Portfolio.hu fórum

Tisztelt Fórumozók,

A folyamatos véleménycsere biztosítása érdekében a fórumregisztrációban az alábbi változásokat léptetjük életbe:
Az új regisztrációk két hét után automatikusan élesednek.
Bízunk benne, hogy a könnyítés ellenére is folyatódik az a tendencia, hogy a fórum hangneme egyre kulturáltabb, higgadtabb.
Ami nem változik:
  • továbbra is érvényben maradnak a szigorú moderálási szabályok, vagyis
  • a személyeskedő, sértő hozzászólások után figyelmeztetés, majd kitiltás következik,
  • a közszereplőkkel kapcsolatos hozzászólások esetében (a nagyobb tűréshatár figyelembevételével is) szintén elvárt a kulturált véleményformálás.
  • bármely felhasználó jelzést küldhet a Portfolio.hu részére indoklással, ha úgy véli, hogy a Fórumban trágár, másokat sértő, az adott témától teljesen független, vagy bármilyen más szempontból kifogásolható hozzászólás született.
  • a Portfolio.hu minden felhasználót egyszer figyelmeztet arra, hogy megsértette a Fórum szabályait, második alkalommal figyelmeztetés nélkül letiltja az adott hozzászóló írásra vonatkozó jogosultságát.
  • a Portfolio.hu dönthet arról, hogy figyelmeztetés nélkül, azonnal kitiltjaaz adott felhasználót.

További jó beszélgetéseket kívánunk!

Epekedve várják az ukránok az IMF pénzét

<< vissza a fórum témákhoz

1 [2] [3] [4] [5] [»] ... [11]Új hozzászólás | Nyomtatható verzió | betűméret: növel | csökkent

Hozzászólások oldalanként: 20 | 40 | 60 | 80 | 100   Sorrend: növekvő | csökkenő

(#221) Re: Mi lesz veled Ukrajna?
Értékelés:  -2
előzmény (#220: _pampa) | válasz erre | 2017. március 14. - 17:09
"Veszélyben vannak a kettős állampolgárok

Petro Porosenko, az ukrán államfő egy olyan törvénytervezettel állt elő a Legfelsőbb Tanács ülésén, miszerint, ha valaki önszántából veszi fel egy másik ország állampolgárságát, elveszíti az ukrán honossághoz való jogát."

"NATTAILE JARESKO, PÉNZÜGYMINISZTER KORÁBBAN A KIJEVI AMERIKAI NAGYKÖVETSÉG MUNKATÁRSA, AMERIKAI - UKRÁN KETTŐS ÁLLAMPOLGÁR
AIVARAS ABROMAVICIUS, KERESKEDELMI ÉS GAZDASÁGI MINISZTER, LITVÁN - UKRÁN KETTŐS ÁLLAMPOLGÁR
ALEXANDER KVITASHVILI, EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTER, VOLT GRÚZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTER, GRÚZ - AMERIKAI - UKRÁN HÁRMAS ÁLLAMPOLGÁR
ZURAB ADEISHVILI, AZ UKRÁN KORRUPCIÓ ELLENES BIZOTTSÁG ELNÖKE, VOLT GRÚZ IGAZSÁGÜGYI MINISZTER, GRÚZ - UKRÁN KETTŐS ÁLLAMPOLGÁR
EKA ZGULADZE, BELÜGYMINISZTÉRIUMI ÁLLAMTITKÁR, VOLT GRÚZ BELÜGYMINISZTER, GRÚZ - UKRÁN KETTŐS ÁLLAMPOLGÁR

_pampa
Jelzés a moderátornak

(#220) Re: Mi lesz veled Ukrajna?
Értékelés:  0
előzmény (#219: torkosbrrrz) | válasz erre | Ma, 14:07
Porosenko Facebookon magyarázza vagyonát

Petro Porosenko ukrán elnök is - miniszterelnökéhez hasonlóan - határidőre benyújtotta vagyonnyilatkozatát immár az idén törvényileg megkövetelt elektronikus formában. Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében leszögezte, hogy minden ingó és ingatlan vagyontárgyát még államfővé történt kinevezése előtt vásárolta.


Hétfői sajtójelentések szerint a 450 ukrajnai parlamenti képviselő közül még hét vagyonnyilatkozata hiányzik. Az úgynevezett e-deklarációk benyújtásának határideje vasárnap éjféllel járt le. A megfelelő indok nélkül késlekedőket a mulasztás miatt 17 ezer és 51 ezer hrivnya, azaz 190 ezer és 574 ezer forint közötti pénzbírsággal sújthatják.

“Ami a bevallásomat illeti, rögtön le akarom szögezni, hogy minden ingó és ingatlan értéktárgy, lakás, földterület, autó, festmények és női ékszerek elnökségem előtt lettek megvásárolva. Mindezeken felül vagyonom zömét még azelőtt szereztem, hogy állami tisztséget töltöttem volna be” – hangoztatta Porosenko. Kiemelte, hogy vállalatait is még akkor az időben alapította, amikor az üzleti életben tevékenykedett. “2014-ben egy vállalat jött csak létre, amely a tulajdonomban, arra a célra, hogy a Roshen (édesipari vállalatot) értékesítsem” – fűzte hozzá Facebook-oldalán.

Kijev, 2016. szeptember 29. Petro Porosenko ukrán államfő felszólal a Babij Jar-i náci tömegmészárlás 75. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen Kijevben 2016. szeptember 29-én. Fotó: MTI/AP/JefremLukackij

Bizalmat gerjesztene

Kiemelte, hogy alapvetően bakszámlákon tartja a pénzét. Ezzel szavai szerint ösztönözni szeretné az embereket, hogy bízzanak meg az ukrán bankszférában. Bevallotta, hogy 27 millió dollárt tart pénzintézetekben, leszögezve, hogy “ennek minden egyes centje után” befizette az adót az állami költségvetésbe. Beismerte ugyanakkor, hogy némi készpénzzel is rendelkezik, ami bevallása alapján 800 ezer hrivnya, azaz csaknem 9 millió forint és 60 ezer dollár.

Hozzátette, hogy 2014-2016 között ő maga és vállalatai mintegy 400 millió hrivnyát, körülbelül 4,5 milliárd forintot fordítottak az ukrán fegyveres erők jótékonysági támogatására.

E nélkül nincs uniós hitel

Ukrajnában márciusban lépett életbe a korrupcióellenes küzdelem jegyében az a törvény, amely szerint az idei évtől kezdve a vagyonbevallásra kötelezett állami és kormányzati tisztségviselőknek, parlamenti képviselőknek, bíráknak és egyéb hivatalnokoknak – összesen mintegy 50 ezer személynek – elektronikus formában kell benyújtaniuk a vagyonbevallásukat. Az úgynevezett e-deklaráció bevezetését az Európai Unió szorgalmazta, és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is a további hitelnyújtás feltételéül szabta Kijevnek."
_pampa
Jelzés a moderátornak
(#219) Re: Mi lesz veled Ukrajna?
Értékelés:  -1
előzmény (#216: ts3) | válasz erre | 2016. szeptember 23. - 15:31
Szerinted NBM meddig mehet el akkor Magyarországon?
Már régen házifogságra lenne ítélve! Anélkül, hogy kormányalkalmazott lenne!
torkosbrrrz
Jelzés a moderátornak
(#218) Re: Mi lesz veled Ukrajna?
Értékelés:  0
előzmény (#216: ts3) | válasz erre | 2016. szeptember 23. - 15:23
Németben és az usában is
Tök Ödön
Jelzés a moderátornak
(#217) Re: Mi lesz veled Ukrajna?
Értékelés:  -1
előzmény (#216: ts3) | válasz erre | 2016. szeptember 23. - 09:31
bemásolnád a határozatot?
_pampa
Jelzés a moderátornak
(#216) Re: Mi lesz veled Ukrajna?
Értékelés:  1
előzmény (#214: _pampa_) | válasz erre | 2016. szeptember 23. - 09:26
"Orbán vezetne be ilyet! :))))

"Ukrajnában megtiltották az állami alkalmazottaknak, hogy a kormányt kritizálják
24.hu

Az ukrán kormány határozatban kötelezte az állami tisztségviselőket arra, hogy tartózkodjanak az államirányító szervek, illetve hivatalos személyek nyilvános bírálatától – közölte kedden az ukrán sajtó." "

Ez már be van vezetve.
ts3
Jelzés a moderátornak
(#215) Re: Mi lesz veled Ukrajna?
Értékelés:  -1
előzmény (#214: _pampa_) | válasz erre | 2016. szeptember 23. - 08:01
Joe Biden amerikai elnök megfeddte ukrán kollégáját, mondván az országban alig haladnak a politikai és gazdasági reformok, így pedig az Európai Unió fel fog hagyni az orosz szankciókkal, ami amúgy is púp a hátán. Vajon tényleg Ukrajnával van baj, vagy a geopolitikai helyzet átalakulása sejlik fel az események mögött?

Az amerikai alelnök New Yorkban azt mondta, hogy legalább öt tagállam van az EU-ban, aki alig várja már, hogy abbahagyják a szankciókat. A szankciókat még 2014-ben vezették be a Krím Oroszország általi elcsatolása után, egyúttal a nyugatbaráttá alakult Ukrajnát pénzügyi segélyekkel látták el, cserébe érdemi reformokat vártak az országban, de az eddigi eredményekkel elégedetlenek.

Naponta ösztökéli

Biden egy nappal azután nyilatkozott, hogy az ENSZ-ben találkozott Petro Porosenko ukrán elnökkel, és szorgalmazta, hogy az ukrán energiaszektorban és az igazságszolgáltatásban érdemi reformok történjenek, miközben közölte: adottak a feltételek a harmadik, egymillió dolláros washingtoni hitelgarancia Ukrajnának történő nyújtására.

Hirdetés
Biden előadta, hogy a válság kitörése óta hetente 2-3 órát töltött az ukrán vezetőkkel folytatott telefonbeszélgetésekkel, melyekben a reformokat sürgette, miközben Németországot, Franciaországot és Olaszországot csitítgatta, hogy tartsanak még ki a szankciókkal. Most úgy tűnik, elfogyott a türelem. Az európaiak azt válaszolják neki: Porosenko előtt egy orosz báb vezette Ukrajnát, de eltelt két év, és a lényeget tekintve mi változott azóta? Majdnem ugyanolyan az ország, mint Janukovics idején. Ezért nem szankciózunk, ráadásul a Krímet sem lehet szankciókkal visszaszerezni.

Mondvacsinált ok?

Mindazonáltal a helyzet összetettebb lehet, mint hogy Ukrajna alig változó politikai és gazdasági rendszere okozza a fő fejfájást a szankciók ügyében. Inkább arról van szó, hogy a szankciók tökéletesen hatástalanok, és így értelmetlenek. Oroszország túl nagy hatalom lett ismét: holmi szankciók nem térítik el, esze ágában sem lesz a Krím kérdését újragondolni, de az elszakadt kelet-ukrajnai orosz népesség sem szándékozik visszatérni az eredeti országhoz. Fait accompli, befejezett tény, Oroszország pedig kereskedik mással Európa helyett, népe pedig elég patrióta ahhoz, hogy ezt a helyzetet tökéletesen elfogadja.

A szír kártya

A szankciókból tehát valahogy ki kell hátrálni, hisz Európának legalább annyira fáj, mint Oroszországnak, és már semmivel nem magyarázható a fenntartása, most legalább találtak egy indokot. Van azonban még egy igen komoly tényező is, melynek a napokban mutatkozott meg igazán a hatása. Oroszország olyan erős lett Szíriában, hogy nélküle Amerika nem boldogul ott. Együtt kell működnie az oroszokkal, és ennek esélyét a szankciók is ronthatják. Muszáj lesz őket beszüntetni."
_pampa
Jelzés a moderátornak
(#214) Re: Mi lesz veled Ukrajna?
Értékelés:  -2
előzmény (#213: _pampa_) | válasz erre | 2016. március 1. - 19:15
Orbán vezetne be ilyet! :))))

"Ukrajnában megtiltották az állami alkalmazottaknak, hogy a kormányt kritizálják
24.hu

Az ukrán kormány határozatban kötelezte az állami tisztségviselőket arra, hogy tartózkodjanak az államirányító szervek, illetve hivatalos személyek nyilvános bírálatától – közölte kedden az ukrán sajtó."
_pampa_
Jelzés a moderátornak
(#213) Re: Mi lesz veled Ukrajna?
Értékelés:  -1
előzmény (#212: _pampa_) | válasz erre | 2016. március 1. - 11:47
"Ismét jelentősen megemelték Ukrajnában a lakossági áram fogyasztói árát - a piaci szint közelébe korrigálás volt az IMF alapfeltétele ahhoz, hogy az ország hitelt kapjon.

Negyedével emelkedik a lakossági áram alapdíja keddtől Ukrajnában. A legalacsonyabb fogyasztási kategóriában így egy kilowattóra 0,57 hrivnyába (körülbelül 7,8 forintba) kerül. Ez a legfeljebb havi 100 kilowattóra fogyasztási limitár 100-600 kilowattóra felhasználása után, 0,99 hrivnyás egységárra nő (ami körülbelül 10 forintot takar), az efölötti fogyasztás esetén pedig 1,56 hrivnyát, azaz több mint 16 forint költséget jelent.

A lakossági áram díját - éppúgy mint a szintén államilag dotált földgázét - Ukrajna fokozatosan emeli a piaci szintre. A lakossági energiahordozók díjának piaci szintre emelése a Nemzetközi Valutalap (IMF) egyik feltétele volt ahhoz, hogy hitelt nyújtson Ukrajnának. Az áramemelés kétéves tervét tavaly februárban hagyta jóvá az energiafogyasztás és a közüzemi díjak szabályozásáért felelős nemzeti bizottság. Eszerint öt szakaszban emelkedik a fogyasztási díj, a mostani a harmadik emelés. A következő emelés szeptember 1-jétől várható, az utolsó pedig egy év múlva lesz."
_pampa_
Jelzés a moderátornak
(#212) Re: Mi lesz veled Ukrajna?
Értékelés:  -1
előzmény (#211: _pampa_) | válasz erre | 2016. február 10. - 12:46
Figyelmeztette az IMF Ukrajnát
2016. február 10. 12:22


Nagyon szűkszavú, de annál inkább sokat mondó közleményt adott ki a Nemzetközi Valutaalap Ukrajnával kapcsolatban.

hirdetés


Ezek szerint Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója úgy fogalmazott: aggodalommal tölt el az Ukrajnában tapasztalható, az államigazgatás javítása, a korrupció visszaszorítása, valamint különböző lobbiérdekek politikai döntéshozatalra történő hatásának visszaszorítása érdekében tett intézkedések lassúsága.

Amennyiben nem történik lényeges, új erőfeszítés a kormányzati reformok és a korrupció elleni küzdelem területen, akkor nehezen látható, hogy az IMF-program hogyan folytatható és hogyan lehet sikeres
- fogalmazta meg a burkolt üzenetét az IMF vezére.

A közlemény szerint fennáll a kockázata annak, hogy Ukrajna visszatér ahhoz a bukott gazdaságpolitikához, amely a közelmúltban sújtotta.

Rendkívül fontos, hogy az ukrán politikai vezetés most cselekedjen annak érdekében, hogy az ország visszakerüljön az ígéretes reformok útjára - tanácsolja Lagarde.

Hétvégi cikkünkben számoltunk be arról, hogy mit okozhat az ukrán gazdasági miniszter lemondása, aki az országban elharapódzó korrupcióval és a tavaly kezdett reformfolyamat lelassulásával indokolta lemondását. Egyes elemzői vélemények szerint Kijev ismét politikai és gazdasági káoszba süllyedhet."
_pampa_
Jelzés a moderátornak
(#211) Re: Mi lesz veled Ukrajna?
Értékelés:  0
előzmény (#210: _pampa_) | válasz erre | 2016. február 1. - 15:40
Nem kellene lemondania? :))))

"Ukrajna lakosságának mindössze egy százaléka támogatja Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök kormányának a tevékenységét"

"A Rating csoport szociológiai felmérése szerint Ukrajna lakosságának mindössze egy százaléka támogatja Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök kormányának a tevékenységét. Az eredmény nem meglepő, hiszen tavaly szeptemberben is csak két százalék volt ugyanez a mutató.
Történelmi mélyponton az ukrán miniszterelnök népszerűsége Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök
A most megkérdezettek 82 százaléka nem támogatja, közülük 57 százalék határozottan ellenzi a politikus rendelkezéseit – adta hírül a mukachevo.net hírportálra hivatkozva a Kárpátalja Ma.
Hasonlóan áll Petro Porosenko népszerűsége, illetve népszerűtlensége.
Míg 2014-ben a lakosság 15 százaléka volt elégedett a tevékenységével, 2015 novemberében ez a mutató 3 százalékra csökkent, továbbá az ukránok 42 százaléka kifejezetten elégedetlen az elnök munkájával.
A szociológusok azt is megkérdezték, az elmúlt 12 hónap során hogyan változott az adatközlők családjainak gazdasági helyzete. A megkérdezettek 77 százaléka szerint romlott az anyagi helyzetük, 40 százalékuknak pedig jelentősen romlott. Csupán a válaszadók két százaléka nyilatkozott úgy, hogy javult a személyes gazdasági helyzetük.
atv.hu
_pampa_
Jelzés a moderátornak
(#210) Re: Mi lesz veled Ukrajna?
Értékelés:  0
előzmény (#209: _pampa_) | válasz erre | 2016. január 28. - 15:26
Makrogazdaság
Brutális visszaesés után idén is alig nőhet az ukrán gazdaság
MTI, Portfolio2016. január 28. 15:06


A korábban mondottnak még a fele sem lesz idén az ukrán GDP-növekedés üteme - mondta el ma a frissített előrejelzését az ukrán jegybank, miközben változatlanul 22%-os szinten tartotta az alapkamatot. Elárulta, hogy tavaly mintegy 10,5%-os zuhanás volt a gazdaságban.

A kamatláb változatlanul hagyását az inflációs kockázatok növekedésével indokolta az ukrán jegybank és egyúttal lefelé módosította a gazdaság idei növekedésével kapcsolatos előrejelzését.

A friss prognózis szerint a hazai össztermék (GDP) 1,1 százalékkal nő az idén az eddig várt 2,4 százalékos bővülés helyett. A bank előzetes adatként azt közölte továbbá, hogy tavaly 10,5 százalékkal zsugorodott a gazdaság.

A jegybank a tavalyihoz hasonlóan idén is 12 százalékos inflációval számol. Az alapkamat 22 százalék maradt. Tavaly februárban még 30 százalék volt, ezt két ütemben szállította le a központi bank szeptember végéig a jelenleg is érvényes szintre."
_pampa_
Jelzés a moderátornak
(#209) Re: Mi lesz veled Ukrajna?
Értékelés:  -5
előzmény (#208: Svedacel) | válasz erre | 2016. január 23. - 08:39
Az ukránok addig feszítik a húrt még az oroszok megont leállítják Európa felé a gáz szállítást.

Jó belépő lenne ez részükről az EU-ba......

A Gazprom szerint jogtalan az ukrán versenyjogi bírság
2016.01.23 08:31

A Gazprom jogalapot nélkülözőnek tartja a domináns piaci pozícióval való visszaélés miatt rá kiszabott ukrán bírságot, miután nem folytat üzleti tevékenységet Ukrajnában - tájékoztatta pénteken a Gazprom az MTI-t.

Az ukrán versenyjogi bizottság (AMCU) pénteken 85 milliárd hrivnya (3,4 milliárd dollár) bírságot szabott ki a Gazpromra az ukrajnai földgáztranzit-piacon élvezett domináns pozícióval való visszaélés miatt. "A döntés meglepetésként ért bennünket, mivel a Gazprom semmiféle üzleti tevékenységet nem folytat ukrán területen, ugyanis az Orosz Föderációból érkező földgázt az orosz-ukrán határon az ukrán Naftohaz veszi át" - írja a Gazprom közleménye.

Az AMCU korábbi megkeresésére a Gazprom már tájékoztatta az ukrán versenyjogi bizottságot arról a tényről, hogy nem folytat üzleti tevékenységet ukrán területen. A dokumentumban a szerződésben rögzített feltételeket felvázolva leszögezte, hogy az ukrán fogyasztóknak és a tranzitcélra szánt gázt a Naftohaz veszi át a Gazpromtól Oroszország nyugati határán, majd a tranzitgázt a Gazprom veszi át európai ügyfelei számára Ukrajna nyugati határán.

A Gazprom közleménye rámutat, hogy az ukrán bírság egyúttal azt a látszatot is próbálja kelteni, mintha a Gazprom megsértette volna a szerződéses feltételeket, így azt szabadon lehet módosítani. Ennek a ténynek a megállapítására viszont egyedül a stockholmi kereskedelmi kamara arbitrációs intézete (The Arbitration Institute of the Stockholm Chamber of Commerce) a hivatott, amit mindkét fél, a Gazprom és a Naftohaz is a vitás kérdések rendezésére választott bíróságként elfogadott - szögezi le a Gazprom közleménye."
_pampa_
Jelzés a moderátornak
(#208) Re: Mi lesz veled Ukrajna?
előzmény (#207: _pampa) | 2016. január 2. - 21:46

Törölt hozzászólás
Svedacel
 
(#207) Re: Mi lesz veled Ukrajna?
Értékelés:  -3
előzmény (#206: Svedacel) | válasz erre | 2016. január 2. - 11:39
egyszerű lett az új világunk....

csak az a hiteles hír amit a médiánk leír,leközöl.....

csak az a ország demokratikus amit a mi általunk támogatott politikai erők irányítanak....

csak az a helyes,törvényes,szabályos amiről mi azt mondjuk.....

stb...
stb...
stb...

Egy új VIRTUÁLIS világba csöppentünk....a tények nem számítanak....csak a KOMMUNIKÁLÁSUK!

Valóság? Ugyan már,ki hisz annak?

szvsz
_pampa
Jelzés a moderátornak
(#206) Re: Mi lesz veled Ukrajna?
előzmény (#205: _pampa_) | 2016. január 2. - 10:37

Törölt hozzászólás
Svedacel
 
(#205) Re: Mi lesz veled Ukrajna?
Értékelés:  -2
előzmény (#204: _pampa) | válasz erre | 2016. január 2. - 09:41
"Oroszország beperli Ukrajnát, mert december 31-ig nem fizetett vissza egy három milliárd dolláros eurókötvényt, valamint annak 75 millió dolláros kamatát - jelentette be csütörtök este az orosz pénzügyminisztérium.

"Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője viszont figyelmeztette akkor Kijevet, hogy Oroszország fizetésképtelenné nyilvánítja Ukrajnát, és bírósághoz fordul, ha az nem rendezi még idén a vele szemben fennálló adósságát. Szavai szerint november közepén Oroszország felajánlotta, hogy kész feltételekkel átütemezni a december végén lejáró 3 milliárd dolláros ukrán adósságot. A feltételek között szerepelt, hogy Kijev ismerje el: állami hitelről van szó és nem magánhitelről, ahogy ezt most állítja. A másik fontos feltétel, hogy a visszafizetésre valamelyik vezető európai, vagy más országbeli bank garanciát vállaljon.

Oroszország javaslata az volt, hogy Ukrajna a következő három évben egyenlő részletekben fizesse vissza a 3 milliárd dollárt. Ezt azonban Kijev visszautasította. Jacenyuk több ízben kijelentette, hogy Moszkva nem kaphat kedvezőbb feltételeket, mint Ukrajna többi hitelezője. Velük Kijev abban állapodott meg, hogy az ország adósságának 20 százalékát a hitelezők leírják, a fennmaradó rész törlesztését pedig 2019-ig felfüggesztik.

Gerry Rice, az IMF vezető szóvivője szintén december közepén jelentette be: a Nemzetköz Valutaalap úgy döntött, módosítja hitelezési szabályait, és lehetővé teszi, hogy Ukrajna akkor is IMF-kölcsönhöz juthasson, ha nem törleszti határidőre 3 milliárd dolláros tartozását Oroszországnak. "
_pampa_
Jelzés a moderátornak
(#204) Re: Mi lesz veled Ukrajna?
Értékelés:  -1
előzmény (#203: _pampa) | válasz erre | 2015. december 30. - 12:49
Tízmilliárd dollárnyi hitelre lenne szüksége Ukrajnának 2016-ban a működéséhez.
Ez gyakorlatilag pontosan annyi, mint amit az idén kapott Kijev a Nemzetközi Valutaalaptól. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerint országa továbbra is az IMF-programban marad, ezért folytatják a reformok bevezetését. Jacenyuk a Nemzetközi Valutaalaptól, illetve a Világbanktól várja, hogy a hitellel megmentik az országot a csődtől."

Egy "életre" elvágják magukat az ukránok.
_pampa
Jelzés a moderátornak
(#203) Re: Mi lesz veled Ukrajna?
Értékelés:  0
előzmény (#202: _pampa_) | válasz erre | 2015. december 18. - 12:42
Nem törlesztik az Oroszországgal szembeni adósságot. Ez az eddigi ötödik legnagyobb államcsőd.
Hárommilliárd dollárnyi euróban jegyzett államkötvény hozamait nem fizeti keleti szomszédunk, ezzel technikai értelemben véve fizetésképtelenné vált, még akkor is, ha egyébként a nyugdíjakat és a fizetéseket időben utalja az állam – közölte a Bloomberg.

A törlesztés egyébként csak vasárnap esedékes, de Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök már bejelentette, hogy nem fognak fizetni. A kötvényt egyébként még két éve vásárolták az oroszok, hogy így juttassanak forrást az akkori elnöknek, a Putyin-barát Viktor Janukovicsnak, akit azóta megbuktattak és elüldöztek.

Jacenyuk egy kijevi kormányülésen közölte pénteken a hírt.

Nem tudtak megállapodni

A Russia Today éppen tegnap adta hírül, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Ukrajna szuverén államadósságának részeként ismerte el a hárommilliárd dollárt, pedig Kijev igyekezett ennek ellenkezőjét elérni. Moszkva jogi lépésekre készül, ha december huszadikáig nem kapja meg a pénzt.

Ukrajna egyébként korábban már megállapodott az intézményi hitelezőivel mintegy 18 milliárd dollárnyi adóssága átütemezéséről, egy részének elengedéséről. A Magyarországon is jelen lévő Franklin Templeton befektetési alap például 20 százalékos csökkentésbe egyezett bele. Ebben a folyamatban azonban Oroszország nem volt hajlandó részt venni, mondván államként a cégeknél jobb feltételeket érdemel. Ettől függetlenül a felek persze tárgyaltak egymással (német közvetítéssel), és nemrég ki is mondták, hogy nyitottak az átütemezésre, érdemi megállapodásra azonban egyelőre nem jutottak. Jacenyuk az oroszok hajthatatlanságával magyarázta lépését.

Kijev egyébként éppen a fent említett intézményibefektető-paktum miatt sem fizetheti ki teljes egészében orosz adósságát. Mindeközben még a valutaalaptól is kaptak egy 17,5 milliárd dolláros mentőhitelt, összességében 71,5 milliárd dollárnyi tartozásuk van."
_pampa
Jelzés a moderátornak
(#202) Re: Mi lesz veled Ukrajna?
Értékelés:  -2
előzmény (#201: _pampa_) | válasz erre | 2015. december 16. - 15:03
"Néhány hete Moszkvában bejelentették, hogy Oroszország 2016. január 1-jétől embargót vet ki az ukrán termékekre. Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter a döntést azzal indokolta, hogy “Ukrajna csatlakozott az Oroszországi Föderáció elleni szankciókhoz”. Jacenyuk kilátásba helyezte, hogy Kijev hasonló lépésekkel fog válaszolni Moszkva döntésére.

Az Európai Unió és Ukrajna között 2016. január 1-jétől lép életbe a szabadkereskedelmi megállapodás. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök október végén kijelentette, hogy Ukrajna nem lehet egyszerre tagja az Európai Unió és volt szovjet tagköztársaságok alkotta Független Államok Közössége (FÁK) szabadkereskedelmi övezetének. Az ukrán miniszterelnök becslése szerint Ukrajnát mintegy 600 millió dollár (175 milliárd forint) veszteség éri, ha Moszkva valóban bevezeti az embargót. Hangsúlyozta, hogy ezt kompenzálni fogják az EU-tagországokkal való szabad kereskedelemből származó bevételek."

Kompenzálni.....
_pampa_
Jelzés a moderátornak
(#201) Re: Mi lesz veled Ukrajna?
Értékelés:  0
előzmény (#200: _pampa_) | válasz erre | 2015. december 9. - 17:13
Mintha már ezt olvastam volna......

"Megjegyezte, hogy ennek az egyezménynek az életbe lépése bizonyos biztonságpolitikai kérdéseket is felvet, gondolván itt a korábbi majdani eseményekre. A megállapodás „ezer sebből vérzik, hiszen senki nem tudja ennek az árát” – fűzte hozzá. A nyugat-európai áruk tömkelege fogja elözönleni Ukrajnát, cégek mennek csődbe, hatalmas lesz a munkanélküliség – hangsúlyozta a szakértő, aki szerint ezért is fontos, hogy Lengyelország mintegy egymillió munkást szívna fel három éven belül."
_pampa_
Jelzés a moderátornak

1 [2] [3] [4] [5] [»] ... [11]


Prémium