Portfolio.hu fórum

Tisztelt Fórumozók,

A folyamatos véleménycsere biztosítása érdekében a fórumregisztrációban az alábbi változásokat léptetjük életbe:
Az új regisztrációk két hét után automatikusan élesednek.
Bízunk benne, hogy a könnyítés ellenére is folyatódik az a tendencia, hogy a fórum hangneme egyre kulturáltabb, higgadtabb.
Ami nem változik:
  • továbbra is érvényben maradnak a szigorú moderálási szabályok, vagyis
  • a személyeskedő, sértő hozzászólások után figyelmeztetés, majd kitiltás következik,
  • a közszereplőkkel kapcsolatos hozzászólások esetében (a nagyobb tűréshatár figyelembevételével is) szintén elvárt a kulturált véleményformálás.
  • bármely felhasználó jelzést küldhet a Portfolio.hu részére indoklással, ha úgy véli, hogy a Fórumban trágár, másokat sértő, az adott témától teljesen független, vagy bármilyen más szempontból kifogásolható hozzászólás született.
  • a Portfolio.hu minden felhasználót egyszer figyelmeztet arra, hogy megsértette a Fórum szabályait, második alkalommal figyelmeztetés nélkül letiltja az adott hozzászóló írásra vonatkozó jogosultságát.
  • a Portfolio.hu dönthet arról, hogy figyelmeztetés nélkül, azonnal kitiltjaaz adott felhasználót.

További jó beszélgetéseket kívánunk!

Klímaváltozás

<< vissza a fórum témákhoz

1 [2] [3] [4] [5] [»] ... [52]Új hozzászólás | Nyomtatható verzió | betűméret: növel | csökkent

Hozzászólások oldalanként: 20 | 40 | 60 | 80 | 100   Sorrend: növekvő | csökkenő

(#1044) Re: Tiszatarján ártéri projekt no pitrém
Értékelés:  0
előzmény (#1043: NagyBarnaMacika) | válasz erre | 2017. március 8. - 20:44
Manhattan-méretű jéghegy tört le az Antarktiszból

Egy Pest megye nagyságú jégtömb fog leszakadni az Antarktiszról

Tovább folytatódik az Antarktisz jégrétegének olvadása. Az eseményről a NASA számolt be és azt írják, hogy a most levált réteg mérete ugyan jóval kisebb az utóbbi időben levált jéghegyekhez képest, ennek ellenére ez újabb bizonyítékul szolgál, hogy egyre instabilabb a jégtakaró állapota.
link
NagyBarnaMacika
Jelzés a moderátornak

(#1043) Re: Tiszatarján ártéri projekt no pitrém
Értékelés:  0
előzmény (#1042: sly36) | válasz erre | 2017. március 8. - 12:36

-KA- 2017.03.08. 10:27

Ausztrál kutatók szerint a klímaváltozás a felelős azért, hogy hazájukban 205 időjárási rekord dőlt meg az elmúlt három hónapban az extrém forró nyár miatt, a szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy egyre gyakoribbak lesznek az időjárási szélsőségek, ami veszélyt jelent az energiabiztonságra és a mezőgazdaságra, írja az MTI.
A Climate Council (klímatanács) nevű független kutatóintézet által kedden közzétett jelentés szerint Ausztrália keleti partvidékén minden idők legforróbb nyara volt az idei, miközben Nyugat-Ausztráliában pusztító hatalmas esőzések szempillantás alatt okoztak áradásokat. Keleten és a középső országrészben a forróság hatalmas bozóttüzekkel járt.

A december elseje és február 28-a között tapasztalt szélsőségességek a jövőben valószínűleg rendszeressé válnak - írták a szakemberek.
A jelentés szerint Sydneyben, Brisbane-ben és Canberrában 2017 nyara volt a valaha legmelegebb, az új-dél-walesi Moree-ban 54 egymást követő napon mértek 35 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet. Adelaide-ben az idei volt a legmelegebb karácsony 41,3 Celsius-fokal. Új-Dél-Walesben a nyári átlaghőmérséklet 2,57 Celsius-fokkal magasabb volt a nyári átlagnál. Perthben 192,8 milliméter csapadék hullott egyetlen zivatarban.

Will Steffen, a jelentés vezető szerzője úgy vélte, nagy az esélye annak, hogy újabb rekordok dőlnek meg Sydneyben és más térségekben 2025-ig vagy 2030-ig.
A jelentés szerint a szélsőséges időjárás terheket ró az ország energiaellátására. Idén nyáron számos alkalommal sújtotta áramkimaradás az ország különböző részeit, amikor a hőmérséklet folyamatosan 40 Celsius-fok fölött volt. A tudósok szerint fennáll a veszélye, hogy ennél is több áramkimaradás lesz.
A klímaváltozás az ország fő gazdasági ágazatát, a mezőgazdaságot is fenyegeti, csökkentheti a termésátlagot - hívták fel a figyelmet a kutatók.
A Climate Council jelentése egy nappal azután látott napvilágot, hogy egy másik tanulmányukban ausztrál tudósok arra figyelmeztettek, a klímaváltozás maradandó károkat okozott Ausztrália állat- és növényvilágában, egyebek között megsemmisítette a Nagy-korallzátony északi és középső térségének 35 százalékát.
NagyBarnaMacika
Jelzés a moderátornak
(#1042) Re: Tiszatarján ártéri projekt no pitrém
Értékelés:  0
előzmény (#1041: NagyBarnaMacika) | válasz erre | 2017. február 17. - 10:11
Ez így van. 25-30 évvel ezelőtt gyakorlatilag bárhova lehetett menni az Alpokba, nem kellett azon izgulni, hogy nem lesz hó. Ma már igen csak meg kell nèzni, milyen magasan van az a hely, ahova el lehet menni.
sly36
Jelzés a moderátornak
(#1041) Re: Tiszatarján ártéri projekt no pitrém
Értékelés:  0
előzmény (#1040: NagyBarnaMacika) | válasz erre | 2017. február 17. - 10:04
Síelni jársz az Alpokba? Akkor addig tedd, amíg még lehet!
2017. február 16. 20:32
nyomtatás

A síparadicsomokban gazdag alpesi országok számára ijesztő előrejelzést jelentettek meg svájci kutatók a Thy Crysosphere tudományos lapban.

Prognózisuk szerint ugyanis az évszázad végére az Alpokban jelenleg található hó 70%-a eltűnik. A klímaváltozás miatt a síszezon akár egy hónappal is rövidebb lehet.

Az aktuális és múltbéli időjárási adatokon, valamint különböző klímaváltozási modelleken nyugvó előrejelzés úgy számol, hogy ha sikerül a párizsi klímaegyezmény szellemét betartani (a globális felmelegedés növekedésének mértékét az évszázad végéig kevesebb mint két Celsius-fok alatt tartani), még akkor is eltűnhet a hótakaró 30%-a.

A 70%-os csökkenés akkor valósulhat meg, ha nem történik semmilyen előrelépés az egyezmény útján. Ebben az esetben az 1200 méter alatti hótakarók teljes mértékben eltűnhetnek.

Az anyagban egy látványos ábra is található arról, hogy a különböző svájci területeken hogyan alakul majd a jövőben a havas napok száma a szezonban. Ezek alapján sokkal rövidebb síszezonra készülhetünk Európában.
Síelni jársz az Alpokba? Akkor addig tedd, amíg még lehet!
Klikk a képre!

A davosi Hó- és Lavinakutató Intézet (SLF) munkatársa, Sebastian Schlogl a rövidebb síszezon kapcsán előrevetítette:

mivel ezek a települések nagy mértékben függnek a téli turizmustól, a hasonló turistacentrumok gazdasága és társadalma szenvedni fog.
link
NagyBarnaMacika
Jelzés a moderátornak
(#1040) Re: Tiszatarján ártéri projekt no pitrém
Értékelés:  0
előzmény (#1039: NagyBarnaMacika) | válasz erre | szerda, 11:58
Európa vizes élőhelyeinek kétharmada eltűnt

Az emberi tevékenység miatt Európában a vizes élőhelyek mintegy kétharmada, globálisan pedig 87 százaléka elpusztult a WWF adatai szerint. Magyarország is elvesztette vizes élőhelyeinek döntő többségét.

Vizes élőhelyeink hiánya nagyban megnöveli a társadalom sérülékenységét a szélsőséges természeti hatásokkal szemben – olvasható a WWF Magyarország közleményében.

"A vizes élőhelyek természetes testőreink: elsimítják az árhullámokat, védve az embert a katasztrofális áradásoktól; magukba szívják és tárolják a tavasszal érkező vizeket, majd a nyári csapadékhiányos időszakban biztosítják a vizet a növényeknek" – fejtette ki Siposs Viktória, a WWF Magyarország Vizesélőhely-védelmi programjának szakértője. Hozzátette: a talaj vízháztartását is javítják, így a környezetükben lévő élővilág és a mezőgazdasági növények jobb vízellátást kapnak azokhoz a területekhez képest, amelyek nem vizes élőhelyek mellett terülnek el.

Magyarország is elvesztette vizes élőhelyeinek döntő többségét,
emiatt gyakran előfordul, hogy a tavaszi árvízveszély után hamar jelentkezik a nyári aszály. E kettős problémára megfelelő megoldást jelentene, ha a folyókat kísérő természetes, mély fekvésű területeken megfelelő mérnöki módszerekkel kiengednék az áradás vizét, és elraktároznák a nyári időszakra. Ezeken a területeken előtérbe kerülhetnének az egykor hagyományos, mára azonban eltűnő tájhasználati formák, mint például a legeltetés. Az így kialakított táj a klímaváltozás hatásaival szemben ellenállóbb, hiszen segít megőrizni a víztartalékokat és megelőzni a terület kiszáradását.

A folyók élővilágát is megújítják
A vizes élőhelyek megőrzése olyan takarékossági beruházás, amelynek óriási megtérülési értéke lenne.
link
NagyBarnaMacika
Jelzés a moderátornak
(#1039) Re: Tiszatarján ártéri projekt no pitrém
Értékelés:  0
előzmény (#1038: NagyBarnaMacika) | válasz erre | 2017. február 14. - 19:40
Az Alpokban is melegszik a permafroszt

Folyamatosan melegszik a svájci Alpok permafroszt (állandóan fagypont alatti hőmérsékletű) rétege.

Az állandóan fagyott réteg egy részének hőmérséklete 10-20 méteres mélységben több helyen új rekordszintre emelkedett a mérések 10-25 évvel ezelőtti kezdete óta - közölte a svájci tudományos akadémia. A Zermattnál lévő, 3400 méter magas Stockhorn csúcsnál például a mélyben 2011 októberben mért mínusz 2,6 Celsius-fokos hőmérséklet 2016 októberére mínusz 2 Celsius-fokra emelkedett.

A felmelegedési trend annak ellenére folytatódott a mélyben, hogy 2016-ban kissé alacsonyabb felszíni hőmérsékleteket mértek. Az időjárás legalább a felszínen javított egy időre a helyzeten. 2016-ban későn kezdett havazni, így a talaj az izoláló hóréteg nélkül hosszabban adott le hőt. A hó későn kezdett olvadni, így a talaj védve maradt a nyári felmelegedéstől. Ezért volt a fagyott felszín átlaghőmérséklete 2016-ban egy Celsius-fokkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

A kevés hóval járó, 2016 végén tapasztalt száraz időjárás miatt a talaj hasonlóképpen le tudott hűlni.

"Ennek ellenére továbbra is a talaj hőmérsékletének emelkedésére és a permafroszt lassú, de fokozatos olvadására lehet számítani" - emelték ki a szakértők.
NagyBarnaMacika
Jelzés a moderátornak
(#1038) Re: Tiszatarján ártéri projekt no pitrém
Értékelés:  0
előzmény (#1036: NagyBarnaMacika) | válasz erre | 2017. február 14. - 19:39
Végveszélybe kerültek az óceánok esőerdői

Egyre több riasztó hír érkezik arról, hogy Földünk egyik legcsodálatosabb természeti kincse, a rengeteg tengeri élőlénynek otthont adó Nagy-korallzátony végveszélybe került az ember környezetszennyező tevékenysége miatt. A korallok kifehéredéseként ismert folyamat szoros összefüggésben áll a tengervíz kemizmusának megváltozásával.

A sok igen fenyegető veszély – például a vízszennyezés, az eutrofizáció, a halászat, a bányaipar, valamint a rongálás – közül az egyik, hogy az üvegházhatás következtében az óceánok elsavasodnak és felmelegednek.

Mi is az üvegházhatás?
A Földet légköri burok veszi körül, amely a Napból érkező rövidhullámhú sugárzást átengedi, ezek a sugarak pedig felmelegítik a föld felszínét. A földfelszín infravörös tartományba eső hosszú hullámhosszú hősugárzást bocsájt ki, amely felmelegíti a levegőt, mert ezt elnyelik az atmoszférát alkotó légköri gázok.

Ezek közül az úgynevezett üvegház-gázok,mint például a szén-dioxid és a metán növekvő mennyisége jelentik a legfőbb rizikófaktort. (A légkört alkotó gázok, az oxigén, a nitrogén, és az egyéb, kis mennyiségű komponensek nem nyelik el a rövid hullámhosszú sugarakat, ezek így nem a levegőt, hanem a földfelszínt melegítik fel, majd a földfelszín által kibocsájtott infravörös hősugarak melegítik fel az atmoszférát. Az ózon az egyetlen, amelyik elnyeli a hőt, ezért is melegszik fel az ózonréteg 50 km magasan.)

A trópusi tengerek átlaghőmérsékletének 1 Celsius fokkal való tartós megemelkedése is elég a korallfehéredés elindulásához
Forrás: Elter Tamás

A légkör dinamikus egyensúlyban lévő rendszer, mert vannak természetes elnyelők, például az erdők, vagy az óceánok, amelyek kivonják a légkörből a szén-dioxid egy részét.

Egy kis adalék a tengerek kemizmusához
A sok káros anyag kibocsátás miatt óriási mennyiségű szén-dioxid kerül légkörbe, a légkörből pedig beoldódik a tengervízbe. A tenger sok szén-dioxidot elnyel, bizonyos határig erre szükség is van, de ha túl sok oldódik a tengervízbe, felborul az egyensúly.

Korall-atoll lagúnája a Cook-sziegeteken. Az atollok és a szegély, illetve sánczátonyok a világtenger leggazdagabb élőhelyei

A vizek szén-dioxid tartalmát több biogén (biológiai eredetű, élő szervezetek által kibocsátott) és abiogén tényező növeli, utóbbinál például a légkörből beoldódó szén-dioxid.

Az algák, a növényi plankton felhasználják a vízben oldott szén-dioxidot a fotoszintézishez.
NagyBarnaMacika
Jelzés a moderátornak
(#1037) na végre, több hónapig BEFAGYOTT a topic:)
Értékelés:  0
előzmény (#1036: NagyBarnaMacika) | válasz erre | 2017. február 14. - 19:28
na végre, több hónapig BEFAGYOTT a topic:)
pitcairn2
Jelzés a moderátornak
(#1036) Re: Tiszatarján ártéri projekt
Értékelés:  0
előzmény (#1034: NagyBarnaMacika) | válasz erre | 2017. február 14. - 19:21
170-szer nagyobb a hatásunk a klímaváltozásra, mint a természetnek
MTI2017.02.13. 17:2110
Az emberi tevékenység 170-szer gyorsabbá teszi a klímaváltozást, mint a természeti erők - állapította meg az Ausztrál Nemzeti

Az intézmény tanulmánya elsőként mutatott be olyan matematikai egyenletet, az antropocén egyenletet, amely leírja az emberi tevékenység hatását a Föld rendszerére - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

"Az elmúlt hétezer évben a változásokat előidéző legfőbb erők néhány vulkán hatásán kívül főként csillagászatiak voltak, mint a Nap energiasugárzás-intenzitásának változása vagy apróbb eltérések a keringési pályában. Ezek évszázadonként 0,01 Celsius-fokos hőmérsékletemelkedést idéztek elő" - mondta Will Steffen, az ANU munkatársa.

"Az emberi tevékenység miatti üvegházgáz-kibocsátás mértéke az elmúlt 45 évben a hőmérséklet évszázadonkénti 1,7 Celsius-fokos emelkedését idézte elő, ami mellett eltörpül a természeti hatás" - tette hozzá. A The Anthropocene Review című tudományos lapban megjelent tanulmány a Föld rendszerét egyetlen komplex rendszernek tekinti.
link
NagyBarnaMacika
Jelzés a moderátornak
(#1035) fantasztikus meteorógiai kamerák
Értékelés:  -2
válasz erre | 2017. január 9. - 14:19
fantasztikus meteorológiai kamerák

ezt a gyorsított videót pl. Pilis tetőre telepített kamera honlapjáról szedtem le

pilismeteor1-2017-01-01.webm
link

a szilveszteri tűzijátékkal indul, majd kb. az első percén a napfelkelte fantasztikus (szépen beúsznak a felhők és szigetként emelkednek ki a magasabb hegyek)

ez a Prédálószék tetejéről van

predikaloszek-2017-01-01.webm
link

itt is csak a magasabb hegyek emelkednek ki a felhőrétegből

ez meg a Nagy Hideg hegyről

nhh-2016-12-20.webm
link

kb. a 20 másodperctől kezdve gyönyörű (akkor kel fel a Nap a hófehér felhőréteg fölé... december 20-án készült a felvétel)
pitcairn2
Jelzés a moderátornak
(#1034) Re: Tiszatarján ártéri projekt
Értékelés:  0
előzmény (#1033: NagyBarnaMacika) | válasz erre | 2016. december 28. - 16:23
Eszkimóország alól kiolvad a jég
Új óceán nyílik meg ezekben az években a messzi északon, és ahogy olvad a sarkvidék, úgy aktivizálják magukat a nagyhatalmak. Az Északi-sarkra igényt formáló oroszokon, dánokon, kanadaiakon kívül a kínaiak sem akarnak kimaradni, de kérdés, meghallja-e valaki a helyieket. Az alig 57 ezres Grönland már a teljes önállóság felé tart.
Novemberben húsz fokkal volt melegebb arrafelé, mint a sokévi átlag szerint dukált volna, a jégtakaró olvadásának köszönhetően a nagy turistahajók új desztinációkat hirdetnek a korábban rettegett északi útvonalakra, nem beszélve a kereskedelmi flottákról: közel az idő, amikor tényleg kifizetődőbb lesz a Jeges-tengeren megkerülni Ázsiát, mint a Szuezi-csatornán átevickélni. A sarkvidéken kétszer olyan gyors a klímaváltozás, mint máshol a világban. Mint egy friss jelentésben áll: sürgős beavatkozás nélkül a sarkvidéken élőknek a bolygó többi lakosánál is hamarabb kell katasztrofális hatásokkal szembenézniük. A klímaváltozásban azonban közben óriási gazdasági potenciál is van, és ez a nagypolitikát sem hagyja hidegen.
link
NagyBarnaMacika
Jelzés a moderátornak
(#1033) Re: Tiszatarján ártéri projekt
Értékelés:  0
előzmény (#1032: gapminder) | válasz erre | 2016. december 20. - 09:32
Látványos háromdimenziós videót adott ki a NASA a szén-dioxid légköri áramlásáról. A kétperces videóhoz műholdak szolgáltatták az adatokat, és egy szuperszámítógép kellett a felvétel összeállításához.

Az amerikai űrhivatal 2014 óta használja az Orbiting Carbon Observatory-2 (OCO-2) nevű űrszondáját, hogy megfigyelje a szén-dioxid mozgását a légkörben. Eddig csak információkat gyűjtött a NASA ezzel a műholddal, most először használja fel az adatokat egy nyilvánosságnak szánt videóban.
A felvétel a 2014 és 2015 szeptembere közt felvett adatokra épül, ezt kombinálták egy kiváló minőségű időjárás-modellel.
A műholdak naponta körülbelül egymillió mérést végeznek el, és százezer becslést állítanak fel a szén-dioxid szinttel kapcsolatban. A földfelszínről visszaverődő napfényből számolják ki az üvegházhatást okozó gáz mennyiségét.
link
NagyBarnaMacika
Jelzés a moderátornak
(#1032) Re: Tiszatarján ártéri projekt
Értékelés:  0
előzmény (#1013: NagyBarnaMacika) | válasz erre | 2016. december 19. - 20:41
Bővebben a WWF tiszatarjáni mintaprojektjéről:
link
gapminder
Jelzés a moderátornak
(#1031) Re: Téma: Klímaváltozás NO pitrém
Értékelés:  0
előzmény (#1030: NagyBarnaMacika) | válasz erre | 2016. december 15. - 12:58
Megdőlt a legmagasabb hullám rekordja

Az ENSZ most jelentette be, hogy bójás méréssel sikerült regisztrálni egy 19 méter magas hullámot az Észak-Atlanti-óceánon. Ez magasabb, mint egy hatemeletes épület, vagy mint négy egymás tetejére tornyozott emeletes busz.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) ezen a héten jelentette be, hogy egy automata bója kiemelkedően magas hullámot rögzített az Észak-Atlanti-óceánon Izland és Nagy-Britannia között. Az észlelés még 2013 februárjában történt, de a kutatóknak csak most sikerült megerősíteni a méretet.

Bójás rekord
Ez az első eset, hogy 19 méteres hullámot mértünk"
– mondta a WMO titkárhelyettese, Wenjian Zhang. „Figyelemreméltó rekord."

A WMO klimatológiai szélsőségek szervezetének kutatói kijelentették, hogy a hullám „a legmagasabb szignifikáns hullámmagasság, amelyet bója mért".

A kutatók szerint a jelenség egy nagyon erős hidegfront miatt következett be, amely akár 43,8 csomós (81,1 kilométer/órás) szelet idézett elő a térségben.

Hajóról jóval magasabbat mértek
Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy ez az új hullámszörny csak a bójával mért magasságrekordot tartja. A hajóról végzett mérések külön kategóriába tartoznak.

Az ide tartozó rekorder elérte a félelmetes 29,05 méteres magasságot. Ezt az RRS Discovery brit óceánkutató hajó mérte 2000-ben. Ez a hullám is az Észak-Atlanti-óceánon fordult elő.

A meg nem erősített rekorder hullámot 30,5 méteresre becsülték 1958-ban az alaszkai Lituya-öbölben.
NagyBarnaMacika
Jelzés a moderátornak
(#1030) Re: Téma: Klímaváltozás NO pitrém
Értékelés:  0
előzmény (#1029: NagyBarnaMacika) | válasz erre | 2016. december 8. - 11:42
Hatalmas repedés keletkezett az Antarktisz jegén
ORIGO2016.12.07. 13:4934
Egy tekintélyes méretű repedés keletkezett az Antarktisz jegén, erről árulkodik a NASA legújabb felvétele.
ERRŐL TUDNIA KELL
Forrás: Pebble
Bukják a garanciát a Pebble vásárlói
Forrás: EyePress/Hon-Man Fung
Hitel kell? Mutasd a melledet!
Forrás: WW2
Pedig a hóviharban már látszottak a Kreml tornyai
A repedést a Larsen C selfjegén figyelték meg az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei az IceBridge küldetés keretében. A képződmény arra enged következtetni, hogy néhány év leforgása alatt egy nagyobb jégtömb fog leszakadni a kontinensről, ennek kiterjedése elérheti akár a 6451 négyzetkilométert is.

Az IceBridge tudósai szerint a törés november 10-én 112 kilométer hosszú és 91 méter széles volt, mélysége meghaladta az 500 métert.link
NagyBarnaMacika
Jelzés a moderátornak
(#1029) Re: Téma: Klímaváltozás NO pitrém
Értékelés:  0
előzmény (#1028: Phylaxa) | válasz erre | 2016. december 7. - 12:49
"A tudományt nem érdekli a véleményed" - az időjáráscsatorna visszaszólt a Trump-lapnak

Miután a Breitbart múlt héten ismét elővette, hogy nincs globális felmelegedés, többek között egy Weather.com-os anyag adataira hivatkozva, a csatorna válaszvideót készített, amiben részletesen elmagyarázzák, miért nem volt semmi köze a felhasznált adatoknak ahhoz, amit a Breitbart állított.

"A tudományt nem érdekli a véleményed. Legyenek hangosabbak a tények, mint a vélemények" - mondja Kait Parker, a csatorna meteorológusa.

videó: link
hát nem m1 köszmédia időjárás-jelentés ))
NagyBarnaMacika
Jelzés a moderátornak
(#1028) Re: Téma: Klímaváltozás NO pitrém
Értékelés:  0
előzmény (#1027: NagyBarnaMacika) | válasz erre | 2016. december 5. - 17:06
Megjelent hazánkban a Fehér csőrű búvármadár. Jön a jégkorszak. Ennyi. :)
Phylaxa
Jelzés a moderátornak
(#1027) Re: Téma: Klímaváltozás NO pitrém
Értékelés:  0
előzmény (#1025: NagyBarnaMacika) | válasz erre | 2016. december 5. - 10:05
nem a pitrémeknek
NagyBarnaMacika
Jelzés a moderátornak
(#1026) People try to cross the street in Norilsk Russia during winter storm.
Értékelés:  0
előzmény (#1025: NagyBarnaMacika) | válasz erre | 2016. december 5. - 10:03
itt próbálj igét hirdetni!:)

People try to cross the street in Norilsk Russia during winter storm.
link

apropó miért nem költözöl ide?

tárt karokkal várják a jégvilág szerelemeseit:)

égető szükség van itt a mínusz 50 Celsius fok rajongó munkaerőre:)
pitcairn2
Jelzés a moderátornak
(#1025) Re: Téma: Klímaváltozás NO pitrém
Értékelés:  0
előzmény (#1022: NagyBarnaMacika) | válasz erre | 2016. december 5. - 09:53
ajánlott film (többek közt ez is)
link
a felelőtlen klimatagadóknak
micsoda egy emberek ezek (((

NagyBarnaMacika
Jelzés a moderátornak
(#1024) Re: Téma: Klímaváltozás NO pitrém
Értékelés:  0
előzmény (#1020: NagyBarnaMacika) | válasz erre | 2016. december 5. - 09:49
"Trámp urat oda kellene telepíteni, meg a többi co2 tagadót "

egy JÉGSIVATAGBA?

azt ti imádjátok:)

apropó, miért nem költöztök mondjuk NORILSZKBA vagy a SVALBARDRA ha ennyire imádjátok a KIETLEN JÉGSIVATAGOKAT és az emberevő jegesmedvéket? :)

kötéllel fogják oda az embereket...

tán nem véletlenül...
pitcairn2
Jelzés a moderátornak
(#1023) Re: Téma: Klímaváltozás NO pitrém
Értékelés:  0
előzmény (#1022: NagyBarnaMacika) | válasz erre | 2016. december 5. - 09:45
"halyenként"

magyar fordítás 3000 méter fölött...

ott ahol eddig is igen nagy síélet volt:)

Snowboarding and Skiing in Hawaii!
link

megjegyzem

most akkor HŰLÜNK? vagy mi van? :)
pitcairn2
Jelzés a moderátornak
(#1022) Re: Téma: Klímaváltozás NO pitrém
Értékelés:  0
előzmény (#1020: NagyBarnaMacika) | válasz erre | 2016. december 5. - 09:24
Havazott Hawaiion

El Nina kezdi megmutatni hatásait a Csendes-óceánon. Az el Ninóval szemben, amikor a Csendes-óceán dél-amerikai partvidékén szokatlanul felmelegedik a víz, a la Nina alatt a fordítottja történik. A víz lehűl, ez pedig hatással van a légkörre is. Ezért lehet, hogy míg 2015 telén Hawai négyezer méternél is magasabb hegyei is hómentesek voltak, most még a szigetek alacsonyabban fekvő részein is napok óta havazik.
Helyenként 90 centi hó esett pár nap alatt, ami ugyan nem példa nélküli, de elég szokatlan az alapvetően trópusi szigeteken. Ahol pedig nem havazott, ott esett, a hirtelen lezúduló víz több helyütt villámáradásokat okozott. (BBC)
NagyBarnaMacika
Jelzés a moderátornak
(#1021) Re: Téma: Klímaváltozás NO pitrém
Értékelés:  0
előzmény (#1015: speki-) | válasz erre | 2016. december 4. - 15:19
Egy szót sem írnak arról, hogy a gyalogakác a klímaváltozás miatt szaporodott volna el. Az egy agresszív, invazív növény, nagyon gyorsan terjed. A cikkben a nagyobb szárazságot hozzák összefüggésbe a magasabb hőmérséklettel. A projekt célja pedig az, hogy ellenállóbbá tegye a környéket a szárazsággal szemben, egyúttal visszaállitva az eredeti ökoszisztémát.
gapminder
Jelzés a moderátornak

1 [2] [3] [4] [5] [»] ... [52]


Prémium