, 15:36
Mintha te járnál utánam, megvárom amíg megunod.
Vazsmegyei
Jelzés a moderátornak
(#58849) Re: Mindeközben Fidesz mutyiséknál...
Értékelés:  0
előzmény (#58848: Vazsmegyei) | válasz erre | csütörtök, 15:07
Sokszor megkértelek rá, ismét megteszem: ne gyere utánam mindenhová, fejezd be a sértegetést, trollkodást. Köszi.
-pny
Jelzés a moderátornak
(#58848) Re: Mindeközben Fidesz mutyiséknál...
Értékelés:  -3
előzmény (#58843: -pny) | válasz erre | csütörtök, 14:56
Na és tudod-e tyukodi pajtás, hogy mi a különbség közted, meg az általad dicsőitett padlizsan között? Hát semmi!

Próbálok emberi módon viszonyulni a társaságodhoz, de ennek a jóvoltodból semmi esélye.

Gondolkozz el a modorodon és emberként kezeld az embertársaidat.
Vazsmegyei
Jelzés a moderátornak
(#58847) Re: Mindeközben Fidesz mutyiséknál...
Értékelés:  -4
előzmény (#58841: -pny) | válasz erre | csütörtök, 14:49
Nem te vagy a moderátor és ne is vegzáld.
Vazsmegyei
Jelzés a moderátornak
(#58846) Mi lesz veled Magyarország?
Értékelés:  1
válasz erre | csütörtök, 14:18
"A fideszes Farkas Sándor az elmúlt években összesen 1,5 milliárd forintnyi agrártámogatást felejtett el bevallani, de nincs ezzel egyedül."

link
bigyula
Jelzés a moderátornak
(#58845) Re: Mindeközben Fidesz mutyiséknál...
Értékelés:  1
előzmény (#58844: sanka) | válasz erre | csütörtök, 13:36
Azt védi. De ezzel csak magát járatja le. Minden jóérzésű embernek felfordul a gyomra attól aKDNP-s tanár alpolgármestertől...

Kíváncsi lennék, vajon ugyanezt mondaná-e, ha érintett lenne az ügyben...
-pny
Jelzés a moderátornak
(#58844) Re: Mindeközben Fidesz mutyiséknál...
Értékelés:  1
előzmény (#58836: Vazsmegyei) | válasz erre | csütörtök, 13:32
Miről kvartyogsz, a pedofil kdnp-s tanitót véded, szégyeld magad!
sanka
Jelzés a moderátornak
(#58843) Re: Mindeközben Fidesz mutyiséknál...
Értékelés:  1
előzmény (#58839: bigyula) | válasz erre | csütörtök, 13:22
Tökéletesen jellemezte őt padlizsán a napokban. Mondjuk törölték miatta, de minden szava igaz volt:)
-pny
Jelzés a moderátornak
(#58842) Re: Mindeközben Fidesz mutyiséknál...
Értékelés:  1
előzmény (#58839: bigyula) | válasz erre | csütörtök, 13:19
Aki ennyire védi a védhetetlent, magát járatja le.
-pny
Jelzés a moderátornak
(#58841) Re: Mindeközben Fidesz mutyiséknál...
Értékelés:  1
előzmény (#58838: Vazsmegyei) | válasz erre | csütörtök, 13:19
Fejezd be a személyeskedést, sértegetést!
-pny
Jelzés a moderátornak
(#58840) Re: Mindeközben Fidesz mutyiséknál...
Értékelés:  -2
előzmény (#58839: bigyula) | válasz erre | csütörtök, 13:16
Gyere le Körmendre, lesz mindjárt törvénysértés.
Vazsmegyei
Jelzés a moderátornak
(#58839) Re: Mindeközben Fidesz mutyiséknál...
Értékelés:  0
előzmény (#58838: Vazsmegyei) | válasz erre | csütörtök, 13:02
Ha valaki törvényt sért, akkor senkinek semmi köze hozzá, mert az a "másik belügye"?
bigyula
Jelzés a moderátornak
(#58838) Re: Mindeközben Fidesz mutyiséknál...
Értékelés:  -2
előzmény (#58837: -pny) | válasz erre | csütörtök, 12:58
Mondtam már, ne avatkozz mások belügyeibe?

Mivel nem vagy megbízható és csak a közvéleményt akarod félrevezetni nem adom az itt szabadon terjedő infót.
Tudod itt mindenki ismeri egymást vagy személyesen vagy a boltból.
Például a szülők a gyerekek tanárait is.

Senki nem véd senkit foggal körömmel, hanem a józan ész uralkodik amíg nem jön egy alak, aki botrányt keverne.

van egy mondás, ami most is aktuális, hogy Makó messze van Jeruzsálemtől.
Vazsmegyei
Jelzés a moderátornak
(#58837) Re: Mindeközben Fidesz mutyiséknál...
Értékelés:  1
előzmény (#58836: Vazsmegyei) | válasz erre | csütörtök, 12:36
"Érdekes ez az ügy itt Körmenden nem okoz akkora felhajtást, mint Budapesten."

Ezt mondd majd a lány szüleinek szemébe is.

Érthetetlen miért kell foggal-körömmel megpróbálni védeni a védhetetlent is...
-pny
Jelzés a moderátornak
(#58836) Re: Mindeközben Fidesz mutyiséknál...
Értékelés:  -2
előzmény (#58833: -pny) | válasz erre | csütörtök, 12:16
Érdekes ez az ügy itt Körmenden nem okoz akkora felhajtást, mint Budapesten.

Jellemző gender médiás tálalás és kormányközeli összemosás.

Előbb utazzál le Körmendre, hogy ne kelljen vicsorognod, ha megszólaltál ez ügyben.

Körmend még nem Budapest. Mindenki tudja mi várható, nem Budapestről kell befolyásolni a közvéleményt, ha ez a célod.
Vazsmegyei
Jelzés a moderátornak
(#58835) Re: Mindeközben Fidesz mutyiséknál...
Értékelés:  0
előzmény (#58834: bigyula) | válasz erre | csütörtök, 12:10
Mégcsak azzal se jöttek, láthatod, 2 évig nem foglalkozott vele senki, az iskola se...
-pny
Jelzés a moderátornak
(#58834) Re: Mindeközben Fidesz mutyiséknál...
Értékelés:  0
előzmény (#58833: -pny) | válasz erre | csütörtök, 12:07
Ilyenkor bezzeg jönnek az ártatlanság vélelmével. Máskor meg a legkisebb gyanúra/szóbeszédre (amit ráadásul ők találnak ki, és terjesztenek) ráuszítják a sajtót mindenre/mindenkire.
bigyula
Jelzés a moderátornak
(#58833) Re: Mindeközben Fidesz mutyiséknál...
Értékelés:  0
előzmény (#58826: -pny) | válasz erre | csütörtök, 12:03
Na nemcsak a Fideszes fiúk dolgoznak tovább a fővezér által az emberek megkérdezése nélkül lefújt olimpia árnyékában, hanem a KDNP-s öreg rókák is:

"Feleségül akarta venni a tanítványát a körmendi alpolgármester

Még 14 éves sem volt az a kislány, akit Körmend nemrég lemondott KDNP-s alpolgármestere, az 56 éves Szabó Ferenc zaklatott – derül ki a Magyar Narancs riportjából. A riportban a gyermek édesanyja is megszólalt.
Szabó Ferenc napközis tanárként többször kettesben maradt a néhány faluval arrébb élő kislánnyal, egyre közelebb került hozzá.

Amikor a szülők megtudták, hogy mi történik, kivették a napköziből az akkor nyolcadikos gyermeküket, de Szabó ezután is üzenetekkel bombázta a lányt. Szabó karácsonykor megjelent a szülőknél, és közölte, hogy majd feleségül venné az akkor 15 éves kislányt.
A szülők az igazgatónak és a polgármesternek is szóltak, de nem történt semmi. Ezután mentek a rendőrségre, és tettek feljelentést."
link
-pny
Jelzés a moderátornak
(#58832) Re: Mindeközben Fidesz mutyiséknál...
Értékelés:  -2
előzmény (#58827: Vazsmegyei) | válasz erre | csütörtök, 05:55
nyelő megkapta az aktuális terjeszteni való hazugságokat az apró villából.
Kvasztics_Fedor
Jelzés a moderátornak
(#58831) Re: Mindeközben Fidesz mutyiséknál...
Értékelés:  1
előzmény (#58827: Vazsmegyei) | válasz erre | csütörtök, 01:40
Te és a főnököd a hazug!
sanka
Jelzés a moderátornak
(#58830) Re: Mindeközben Fidesz mutyiséknál...
Értékelés:  -4
előzmény (#58829: -pny) | válasz erre | csütörtök, 00:10
A te tényeid örök vélemények, ott végzik, ahol kitalálták.
Vazsmegyei
Jelzés a moderátornak
(#58829) Re: Mindeközben Fidesz mutyiséknál...
Értékelés:  0
előzmény (#58827: Vazsmegyei) | válasz erre | szerda, 23:34
A tegnapiakat se bírtad cáfolni...

Nem is csoda. A tények makacs dolgok.
-pny
Jelzés a moderátornak
(#58828) Re: Mindeközben Fidesz mutyiséknál...
Értékelés:  0
előzmény (#58827: Vazsmegyei) | válasz erre | szerda, 23:30
Tünés, troll.
-pny
Jelzés a moderátornak
(#58827) Re: Mindeközben Fidesz mutyiséknál...
Értékelés:  -2
előzmény (#58826: -pny) | válasz erre | szerda, 23:29
Megy az őrjöngés, meg a hazug hírterjesztés.
Vazsmegyei
Jelzés a moderátornak
(#58826) Mindeközben Fidesz mutyiséknál...
Értékelés:  0
válasz erre | szerda, 22:53
Az olimpia történéseinek hátterében azért dolgoznak a fiúk tovább:

"Habony, Rogán és Tiborcz barátai szép és olcsó ingatlanokhoz jutottak

A Heti Válasz cikke szerint az év elején a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő által elárverezett három nagyértékű ingatlan közül mindegyik valamilyen módon Rogán Antal, Habony Árpád ás Tiborcz István ismerőseinek tulajdonába került a friss földhivatali dokumentumok alapján."
link
-pny
Jelzés a moderátornak
(#58825) Re: Enyedi Ildikó belemart Lánczi Tamás etető kezébe
Értékelés:  0
előzmény (#58824: NagyBarnaMacika) | válasz erre | szerda, 15:38
Előbb utóbb mennek nyugatra dolgozni.
ts3
Jelzés a moderátornak
(#58824) Re: Enyedi Ildikó belemart Lánczi Tamás etető kezébe
Értékelés:  0
előzmény (#58823: ts3) | válasz erre | szerda, 15:35
A magyar fiatalok nem is álmodnak 200 ezres fizetésről

A 29 éven aluli korosztály mintha csak hozzászokna a küszködéshez, inkább az életmódját igazítja a szűkös lehetőségekhez. Ez is kiderül a Magyar Ifjúság kutatás 2016-os eredményeiből.
link
NagyBarnaMacika
Jelzés a moderátornak
(#58823) Enyedi Ildikó belemart Lánczi Tamás etető kezébe
Értékelés:  0
válasz erre | szerda, 15:32
"Arany Medve-díjat kapott Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje Európa egyik legrangosabb filmfesztiválján, a Berlinalén. 42 éve nem részesült ebben az elismerésben egyetlen magyar alkotó sem.

A rendezőnő a magyar filmszakma egyik legismertebb és legmegbecsültebb alakja: tanárként filmesek sokaságát indította el a pályán; saját nagyjátékfilmet 17 évig nem rendezett, a visszatérés pedig tényleg emlékezetesre sikerült. A Testről és lélekről már az Arany Medve előtt megkapta a FIPRESCI-díjat, Európa-szerte ünnepelték a kritikusok.

Most mégsem a film a legfontosabb téma, hanem egy keménykedő-kritikus megjegyzés, amelyet Enyedi egy interjújában tett, és amiből mélykommunista logikával már azt vezeti le néhány Fidesz-nacsalnyik és a nyomukban őrjöngő médiákumok, hogy

egy közpénzből dolgozó művésznek mégsem kellene kritizálnia azt, akitől a pénzt kapja. És a kormánytól kapja, nem mástól. (Ad notam: „Orbán Viktor majd tesz bele, de csuhajja”.)

Enyedi hosszú évek óta próbálta megvalósítani filmtervét, ami legutóbb a Magyar Mozgókép Közalapítvány felszámolása miatt dőlt be. Az elődjénél kétségtelenül valamivel átláthatóbban és hatékonyabban működő Vajna-féle Filmalap ernyője alatt végül elkészülhetett a film.

A rendezőnő a fesztivál ideje alatt természetesen egy sor interjút adott. A film tartalmi és nyelvi megoldásairól beszélt a német Deutschlandradiónak, de zárásként – kérdésre válaszolva – röviden elmondta véleményét az otthoni közállapotokról is. Szerinte ami Magyarországon ma történik, az szégyen, és őt személy szerint félelemmel tölti el.

„(...) alapjaiban változtatják meg és rombolják szét a szabályokat, rombolják szét a demokrácia alapjait és a demokratikus kontrollt. Szívesen volnék büszke a hazámra, de már hosszú évek óta nem tudok az lenni, és ez fáj nekem.”

Erre jött a nemzet nagy közösségimédia-pszichológusa, Deutsch Tamás és a tőle megszokott, közvetlen stílusban igyekezte föloldani Enyedi szorongásait:

„Kedves Ildikó, most a hazánkban az történik, hogy tizenkét év után végre filmet csinálhattál. Ne szégyelld és ne félj tőle.”

Lánczi Tamás (Figyelő-főszerkesztő és Századvég-elemző) valóságos glosszát intézett Enyedihez, számon kérve, miért érzi kötelességének, hogy megfeleljen „a berlini ultraliberális elit” véleményének és ízlésvilágának. Félreérthetetlenül utalva arra, hogy Enyedi azért visszhangozza a német ultraliberalisták szólamait, hogy ilyen szép díjakat kapjon, mert ha nem visszhangozná, díjakat sem kapna. Végül megenyhül a másodgenerációs spindoktor:

„Nem sajnálom tőle a pénzt.”

Szép gesztus egy olyan embertől, aki vadul örvénylő közpénzmilliárdok között éli mindennapi életét. Ugyanakkor nem hagyta nyugodni Lánczit a kérdés: ha Enyedi ennyire retteg a kormánytól, miért fogadott el közel 500 millió forint állami támogatást? És miért érzik kényszernek a magyar alkotók, hogy nemzetközi siker közepette belemarjanak a kézbe, amiből enni kapnak? Miért áll meg Nemes Jeles László Kossuth-díjjal kezében a Kossuth téri tüntetésen?

Abban nincs semmi meglepő, hogy kap a nyakába néhány csípősebb nyilatkozatot, és nyomában kisebb trollparádét, aki beszólogatni merészel. Tulajdonképpen örüljön, hogy nem szerveznek rögtön békemenetet a fürdőszobájába. Sajnos ma már az sem rendkívüli, ha egész kis kórus hazaárulózza azt, aki nem eléggé fideszesen beszél, ha külföldön megkérdezik. Viszont ezek az ellennyilatkozatok (és itt most ne is számoljuk a véresszájú őrjöngéseket az erre specializált fórumoktól) nagyon fontos dolgokat árulnak el arról, hogyan is gondolkodik a közpénzről, illetve az ebből gazdálkodók (akár művészek) szabadságáról a Nemzeti Együttműködés élcsapata.

Lánczi Tamás, Orbán Viktor egykori szövegírója és államtitkára, a dohány-nagykereskedelem monopoljogát részben birtokló BAT Pécsi Dohánygyár Kft. felügyelőbizottsági tagja, és a legkevesebb 4 milliárdért kormányzati háttéranyagokat szállító Századvég vezető elemzője „nem sajnálja a pénzt” Enyedi Ildikótól.

Deutsch, aki világ életében főállású poltikus volt, tehát végső soron közpénzből élt, szintén úgy beszél az állami támogatásokról, mintha azt fideszes kollégisták kemény munka árán dobták volna össze.

Tényleg úgy tekintenek a közvagyonból juttatott támogatásra, mint a zsebpénzre, ami akkor jár a gyereknek, ha viselkedik.

A másik, ami ezekből a nyilatkozatokból kiderül, hogy micsoda zavart okoz a fejekben, ha egy területen mégsem működik hiba nélkül a Nemzeti Együttműködés rendszere, tehát valami miatt valaki mégsem csak politikai lojalitás alapján jut lehetőséghez, hanem mondjuk azért, mert ért ahhoz, amit csinál.

Az állami és kulturális támogatások korábban is a politikai klientúraépítés eszközei voltak Magyarországon, de a NER szintet lépett elődeihez képest:
a Nemzeti Együttműködési Alapon keresztül megteremtette a saját civil szféráját (CÖF), a Nemzeti Kulturális Alap támogatásain és a Magyar Művészeti Akadémián keresztül kiépítette a maga kulturális elitjét, politikai kinevezetteket tett meg a kulturális intézmények élére, és politikai érdemek szerint osztogatja a plecsniket is.

Az Andy Vajna hűbérbirtokává vált Magyar Nemzeti Filmalap kivétel lett. Ott a döntőbizottságot inkább személyes és szakmai, mint politikai lobbik terelgették jobbra-balra, a cél mégis csak az volt, hogy használható filmek készüljenek. Enyedi bűne az volt, hogy szabad művészként, alkotóként megnyilvánult. Nem hőbörgött, őszintén válaszolt egy neki feltett kérdésre.

A rendezőnő kedd délután, a film ünnepi sajtótájékoztatóján tartotta magát szavaihoz, de bánta egyes megjegyzéseit (elsősorban azokat, amelyeket a HVG-nek adott interjújában a Művészeti Akadémiára tett), mert a politikai vita elvonta a figyelmet szeretetről szóló filmről és alkotóiról, helyette pedig az ország megosztottságát hozta felszínre.

Enyedi gesztusa elegáns volt, sőt, nagyvonalú. Pedig nem neki kellene itt szabadkoznia."
ts3
Jelzés a moderátornak
(#58822) Re: pny a troll
Értékelés:  3
előzmény (#58821: Vazsmegyei) | válasz erre | kedd, 18:18
Tőled? Semmi. Úgyse válaszolsz, csak trollkodsz. Ma se sikerült semmire konkrét, érdemi választ adnod. De legalább mindenki látja.
-pny
Jelzés a moderátornak
(#58821) Re: pny a troll
Értékelés:  -4
előzmény (#58820: -pny) | válasz erre | kedd, 17:58
Kérdés?
Vazsmegyei
Jelzés a moderátornak

1 [2] [3] [4] [5] [»] ... [2942]


Prémium