Portfolio.hu fórum

Tisztelt Fórumozók,

A folyamatos véleménycsere biztosítása érdekében a fórumregisztrációban az alábbi változásokat léptetjük életbe:
Az új regisztrációk két hét után automatikusan élesednek.
Bízunk benne, hogy a könnyítés ellenére is folyatódik az a tendencia, hogy a fórum hangneme egyre kulturáltabb, higgadtabb.
Ami nem változik:
  • továbbra is érvényben maradnak a szigorú moderálási szabályok, vagyis
  • a személyeskedő, sértő hozzászólások után figyelmeztetés, majd kitiltás következik,
  • a közszereplőkkel kapcsolatos hozzászólások esetében (a nagyobb tűréshatár figyelembevételével is) szintén elvárt a kulturált véleményformálás.
  • bármely felhasználó jelzést küldhet a Portfolio.hu részére indoklással, ha úgy véli, hogy a Fórumban trágár, másokat sértő, az adott témától teljesen független, vagy bármilyen más szempontból kifogásolható hozzászólás született.
  • a Portfolio.hu minden felhasználót egyszer figyelmeztet arra, hogy megsértette a Fórum szabályait, második alkalommal figyelmeztetés nélkül letiltja az adott hozzászóló írásra vonatkozó jogosultságát.
  • a Portfolio.hu dönthet arról, hogy figyelmeztetés nélkül, azonnal kitiltjaaz adott felhasználót.

További jó beszélgetéseket kívánunk!

A nyugdíjról - Tiszta lappal

<< vissza a fórum témákhoz

[1] 2 [3] [4] [5] [6] ... [8]Új hozzászólás | Nyomtatható verzió | betűméret: növel | csökkent

Hozzászólások oldalanként: 20 | 40 | 60 | 80 | 100   Sorrend: növekvő | csökkenő

(#140) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#139: DE30_1974) | válasz erre | kedd, 11:25
Közben pedig a társadalom egy jelentős részében erőteljesen él az érdemtelen szegényekről alkotott kép, hogy a legszegényebb, segélyekből tengődő emberek csak elherdálják az állami segítséget, cserébe pedig nem is akarnak dolgozni. Erre a képre játszik rá sokszor a kormányzati propaganda is.

Pedig Ferge szerint pontosan lehet tudni, hogy ez sok szempontból hamis kép. Hogy ezeknek a legszegényebb családoknak a túlnyomó többségében a gyerekek szükségletei elsőbbséget élveznek: ha segély érkezik, ezeket elégítik ki először. A segélyezetteknek ráadásul rengeteg kötelezettségnek kell eleget tenniük. Az sem igaz, hogy nem fizetnek adót, hiszen nem csak a legkisebb megkeresett bérből jön le 15 százalék. A szegények is fizetik az (Európában legmagasabb) áfát az első elköltött fillértől kezdve: „Ha nagy a szegénység, a politikai propaganda mindig azt a gondolatot harsogja, hogy érdemtelenek, nem érdemlik meg a segítséget, csak elpazarolják. Az emberek pedig szívesen elhiszik ezt, mert felmentésként élik meg. Ez nem magyar, hanem általános jelenség.”

Ferge szerint a hosszú távon megbomlott egyensúlytalanság alapvető oka, hogy nincs munka: ami van, az a falvakból nem elérhető, nincs közlekedés, összeköttetés. Költözni nem lehet, mert ha saját házuk van és azt eladják, soha többet nem tudnak másikat venni. Ma a szegények számára lakásszerzési lehetőség nincs. Szociális bérlakás szinte nem épül, az albérletek pedig megfizethetetlenek. Albérletet 50 ezer forint alatt alig lehet találni, a minimálbér pedig százezer forint körül van.

„Nagyon nagy baj van azzal, ahogy ez az ország az elmúlt 25 évben a foglalkoztatást kezelte. Kelet-Európában eleve alacsonyabb általában a foglalkoztatás, mint Nyugaton, de Magyarországon még a régión belül is alacsony – mondja Ferge. – A közmunka és a külföldön dolgozók miatt tűnhet úgy, hogy alacsony a munkanélküliség. Közben viszont nagyon nehéz tisztán látni, mert az adatok csak a regisztrált munkanélküliekről szólnak, de már annak is számos feltétele van, hogy valaki regisztrált munkanélküli lehessen, százezrek lehetnek, akik itt sem látszanak. ”
gambadoro
Jelzés a moderátornak

(#139) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#133: gambadoro) | válasz erre | kedd, 07:21
Sorry nem állítottam, hogy a nyomorból törtem fel. Elég torz tükrön keresztül szemléled a világot és olvasod más kommentjeit.
Ám É-Mo egyik "acélvárosában" nevelkedtem és képzeld egy mezővárosban jártam fősulira, úgyhogy pont nem kell bemutatnod, hogy ezekben a térségekben mi és hogyan történik, hogyan éltek és hogyan élnek ott jelenleg az emberek.
Igen elvégeztem az alapdiplomám, miközben minden hétvégén és nyáron a fateromnál dolgoztam és amikor végeztem, azt mondták amikor el akartam helyezkedni a szülővárosomban, hogy túliskolázott vagyok... Egy szaros agrárdiplomával. Nem tartozott (és még most se) a családom abba a körbe, hogy be tudjanak nyomni egy jó kis állásba. Vettem egy mély levegőt és feljöttem Bp-re dolgozni, ahogy sokan így döntenek még most is, vagy tovább lépnek és még az országot is elhagyják.
Ki mondta, hogy meg kell menteni a vállalkozókat? Igazságosabb adóztatásra lenne szükség és akkor talán nem titkolnák el a jövedelmüket, ami által több lenne a költségvetési bevétel és lehetne szolidárisabbnak lenni. Imádom a minimálbéres vállalkozót, aki közben több tízmilliós kocsival jár...

Egyvalamit fel kellene fogni - az országnak van egy teherviselő képessége, amelyet a szociális hálóinak fenntartására tud fordítani. Ennek forrása az adórendszer. Ami ide bekerül azt lehet újra elosztani. Jelen pillanatban hulla mindegy hogy egy vagy többkulcsos az adórendszer, nem generál elegendő bevételt ahhoz, hogy a jelenlegi formájában és juttatásaival fennmaradjon - mint írtam, de elegánsan elsiklottál felette - egyszerűen a demográfiai vonulatok miatt. Ha meg többet költ, mint amit beszed, akkor azt csak hitelből tudja megtenni, ahogy tették is jópár éven keresztül.
És még egy gondolat: folyamatosan nyomatod a szolidaritást, de mert ez nálad a fókusz. Azonban ez nem megoldási javaslat. Mellesleg nem kicsit eltértél az eredeti témától a nyugdíjtól és szépen kiprovokálod ezt másokból is.
Na mindegy részemből ennyi. További jó véleménynyilvánítást.
DE30_1974
Jelzés a moderátornak
(#138) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#133: gambadoro) | válasz erre | kedd, 02:44
" mindannyiatoknak azt tudom mondani, remélem, soha nem lesz szükségetek a társadalom szolidaritására. de, ha mégis, nem veszitek igénybe."
Erre egy utolso sztory es reszemrol ennyi a tema mert boven elmondta mar mindenki amit akart.

Apam es anyam is megdolgozott azert hogy jol eljunk de ez nagyon nem volt igy az elejen. Mi meg kicsik voltunk igy csak torteneteket meseltek hogy a naszajandekba kapott kishutohoz szerelot hivtak mert nem kapcsolt be. A szerelo meg nevetve mondta hogy azert mert a.konyhaba hidegebb van mint a hutoben ( es tenyleg igy volt ).
A konyhas labtorlo odafagyott a csempere pedig ez mar hazon belul volt.
De apam egyetlen egyszer folyamodot segelyert. Amikor anyumat hirtelen leszazalekoltak a betegsege miatt es apam lett egyeduli kereso mi meg altalanos vegen lehettunk.
Nem kapott mert azt mondtak neki van meg mit eladni a lakasban. Adja el az amugy hasznaltan vett pentium gepet ugyis csak luxus. Apam nem adta el. Ugy volt vele hogy a tanittatasunk fontos. Valahogy kihuzta sajat erejebol.
Utolag nagyon is igaza lett. Mindket gyerek jol tanult es jo allasaik lettek. Apam most is ket wmber helyett dolgozik pedig nincs raszorulva mar reg.
En meg tartom magam ahhoz hogy aki raszorul annak adok de annyit es annak aki szerintem megerdemli. En dontesem es ne mas mondja meg en mennyire kell szolidarus legyek. Es semmikepp se varja el tolem.
Annyit varhat el amennyit adott es az nem volt tul sok. Boven tulteljesitette egyesevel a csaladom.
Peterbond
Jelzés a moderátornak
(#137) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#134: gambadoro) | válasz erre | kedd, 02:29
Szep. Bar en aranyra kerdeztem. Nem a pontos osszeg erdekelt es irtam magadnak tedd fel a kerdest. Az aranyszamot viszonyitasnak meg a sajatomrol irtam.

Es nem neked kell csak szolidarisnak lenneed. De bocs hogyha olyan embertol nem erdekel a szentbeszed aki vizet iszik es bort predikal.
Ha szolidaris akarsz lenni legyel es ezutan beszelhetsz hitelesen rola. De meg ekkor se kovetelhetedmeg senkitol.
Peterbond
Jelzés a moderátornak
(#136) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#103: gambadoro) | válasz erre | kedd, 02:24
Ezen elsiklottam.

Az hogy mennyi afat fizet be es bakfist kap.
Hat mar bocs de nem ugyanaz a rendorseg vedi. Ugyanaz a mento tuzolro megy ki erte. Nem pont ugyanazt az utat hasznalja? Nem ugyanaut a korhazi ellatast kapja? Ugyanazt a kozoktatast, kozvilagitast kapja?
Nem tudsz szinte semmilyen allami szolgaltatast mondani ami ne ugyanugy jarna egy minimalberes havi 40-50 ezer forint adot fizetonek ( afastul jarulekig es szjaig ) es egy diplomas mernoknek aki az 500 ezres nettoja mellett kb 600.000 adot fizet havonta.

Akkor ki is kap aranyaban bakfittyet?
Az egyeduli kivetel a nyugdij a munkanelkuli segely es a tappenz de ebbol igazabol a nyugdij a komoly tetel. Ez meg lekoveti a befizetwtt jarulekot ugy ahogy.
Peterbond
Jelzés a moderátornak
(#135) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#132: Peterbond) | válasz erre | kedd, 02:21

biztos sok időt eltöltöttél szolidáris országokban
nem az irigy magyarok között, ezért jól tudod

SZERINTEM, én mindenhol azt tapasztaltam, hogy míg egy román, ukrán, szlovák segítette a másikat, a magyar szándékosan nem mond el semmit, amivel előre léphetne az akkor érkezett
tolmácsoltam számos helyen ,csináltam betanításokat, állami szinten is jól tudom

sőt, általában keresztbe tesznek a másiknak

nem is csodálkozom, hogy ezt itt a mainstream vélemény
szomorú ez a nemzet
gambadoro
Jelzés a moderátornak
(#134) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#132: Peterbond) | válasz erre | kedd, 02:15
nekem kell tehát egyedül szolidárisnak lennem?
azt hittem az államnak és az össztársadalomnak

elnézést, az állam nem én vagyok

egyébként, bár krvára semmi közöd hozzá, és irgalmatlan cinikus a kérdésed, az utóbbi 10 évben mondjuk 2 milliónál többet
nem sok, viszont néhány gyereknek segíthettem
gambadoro
Jelzés a moderátornak
(#133) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  1
előzmény (#129: DE30_1974) | válasz erre | kedd, 02:12
imádom, hogy itt mindenki nyomorból tört fel nagyszerű
én ennek örülök
az viszont cinikus vélemény, hogy deviszont akkor ez mindenkinek sikerül

fáradj el falura, ne is, egy sima mezővárosba és magyarázd el, hogy megy ez
milliók vannak kiszolgáltatva
de hagyjuk

hitel: live within your means, én ezt tartom. majd veszek lakást ha tuti ki tudom fizetni ezerszer túlbiztosítva. több évfolyamtársam vett fel akkoriban forinthitlet és kiröhögték őket, erről ennyit
na látod, ki csalt a jövedelemigazolásokkal? elsősorban, aki kamura hitelt vett fel, aztán az én pénzemből is megmentették. remek

vállalkozó: akkor ezek szerint mentsük meg őt is, mert azt hitte majd lesz nyugdíja, pedig nem fizet

lekopasztás: :)))))))))) rendben ahogy gondolod, tehát a több kulcs az lekopasztás, az erőforrások elosztása az lekopasztás. imádkozz, ne legyen rá szükséged. jelzem a hitelesek kimentése mega SZOLIDARITÁS volt, az nem zavart ezek szerint. engem senki sem kérdezett meg, mi a véleményem erről.

természetesen minden fenti SZERINTEM

ps. nem tudok mit kezdeni az ilyen emberekkel, komolyan nem bántás.
mindannyiatoknak azt tudom mondani, remélem, soha nem lesz szükségetek a társadalom szolidaritására. de, ha mégis, nem veszitek igénybe.

köszönöm, hogy elolvastad
gambadoro
Jelzés a moderátornak
(#132) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#126: gambadoro) | válasz erre | kedd, 02:07
Azt irod te a szocialisan erzekenyek csoportjaba tartozol.

Volt talan 2 oldallal korabban egy kerdesem arrol hogy TE konkretan a jovedelmed mennyi reszet koltod adakozasra? Elvegezted a szamutast?

Csak mert olyan batran torsz itt palcat emberek szocialis erzekenysege felett. Erdekelne hogy azon kivul hogy allam bacsi penzet szornad ( amirol meg most se esett le hogy masok munkajanak erteke ) teszel is e nemes eszmeert?
Illetve nem ertem tovabbra se hogy a szolidaritast te mert kevered az eszetlen osztogatassal es miert hiszed hogy a magas szocialis juttatasok az OKA es nem egy KOVETKEZMENYE a magas eletszonvonalnak a nyugati tarsadalmakban?
Peterbond
Jelzés a moderátornak
(#131) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#129: DE30_1974) | válasz erre | kedd, 02:03
kívánod, hogy minden mondat elé írjam oda: szerintem?
gambadoro
Jelzés a moderátornak
(#130) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#126: gambadoro) | válasz erre | kedd, 01:34
"az a tapasztalatom, hogy egy holland, olasz, de még osztrák is messze szolidárisabb"

Évtizedeken keresztül gigantikus mennyiségű potyautast szállított a magyar szociális háló. Akár az egészségügy, akár a nyugdíjrendszer - szerintem érted mire gondolok. Szerinted ez nem volt elég szolidáris? Ja, igaz, végülis néhányan ezen is szépen megtollasodtak a korrupción és paraszolvencián keresztül - amiből nyilván nem adóztak, nem fizettek utána járulékot és nagy valószínűség szerint nem segítettek belőle rászorulókat.
DE30_1974
Jelzés a moderátornak
(#129) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#128: gambadoro) | válasz erre | kedd, 01:28
Már ne vedd zokon, de elég érdekes, ahogy a dolgokat szemléled.
Úgy jön le, hogy amit te írsz, az szentírás és csak az lehet igaz, vagy jó megoldás. Mindezt ráadásul a szolidaritás mögé ágyazod be.

Megállapításokat tettem. Részben szubjektív oldalról, részben pedig azért mert megtapasztaltam.

"Nem vennék fel hitelt..." gondolatodra - örülök neki, hogy ilyen helyzetben vagy, hogy mindent meg tudsz oldani, úgy hogy nem kell hitelt felvenned ehhez.
"Árfolyamkockázat...." utólag könnyű okosnak lenni. Amennyiben a nagy devizahitelezési őrület idején se vettél fel hitelt (vagy ha igen akkor forint alapút), akkor gratulálok valóban meggondolt vagy, stb, azonban nem ildomos úgy pálcát törni, ha ismered a következményeket. Ez kb. olyan, mintha 2009 február magasságában amikor mélypont környékén járt az OTP (1300 Ft-nál valahol), most azt mondod, hogy venni kellett volna, mert most már 8000 felett jár... csak épp februárban repkedtek ám elég keményen az 500 Ft-os célárak is. A tények ismeretében könnyű véleményt formálni.

Sajnos az is tény, hogy hazánkban rossz az adómorál. Ezen nincs mit szépíteni. Erről is van sajnos nagyon közeli személyes tapasztalatom, olyan személy tekintetében, aki végigdolgozta az életét nagyon keményen vállalkozóként, nem is élt rosszul (de fényűzően se), és most röhejes a nyugdíja - pedig anno TB max-on kezdte el fizetni a járulékot, csak épp egy idő után nem tudta azt a szintet kitermelni a vállalkozásával, nem lett volna versenyképes. Ennyi és ez így van sajnos nagy általánosságban. Dolgoztam az állami szektorban adóellenőrzési területen, vám oldalon, hidd el láttam furcsa könyveléseket eleget. Dolgoztam a bankszektorban, ahol láttam épp elég kamu jövedelemigazolást, minimálbérre felvett nem kis összegű hitelt - túlvállaló adósokat, céges hitel oldalról meg ne is beszéljünk, éves beszámoló elemzéséből írtam a szakdolgozatom, annyi a kamu bennük, amit épp a papír elbír. Mocsok korrupt volt már akkor is a rendszer és most is az. Alapvetően mindig a kishalak akadnak fel nem pedig a nagyon, mert az ő jólétükhöz és prosperálásukhoz a hatalmi elit érdeke fűződik.

Nem arról van szó, hogy nincs szükség a szolidaritásra. De igenis van. Csak épp ahogy írták is nem a normálisan adófizetők teljes lekopasztása mellett.

A szüleim kétkezi munkások mind a ketten, hármunkat neveltek, iskoláztattak erejükhöz (vagy néha afelett) mérten. Ebben nekünk csak azt kellett beleraknunk, hogy tanuljunk. Ezen kettő tényező, ami eljuttatott oda, ahol most vagyok. A másoddiplomám már saját erőből, munka mellett szereztem. Úgyhogy nem kell jönni azzal a maszlaggal, hogy nem lehet kitörni a társadalmi keretekből, onnan ahova születtél. Nehéz, nem kérdéses, de nem lehetetlen.

DE30_1974
Jelzés a moderátornak
(#128) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  1
előzmény (#127: -pny) | válasz erre | hétfö, 22:32
nagyon jól tudod mire gondoltam
nem érted mert érzéketlen vagy
azért sem érted sokakkal egyetemben mert nem hiszitek, hogy ebből problémátok lehet - és akkor már önös érdekből is támogatni kellene a rászorulókat

majd akkor fogod megérteni, ha rászoruló leszel - előfordulhat bármikor
gambadoro
Jelzés a moderátornak
(#127) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#126: gambadoro) | válasz erre | hétfö, 22:28
Tehát te sem vagy egyik csoport tagja sem?

Akkor ha te értheted enélkül is azt, hogy szolidaritás, akkor pontosan ugyanúgy én is érthetem.
-pny
Jelzés a moderátornak
(#126) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#125: -pny) | válasz erre | hétfö, 22:26
én a szociálisan érzékenyek csoportjába tartozom
másrészt a munkám miatt mindkét végletet ismerem
nemcsak magyarországon
ennyi

az a tapasztalatom, hogy egy holland, olasz, de még osztrák is messze szolidárisabb, mint a magyarok
fel sem merül, hogy ne adjanak annyi pénzt egy rászorulónak, amiből meg tud élni
mondjuk az olaszok nem adnak amúgy
gambadoro
Jelzés a moderátornak
(#125) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#124: gambadoro) | válasz erre | hétfö, 22:23
Ebben semmi személyeskedés nem volt, tök komolyan kérdeztem. Azt írtad, hogy én nem érthetem, amiről beszélsz, mert nem tartozom ezen csoportok közé. Ezért érdeklődöm, hogy te vajon ezen csoportok közé tartozol-e? Igen vagy nem?
-pny
Jelzés a moderátornak
(#124) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#123: -pny) | válasz erre | hétfö, 22:03
most írom harmadszor
fogd vissza magad
gambadoro
Jelzés a moderátornak
(#123) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#119: gambadoro) | válasz erre | hétfö, 21:54
"semmiért
nem fogok erről vitát nyitni"

Komoly érvek...

"amit te nem értesz
a szó lényegét
akkor értenéd, ha szellemileg, fizikailag vagy származásod, lehetőségeid miatt örök hátrányban lennél"

Te szellemileg, fizikailag vagy származásod, lehetőségeid miatt örök hátrányban vagy?
-pny
Jelzés a moderátornak
(#122) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#120: DE30_1974) | válasz erre | hétfö, 21:52
azért teremtették meg mert a társadalmuk a szolidaritás elvén alapul

tehát, szerinted azért, mert sokan adót csalnak, ennyi volt a szociális érzékenység
érdekes
nehogy egyszer meg kelljen tapasztalnod

a svéd extrém az adórendszerük miatt
az osztrák, német tökéletesen követhető
mit nem lehet ezen érteni?
gambadoro
Jelzés a moderátornak
(#121) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#118: DE30_1974) | válasz erre | hétfö, 21:50
nyugdíj mindig lesz ez a politika alapja

a hitel egyéni döntés
én nem vettem fel soha, nem vennék fel, ha mégis, tisztában lennék az árfolyamkockázattal - de ez más kérdés
gambadoro
Jelzés a moderátornak

[1] 2 [3] [4] [5] [6] ... [8]


Prémium