Portfolio.hu fórum

Tisztelt Fórumozók,

A folyamatos véleménycsere biztosítása érdekében a fórumregisztrációban az alábbi változásokat léptetjük életbe:
Az új regisztrációk két hét után automatikusan élesednek.
Bízunk benne, hogy a könnyítés ellenére is folyatódik az a tendencia, hogy a fórum hangneme egyre kulturáltabb, higgadtabb.
Ami nem változik:
  • továbbra is érvényben maradnak a szigorú moderálási szabályok, vagyis
  • a személyeskedő, sértő hozzászólások után figyelmeztetés, majd kitiltás következik,
  • a közszereplőkkel kapcsolatos hozzászólások esetében (a nagyobb tűréshatár figyelembevételével is) szintén elvárt a kulturált véleményformálás.
  • bármely felhasználó jelzést küldhet a Portfolio.hu részére indoklással, ha úgy véli, hogy a Fórumban trágár, másokat sértő, az adott témától teljesen független, vagy bármilyen más szempontból kifogásolható hozzászólás született.
  • a Portfolio.hu minden felhasználót egyszer figyelmeztet arra, hogy megsértette a Fórum szabályait, második alkalommal figyelmeztetés nélkül letiltja az adott hozzászóló írásra vonatkozó jogosultságát.
  • a Portfolio.hu dönthet arról, hogy figyelmeztetés nélkül, azonnal kitiltjaaz adott felhasználót.

További jó beszélgetéseket kívánunk!

A nyugdíjról - Tiszta lappal

<< vissza a fórum témákhoz

[1] [2] 3 [4] [5] [6] [7] ... [8]Új hozzászólás | Nyomtatható verzió | betűméret: növel | csökkent

Hozzászólások oldalanként: 20 | 40 | 60 | 80 | 100   Sorrend: növekvő | csökkenő

(#120) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#117: gambadoro) | válasz erre | hétfö, 21:49
Úgy veszem észre, hogy neked elég sok minden extrém példa...
Ne hasonlítgassuk már magunkat olyan államokhoz, ahol az adófizetési morál sokkal magasabb, ezáltal igazságosabb elosztó rendszereket tudnak fenntartani. Továbbá ezt írta is alább egy fórumozó, hogy ezt ők megteremtették, nem csak úgy van...
DE30_1974
Jelzés a moderátornak

(#119) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#115: -pny) | válasz erre | hétfö, 21:48
semmiért
nem fogok erről vitát nyitni
szociális társadalmi kérdés, ami sokkal de sokkal fontosabb mint bármilyen gazdasági
azért
bszhatod a pénzed ugyanis, ha kifacsart emberek sokaságával kell együtt élned
előbb utóbb a tömegek elsöpörnek
felborítják az autód felgyújtják a lakásod, te meg csodálkozol, hogy a rohadt bűnözők

mindig ez a vége
a megoldás a szolidaritás

amit te nem értesz
a szó lényegét
akkor értenéd, ha szellemileg, fizikailag vagy származásod, lehetőségeid miatt örök hátrányban lennél
gambadoro
Jelzés a moderátornak
(#118) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#114: gambadoro) | válasz erre | hétfö, 21:47
JA és még valami ami fontos:
jelenleg adót fizetünk - ami után az államnak nincs ellenszolgáltatási kötelezettsége - az Alkotmány alapján - esetlegesen szolidaritási alapon az Alkotmány már passzusa szerint.
Azonban a megállapítás módja ezáltal... ezen is érdemes elgondolkozni.
Én Ratko-unoka vagyok - és őszintén szólva azt gondolom, hogy amikor nyugdíjba megyek egy nagy fityiszt fognak nekem mutatni, nem nyugdíjat fizetni, főleg nem olyat, mint amit a jelenlegi jövedelmem alapján a jelenleg nyugdíjban lévők kapnak (persze arányaiban). Úgyhogy, ha nem rakok félre magamnak, akkor toll a fülembe. Pedig az idő már nem olyan hosszú - legalábbis felhalmozási tekintetben, és itt vannak a gyerekeim, no meg persze a jól megmentett forintosított devizahitelem (amivel jól kicseszett a társadalom nagy részével megintcsak mind a jobb, mind a baloldali volt kormányzatok....)
DE30_1974
Jelzés a moderátornak
(#117) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#116: DE30_1974) | válasz erre | hétfö, 21:45
minden jóléti állam több kulcsot alkalmaz nem véletlenül
biztos hülyék

a svéd pont egy extrém példa
én inkább az osztrák, német rendszert nézem
tökéletesen működik
sok kulccsal, biztos minimál juttatással
ezt kell alkalmazni nem azt mondani, hogy magyarország más
gambadoro
Jelzés a moderátornak
(#116) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#114: gambadoro) | válasz erre | hétfö, 21:40
Nem gondolom, hogy igazságos lenne, hogy már havi bruttó 150-200 eFt feletti jövedelemre második adókulcsnak kellene vonatkoznia.
A korrupciót kellene durván visszaszorítani, azonban ez nem áll érdekében a hatalmi elitnek - legyen ez akár jobb-, akár baloldali.
Nézz vissza a rendszerváltásig és észrevételezheted, hogy az átlagemberek szájából mindkét politikai irányvonal kiénekelte a sajtot...
De nem ez volt a téma, hanem a nyugdíj...
A nyugdíj mindenhol ugyanaz? Na persze. Mondjuk nézd meg a svédeket, ott milyen az adózás, az adózási morál és a nyugdíj. Fényévekre vagyunk tőlük minden tekintetben.
DE30_1974
Jelzés a moderátornak
(#115) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#114: gambadoro) | válasz erre | hétfö, 21:40
"a lehető legigazságtalanabb az egy kulcs kár erről vitatkozni"

Mert, miért is?
-pny
Jelzés a moderátornak
(#114) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#113: DE30_1974) | válasz erre | hétfö, 21:31
pedig a nyugdíj mindenhol uaz

ami az adót illeti
a lehető legigazságtalanabb az egy kulcs kár erről vitatkozni
aki a haszonélvezője az is tudja

a szegényeknek nulla, utána sávos
sávos
ez a lényeg
bár tömegek nem értik mit jelent
gambadoro
Jelzés a moderátornak
(#113) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#106: Peterbond) | válasz erre | hétfö, 21:18
Végigpörgettem ezt az új topicot, mert egyrészt érdekel a téma, másrészt, mivel elsőre azt gondoltam nem lesz giga mennyiségű hozzászólás amit át kell rágnom magam.
Voltak érdekes észrevételek, hozzászólások, és persze kevésbé hasznosak is - persze ez szubjektív.
Pár gondolat az eddig elírtakhoz.
1.
Véleményem szerint teljesen felesleges más országok nyugdíjrendszeréhez hasonlítgatni a miénket, mert mások az adottságok.
2.
A mnypt állami beszipkázása érdekes lépés volt (én sem örültem neki), de alapvetően érthető, hiszen megborult a nyugdíjkassza, az állam már hitelből egészítette ki - hiszen ami a mnypt-be ment, arról lemondott a jövőbeni egyensúlyi helyzet érdekében az aktuálisan fenntartott felosztó-kirovó rendszer rovására.
3.
TALÁN az egyik legfontosabb tényezőről (hacsak nem kerülte el a figyelmem egy-egy hozzászólás), abszolút mértékben nem esett szó: mégpedig a DEMOGRÁFIAI folyamatokról. Európa és Magyarország főképp elöregedő társadalom. A jelenlegi felosztó-kirovó rendszer jelen formájában semmiképp sem fenntartható, bárki bármit (akár jobb-, akár baloldali kormányzat) ígér ilyet. Már most amikor a Ratkó-generáció (1950-es években született népesség) nyugdíjba vonul, már ez is megrogyasztja, és amikor a Ratko-unokák (1970-es évek szülöttjei) mennének nyugdíjba, már nem fogja tudni kezelni a helyzetet. Egészen egyszerűen azért mert nem lesz elegendő járulékfizető. A Ratko korszakban 220-240 ezer volt a születésszám, a Ratko-unokák idején cca 200-220 ezer, jelenleg 80-100 ezer. Nézzetek meg egy korfát... Persze ne feledkezzünk el a pár százezer kivándorlóról, akik nagy valószínűség szerint nem jönnek vissza és nem a gyönyörű magyar valóságba gyarapítják a népességet. És lehetnem még folytatni.
4.
El kell választani a születéskor várható élettartamot, a 65 éves életkort megélő és afeletti népesség várható élettartamától. Rá lehet keresni, szépen megugrik az utóbbi kategóriára tekintve az életkori mutatószám.
5.
Csak halvány utalások voltak az alábbiakban a fekete és szürke gazdaságra, pedig ez még mindig 15-25% körül lehet hazánkban. Ergo az adózási morál eléggé ramaty. Márpedig ha nincs költségvetési bevétel, akkor elég nehéz fenntartani a szolidáris hálót. Itt ne csak a nyugdíjra, hanem az eü-re, oktatásra, közösségi közlekedésre, stb. is illik gondolni... Persze talán a nyugdíj az egyik legfontosabb. Én személy szerint alapvetően a fogyasztás megadóztatásában hiszek elsősorban emiatt, mert az eltitkolt jövedelemből is fogyasztanak. IGEN már hallom, hogy nem vagyok elég szolidáris, mert ez a szegényeket jobban sújtja. Igaz ez sajnos így igaz. Azonban őszintén szólva azt sem tartottam igazságosnak, amikor a 2000-es évek elején az akkori munkahelyemen a nem túl magas alapjövedelmen egyik fele már magasabb adósávba esett. Sőt tovább megyek, mivel nem túlórát fizettek, hanem jutalékot, ami az akkori szja tv alapján nem rendszeres jövedelemnek számított, így laza 44%-t (szja)+ 10,5%-t (egyéb járulék) vontak el belőle, ergo kevesebbet kaptam kézhez belőle, mint az állam... nem voltam boldog.
Sajnos irdatlan nagy még mindig a fekete gazdaság: jelenlegi példám: bútort csináltattunk a nappaliba és a gyerekszobába tavaly és idén. Több százezer forintos tétel - zsebbe, kp-ban. Ez a magyar valóság. A vállalkozói réteg (részben érthető okok miatt - magas élőmunka teher, stb - bőven egy külön topik témája lehetne) nagyon-nagyon vékonyan járul hozzá a társadalmi költségekhez - hacsak nem a fogyasztásán keresztül. ÉS itt van egy érzékeny pont, mert ez a vállalkozói réteg minimálbéren van bejelentve és az általuk foglalkoztatottak is - így eljutottunk oda, van egy társadalmi csoport aki saját (részben) döntése alapján és egy másik aki az vállalkozói réteg döntése miatti minimálbéres aktív időszak miatt nagyon vékony nyugdíjvárományra számíthat. Elérkeztünk a következő ponthoz:
6.
Megtakarítási hajlandóság: alacsony, nagy jóindulattal tekinthető mérsékeltnek. A fiatalok még nem erre fókuszálnak - talán érthető módon, pedig szükséges lenne már kisebb összegekkel az első jövedelemből a nyugdíjra félre tenni. Azonban a jelenlegi nyugdíjmegtakarítási konstrukciók (legalábbis az állam által adókedvezménnyel támogatottak) meglehetősen merevek. Az eltitkolt jövedelemmel rendelkezők esetében is csupán egy kisebb hányadnál jelentkezik időben a megtakarítási hajlandóság. És sokan vannak, akik valóban nem tudnak megtakarítani.
Jópár hozzászólással korábban volt egy példa, ha jól emlékszem egy kőművesről (de teljesen mindegy a szakma), aki feltételezhetően minimálbéren van bejelentve, de a tényleges jövedelme adott esetben akár több százezer forint is lehet havonta (nem lehetetlen, átlagban se, van ilyen ismerősöm....). Kíváncsi lennék az eltitkolt jövedelméből mennyit takarít meg a nyugdíjas éveire...

Első körben ennyi észrevételem lenne...
DE30_1974
Jelzés a moderátornak
(#112) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#111: Peterbond) | válasz erre | hétfö, 21:17
mondom
posztulátumokra építesz

volt valaha céged, ami eladott? bármit
gambadoro
Jelzés a moderátornak
(#111) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#109: gambadoro) | válasz erre | hétfö, 21:15
Tovabbra sem erted hogy egyik kalapbol teszed a masikba. Ami fogyasztas nivelest elersz egyik agazatban ( legyen az etel ital pl ) annyit buksz a masikon ( epitoipar butorok pl ).
A hajadnal fogva nem tudod kihuzni magad a mocsarbol mint munchausen baro.

Ha mar mindenkepp a hazai ipar fellenditese a celod torekedj arra hogy import helyett magyar termekeket vegyunk. Csakhat magyar termek nem lesz ha nem fejleszted ki es termelsz. Helyette veszi az aldi parizsit az ember mert az az olcsobb meg a szlovak afacsalt tejet.
Peterbond
Jelzés a moderátornak
(#110) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  1
előzmény (#104: Peterbond) | válasz erre | hétfö, 21:05
azt hazudták h csökkentik ezzel is az adósságot
én nem látom ezt
gambadoro
Jelzés a moderátornak
(#109) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#106: Peterbond) | válasz erre | hétfö, 21:04
dehogynem

halesz fogyasztás lesznek vállalkozók mert megéri
mert lesz aki megveszi, igénybe veszi az árut a szolgáltatást

gambadoro
Jelzés a moderátornak
(#108) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#106: Peterbond) | válasz erre | hétfö, 20:57
létrehozhatnának egy nyugdíjalapot..pl luxusadókból..vagy többkulcsos adóból..vagy korrupció ellenes (hatásosabb)törvénnyel.
Seismic
Jelzés a moderátornak
(#107) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#106: Peterbond) | válasz erre | hétfö, 20:40
Teljesen egyetértek. A legnagyobb kárt a fejekben okozza ez a kormány (a lopáson kívül).
-pny
Jelzés a moderátornak
(#106) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#104: Peterbond) | válasz erre | hétfö, 20:35
Amugy en nem a penzt sajnalom a leginkabb.
Sokkal jobban azt hogy az ongondosjodas helyett elzltettek a fejekben hogy az allamtol varjanak mindent.
Most is nem arrol vitazunk hogyan kene munkat adni az embereknek. Milyen teruleteken volna erdemes befektetnunk fejlesztenunk amiben mi lehetnenk piacvezetok.
Nem mi minimum jovedelmen meg nyugdij es szocialis segely emelesrol beszelunk es arrol hogy majd az menti meg az orszagot ha minel tpbb szocialis segelyt osztunk ki.
Peterbond
Jelzés a moderátornak
(#105) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#1: Portfolio) | válasz erre | hétfö, 20:33
majd ukránok kitermelik nekünk a nyugdíjat.
Seismic
Jelzés a moderátornak
(#104) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#103: gambadoro) | válasz erre | hétfö, 20:31
A manyup fel lett hasznalva az allam kiadasainak fedezesere. Jelentos resze a nyugdijkasszaba mas a koltsegvetesi hianyra.
Ez azert kellett mert elso evben szarul jott volna ki hogy ne emeljenek nyugdijat ( ad abszurdum csokkentsenek ) ne veuessek be az egykulcsos adot, es ugy anblokk visszafogjak a koltekezest. El kellett volna kuldeni sok allami irodistat bereket vagni szocialis segelyt stb. Kulonben baromi nagy lett volna a hiany.

A felet meg kb ahogy van bealdoztak hoanycsokkentesnek ami persze egyszeri volt es mar az az evi hiany elvitte egy jo reszet. Aztan persue loptak is de meg az elso evuk volt a kissebbik tolvajlas.
Peterbond
Jelzés a moderátornak
(#103) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#100: Peterbond) | válasz erre | hétfö, 19:51
közgazdasági axiomákat, vagy inkább poszulátumokat akarsz társadalmi, szociális szintre emelni

én azt állítom, hogy egy kódis ország soha nem emelkedik fel, ha a tömegek nem kapnak tőkét, értsd. havi apanázst amiből fogyaszthatnak

túltermelés van árú bőség, kitől vennének el?

a nyugat azért is finanszírozza a szegényeket, hogy legyen elég vevő

manyup az emberekre? :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

minimál emberhez méltó apanázs nem egy egzakt szám, hiszen ezer módon termel bevételt az államnak

egy évet kell akkor megnézni mondjuk egy kisvárosban
ahogy megnézték már kanadában pl, ahol bevált
egy olyan országban, ahol amúgy jól élnek az emberek

azzal együtt, hogy a minimáljövedelmet én nem adnám ingyen és csak azoknak, akik valóban rászorulnak
ez persze a minimálbér emelését is jelenti
a minimálnyugdíj most 80 euró sincs
szerinted ez rendben van?

mennyi áfát fizetett be az egyszeri ember, aki utána ennyi baksist kap?

ok, tudod mit?

legyen usa rendszer
de akkor az adó is annyi legyen és az áfa is
megbeszéltük
gambadoro
Jelzés a moderátornak
(#102) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#100: Peterbond) | válasz erre | hétfö, 19:34
Bocsanat rosszul fogalmaztam. A penz maga a semmibol lesz igen. Az aru ami mogotte van az nem. Ezert nem mennenk semmire ha hirtelen mindenki beret es fizeteset 2 szeresere emelnenk. Csak minden 2 szer annyiba kerulne az EUR meg 620 forintba.
Peterbond
Jelzés a moderátornak
(#101) Re: A nyugdíjról - Tiszta lappal
Értékelés:  0
előzmény (#99: gambadoro) | válasz erre | hétfö, 19:29
Oke nem 6000 milliard.
Mond mennyi szerinted a magas minimal nyugdij es a segely amibol egy embernek meg kell ellnie es ujraszamoljuk. En az alapjovedelemre irtam az osszeget.
Peterbond
Jelzés a moderátornak

[1] [2] 3 [4] [5] [6] [7] ... [8]


Prémium