PORTFOLIO Fórum
Vesztes háborúba indul a kormány, bajban a magyar boltok

Figyelem: A legutolsó 2000 hozzászólás

(#5) Re: Vesztes háborúba indul a kormány, bajban a magyar boltok - 2017. március 21. - 08:35
"konkrétan tudom, hogy annak idején a bécsi henkel gyárban más mosópor készült a keleti piacra"

mi vagy Te mosónő v. vegyész?
egyébként a Kőrösladányi Henkel szolgálja ki a kelet-europai piacot.
Ms_issippi
(#4) Re: Vesztes háborúba indul a kormány, bajban a magyar boltok - 2017. március 21. - 04:57
Lehet, hogy a társadalmi berendezkedésben van a hiba?
Gondolom , a kapitalizmus nem a szolidarítás édes testvére.
Ez van sajnos, ebben a mocsokban kell boldogúlni.
Belehetne könnyen indítani a nővekedést, 8 millió ember van konzum deficitben. El kell engedni az inflációt és el kell törölni az 1 kulcsos adót.
Kopejka01
(#3) Re: Vesztes háborúba indul a kormány, bajban a magyar boltok - 2017. március 20. - 23:33
szolidáris - zene füleimnek

élelmiszer: mindenhonnan azt hallom még most is, hogy kivágatták a szabolcsi almát
kivágták, mert nem letett eladni
és nemcsak azért, mert olcsóbb az agyondotált olasz vagy lengyel - mert ez is igaz - hanem mert a magyar vevő is a mosolygósabb és akár olcsóbb külföldit vette mégha az íze rosszabb is

sokat járok olaszországban
ok, más a klíma
de januárban veszel friss helyi körtét, almát,ami baromira nem rossz és nem íztelen és még szép is

most télen minden 1 euró volt a piacon vagy olcsóbb
articsóka, amit akarsz
és való igaz: az olasz is leginkább olasz terméket vesz főleg ha étel
büszkék rá

50 cent a barilla tészta
saját márkás jó minőség 35 cent
1 euró alatt a príma sűrített paradicsom mondjuk a Motta
a húsok drágák viszont
minden más magyar ár vagy alatta se sokkal jobb minőségben

megint más:
konkrétan tudom, hogy annak idején a bécsi henkel gyárban más mosópor készült a keleti piacra
ezt hazudhatják, hogy nem igaz, de 100 százalék, hogy így volt

harisnyagyárban is voltam olaszországban ahol más soron ment a keleti export
fehérnemű gyárban is, ezeket saját szememmel láttam

gambadoro
(#2) Re: Vesztes háborúba indul a kormány, bajban a magyar boltok - 2017. március 20. - 23:14
> Ugyanis a mára már komoly vásárló élményt megismerő és elváró vásárlói közönség még az ország legeldugottabb szegletében is találkozhatott a legmodernebb, és legigényesebb bolti környezettel.

Ezen nevetnem kell! Szinte akármelyik nyugat-európai országban fényévekkel előttünk jár a bolti környezet modernsége. Zöldségpermetezős pultok, jó minőségű és állapotú (!) zöldségekkel megpakolva. Nem véres sapkás CBA dolgozók. Stb stb. nálunk a bolti környezet nem legigényesebb, hanem inkább balkáni, de nem görögországi balkáni.

> A globális beszerzéssel és hatalmas mennyiségekkel operáló multik beszerzési árelőnye ugyanis gyakran olyan jelentős, amit a hazai cégek csak nagyon nehezen voltak képesek kiegyenlíteni, miközben a hazai fogyasztó rendkívüli ár-érzékenysége miatt ez folyamatosan létkérdés.

Részben mert a magyar emberek nagyon nagy része szegény, ez kiderül a statisztikákból is, ahol Európa sereghajtói közt vagyunk a bolgárokkal és románokkal.

De miért is szegény a magyar ember? Nem kis részben azért, mert a magyar emberek, anyagi helyzettől függetlenül NEM SZOLIDÁRISAK. Inkább megveszik a külföldi terméket, ha az 5 forinttal olcsóbb, hiszen olcsóbb. Nem törődik vele, hogy a sok mikrogazdasági hatás eredőjeként közvetve magának is árt. A magyar ember gyakran paraszt. Gondoljunk a szlovákrendszámosokra. Vesz egy 20 milliós kocsit - jellemzően valami magyar belpiaci susmusból, tehát valahol az országból vette ki a pénzt, nem exportált vagy hazaköltözött - és sajnálta a relatíve kis adókülönbözetet megfizetni, inkább tejel a szlovákoknak. És ennek bizonyítékát, a szlovák rendszámot igencsak jól látható helyen hordja! Az állam meg elnézi ezt a mai napig is. Persze hogy mindenki mintakövető, és a nem szlovák rendszámos emberek is leszarják a többi magyart, aki épp nem családtag vagy barát.

A másik ok, amiért gyakran külfödi termékhez nyúl, az a minőség. A magyar termék sokszor gyenge, silány. Büszkék vagyunk a mezőgazdaságunkra, de néha menjünk be és nézzük meg a zöldségosztály magyar forrású kínálatát! Ég a pofáról a bőr, tisztelet a kivételnek, de a minőség egyenetlen. A jó termék megy exportra, a silány meg belföldre!

A harmadik ok, hogy Münchhausen báró módjára, a hajunknál fogva próbáljuk gazdasági növekedésbe rántani magunkat. Tartalmi koncepció és hatásláncok bemutatása nélkül. Persze hogy sikerül is annak töredékével növekedni, amennyit az EU-tól megszerzünk forrásként.

Az egyik ilyen gazdasági koncepció a LEGÁLIS PROTEKCIONIZMUS. Nem lehet betiltani az agrárimportot. De mondjuk finom módszerekkel lehetne stigmatizálni az ilyen termékeket, vagy ezek fogyasztását. Persze ezt nem javaslom, ez olyan Habonyos direkt megoldás lenne, ezen még a magyarok is átlátlnának, nem úgy, mint a menekültes plakátkapmányon.

Hanem ahogy a franciák csinálják. Nem a szemetet etetik fel a diákokkal az iskolákban, hanem hazai ízekre nevelik az ízlelőbimbóikat. Jó minőségű, helyi és hazai termények felhasználásával. Mire felnő, természetes, hogy mit vesz.Persze nem mindenki és nem minden termékkörben, de a módszer működik. Magyarországon csak költséget látnak az iskolai étkeztetésben. Persze, nemrég letiltották a sót az egészség jegyében. Igen ám, de minden intézményben titkon visszaálltak rá. Ugyanis nincs, aki ellenőrizné. Mert összekacsintunk, mert mi tudjuk, mi a legjobb nekünk, meg akik tőlünk függenek. Ilyenek vagyunk, egy gyenge moralitású nemzet. Amin nem sokat segít a mostani rezsim által gyakorolt szabadrablás, a Simicskák, Mészáros Lőrincek, a Habonyok, Tiborczok de még az elég hirtelen a rendszerváltás után elég milliárdossá váló Csányi sem.

Újratermelődin a gyenge morál, ezért nincs növekedés és ezért visszhangtalan minden Matolcsy-féle direkt manipulációs ötlet az öngerjesztő növekedés beindítására. Ez 30 év alatt nem sikerült senkinek, mert senki sem törődött az emberi tényezővel, és most sem fog.
mro
(#1) Vesztes háborúba indul a kormány, bajban a magyar boltok - 2017. március 20. - 16:01
Évek óta érzékelhető, hogy a kormánynak nem tetszenek egyes élelmiszer-kiskereskedelmi cégek, ami valószínűleg egy rögzült közgazdasági gondolatmenet eredménye. A multik korai megjelenésükkel tényleg hozzájárultak az átmenet gazdasági nehézségeihez...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=245741
Portfolio

http://forum.portfolio.hu/topic.php?t=25139