Portfolio.hu fórum

Tisztelt Fórumozók,

A folyamatos véleménycsere biztosítása érdekében a fórumregisztrációban az alábbi változásokat léptetjük életbe:
Az új regisztrációk két hét után automatikusan élesednek.
Bízunk benne, hogy a könnyítés ellenére is folyatódik az a tendencia, hogy a fórum hangneme egyre kulturáltabb, higgadtabb.
Ami nem változik:
  • továbbra is érvényben maradnak a szigorú moderálási szabályok, vagyis
  • a személyeskedő, sértő hozzászólások után figyelmeztetés, majd kitiltás következik,
  • a közszereplőkkel kapcsolatos hozzászólások esetében (a nagyobb tűréshatár figyelembevételével is) szintén elvárt a kulturált véleményformálás.
  • bármely felhasználó jelzést küldhet a Portfolio.hu részére indoklással, ha úgy véli, hogy a Fórumban trágár, másokat sértő, az adott témától teljesen független, vagy bármilyen más szempontból kifogásolható hozzászólás született.
  • a Portfolio.hu minden felhasználót egyszer figyelmeztet arra, hogy megsértette a Fórum szabályait, második alkalommal figyelmeztetés nélkül letiltja az adott hozzászóló írásra vonatkozó jogosultságát.
  • a Portfolio.hu dönthet arról, hogy figyelmeztetés nélkül, azonnal kitiltjaaz adott felhasználót.

További jó beszélgetéseket kívánunk!

Lesújtó eredményt hozott a lakások energiahatékonysági vizsgálata

<< vissza a fórum témákhozÚj hozzászólás | Nyomtatható verzió | betűméret: növel | csökkent

Hozzászólások oldalanként: 20 | 40 | 60 | 80 | 100   Sorrend: növekvő | csökkenő

(#20) Re: Lesújtó eredményt hozott a lakások energiahatékonysági vizsgálata
Értékelés:  0
előzmény (#19: szivacs) | válasz erre | 2017. február 10. - 18:51
Minden építőanyag áfáját simán le kéne vinni 5%-ra, csak azok a cégek dőlnének kardjukba, amelyek az üzleti tervüket a számlagyártásra alapozták.

elemes
Jelzés a moderátornak

(#19) Re: Lesújtó eredményt hozott a lakások energiahatékonysági vizsgálata
Értékelés:  -1
előzmény (#12: elemes) | válasz erre | 2017. február 10. - 17:59
"plusz évi 80-100 ezer generálfelújítás. Lenne a normál szint."
és még az energetikai felújításra szoruló lakások legalább 10%-át is meg kellene csinálni évente. Ez kb. 300e amiből a generál felújítandókat levonva évi 200e marad. Ennyit pályáztatni nem lehet mert az adminisztrációja teljesen feleslegesen vinne el milliárdokat és rengetegen nem is lennének képesek megcsinálni.
Ezért hajlok arra, hogy normatív megoldás kell - az általad említett csalások miatt is. Szvsz azon kellene gondolkodni, hogy miként lehetne kijelölni egy jól meghatározott építőanyag és szolgáltatás kört, ami az energiamegtakarítást eredményező felújításhoz/építéshez szükséges és ezeknek az ÁFÁját kedvezményes -mondjuk 5%-os- szintre levinni.
Hőszigetelő anyagok, napelemes rendszerek, napkollektorok, kondenzációs kazánok, hővisszanyerős fűtési rendszerek, adott hőszigetelési érték feletti nyílászárók, tripla üvegek, stb.
Ezzel mindenféle pályáztatási adminisztráció nélkül lehetne támogatni az energiamegtakarítást. Ezt legfeljebb kiegészíthetné egy olyan állandó pályázati rendszer, ami a legrászorultabbakat támogatná egyfajta mentorálással, és le is bonyolítaná például az idősek helyett a felújítást.

Ha van (még ennél is:-) jobb ötlet, írjátok le!
szivacs
Jelzés a moderátornak
(#18) Re: Lesújtó eredményt hozott a lakások energiahatékonysági vizsgálata
Értékelés:  0
előzmény (#14: DAXHU) | válasz erre | 2017. február 10. - 17:42
Sztem nem helyes az állami támogatás, mert pazarló, igazságtalan, és árfelhajtó hatású.

Az államnak adót kell csökkentenie, és az emberek majd eldöntik, hogy mire költik a megkeresett pénzüket.

Ha a hőszigetelés megéri, akkor a lakástulaj által finanszírozva is megéri, ha meg nem éri meg, akkor az állam által finanszírozva sem éri meg.

Nem helyes, hogy az állam az adófizetőktől elvett pénzt egyes lakástulajok lakásának értéknövelésére költi.

Lacock
Jelzés a moderátornak
(#17) Re: Lesújtó eredményt hozott a lakások energiahatékonysági vizsgálata
Értékelés:  -1
előzmény (#12: elemes) | válasz erre | 2017. február 10. - 17:19
Lenne. De még mindíg 10.000 alatt van :-( link
szivacs
Jelzés a moderátornak
(#16) Re: Lesújtó eredményt hozott a lakások energiahatékonysági vizsgálata
Értékelés:  0
előzmény (#14: DAXHU) | válasz erre | 2017. február 10. - 16:27
Nem feltétlenül igénytelenség miatt van/volt így. Lehet generációs ellentét is konfliktus forrás, de sokszor még az sem kell az acsarkodáshoz. A társasházak egy külön világ, sajátos problémákkal. Régebben elég volt egy-két kötekedő lakó és megakaszthatott szinte mindent, ma meg tulajdonképpen azt csinálnak a közös képviselők amit nem szégyellnek. A tartozás felhalmozók is elriasztották a többieket, mert ki szeret mások helyett is fizetni, majd soha vissza nem kapni? Én spec láttam olyan 3 szintes épületet ahol a felső szintet kihagyták a hőszigetelésből, mert nem akartak beszállni. Mit mondjak szép látvány az alsó két szint felújítva, legfelső ahogy épült anno. Lehet cirka 6 lakás és már nem sikerül megegyezni, mi lehet 50 lakásnál? Emellett a folyamatos lakó cserélődés is a karbantartások ellen dolgozik. Ráadásul sajnos nem ritkán le is húzták a lakókat a közös képviselők, és/vagy segítőik egy egy beruházásnál. Te szeretnél úgy felújítani, hogy valaki más meg szétteríti a saját részét a többiekre, vagy csak simán sápot kap a méregdrága vállalkozótól akivel véletlenül sikerül leszerződni? Nem egyszerű máshol sem, de itt Balkán-alsón egyenesen horror tud lenni.
kukutyinbenko
Jelzés a moderátornak
(#15) Re: Lesújtó eredményt hozott a lakások energiahatékonysági vizsgálata
Értékelés:  0
előzmény (#14: DAXHU) | válasz erre | 2017. február 10. - 16:07
És most ezeket a hulladék lakásokat árulják a belvárosban 700 ezer és 1 millós nm áron. Röhejes. Ja és ami fel van újítva, az nagyrészt dizájn elemekkel van feldobva. Sok hirdetésen látszik, hogy a külcsínre mentek, a tartalom pedig smafu volt.
DAXHU
Jelzés a moderátornak
(#14) Re: Lesújtó eredményt hozott a lakások energiahatékonysági vizsgálata
Értékelés:  0
előzmény (#13: kukutyinbenko) | válasz erre | 2017. február 10. - 16:02
A budapesti társasházakban élő lakosság nagy része csoró vagy nem akar költeni. Valamint az elmúlt 30-50 évben nem is költött a környezetére (lakás, lépcsőház, ház, udvar). Nézzük meg, hogy néznek ki ezek az épületek. Hányinger a 90%-a. Igénytelenek és fel vannak háborodva, ha néhány új, fiatal lakó meg akarja emelni a közös költséget azért, hogy valamennyire fel legyen újítva az épület. Az ilyen hanyag embereknek egy forintot nem szabad adni! Állami/eu-s pénzből tegye rendbe a környezetét? Miért? Miért nem gyűjtött rá az elmúlt 30-50 évben? Ja, hogy felélte mindenét? Mert nem érdekli a környezete? És ezzel meg is érkeztünk a legfőbb problémához, a környezetünk állapotához.
DAXHU
Jelzés a moderátornak
(#13) Re: Lesújtó eredményt hozott a lakások energiahatékonysági vizsgálata
Értékelés:  0
előzmény (#10: szivacs) | válasz erre | 2017. február 10. - 15:45
Ennél sajnos sokkal rosszabb a helyzet, még Bp-n is. Elég csak a régi belvárosi bérházakra gondolni ahol szinte megoldhatatlan az utólagos hőszigetelés.
Saját friss gyűjtés, nincs két hete, hogy Bp-től alig 50 km-re egy kis település főutcáján autóztam végig. A házak utcafrontja be volt vakolva, a bejárat felőli oldal jellemzően be volt vakolva, de azt az oldalt amelyet csak a szomszéd lát, szinte mindenhol csupaszon hagyták. Sok évtizede vakolatlan téglafalak éktelenkednek, miközben némelyik az utcafrontot még ki is csempézte, tehát nem feltétlenül a pénzhiány miatt maradt el a vakolat.
kukutyinbenko
Jelzés a moderátornak
(#12) Re: Lesújtó eredményt hozott a lakások energiahatékonysági vizsgálata
Értékelés:  0
előzmény (#10: szivacs) | válasz erre | 2017. február 10. - 15:30
"Mivel nagyságrendileg évi 10.000 új lakás épül"

Ennél azért több :) a válság mélypontján volt kb ennyi. A "normál" szint évi 30-40 ezer lenne (a lakásállomány szintentartásához kb ennyi szükséges), plusz évi 80-100 ezer generálfelújítás. Lenne a normál szint.

Valójában meg csak az első lakástámogatási rendszerben volt elég erő ahhoz, hogy megközelítse az építések száma ezt a normál szintet. A szocik agyatlan módon leállították.

A CSOK hiába ad reálértékben sokkal többet, mint a 2000-ben meghirdetett rendszer, már sokkal bizalmatlanabbak az emberek.
elemes
Jelzés a moderátornak
(#11) Re: Lesújtó eredményt hozott a lakások energiahatékonysági vizsgálata
Értékelés:  0
előzmény (#9: szivacs) | válasz erre | 2017. február 10. - 15:26
Nem szdsz-esség ez, csak kicsúszott a számon, mert ők űzték mesterfokon a csutkára tolt fanyalgást.

1. Volt korábban is hőszigetelési pályázat, ráadásul nem is kamatmentes hitel, hanem vissza nem térítendően.

Borsodi meg szabolcsi falvak helybeli maffiózói rissz-rossz hamis papírokkal, teljesítésigazolásokkal -- amelyik faluban a "készre jelentett" hőszigetelések ötöde elkészült az már jó volt -- szétlopták.

Amikor Lézer átvette ezt a büdzsét, először az egészet le akarta stoppolni, aztán kiderült, hogy nem teheti meg. Ez lett belőle.

Szóval ne csodálkozzunk, hogy tolvaj a kormány, ha ilyen a népe.

2. Ez a módszer ebben a ütemben valóban nem oldja meg. Az oldja meg, ha nép saját maga is rájön, hogy a hőszigeteléssel jól jár.

A Kádár-rendszer öröksége, hogy a nép csak ne önállóskodjon, majd jön kádár apánk és megoldja. Kádárnak volt egy ilyen fóbiája, hogy ha a nép a kezébe veszi a dolgokat, akkor őt felakasztják. Eleinte nem is volt alaptalan az aggodalma, aztán annyira letompította a népet. hogy európa sereghajtói vagyunk kezdeményezőkészségben.
elemes
Jelzés a moderátornak
(#10) Re: Lesújtó eredményt hozott a lakások energiahatékonysági vizsgálata
Értékelés:  0
előzmény (#8: kukutyinbenko) | válasz erre | 2017. február 10. - 15:13
Igazad van.
Ezt vonjuk le a 3,536 milliós felújítandó lakásállományból.
Mivel nagyságrendileg évi 10.000 új lakás épül, vegyük úgy, hogy ennyit lehet bontani az elavultak közül.
Ha tehát az állomány nem változik érdemben és egy részét pedig nem érdemes felújítani -becsüljük ezt mondjuk 10%-ra, ami a JJ kategóriások aránya- akkor még mindíg marad úgy 3,1 millió energetikailag felújítandó lakás.
Ez a feladvány és ezt évi 30 ezrenként reménytelen megoldani.
szivacs
Jelzés a moderátornak
(#9) Re: Lesújtó eredményt hozott a lakások energiahatékonysági vizsgálata
Értékelés:  0
előzmény (#6: elemes) | válasz erre | 2017. február 10. - 15:06
Na, már szdszes is lettem :-)

Nem az a bajom ezzel a pályázattal, hogy van, hanem hogy miért nem volt folyamatosan és sokkal nagyobb kerettel már azóta, amióta az eu ezt a témát is támogatta.
Azokban az években, amikor volt hasonló, nagyon kis keretet adtak csak rá ami órák alatt kimerült aztán volt hogy évekig nem volt újabb lehetőség.

Szóval úgy fest, hogy a kormányok ebben a témában csak alibiztek, de valójában nem fogták fel a fontosságát és főleg nem akartak belekezdeni az érdemi megoldásba.
Ha a pályáztatgatás 10 éve alatt a rászoruló lakásállomány 5%-át sikerült korszerűsíteni akkor azt hiszem még felül is becsültem.
Szóval ez a módszer ebben az ütemben SOHA nem fogja megoldani a problémát - vagyis önmagában alkalmatlan.
Keresni kell más megoldást is. legalább számoljanak és gondolkodjanak! Ennyit szabadna kérni??
szivacs
Jelzés a moderátornak
(#8) Re: Lesújtó eredményt hozott a lakások energiahatékonysági vizsgálata
Értékelés:  0
előzmény (#3: szivacs) | válasz erre | 2017. február 10. - 14:59
Azért érdemes azzal is számolni, hogy az ingatlanállomány nem kis része olyan műszaki állapotban van, hogy gazdaságilag egyszerűen nincs értelme költeni rá. Nem racionális szigetelni, nyílászárót cserélni, fűtést korszerűsíteni egy alapozás nélküli, és/vagy vízszigetelés hiányában vizesedő épületre, főleg ha vályogból épült. Egy épület bekerülési költségének nagyjából 8-10%-a a falazat, ezért értelmetlen a többit kicserélni ha azzal komoly gondok vannak.
kukutyinbenko
Jelzés a moderátornak
(#7) Re: Lesújtó eredményt hozott a lakások energiahatékonysági vizsgálata
Értékelés:  0
előzmény (#6: elemes) | válasz erre | 2017. február 10. - 14:51
Ez még azért nem köpködés szvsz.
Szivacsnak abban igaza van hogy erősen alulméretezett a program, és nem a pénzhiány az oka. Stadionok, Olimpia, hogy csak kettőt említsek amire ennél jóval többet szántak és már költöttek is. De a legnagyobb hiba, hogy a mostani Eu forrásokból is a lakosság helyett az állami intézményekre lényegesen többet szánnak. Ráadásul meg is ideologizálják miért nem szerencsés a lakosságra vissza nem térítendő támogatást bízni, holott ők a saját pénzüket is mellé teszik és garantáltan jobban odafigyelnek mire költik azt. Az állam ezzel szemben csak a lenyúlások szervezésében professzionális, a kivitelezés jellemzően nem sikerül sem határidőre, sem minőségben, sem költségben a tervek szerint. Példák végtelen sora bizonyítja milyen hatékonyan költik az adófizetők pénzét.
kukutyinbenko
Jelzés a moderátornak
(#6) Re: Lesújtó eredményt hozott a lakások energiahatékonysági vizsgálata
Értékelés:  0
előzmény (#5: szivacs) | válasz erre | 2017. február 10. - 14:38
Én azt gondolom, hogy ha egy feladat túl nagy vagy túl költséges ahhoz, hogy egy lépésben megoldjuk, akkor is érdemes elkezdeni.

Van ez a fasz kormány, amelyik rengeteg emblematikus és bosszantó dolgot csinál.

Amikor éppen valamit jól csinál, akkor mér kell köpködni? Ez olyan ... végtelenül szdsz-es szokás volt, reméltem, hogy a párttal együtt kihal.
elemes
Jelzés a moderátornak
(#5) Re: Lesújtó eredményt hozott a lakások energiahatékonysági vizsgálata
Értékelés:  0
előzmény (#4: elemes) | válasz erre | 2017. február 10. - 14:21
A 30 ezer lakás az az elégtelen energetikájú lakások 0,85%-a!!
Ha egy probléma 0,85%-át oldod meg, akkor nem oldottál meg semmit!
Ez egyszerűen nem alkalmas rá.
szivacs
Jelzés a moderátornak
(#4) Re: Lesújtó eredményt hozott a lakások energiahatékonysági vizsgálata
Értékelés:  0
előzmény (#3: szivacs) | válasz erre | 2017. február 10. - 13:32
1. Ez az "otthon melege" pályázat szerintem nem olyan bonyolult, főleg ahhoz képest nem, hogy mennyit kell papírozni más EU pályázatokért.

Energetikai tanúsítvány kell róla, és előszerződés a kivitelezésről. Aki tényleg meg akarja csinálni, annak úgyis fel kell hajtania egy céget, és annak is értelme van, hogy igazolja a beruházás ésszerűségét.

2. Nyilván nincsen pénz arra, hogy *minden* lakást központi források felhasználásával korszerűsítsenek. Ez a támogatási konstrukció ELÉG JÓ MÓDSZER arra, hogy kb 30 ezer lakás primer energiafelhasználása jelentősen csökkenjen.
elemes
Jelzés a moderátornak
(#3) Re: Lesújtó eredményt hozott a lakások energiahatékonysági vizsgálata
Értékelés:  0
előzmény (#2: szivacs) | válasz erre | 2017. február 10. - 12:15
ábra: link

Eszerint a lakások csupán 20%-át mérték korszerűnek, 80%-uk (!) energetikai felújításra szorul!!

Ez az a helyzet, amikor nem minimális összegű (kb. 115 mrd Ft) ám maximális bonyolultságú pályáztatást kell bevetni.
A 4,42 milliós lakásállomány 80%-a 3,536 millió.
Egy energetikai felújítás, nyílászárócsere, külső hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés még egy kis lakás esetén is nehezen oldható meg 1 millió Ft alatt, egy családi háznál pedig mindenképpen több milliós munka. Átlagosan 2,8 millió Ft-tal számolva ez mintegy 10.000 milliárd Ft-os beruházást jelent.
Ehhez képest a 115 mrd alig több 1%-nál.
Ha minden évben ekkora keretösszegű pályázatokat írogatnak ki mondjuk 50% önerővel, akkor már 44 év is elég lesz a lakásállomány energetikai korszerűsítéséhez - már ha állnak még akkor a JJ kategóriás házak, lakások.

Mindebből tisztán látszik, hogy ez a rengeteg adminisztrációval járó a pályáztatgatási játék nem megfelelő eszköz a probléma megoldására.
szivacs
Jelzés a moderátornak
(#2) Re: Lesújtó eredményt hozott a lakások energiahatékonysági vizsgálata
Értékelés:  0
előzmény (#1: portfolio) | válasz erre | 2017. február 10. - 11:58
Az energiatanúsítvány rendeletben szabályozott paraméterek alapján mutatja meg, hogy mennyit fogyaszt az adott ingatlan. A skála az AA kategóriától a JJ kategóriáig terjed, a \"minimális energiaigény\" a legjobb osztályzat, a \"kiemelkedően rossz\" pedig a legrosszabb. A Lechner Tudásközpont és az ingatlan.com megnézte, hogy az elmúlt években elkészült tanúsítványok alapján, milyen osztályzattal rendelkeznek a magyar lakások.

Az energiatanúsítványt 2012 óta minden lakásról el kell készíteni, ha azt eladja vagy egy évnél hosszabb időre kiadja a tulajdonos. Egy tanúsítvány 10 évig érvényes. A kutatás a 2014-től 2016 végéig készült energetikai tanúsítványokat nézte meg, illetve azok lakásállományon belüli eloszlását. Az eredmény meglehetősen lehangoló eredményt hozott.

A kiadott energetikai tanúsítványok alapján a lakások kevesebb, mint ötöde ért el korszerű, vagyis CC, vagy azt meghaladó osztályzatot. A lakások több mint fele azonban átlagos, vagy annál rosszabb minősítést kapott. A kiemelkedően rossz minősítésű lakások aránya is majdnem eléri a 6 százalékot, vagyis minden 17. lakás sorolható ide. A fővárosi lakások közel negyede eléri ugyan a CC minősítést - vagyis a korszerű energiahatékonyságot - de az AA vagy BB kategóriák aránya ott is minimális. A magyar lakásállomány energetikai korszerűsítése éppen ezért időszerű.
szivacs
Jelzés a moderátornak
(#1) Lesújtó eredményt hozott a lakások energiahatékonysági vizsgálata
Értékelés:  0
válasz erre | 2017. február 10. - 09:00
Az energiatanúsítvány rendeletben szabályozott paraméterek alapján mutatja meg, hogy mennyit fogyaszt az adott ingatlan. A skála az AA kategóriától a JJ kategóriáig terjed, a "minimális energiaigény" a legjobb osztályzat, a "kiemelkedően rossz"...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=14&i=243859
Portfolio
Jelzés a moderátornak


Prémium