Portfolio.hu fórum

Tisztelt Fórumozók,

A folyamatos véleménycsere biztosítása érdekében a fórumregisztrációban az alábbi változásokat léptetjük életbe:
Az új regisztrációk két hét után automatikusan élesednek.
Bízunk benne, hogy a könnyítés ellenére is folyatódik az a tendencia, hogy a fórum hangneme egyre kulturáltabb, higgadtabb.
Ami nem változik:
  • továbbra is érvényben maradnak a szigorú moderálási szabályok, vagyis
  • a személyeskedő, sértő hozzászólások után figyelmeztetés, majd kitiltás következik,
  • a közszereplőkkel kapcsolatos hozzászólások esetében (a nagyobb tűréshatár figyelembevételével is) szintén elvárt a kulturált véleményformálás.
  • bármely felhasználó jelzést küldhet a Portfolio.hu részére indoklással, ha úgy véli, hogy a Fórumban trágár, másokat sértő, az adott témától teljesen független, vagy bármilyen más szempontból kifogásolható hozzászólás született.
  • a Portfolio.hu minden felhasználót egyszer figyelmeztet arra, hogy megsértette a Fórum szabályait, második alkalommal figyelmeztetés nélkül letiltja az adott hozzászóló írásra vonatkozó jogosultságát.
  • a Portfolio.hu dönthet arról, hogy figyelmeztetés nélkül, azonnal kitiltjaaz adott felhasználót.

További jó beszélgetéseket kívánunk!

Sosem dolgozott még ennyi brit, közben az emberek egyharmada szegény

<< vissza a fórum témákhozÚj hozzászólás | Nyomtatható verzió | betűméret: növel | csökkent

Hozzászólások oldalanként: 20 | 40 | 60 | 80 | 100   Sorrend: növekvő | csökkenő

(#11) Re: Sosem dolgozott még ennyi brit, közben az emberek egyharmada szegény
Értékelés:  -1
előzmény (#10: szivacs) | válasz erre | 2017. február 15. - 18:20
"Több mint egy évtizede nem mért mélypontra, 5 százalék alá süllyedt a munkanélküliség Nagy-Britanniában"
- tehát van kereslet a munkaerőpiacon, ami elvileg bérnövekedést generál,

"A 16 és 64 év közötti korcsoporton belül ez 74,6 százalékos foglalkoztatottságnak felel meg. Ez a legmagasabb foglalkoztatottsági ráta a brit gazdaságban azóta, hogy az ONS 1971-ben elkezdte a jelenlegivel összehasonlítható módszertan alapján mérni ezt a mutatót. "
- tehát többen dolgoznak mint valaha,

ennek ellenére:

"a felmérés szerint a britek csaknem egyharmadának jövedelme a tisztességes megélhetéshez szükséges minimumot sem éri el."
"a teljes számon belül 11 milliónyian messze a MIS-minimum alatti jövedelmekből élnek. Az ő keresetük a cég mérési módszertana alapján a megélhetési minimumszint 75 százalékát sem éri el, és a JRF szakértői szerint jelentős annak a kockázata, hogy ez a populáció mélyszegénységbe süllyed. "

Hogyan lehetséges mindez??

"a szegénységtől fenyegetettek számának növekedését elsősorban a megélhetési költségek meredek emelkedése, és az e társadalmi csoportba tartozók reáljövedelmének ezzel egyidejű visszaesése okozta. A szervezet mérése szerint a tisztes életszínvonal tartásához szüksége minimális termékkosár árindexe 2008 óta 27-30 százalékkal, az átlagbér ugyanakkor ennek a felével nőtt."

Hmm.
Egyre többen dolgoznak, van kereslet a munkájukra mégis egyre kevésbé tudnak megélni a munkából.
Ez a jelenség -a munkavégzés melletti elszegényedés- és az alsó középosztály egy részének elszegényedése nem csak ott megfigyelt jelenség, hanem a világ számos országában zajlik ugyanez a folyamat. Márpedig aki csak a munkaerejét tudja értékesíteni és meg is teszi azt, annak ebből kellene tudnia megélni - a megélhetés helyhez és időhöz kötött mértéke szerinti értelemben legalább.
Ha ez tömegesen nincs így, akkor a világgazdaság jelenlegi berendezkedésével valami nem is kicsi gond van - ha a népesség harmada nem jut hozzá munkája teljes ellenértékéhez.
Nem csoda ha egyre többen felismerik ezen helyzetüket és nem békélnek meg vele, hanem a rendelkezésükre álló -hol demokratikus, hol kevésbé- eszközökkel hangot adnak a "vezetőik" által nekik szánt léttel való elégedetlenségüknek.
szivacs
Jelzés a moderátornak

(#10) Re: Sosem dolgozott még ennyi brit, közben az emberek egyharmada szegény
Értékelés:  -3
előzmény (#1: Portfolio) | válasz erre | 2017. február 15. - 17:54
Több mint egy évtizede nem mért mélypontra, 5 százalék alá süllyedt a munkanélküliség Nagy-Britanniában, a foglalkoztatottsági ráta pedig új rekordot állított be a brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai adatismertetése szerint. Ezzel párhuzamosan azonban egy szintén szerdán ismertetett társadalmi felmérés szerint a britek csaknem egyharmadának jövedelme a tisztességes megélhetéshez szükséges minimumot sem éri el.

Csúcs a munkaerőpiacon

A statisztikai hivatal közölte, hogy a decemberrel zárult három hónapban átlagosan 4,8 százalék volt az állástalanok aránya; ez 2005 harmadik negyedéve óta a legalacsonyabb szint. Az egy évvel korábbi azonos időszakban 5,1 százalékos volt a munkanélküliség Nagy-Britanniában.

Az ONS szerdai adatai szerint 31,84 millióan voltak munkaviszonyban a felmérés idején, 37 ezerrel többen, mint az előző negyedévben és 302 ezerrel többen, mint egy évvel korábban.

A 16 és 64 év közötti korcsoporton belül ez 74,6 százalékos foglalkoztatottságnak felel meg. Ez a legmagasabb foglalkoztatottsági ráta a brit gazdaságban azóta, hogy az ONS 1971-ben elkezdte a jelenlegivel összehasonlítható módszertan alapján mérni ezt a mutatót.

Az ONS beszámolója szerint a heti átlagos nominálbér decemberben 2,6 százalékkal emelkedett éves összevetésben. Ez egyben reálbérnövekedést is jelent, mivel a tizenkét havi infláció decemberben 1,6 százalék volt. A reálbérek növekedési üteme azonban folyamatosan lassul, mivel az infláció a gyenge font miatt egyre gyorsabb: januárban már 1,8 százalék volt, és a Bank of England - a brit jegybank - előrejelzése szerint a jövő év elejére 2,8 százalékig gyorsul tovább. Ráadásul a nominálbérek növekedési üteme is csökken: novemberben még 2,7 százalékos éves bérnövekedést mértek a brit gazdaságban, vagyis ha e két folyamat a jelenlegi görbék mentén folytatódik, a belátható előrejelzési távlatban csökkenni kezdenek az alkalmazotti reálbérek Nagy-Britanniában.

A társadalom egyharmada szűkölködik

A fentivel együtt szintén ma jelent meg az egyik legnagyobb független londoni társadalmi-gazdasági kutatóműhely, a Joseph Rowntree Foundation (JRF) átfogó tanulmánya, amely szerint máris (a nyári Brexit-nészavazás óta - a szerk.) növekszik azoknak briteknek a száma, akiknek a jövedelme nem éri el a tisztes életszínvonal fenntartásához szükséges minimumot.

A cég által alkalmazott jövedelemmérési modell (Minimum Income Standard, MIS) alapján a 2008-2009-es és a 2014-2015-ös pénzügyi év közötti időszakban négymillióval, 15 millióról 19 millióra - a teljes brit lakosság 30 százalékára - emelkedett azoknak a száma, akik a MIS-szabványban meghatározott megélhetési minimum alatt kerestek.

A JRF vizsgálata szerint a teljes számon belül 11 milliónyian messze a MIS-minimum alatti jövedelmekből élnek. Az ő keresetük a cég mérési módszertana alapján a megélhetési minimumszint 75 százalékát sem éri el, és a JRF szakértői szerint jelentős annak a kockázata, hogy ez a populáció mélyszegénységbe süllyed. Az e kategóriába tartozók száma a vizsgált időpontban kétmillióval nőtt, 2008-2009-ben ugyanis 9,1 millió volt.

A Joseph Rowntree Foundation szerint a szegénységtől fenyegetettek számának növekedését elsősorban a megélhetési költségek meredek emelkedése, és az e társadalmi csoportba tartozók reáljövedelmének ezzel egyidejű visszaesése okozta. A szervezet mérése szerint a tisztes életszínvonal tartásához szüksége minimális termékkosár árindexe 2008 óta 27-30 százalékkal, az átlagbér ugyanakkor ennek a felével nőtt. A JFR előrejelzése szerint a megélhetési költségek 2020-ig további 10 százalékkal emelkednek Nagy-Britanniában.

Más hosszú távú előrejelzések szerint az átlagos brit reálbérszint még a következő évtized elején is alacsonyabb lesz, mint a pénzügyi válság előtti utolsó évben.

A Költségvetési Tanulmányok Intézete (IFS) a legutóbbi növekedési prognózisok alapján összeállított elemzésében közölte: modellszámításai szerint 2021-ig nem egészen 5 százalékos halmozott reálbérnövekedés várható Nagy-Britanniában. Az IFS szakértői szerint ebből az következik, hogy az átlagos brit reáljövedelem 2021-ben is elmarad a 2008-ban mért szinttől. A cég szerint Nagy-Britannia a II. világháború vége óta nem élt át ilyen gyenge reálbér-növekedési időszakot.
szivacs
Jelzés a moderátornak
(#9) Re: Sosem dolgozott még ennyi brit, közben az emberek egyharmada szegény
Értékelés:  0
előzmény (#7: gyula1971) | válasz erre | 2017. február 15. - 17:50
Párizs baszott drága. De baszott jó is.
_Bekre_Pal_
Jelzés a moderátornak
(#8) Re: Sosem dolgozott még ennyi brit, közben az emberek egyharmada szegény
Értékelés:  0
előzmény (#7: gyula1971) | válasz erre | 2017. február 15. - 17:49
Oxfordban bevásárlóközpontban 1 egész gril csirke 2 font! Még olcsóbb mint nálunk.
andare
Jelzés a moderátornak
(#7) Re: Sosem dolgozott még ennyi brit, közben az emberek egyharmada szegény
Értékelés:  0
előzmény (#6: _Bekre_Pal_) | válasz erre | 2017. február 15. - 17:42
Értem,akkor ez a 7.5 font annyi mint Németeknél 9 Euró.

Kérdés hol olcsóbb az élet vidéki Angliában vagy vidéki Németországban.
Londont meg Hamburggal vagy Berlinnel lehet hasonlítani.

A 9-euró az Franciáknál Párizsban kevés.
gyula1971
Jelzés a moderátornak
(#6) Re: Sosem dolgozott még ennyi brit, közben az emberek egyharmada szegény
Értékelés:  0
előzmény (#5: gyula1971) | válasz erre | 2017. február 15. - 17:24
Óránként hét és fél font a minimum fizetés, ennyit tudok. Az havi 450 k nagyságrendű fizetést ad ki.
_Bekre_Pal_
Jelzés a moderátornak
(#5) Re: Sosem dolgozott még ennyi brit, közben az emberek egyharmada szegény
Értékelés:  0
előzmény (#1: Portfolio) | válasz erre | 2017. február 15. - 17:18
Amúgy mennyi Angliában ez a minimumszint fontban?
gyula1971
Jelzés a moderátornak
(#4) Re: Sosem dolgozott még ennyi brit, közben az emberek egyharmada szegény
Értékelés:  -1
előzmény (#3: Hathor) | válasz erre | 2017. február 15. - 16:55
hazudsz
NagyBarnaMacika
Jelzés a moderátornak
(#3) Re: Sosem dolgozott még ennyi brit, közben az emberek egyharmada szegény
Értékelés:  1
előzmény (#2: NagyBarnaMacika) | válasz erre | 2017. február 15. - 16:54
Nem mondja.. rekord foglalkoztaottságot magától hallani?
Haladunk. Helyes mackó úr
Hathor
Jelzés a moderátornak
(#2) Re: Sosem dolgozott még ennyi brit, közben az emberek egyharmada szegény
Értékelés:  0
előzmény (#1: portfolio) | válasz erre | 2017. február 15. - 16:49
mint nálunk

csak sokkal mélyszegényebb
NagyBarnaMacika
Jelzés a moderátornak
(#1) Sosem dolgozott még ennyi brit, közben az emberek egyharmada szegény
Értékelés:  0
válasz erre | 2017. február 15. - 16:43
Több mint egy évtizede nem mért mélypontra, 5 százalék alá süllyedt a munkanélküliség Nagy-Britanniában, a foglalkoztatottsági ráta pedig új rekordot állított be a brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai adatismertetése szerint. Ezzel párhuzamosan...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=244106
Portfolio
Jelzés a moderátornak


Prémium