PORTFOLIO Fórum
Lithium Americas

Figyelem: A legutolsó 2000 hozzászólás

(#376) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. március 24. - 07:54
" Pedig általában jó érzékem van a papírok kiválasztásában és a belépési pontok meghatározásában. "
Nagyon bátor kijelentés. És akkor finoman fogalmaztam.
Pandix
(#375) Re: Quo vadis LAC? - 2017. március 24. - 07:52
Csak kapkodom a fejemet. Valaki azt állítja, azért esett LAC, mert ő és barátai shortolta. És ezt a világ többi része csak tétlenül figyelte...
" egy mérsékelt tőkével is -30%-os cunamit lehet kialakítani egyszerű negatív fundamentális történésekre..."
Mik voltak a negatív fundamentális történések? Tud valaki ilyet?
Pandix
(#374) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. március 23. - 07:50
Egyébként a chart alapján simán még lemehet 0,5-re, ez Euroban még alacsonyabb. A chart miben van USD vagy CAD-ban?
Boole
(#373) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. március 22. - 20:24
Ez alapján igen, de amikor könnyen megkapok valamit, az nem tetszik. Pedig általában jó érzékem van a papírok kiválasztásában és a belépési pontok meghatározásában.
Boole
(#372) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. március 22. - 17:01
Szerintem meg piszok jol vetted;-)
Egyebkent itt vanak LACDF altalam figyelt fo mutatoi:
link

-CMO, kek, ChandeMomentum (-79 ! )
-Fourier spectrum: bal szelen piros: 20 es 40 naposak a ciklusai; es most epp 21. napja esik.
-McClellan piros+kek (zero korul)
-MAXD es stoch jol lenyomva, fordulos szintben

Nezd meg, amikor ezek igy alltak, jo vetel volt?
pomperj
(#371) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. március 22. - 15:25
A Litium Americas nem igazán remekel. A vélt támaszon nagyon könnyen megkaptam. Nem tetszik az ilyesmi.
Boole
(#370) Re: Quo vadis LAC? - 2017. március 20. - 22:28
Esetünkben egyáltalán nincs szó nagy shortos alapról. Ritkán shortolunk, de a szabad pénzünk kevesebb mint 1%-át megkockáztattuk. Ez a piaci szereplők között mérsékelt tőkeerő (némi felfelé vétellel majd beleadással fűszerezve) is elég volt egy ilyen penny stock esetében -30%-os esés elindításához kialakításához. Egyszerűen learattuk azt a könnyű fundamentális félreárazást, amire egyes eufórikus beírások felhívták a figyelmünket. Ki is üthetett volna a stop, de szerencsére érvényesültek az aktuális fundamentumok (egyelőre nem merték megvenni 1 fölött. Igaz későn, de le is vezettétek itt, hogy az első fundamentálisan egyensúlyi ár a 0,85, a továbbiak pedig majd kiderülnek). Az, hogy jelenleg kevés a sortállomány csak annyit jelent, hogy további negatív fundamentális események esetén (tőkeemelés, kereslet csökkenés , késlekedés a nyereséges termeléssel, más stb stb) már 2-3%-os sortállomány is simán 0,5 alá tolhatná az árfolyamot. Az igaz is lehet, hogy ott talán kevésbé kockázatos a vétel, ezt majd az idő eldönti.

@euroc:Aki pedig realizálta a nyereségét, annak gratuláció. Pozitív fundamentális események esetén, (lentebb?) érdemes lehet beszállni, a tartás is jó lehet, persze ezt senki sem tudhatja előre, ilyen cégeknél a csőd sem kizárható, és remélhetőleg ezzel itt mindenki tisztában is van...Ha már lítium, akkor nem ilyen erőtlen cégek, hanem esetleg a piacvezetők. Az ilyen erőtlenek, mint a LAC túlzottan kitettek minden történésnek, nyereséggel shortolhatók, csődbe vihetők, felesleges kockázat egy stabil befektetési portfólióban. Szerencsejátékosoknak előnyös lehet, ha bejön. Bejön-e?

(@peggy: pj és a többi mínuszoló nickje? Ebben a lítium topikban például néha tud szakmailag elfogadható dolgokat is írni, hisz védenie kell a long pozícióját. Máshol pedig kóklerkedik, miközben hülyének néz mindenkit, de ez legyen az ő baja.

S mivel nem célunk a népszerűség, főleg nem itt, így ide is csak akkor írunk ha van (short esetén inkább ha volt) érdekeltségünk. Gondoltuk, hasznos infó lehet számotokra, hogy egy mérsékelt tőkével is -30%-os cunamit lehet kialakítani egyszerű negatív fundamentális történésekre, miközben hetekig nem volt semmi ellenállás és erő sem a részvény gyakorlati kereskedésében, de ha nem hasznos az info, akkor nem az és ennyi...)
egy_kezdo
(#369) Re: Önvezetés... - 2017. március 20. - 01:29
Azért a kedvencem a Pure Energy Minerals, mert nem a szokásos párologtatós módszerrel (brine evaporation), hanem egy új technikával szeretne dolgozni. Ez a technika sokkal környezetbarátabb: a kiszivattyúzott víz túlnyomó részét visszapumpálja a föld alá, nem épít hatalmas ronda medencéket és nem halmozza fel a felszínen a fel nem használt sókat. Apropó. A Google maps-on jól lehet látni az Albemarle és az SQM medencéit. Láttátok már? Érdekes látvány szvsz.
Ezenkívül azt is állítják, hogy az új technika kisebb beruházással és olcsóbb működtetéssel jár. Hogy ez tényleg így van-e, talán hamarosan kiderül. Már tavaly elkészült a mini pilot plant. De már régóta halogatják a preliminary economic assesment-et, ami mutatná a gazdasági számításokat.
Mint újdonság, természetesen nagyobb kockázattal jár. Western Lithium is próbálkozott hasonlóval, amikor a Poscoval kavartak, de aztán hirtelen az SQM hagyományos technikája mellett döntöttek.
Egyenlőre ennyi. De ezek nagyjából elolvashatók a cég honlapján is.
Pandix
(#368) Re: Önvezetés... - 2017. március 19. - 10:16
Miért ez a kedvenc bányád, és milyen árnál látod érdemesnek vásárolni és miért?
Boole
(#367) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. március 19. - 01:47
Tetszik az összefoglaló, a szerzőt szerintem érdemes követni.
Cipolla22
(#366) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. március 18. - 19:57
Uhh, elnézést, pont ellentétesen fogalmaztam:

"a Tesla szépen, szabályszegően "

Természetesen "szabálykövetően" akart lenni. :)
kukker
(#365) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. március 18. - 19:22
Talaltam egy osszefoglalo cikket a lithium banyaszok, foleg a juniorok helyzeterol:

link

Erdekesek a hozzaszolasok is.
pomperj
(#364) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. március 18. - 14:00
Ebből kiragadnék egy részletet:

"Amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal) jelentése győzte meg őket, amely szerint az Autopilot elterjedése óta negyven százalékkal kevesebb baleset érte a Teslákat. A kedvezményt azoknak kínálják, akik használják is az önvezető funkciót."

Ez csak a saját teóriám: vélhetőleg a hosszú autópályás szakaszokon használhatják többet. És talán annyi történt, hogy az ember lemond a vezetésről és a mentalitása/habitusa már nem érvényesül, a Tesla szépen, szabályszegően beáll libasorba menni a forgalommal és ha vehemensebb vérmérsékletű is a sofőr, bekapcsolva az önvezetőt, úgy rábízza magát a technológiára kényelmi szempontokból, amely technológia óvatosabb, nyugodtabb és biztonságosabb szituációt követ és eredményez.

Ez egy út, vagy inkább ez lesz az út ami tulajdonképen az elemzésekben is benne van, a technológiát hagyjuk érvényesülni, amely idővel képes lesz teljesen önállóan minden szituációban manőverezni, úgy a folyamat végén a biztonságosabb és kevesebb balesettel járó autós közlekedés lesz.
kukker
(#363) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. március 18. - 13:50
Érdekességképen, egy mai cikk totalcarról:
link

Amíg a világsajtó leginkább akkor foglalkozik a Tesla önvezető funkciójával, ha gyanús baleset éri a márka autóit, az a több százmillió mérföld, amit a Teslák eddig maguktól levezettek, kezd imponálni a biztosítótársaságoknak. Egy már kedvezményt is kínál az Autopilot mellé.
tes

Úgy tűnik, egy Ohio-i cégtől indul az autós biztosítási piac nagy reformja. A trendeket látva ugyanis egyértelmű, hogy a következő évek nagy kérdése az lesz, mit kezdenek a biztosítótársaságok az egyre okosabb és egyre elterjedtebb önvezető funkciókkal. Az Ohio-i Root Insurance-nak már van válasza a kérdésre: kedvezményt ad azon ügyfeleknek, akik ilyennel élnek. Pontosabban egyelőre nekik is csak a Teslások felé van ajánlatuk.

A Root biztosítási cég azt mondja, az NHTSA (Amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal) jelentése győzte meg őket, amely szerint az Autopilot elterjedése óta negyven százalékkal kevesebb baleset érte a Teslákat. A kedvezményt azoknak kínálják, akik használják is az önvezető funkciót. Egész konkrétan csak az autópályán (országúton még még nem tökéletes a rendszer) így megtett mérföldek után jár majd a kedvezmény, ezt pedig egy, az Autopilottal összehangolt telefonos appal követik majd.

A Root nem áll meg a teslásoknál. Azt ígérik, év végére lesz ajánlatuk azoknak is, akiknek úgymond csak félig önvezető az autója (sávtartó, adaptív tempomat, automata vészfék, stb.).
kukker
(#362) Re: Quo vadis LAC? - 2017. március 18. - 13:29
Részemről tetszik, ha ellentétes véleményeket is hallhatok, főleg ha részletesen kifejtik. (A személyeskedés nem jó.) Kezd egyre több pénzem lenni lítiumban (LAC-ban is van egy kevés), ezért jó ha nem esek túlzásba.
Cipolla22
(#361) Re: Quo vadis LAC? - 2017. március 18. - 10:52
Bocs, de újabban ez az üldözési mániád meglepet!
Aki megfontolta 20161107-én pomperj hsz-ét és 0,46-ért vett LACDF-et, az a kalkulátorom szerint most is 100*(0,67-0,46)/0,46=45,65% profitot kasszírozhat, na.
Aki 20170221-én járult pénztárhoz, az meg cirka 100% bónuszban részesült.

Nem szép dolog mások érdemeit alaptalanul csorbítani. Természetesen bárki tévedhet... Egyébként érdeklődéssel olvasom az írásaidat mint ahogy pomperj-ét is...

(#76) Re: LAC helyzete 2016 vegen
Értékelés: +1
előzmény (#75: pomperj) | válasz erre | 2016. november 7. - 16:17
Ma van LAC 0.50 alatt. Tankolom.
pomperj
eurocent
(#360) Re: LAC nehezsegei es potencialis erteke - 2017. március 18. - 10:19
1)
" Lithium Americas Corp's 5-million first-phase Argentina project is substantially funded by a partnership with producer SQM, and investments by Jiangxi Ganfeng Lithium Co and Bangchak Petroleum. It aims to start construction by June.

Technical expertise is hard to find, said Lithium Americas President John Kanellitsas. After new entrants' exuberance, the complexity of lithium production sets in.

"It's niche and it wasn't strategically important until recently," he said. "So there's a lack of experienced talent."

2)Nagyon megijedtem, hogy egy orias-shortos alap elkezdett shortolni LAC-t ;-)

Az LAC short allomany 1 hete 1.669 M db reszveny volt. Az utolso heten, eses kozben nott picivel, 1.88 M Db-ra. Orias shortos alap lepett volna ennyivel?

A napi atlag forgalom 1.14M, szoval a short allomany most 1.6 nap.

Mivel van 300 M db LAC reszveny, a short allomany most 0.6% resze az egesznek. Ez kimondottan alacsonynak szamit.
Igen, az 1%nak kb. a fele.

Hasonlitas: most az AAPL short allomany 1%. A JP. Morgan 0.99%.

Hasonlitas: A LIT ETF short allomany most 1.6 nap. Tehat LAC rizikojat a piac ugyanakkoranak iteli, mint LIT ETF-et.
A piac kimondottan nem shortolja LAC-t; valamiert nem.

3) Az ismeretlen nevu es ismeretlen "tobben", de 135M USD-t keves penznek tekinto shortos:


-vagy ennyi penze ellenere megsem nagyon shortolt, sot szinte semennyire.

-vagy nagyon hazudos.

Szabad megitelni, melyik valoszinu...

4)A nagy invesztorok 0.85 CAD aron vesznek, ami 1.33 arfolyammal 0.64 USD.
Pentek zaraskor 0.67 USD volt az ar.
Az mar eleg kozel van a nagyok veteli arahoz.
pomperj
(#359) Re: Quo vadis LAC? - 2017. március 18. - 10:04
Nem kell neked pomperj nyomában lihegned, csak magadat járatod le, nem őt. Olvastam a hozzászólásaidat, mindenhol őt kritizálod, és azt amihez hozzászól.
peggy01
(#358) Re: Quo vadis LAC? - 2017. március 18. - 09:05
Köszönöm!
Cipolla22
(#357) Re: Quo vadis LAC? - 2017. március 18. - 05:09
Mármint te és ki?
Bench
(#356) Re: Quo vadis LAC? - 2017. március 17. - 23:15
Egyelőre csak rövidtávon értékeltük, mivel semmi eredményt nem termel, egyértelmű volt (lesz?) a short.

Amennyiben a pár nyertes cég között lesz és a lithiumnak lesz jövője az aksiknál legalább 10-20 éves távon, akkor túléli és majd akkor érdemes értékelni, egyébként pedig csőd...
egy_kezdo
(#355) Re: Quo vadis LAC? - 2017. március 17. - 22:58
egy_kezdo kicsit kifejthetnéd bővebben is a véleményedet.

Hova várod a az árfolyamot 1-3 éves időtávon?
Cipolla22
(#354) Quo vadis LAC? - 2017. március 17. - 22:28
Van aki szerint ezt az „értékes” részvényt itt kellene venni a „supporton”.

link

Amennyiben vagytok elegen a topikban, még a cég többsége is a tiétek lehet. 135M$ a tőzsdén semmiség.
Természetesen, ha ez egy A impulzus és tőlünk csak egy B korrekció jön, ami után a nagyon ronda „C” 0,45 körüli target-tel, akkor nem árt óvatosnak lenni…

ALT 2: nincs, mert február közepe óta shortoljuk (vagy shortoltuk?, vagy még fogjuk?)…. Sok sikert!
egy_kezdo
(#353) Re: Önvezetés... - 2017. március 15. - 16:47
márc.10.
"A The New York Times nemrégiben közölte, Steve Bannon stratégiai főtanácsadó azt szeretné elérni, hogy az Egyesült Államok mondja fel a klímaegyezményt. Rex Tillerson külügyminiszter viszont elutasítja ezt az álláspontot, miként az elnök lánya, Ivanka Trump is. Ivanka Trump nemrégiben találkozott Al Gore volt alelnökkel, aki a globális felmelegedés elleni küzdelem egyik szószólója. (MTI)"
peggy01
(#352) Re: Önvezetés... - 2017. március 12. - 23:28
A hét közepéig én biztos nem csinálnék semmit. Volt egy cikk nemrég, hogy Trump kedden lazításokat fog bejelenteni a benzines-dízeles autók környezetvédelmi normáiban. Ez elvileg átmenetileg megmozgathatja (lefelé) az elektromos autó/líthium piacot.
Más: az én kedvenc líthium bányám továbbra is: Pure Energy Minerals.
Pandix
(#351) Re: Önvezetés... - 2017. március 12. - 09:16
Nagyon elosztom a befektetésre szánt összeget. A promton való befektetés viszont nagyon költséges. Mire megveszek 10 vállalat részvénypakettjét, az 100 ezer forint. Frankfurt nagyon drága, de lehet, cad vagy usd-ben fogok vásárolni.
Boole
(#350) Re: Önvezetés... - 2017. március 12. - 09:09
Köszönöm. Mindenképpen addig vártam volna vele. Az árnak még javulni kell.
Boole
(#349) Re: Önvezetés... - 2017. március 12. - 05:38
LAC az evtized anyagat termeli; a legnagyobb potencialok egyike. De serulekeny es sok rizikoval terhelt. AuRico-t nem isemerem.
Nyilvan tapasztalt invesztor vagy. Tudod, mekkora kockazatot vallalasz.
pomperj
(#348) LAC nehezsegei es potencialis erteke - 2017. március 12. - 05:26
1)A kisbefekteto akkor teszi jol, ha ugyanannyiert vagy kevesebbert vesz, mint a nagybefekteto. A nagyok 0.85 CAD-on vesznek.

Ne vallalj egynel tobb kockazatot. Ha lehet: soha.
Epp eleg LAC kockazata; ha a tied egyenlo a nagybefektetoevel, az elfogadhato. De tobb nem kell.

2)Az LAC 25.000t lihiumcarbonat termelese azt jelenti, hogy le kell hozni onnan fenntrol az Andok utjain kb. 350km-t, mire az elso vasutallomasra leer az anyag. Fold uton. Zuhog az eso.
Az napi 100tonna, szoval mondjuk 20-30 teherauto naponta. A legkozelebbi kikoto 500km, Antofagasta.
Ez az egy tema szemlelteti a nehezsegeket.

3)A lithium ar-rol nehez megbizhato szamokat kapni. Shenzenben 60USD/kg arrol latni szamokat, az 60.000USD/tonna. De ez 99.99 tisztasagu.

A Lithiumcarbonat ar, ami lejon Andokbol, kb. 20-25 USD/kg, 170yuan/kg lehet most. Nagyon sokat emelkedett 2 ev alatt, 2015ben meg 6 USD/kg volt.

4)Az LAC evi 25.000 tonna termelese ilyen arak mellett 5-600M USD. A koltsegszintje
pedig a fele (ha jol ertem a tanulmanyt), szoval mondjuk 250M USD a brutto profit.
Ha ezt egy PE=15-el megszorozzuk, az LAC egy 3.5Mrd erteku ceg lesz...2019-ben, amikor ezt kitermeli.

Ma az LAC 225M USD MarketCap. Adjuk hozza a teljes inveszticiot, annyi reszvenyt kibocsatanak meg; az 225+430=650m.

Szoval? 3.5Mrd/0.65Mrd=5, szovala becsles az funda alapon, hogy LACD 5-bagger igeretu inveszticio. A 0.85 CAD reszveny ara felmenne 4.2 CAD kornyekere.
Hosszabb tavon sokkal tobbet is erhet.

5)De nagyon rizikos. A banya-engedely visszavonhato. Az argentin kormany lenyulhatja. Mas lithium-banyasz megtamadhatja. Nem gondolt nehezsegek lepnek fel.

Csak annyit szabad betenni, amennyi elbukasa elviselheto.

pomperj
(#347) Re: Önvezetés... - 2017. március 11. - 23:47
"Ez myilvan nyomja az arat, 0.85 CAD kornyekere." Várj a vétellel szerintem.
peggy01
(#346) Re: Önvezetés... - 2017. március 11. - 23:23
Szerinted a LAC ezen a szinten jó vétel? Én az AuRico-t is jónak vélem. Hétfőn azt is veszek. Egy emailt küldhetnél.
Boole
(#345) Re: Önvezetés... - 2017. március 11. - 23:17
Nagyon köszönöm.
Peggy01
peggy01
(#344) Re: Önvezetés... - 2017. március 10. - 07:43
1)Fundasan.
Az LAC argentin banyaja nyitasahoz ott fonn az Andokban, Chile-Argentina-Bolivia hatarokhoz kozel, elkeszult a tanulmanyterv.
A 25.000t/ev lithiumcarbonat kibocsatashoz kb. 430M USD beruhazas kell, es 2 ev alatt megepitik. Ennek 50%-at adja SQM, es 50%-at adja LAC. Ez a basis megallapodas.

Ezt kell finanszirozni, hogy 2019re a banya termeljen; errol szol ma LAC fo erofeszitese. LAC birtokaban vannak a banya engedelyek, ezert LAC a foszereplo es megszervezoje a banyaszatnak.

A banya varhato mukodesi koltsegei kedvezoek, a koltseggorbe elejen lesznek.

2)Az LAC eladott febr.-ben 11m db reszvenyt, egyenkent 0.85 CAD aron Ganfeng-nek, ahogy januarban bejelentettek. A Ganfeng 174M USD nagysagrendben akar osszesen beruhazni, es birtokolni akarja LAC-nak a 20%-at mint tulajdonos.

Ez myilvan nyomja az arat, 0.85 CAD kornyekere. (USDCAD most 1.35 )

3)Januarban is volt hasonlo finanszirozasi megallapodas, Bangchak vett 112M USD ertekben, 0.85 CAD aron.
Ez a 2 fo LAC-tulaj eleg lehet a finanszirozashoz. Es epiteshez menetkozben a cash toluk fog befolyni.

4)A feasibility study itt van.
link

A geologia es a deposit leirashoz nem ertek. Ha van itt vegyesz-banyasz, orulnek ha mondana velemenyt.

5)Tovabbra is: LAC egy rizikos vallalkozas. Aki lithium temaba akar invesztalni, annak ott vannak a mai nagyok, SQM ALB LIT es tarsaik is, sokkal kisebb rizikoval...igaz, kisebb potencialis hozammal.
Nekem van poziciom, es sok evig tartani tervezem.

Blog: dolgozom rajta. A rovid allaspontom?

Az EEM Index marciusig emelkedett, 5 hullamosnak latszik 14 honap bull ideje alatt. De most gyengul, es honapokig igy lehet. A kamatok vilagszerte emelkednek. Az inflacio is no. A bond piac szakadasban. Az arany tovabbi rallyja kerdeses.

Tehat, mostanaban es meg honapokig is: beken hagynam szinte az osszes piacot. A legjobbnak a cash-ben valo kivarast gondolom. Jonni fognak sokkal jobb alkalmak az ev masodik feleben.
Nem kell mindig bull-nak lenni, kulonosen ha szembe fuj a szel.

pomperj
(#343) Re: Önvezetés... - 2017. március 10. - 05:27
Pontosan tudom vegyeszmernok leven hogy a litium is alkalifem... raadasul a legkonnyebb. Viszont a natriumhoz/kaliumhoz kepest nagyon keves van belole, igy dragabb, nehezebben eloallithato tiszta formaban.
tberki
(#342) Re: Önvezetés... - 2017. március 10. - 01:10
Kedves tberki!
2 apró megjegyzés:
1. A lítium is alkáli fém
2. Az emített cikk, ha jól látom, a lítiumot ugyanolyan jónak tartja az újfajta elemben, mint a nátriumot. Csak megjegyzi a végén, hogy a nátrium azért előnyösebb, mert sokkal nagyobb mennyiségben és helyen fordul elő és vélhetően olcsóbban állítható elő. Tehát nincs arról szó, hogy a lítium zsákutca.
Pandix
(#341) Re: Önvezetés... - 2017. március 9. - 09:53
Köszönöm.
Boole
(#340) Re: Önvezetés... - 2017. március 8. - 21:15
Kedves János!
Elkészült a blogod? A LAC-ról tudnál egy kis elemzést adni?
peggy01
(#339) Re: Önvezetés... - 2017. március 5. - 19:50
Abszolúte egyetértek. Annyi viszont, hogy ez a technológia már itt van, és még megfizethető. A nagyvárosokból már kezdik kitiltani a dízelautókat vagy úgy en bloc az autós forgalmat. Erre megoldást jelenthet a buszok, taxik, stb. e-motoros meghajtása. Kínában és Japánban (szinte szó szerint) égető szükség volna az elektromos autókra.
upgrayeddAKS
(#338) Re: Önvezetés... - 2017. március 5. - 19:42
A töltéssűrűség és a töltés időtartama miatt. Az első a költségeket tartja magasan, a második pedig a kényelmet rontja. Jelenleg 800-1000km hatótáv az átlag középkategóriától felele, 5-600tól nevezném én használhatónak a sztorit - és nem lopva csalva hazudva mint a fogyasztást, hanem valós körülmények között...

pont 5 bejegyzéssel lejjebb van egy linkelve cikk más technológiáról, pontosan ezeket javitandó, abban ha jól olvastam alkálifémekkel dolgoznak. Nem tudom ki és hogyan fogja megtalálni a megoldást, de kiváncsian várom.
tberki
(#337) Re: Önvezetés... - 2017. március 5. - 07:56
A véleményednek mi az indoka? 2016 évi kutatási eredményekig én is így gondoltam. Az új fejlesztésű akkuk is lithiumot és szilárdító anyagot igényelnek.
Boole
(#336) Re: Önvezetés... - 2017. március 5. - 07:31
nincs kedvem ezt a vitat ujrakezdeni. Azzal mert jelenleg nincs mas. Es mindegyik hasznalhatatlan atlag autos felhasznalasra.
tberki
(#335) Re: Önvezetés... - 2017. március 5. - 05:28
Ehhez kepest MINDEN e-auto eddig azzal keszul.
pomperj
(#334) Re: Önvezetés... - 2017. március 4. - 21:24
Továbbra is ugyanaz a velemenyem ami eddig volt: autos felhasznalasra a litium zsakutca.
tberki
(#333) Re: Önvezetés... - 2017. március 4. - 18:51
A héten beszélgettem autóipari beszerző ismerőssel az akkumlátorokért felel. Azt mondta, hogy nagyon betörtek hozzájuk a lítiumos (nem csak eautóknál!). Úgy látja a következő 5 évben jó befektetés lesz a lítiumra fogadni.
LAC mindenesetre visszaesett az utóbbi hetekben.
Cipolla22
(#332) Re: Önvezetés... - 2017. március 4. - 05:27
Ha minden igaz ami a cikkben van, az kb megoldaná az elektromos autózás jelenlegi problémáinak nagy részét.

Nyilván a sok milliárd dolláros kérdés hogy a mérnök kisasszony és az idős mérnök úr egy otletrol beszél vagy gyártástechnológiajuk is készen van. Erről nem szól a cikk, de ha tényleg igaz mindez tuti rá ugranak a nagyok.
tberki
(#331) Re: Önvezetés... - 2017. március 3. - 21:24
Nem tudom, ez mit fog számítani a jövőben, Indexen a cikk:

Feltalálták a -20 fokban is működő akkut

Autógyártók, repülőgyártók, mobilgyártók - hosszan sorolhatnánk még, hogy ki mindenki vár arra, hogy legyen egy jó alternatívája a gyúlékony, és jéghidegben is elég gyatrán működő lítiumion aksiknak. Bármilyen meglepő, de éppen a lítumion akku feltalálója, John Goodenough mentheti meg a világot a lángra kapó okostelefonoktól.

Az új aksiban a folyékony elektrolitot cserélték le üveg elektrolitra és alkálifém anódra. A kulcsfontosságú elektrolitot Maria Helena Braga, a Cockrell School kutatója, Goodenough kutatócsoportjának a tagja fejlesztette ki.

A 94 éves tudós által vezetett kutatócsoport a Texas Egyetemen kifejlesztett egy szilárd elektrolitra épülő akkut, amelyben háromszor több energiát tudunk tárolni, mint egy hasonló térfogatú lítiumion aksiban, többször tudjuk feltölteni a kapacitás drámai csökkenése nélkül, és gyorsabban megtelik energiával.

Amikor elolvastuk a találmányról áradozó beszámolókat, erősen kételkedni kezdtünk, hogy valóban létezhet-e ilyesmi, mert sokan ígértek már hasonló áttörést, de azok az új megoldások azóta sem kerültek a boltok polcaira. Talán Goodenough neve elég jó garanciának tekinthető, hogy ezúttal nem kell csalódnunk.

Ennek az elektrolitnak olyan előnyei vannak, hogy 1200 töltés után sem romlik az aksi teljesítménye, és nagyon alacsony hőmérsékleten,
akár -20 Celsius-fokon is műdödik majd.

Az eredetije meg itt:
link

Idézek belőle egy, a topikot érintő momentumot:

Another advantage is that the battery cells can be made from earth-friendly materials.

“The glass electrolytes allow for the substitution of low-cost sodium for lithium. Sodium is extracted from seawater that is widely available,” Braga said.

kukker
(#330) Re: Önvezetés... - 2017. február 26. - 19:08
A mai blog tul sok munka updatelni.
Napokon belul megszuntetem; aki akar belole megtartani valamit, masolja ki.
link

Viszont atmegyek egy masik profi trader-blog website-ra marciusban. Mar regisztraltam, csak nincs idom atvinni a temakat most. De Marcius 2. hetvegen megcsinalom; es utana sokkal kevesebbet kell vacakolnom vele.
pomperj
(#329) Re: bullish bullship paper - 2017. február 24. - 19:43
Ezt kár volt elkiabálni :)
Cipolla22
(#328) bullish bullship paper - 2017. február 24. - 00:54
Wow, ez a LAC még csak korrekciózni sem tud rendesen, annyira nem engedik el a kezét :)
Persze jöhet még korrekció vastagon, de ma pl. nagyot zakózott az egyik potenciális megrendelő árfolyama (TSLA), ez pedig meg sem rezzent szinte, és 0%-on zárt.
upgrayeddAKS
(#327) Re: Lithium Americas - 2017. február 23. - 21:52
Január 19-én akartál venni.
Akkor volt egy hír, amiatt állították meg a kereskedést akkor:
link

Ennyi történt, emiatt volt gondolom felfüggesztés egy kis ideig akkor aznap.

De természetesen most is folyamatosan lehet vele teljesen normálisan kereskedni.
kukker
(#326) Lithium Americas - 2017. február 23. - 21:40
LAC részvényt vásárolt valaki az utóbbi időben? Csak azért kérdezem, mert én próbáltam, de visszadobta a rendszer a megbízást. Kérdésemre a brókercég ezt a tájékoztatást adta:
link
haywood
(#325) Re: Önvezetés... - 2017. február 20. - 12:06
Szia!

Jelentem elolvastam a fórumot hétvégén. :) A blogodat hol követhetetem?
Indi86
(#324) Re: Önvezetés... - 2017. február 18. - 19:46
1)Ket honapja, dec.28, osszefoglaltam a 2017 elejere tervezett strategiat,
Abbol
-az olaj maradt az 53 szinten
-aranybanyaszok emelkedtek
-Lithium es metals szepen emelkedett
-maritime tovabbra is melyponti szinten oldalaz

A regiok kozul
-India szep rally volt
-Korea es Japan emelkedett

A devizak kozul USD jo idea volt.

2)Menetkozben bull allaspontra tertem
-torok
-Delamerika
regiokban is.

3)Most uj helyzet van. A Fund portfoliok eves atrendezese keszen van, a nagy penzek mozgasa lassulo. A Bond piac a leszakadassal kacerkodik, a kamat kuszik fel. Az SPY rallyjanak legjobb idoszaka a vege fele jar.

Mindegyik temarol azt gondolom, hogy azok mind az SPY tovabbi mozgasanak erosen fuggvenye.

link

A Dow es SPY a 2016 eleje ota tarto szep rallyja most nagyon kozel van vegehez, legfeljebb nehany honap van belole hatra.

A DOW ugy nez ki, hogy eppen elerte a felso parallel csatornat, es akar keszen is lehet a rally.
Az SPY inkabb ugy nez ki, minha a (3) keszhez kozel lenne, es egy (4 of 5) korrekcio kovetkezhet.

Ovatosabb strategiara kell atterni.
A jovo hetet megvarom, de a bull piaci profit realizalas idoszaka most van.

Arra szamitok, hogy normalisan 5-10 napon belul kesz kell legyen az aktualis (3) bull hullam. Utana 2-3 honapig tarto, es melyebb korrekcios idoszak kovetkezhet.
pomperj
(#323) Re: LACDF kezdetleges chart - 2017. február 18. - 18:31
Itt mindegyik temat targyaltuk mar; csak 330 bejegyzes van, es keves a szemet.
At tudod nezni 1 ora alatt.
pomperj
(#322) Re: LACDF kezdetleges chart - 2017. február 18. - 17:29
Hülye telefon átírja.. 😥
Indi86
(#321) Re: LACDF kezdetleges chart - 2017. február 18. - 17:28
Köszi. Ezzel kb. El is vetted a kedvem tőle. Sajnos az angolok nem elég jó ahhoz h nagy mennyiségben tájékozódnak. Ezért is várom a legújabb gugli fordító fejlesztést. A másik kérdésem h sqm ben volt valami jogi kockázat. Vagy van..Erről tudunk valamit? Valami kormànnyal kapcsolatos..Illetve FMC vele kapcsolatban pozitívak vagytok? Sqm és FMC számomra elég kedvező lehetőségnek tűnnek, mert szerintem ez az elektromos autó téma eldurvul hamarosan jobban mint várnánk. Aztán lehet ezzel a két céggel kapcsolatban is tudatlan vagyok.
Indi86
(#320) Re: LACDF kezdetleges chart - 2017. február 18. - 16:34
"Nagyon-nagyon érdekelne a véleményeteket az Mgx minerals-al kapcsolatban. Szorosan idetartozik a téma, mivel a belebegtetett fejlesztésük alapjaiban írhatja át a lítium piacot."

Ahammm.
1. Csatlakozott hozzájuk Marc Bruner. Makói gázmezőkhöz volt köze, meg pár olyan céghez, amelyek árait felhúzták piárral, aztán most 0,1 dolcsiért lébecolnak.
Egy érdekesség a manuszról: link
2. Vettek valami földet/területet februárban ezáltal a Bruner által, akkor nem voltak hajlandóak elárulni miből, tőzsdefelügyelet felszólítására illetve kereskedés megállítását is elrendelve, ezt kénytelenek voltak - 1 vagy 2 nap múlva - kitenni a weboldalukra
3. Még egyszer - február 8. ha jól emlékszem - utasította a kanadai tőzsdefelügyelet - ha jól tudom - illetve megállította a részvény kereskedését újra azon okból, hogy cégtulaj a levegőbe beszélve, semmilyen hivatalos adattal megtámasztva nyomatta a piár-dumát ők 1 millió hordónyi sós vizet tudnak feldolgozni és abból kiszúrni a lítiumot. Ami egyébként - állításuk szerint - literenként akár 5 milligramm.

Egyenlőre ennyi.
De olvasgass vissza itt vagy 2 hetet legalább és döntsd el, hogy biztató-e számodra a dolog.
link

Nekem nem tetszik.
Piramis játék szaga van nagyon.

kukker
(#319) Re: LACDF kezdetleges chart - 2017. február 18. - 15:55
Sziasztok! Nagyon-nagyon érdekelne a véleményeteket az Mgx minerals-al kapcsolatban. Szorosan idetartozik a téma, mivel a belebegtetett fejlesztésük alapjaiban írhatja át a lítium piacot. Az árak leesnének, bár gondolom ugyanazok a szereplők maradnának a legnyereségesebb szereplők akik manapsàg. Aki jobban rálát a témára annak várnánk a véleményét. Sqm szép hullámzásában egyébként benne vagytok? Meddig tarthat? Mgx jó fedezésnek tűnik nekem a nagy lítium gyártókkal szemben..Egyszer már bedobtam a témát, remélem valaki most reagál is rá..
Indi86
(#318) Re: LACDF kezdetleges chart - 2017. február 18. - 12:16
Náluk találtam meg egy cikket, ahol kicsit szétszedik az állításokat, amiket a hírlevélben kaptál:
link
- pure carbonnak = grafit szerintük (én már annyi hype szövegben hallottam róla, hogy majd megkérdezem egy kémikus ismerősömet, hogy mi is ez tulajdonképpen. )
- Buffet igazából a BYD kínai cégbe fektetett

Szóval én azt mondom csak óvatosan a hírlevelekkel. Honnan kapod egyébként? Ha a héten kaptad, akkor a kollegák elég lassan fordítják át magyarra.
Cipolla22
(#317) Re: LACDF kezdetleges chart - 2017. február 17. - 22:59
Szerintem is bull, a narancs csatornára tippelek, de biztosabb lenne a feltételezésem, ha a piros csatorna felett zárna pl februárban.

Más, de rokon téma.
Ma kaptam egy hírlevelet, amelyben leírják, hogy jelenleg jellemzően három akkutípust gyártanak: nickel-cobalt-aluminum (tesla), nickel-manganese-cobalt(GM és Kína) és lithium-ion-phosphate (Kína).
A hagyományos lithium akkumulátor összetétele 2% lithium, 18% nickel (teljesen véletlenül említettem nickel várakozásomat Ázsia(#5380)-ban) és 80% tiszta szén (pure carbon).

A tiszta szént eddig jellemzően Kínából vették a gyártók, de nemrég állítólag Svédországban megnyitottak egy bányát, ahol az eddig ismert legtisztább szenet bányásszák és ezzel Kína pure carbon egyeduralma megdőlt. Buffet is tulajdonos a bányában 10%-al. Kérdés melyik cégről lehet szó?

Megnéztem néhány pure carbon bányászt. Jellemzően mindegyiknél kész az 1 hullám egy indító diagonál formával. Ezt követően esniük kell (2-es hullám, talán nem véletlenül most "ajánlják" ezek vételét). Az esés alját viszont érdemes lehet elcsípni.
eurocent
(#316) Re: LACDF kezdetleges chart - 2017. február 17. - 18:26
1)En bullnak latom LAC mozgast, es .... vitazni lehet, hogy melyikben pontosan de... egy (3.) hullamban latom emelkedni.

Ami 4 nap alatt +20%, az aligha lehet mas. Es joval feljebbre tart. Kar kimaradni.

2)Igen: a bond futures oscillalhat a-b-c-d-e formaban;

link

es ha igy van akkor most (e) hullam kozepe-vege kornyeken jarhat. Minden esetre ez is megerositi, hogy egy (4)-ben vagyunk.

Es hatra van wave (5), bond tovabbi zuhanasa. Es a varhato wave (5) akar meglepetesszeruen nagy is lehet, meg extended jellegu is.
A Trump riziko szerintem meg nincs bearazva a bond piacba.

Ha igy volna, a most 2.42% 10 eves kamat hamar felfuthat 3.0% fole; es az viszi magaval az osszes adossag kamat-emelkedeset is...es a netto profitok zuhanasat okozza.

3)Az olaj igen zuros napi mozgasban van. Stabilan maradt a bull allaspontom.

(nem ertem ebben kisvuk velemenyet. Ha az olajban eses lenne, az viszi magaval le a tobbi commodity-t is mind, igy az aranyat is; de aranyban maradt bull velemenye)

Szoval, rovid tavon ket ALT. latszik.

link

A kek egy a-b-c-d-e korrekcios oscillalas, aztan tovabb fel.Es a kevesbe bull, target 59-62.

A masik a piros, ami A-B-C utan 1-2(=a-b-c) jellegu. Es akkor meg egy kis (c) eses kell hogy (2) keszen legyen. Ez egy erosebb bull felfele, target 69-72.

5)tegnap a TV-kbol vilagos lett sok amerikainak, az esti hir-host musorok megnezese utan, hogy az elnokuk egy idiota.

Siman total zerova lapitotta sajat magat, es este a szokasos hirmusorokban kifiguraztak minden szavat. Amit a sajtotajekoztaton muvelt, az itt maga a kozrohej.

A felismereshez 1 honap kellett.
A megbuktatasahoz?

pomperj
(#315) LACDF kezdetleges chart - 2017. február 17. - 17:43
LACDF 1M: link
LACDF chartja 2012.08 óta egyelőre hármas szerkezetűnek tűnik.
Szerintem az árfolyam megérkezett az 1 kritikus szinthez. Ha átviszi izomból a piros csatornát, akkor cél 1,5. Ha nem töri át, akkor a piros csatornában oszcillálhat tovább (le-fel-le és csak ezt követően indulna fel a 3-as hullám).
eurocent
(#314) Re: Tesla bull. Lithium szektor korrekciot latszik kezdeni. - 2017. február 17. - 06:51
Egy másik TA, János figyelmébe:

link

A végén aztán nem bírtam ki, a hajón vagyok, visszaugortam a nyerőből egy kicsivel 1,1-nél - CAD - meg amúgy is kell az adrenalin... :)
kukker
(#313) Re: Tesla bull. Lithium szektor korrekciot latszik kezdeni. - 2017. február 16. - 22:31
Bearing Resources is nagyon menetel, oket is nezegeted? Ugy latom ok is Chileben tenykednek egy kis korrekcio utan raknek bele kockazatit. LAC iden paradezik, SQM csak gyengebben koveti.

Teslanak ugy latom nagyon kell a marketing. Ok szeretnenek az autoipar iphonja lenni, de ezt meg nem latom. Az emberek lehet megveszik 0,5 havi fizuert az iphonet, de egy Teslat mar jobban meg kell gondolni. Es nekem meg nem adja meg a huha effektust, mint anno az iphone a versenytarsaival szemben. Mindenesetre erdeklodessel kovetem. Ugy sejtem van kb meg 3 evuk a nagy dobasra, a piac learatasara. Ha ez nem lesz meg akkorra mar Sindelfingenben is beindul a sorozattermeles es Daimler kemeny ellenfel lesz.
Cipolla22
(#312) Re: Tesla bull. Lithium szektor korrekciot latszik kezdeni. - 2017. február 16. - 20:52
Legyen szerencsed vele. En a sajat idotavomon es kockazatturesemmel szivesebben veszek a tokem 10%-ert daimlert mint 1%-ert teslat.
tberki
(#311) Re: Tesla bull. Lithium szektor korrekciot latszik kezdeni. - 2017. február 16. - 19:58
pomperj
(#310) Re: Tesla bull. Lithium szektor korrekciot latszik kezdeni. - 2017. február 16. - 19:57
Daimler vagy Tesla?

link vagy tesla?
pomperj
(#309) Re: Tesla bull. Lithium szektor korrekciot latszik kezdeni. - 2017. február 16. - 19:45
Tesla meg mindig (3) hullamban van.
Kis nezegetessel nagyjabol ez a chart-szamozas adodik a naposon;

link

A hetes chart a bolgban van, meg itt korabban; es nem valtozott.

A kerdes egyebkent a rally vege? Abban meg az, hogy mikor kapitulalnak a shortosok?

Januar elejen 38% volt a TSLA-ban a shortosok aranya, az elkepesztoen magas. Abbaol nagy shortcover rally szokott lenni/
Ettol meg fundas alapon akar igazuk is lehet. Dehat Microsoft is volt PE=200 folott, megis vadul emelkedett; igy van az a vezeto innovative cegeknel; most TSLA az.

Meg mindig tobb a shorts, mint 30.2% ha jok az adataim.

3)LAC menetel. Tartani.
pomperj
(#308) Re: Tesla bull. Lithium szektor korrekciot latszik kezdeni. - 2017. február 16. - 06:29
"2018 evben a profitcenter a model3 lesz. De kozben halad a vilag, es 2018 vegere a mai modellek varhato ujabb innovacioi ezek lehetnek: "

erre var a fel vilag. A Tesla a jelenlegi termekportfolioval operativ nyerseget nem termel. Ha a model 3 operativ nyereseget fog termelni akkor van esely arra hogy a ceg tényleg nagy lesz. Ha nem akkor a nagy darabszam finanszirozasa min. kerdeses.

Továbbra is ovatos vagyok Teslával, es továbbra is az akkut tartom a fo termeknek.
tberki
(#307) Re: Tesla bull. Lithium szektor korrekciot latszik kezdeni. - 2017. február 16. - 03:31
1)Folyik LAC attores utan szokasos mozgasa. Most vissza teszteli felulrol az attort 0.80-0.82 ellenallast. Amikor onnan felpattan, szep trend-szeru rallyt varok.

2)Tesla most nyilvan a 2017 vegere igert model3 gyartasara fokuszal.
Azonban utana tovabbi innovaciokkal lesz csak kepes arra, hogy a nyomaban 1-3 ev kesessel lihego mas autogyartok elott megtartsa az elonyet.

2018 evben a profitcenter a model3 lesz. De kozben halad a vilag, es 2018 vegere a mai modellek varhato ujabb innovacioi ezek lehetnek:

-az akku mar a gigafactory-bol jon, kb. fele sulyban es talan +50% hatotav mellett. Es epul egy Europaban is, talan Kinaban is.

-autonom vezetes, legalabbis sokkal jobb mint a maiak

-tavolrol, netes auto-diagnosztika es javitas, sw update

-a gyartas sokkal nagyobb automatizaltsaggal, es stabilan jobb minoseg

-alkatreszek Amazon-tol, lokalis hazhozjovo beszerelessel; es sokkal olcsobban.

-mas innovaciok, amik ma meg ismeretlenek
pl. Menetkozi toltes?, ujabb display funkciok a szelvedo uvegen? Otthoni solar-alapu feltolto egyseg?

Nem nagyon vitas, hogy Tesla-nak ugyanugy rohannia kell elore, mint hajdan Microsoftnak kellett mas sw hazak versenye elott.
Es ahogy IBM, DEC, COMPAQ, Hp soha nem erte be, ugy erre most is van esely, hogy Toyota, Peugeot es Buick soha nem eri utol Teslat.

Tesla bull.

pomperj
(#306) Re: Tesla bull. Lithium szektor korrekciot latszik kezdeni. - 2017. február 14. - 22:19
A minuszolok tehetnek egy szivességet
Tipikus magyar mentalitás ez az elvakult
rosszindulat és irigység!!!

JÁNOS KING!!!!
luxemburg
(#305) Re: Tesla bull. Lithium szektor korrekciot latszik kezdeni. - 2017. február 14. - 22:15
Szia János!
Köszönöm a magam és mások nevében,hogy veszed a fáradságot és kézzel fogható elemzésekkel segitesz nekünk!A lit.-et a
te észrevételed után és a gigafactoryról
irt elemzéseddel az én felelőségemre egy éve folyamatosan veszem a LAC-ot
Köszönöm,hogy megpróbálsz kereskedőt faragni belőlünk.
Az Ázsiában ma hozzád is fordultam egy -két kérdéssel,ha idöd engedi vess reá
egy pillantást a válaszodat várva.Üdv!
luxemburg
(#304) Re: Tesla bull. Lithium szektor korrekciot latszik kezdeni. - 2017. február 14. - 22:10
Most néztem rá az árfolyamra, pedig mára korrekciót vártam. Kíváncsi vagyok mi sül ki ebből.
Cipolla22
(#303) Re: Tesla bull. Lithium szektor korrekciot latszik kezdeni. - 2017. február 14. - 21:54
jav: (iii of 3)
pomperj
(#302) Re: Tesla bull. Lithium szektor korrekciot latszik kezdeni. - 2017. február 14. - 21:35
Egyelore az tortenik LAC-nel, amire szamiottunk. Kitort, es ma mar masodszor fog 0.80 folott zarni. Innetol kezdve nagy BULL, mar aligha lesz belole fals kitores.

Innen az emelkedes gyorsulo kell legyen. Egy (ii of 3) hullamban vagyunk, elso target 1.5 kornyeke.
Szerintem ma is erdemes meg venni belole.
pomperj
(#301) Re: LACDF vétel - 2017. február 14. - 17:00
Ugyan az.
De KBC elég jó.
kukker
(#300) Re: LACDF vétel - 2017. február 14. - 16:49
Welcome!
Tudd, hogy azert LAC egy nagy rizikoju kis ceg. A nagy lithium termelok sokkal biztosabbak, pl. SQM, ALB, LIT stb. Olyan penzt tegyel oda, ami utan nem sirsz, ha elbukod.

Az nagyjabol mindegy hogy Toronto vagy NYSE veszed, egyutt megy az ar. Ez nem trading pozicio, hanem ez investment, hosszu evekre...kulonben nincs ertelme.
pomperj
(#299) Re: Tesla bull. Lithium szektor korrekciot latszik kezdeni. - 2017. február 14. - 16:44
Szia, e-autoban kb. ketszer annyi rez van.
-a 4 kerekbe epitett, egyenkent 100-200LE villanymotorban
-sokkal tobb szabalyzo aramkorben
-az akku vezerlesben
-es foleg: az 1-5A aramhoz a vezetek kisatmeroju, de mondjuk 50A-hez annak 3-szorosa.

A Tesla idovel lehet AL karosszerias is, mint az A8.
pomperj
(#298) LACDF vétel - 2017. február 14. - 16:08
Sziasztok, új hozzászóló vagyok ebben a topicban, de figyelem a témát egy jó ideje. Kérdezni szeretnék: próbáltam az előbb 0,86 USD-ért az Interactive Brokers felületén LACDF tickerrel Lithium Americas részvényt venni az amerikai piacon, de a rendszer nem engedte (a kanadai tőzsdén meg tudtam volna venni LAC tickerrel, 1,12 CAD-ért) Az előző hozzászólásokban az amerikai piacon történt vételekről van szó. Milyen szolgáltatón keresztül vettétek meg? Köszi a választ előre is.
Scirocco
(#297) Re: Tesla bull. Lithium szektor korrekciot latszik kezdeni. - 2017. február 14. - 11:10
e-autó hajtómotorjában milyen anyagból kell a %-osan, súlyban a legtöbb? Réz, alu?
eurocent
(#296) Re: Tesla bull. Lithium szektor korrekciot latszik kezdeni. - 2017. február 14. - 06:45
Beírtam tegnap a DAX-topikba, hogy én köszönöm, de most kidobáltam mindent.
Volt ez meg egy kis más is, ezen kaszáltam, a többi meg aprópénz lett ebben a nagy fel-rohanásnak köszönhetően.

Nem tudom, mi van, de orbitális lufinak tűnik most hirtelen odakinn minden és nagyon jó a jövőkép ebben a szegmensben, de többszörösen előrehaladtunk, mint amit az én személyes megítélésem elvár egy, az árfolyamhoz valamelyes odatehető fundamentumtól.
Ez egyéni érzés, gondolkodtam a te technikai indoklásod általi vonalon is, de győzött a fenti érv és zártam a longokat. Meglehet korán, de - kizárólag saját nézőpont - nekem ez most nagyon kaszinó lett - az egész USA - visszavonultam egyenlőre.

És kösz a tippet János természetesen, 1,5 év alatt 2,4-szeres hozam elég volt, nem leszek mohó.

Nektek meg azért hajrá, legyen meg az az Modell S... :)
kukker
(#295) Re: Tesla bull. Lithium szektor korrekciot latszik kezdeni. - 2017. február 13. - 23:40
Ma nagyon szépen ment, de azért még kell 1-2 ilyen nap :)
Cipolla22
(#294) Re: Tesla bull. Lithium szektor korrekciot latszik kezdeni. - 2017. február 13. - 21:56
Hat, ez ma eloszor zar 0.80 folott.
Alighanem itt a kovetkezo 1-2 napban van az utolso jo alkalom belevenni a kitoresbe. Aztan pa-pa.

es ha jol szamoztam,a blogban es itt, akkor
(iii of 3 of 3) indul, es abban bizony nem lesz sokaig semmi korrekcio. Kemenyen tartsd, nehogy oda add apropenzert..
Menni fog, eszelosen.
pomperj
(#293) Re: Tesla bull. Lithium szektor korrekciot latszik kezdeni. - 2017. február 13. - 18:44
Erre a nagy rohanásra nem vársz egy kis korrekciót?
kukker
(#292) Re: Tesla bull. Lithium szektor korrekciot latszik kezdeni. - 2017. február 13. - 18:15
Latom, nagy a hitetlenkedes alithium-banyaszok 100x potencial-jarol.
Nos, nezzuk fundasan, egy kozelito szamitassal.

1)Ma az Exxon ugy 5% a vilag olajos termeleseben; es a piaci erteke 340Mrd;
szoval, az osszes olajceg ennek 20-szorosa, tehat kb. 7.000Mrd.
Az olaj kb. fele megy autok hajtasara; tehat az autok hajto anyaga termeloeszkozeinek erteke 3.700Mrd USD. Ekkora lesz az autok hajtoanyaganak piaci erteke.

Mennyi lehet ugyanez lithiummal? Ugyanennyi.

2)Az uj elektromos e-auto vilagban a lithium es az uran lesz az, ami (mai tudasunk szerint) levaltja az olajat. Az uran talan cserelheto masra, a lithium majdnem egesz biztosan nem (nincs mas, ennel konnyebb fem!).

Az SQM, mint legnagyobb lithium kitermelo, piaci erteke 9 Mrd USD most.
Es termeli a vilag lithium fogyasztasanak 1/3 reszet.

Szoval, az osszes lithiumos ceg erteke nagyjabol 30Mrd USD lehet most.

3)Namost akkor?
10 ev mulva...ha nem lenne elektromos auto... az olajos cegek ara valahol a mai duplaja lehet majd, mondjuk 7.000Mrd.

4)Ha viszont az elektromos auto levaltja?
Akkor annak hajtoanyagabol a lithium a sokkal nagyobb resz, mondjuk 80%, es 20% az uran.
Es akkor Lithium mondjuk 5.600 Mrd USD erteku piaccal fog rendelkezni.

5)Hanyszorosra mehet/megy fel a lithium kitermelok ara 10 ev alatt, ha levaltja az olajat?
5600Mrd/30Mrd=180.

Szoval, lehet az egyes szamokat pontositani, meg mas at-kalkulaciot talalni. De kiderult, hogy a TA alapon lathato 100-as tenyezo szerintem abszolut realis fundas alapon is.

Ez peldatlan lenne? Dehogy. A 100x szorzot a Microsoft megcsinalta, 78-88
kozott.

4mondjuk
pomperj
(#291) Re: Tesla bull. Lithium szektor korrekciot latszik kezdeni. - 2017. február 13. - 17:38
kezd eselyem lenni;-)
Tesla duborog tovabb fel, mar 280-at ostromolja; nem lesz konnyu attorni, eleg eros ellenallas volt eddig. Ez a 3. attoresi kiserlet, es ez mar sikeres lehet.
De negyedikre mar szinte biztosan atmegy rajta. Kulonben is 1.5 eves cup-and handle format rajzol. Szoval, lehetseges az attores, es a target 400-420 USD, 1 even belul.

2)Az LAC ma kitort 0.80 fole, es eddig tartja magat. Ketszer kellene zarni folotte.
Ha az is megvan, szerdan kinezem a tesla szinet is magamnak;-)
pomperj
(#290) Re: Tesla bull. Lithium szektor korrekciot latszik kezdeni. - 2017. február 12. - 21:59
Hát ma még elég hihetetlenül hangzik, az biztos, de rajtam nem fog múlni. Ha ez a részvény 100-szoroz, akkor veszek Neked egy Model-S-t ajándékba :)
Cipolla22
(#289) Re: Tesla bull. Lithium szektor korrekciot latszik kezdeni. - 2017. február 12. - 04:48
Tudod mennyi volt XOM 40 eve? Akkor 3.0, most 100 korul. Es 77-ben mar sok benzines auto volt.

Tudod, mennyi volt Microsoft 30 eve? Akkor 0.40, most 64. Es 87-ben a computer kezdo volt.

A lithiumban legalabb ekkora potencial van.
pomperj
(#288) Re: Tesla bull. Lithium szektor korrekciot latszik kezdeni. - 2017. február 12. - 02:19
János.

Minden tiszteletem a tiéd, mert rád hallgatva ücsörgök nagyon szép nem realizált nyereségen, de már a 20-szoros szorzó is elég merésznek tűnik az SQM vagy az FMC mellet, ha arányaiban nézem a cégeket és részvény-arakat. Persze örülnék neki, csak ilyen szempontból kissé elérhetetlennek tűnik....
kukker
(#287) Re: Tesla bull. Lithium szektor korrekciot latszik kezdeni. - 2017. február 11. - 22:46
Az LACDF chart annyira eszmeletlenul bull kilatasokat sejtet, amiket ne soha nem lattam eddig.

link

Ha attor a 0.80 szinten, akkor ez a struktura megerositest nyer.
Persze, vele egyutt hasonlo az osszes tobbi lithiumos ceg is.

pomperj
(#286) Tesla bull. Lithium szektor korrekciot latszik kezdeni. - 2017. február 8. - 18:37
Ma egy fontos ciket irt pf a Tesla kilatasokrol:

link

1)Egyelore TSLA bull. A multkori, jan.7 chart ez volt:

link

es TSLA ezt a projekciojat szepen koveti felfele. Nincs ertelme ujat rajzolni.
Tenyleg (3) hullamban emelkedik. Ilyenkor jellemzoen sorban jonek a jo hirek: lasd fenti cikk.

Tovabbra is erdemesnek latom TSLA es a luithium temaban penzt tartani. Sot, itt eleg batran lehet ujat is betenni.

Hol a target? Wave(1) 140->270 volt, szoval 130 pont. Ha nagyon ovatosan wave(3)=1.68*(1), akkor az legalabb 220 pont, szoval az indulo 180 szintrol 400 szintig mehet elso kozelitesben. Az innen a 260 ponttol meg +50%, es 2017 ev vegeig meg is lesz vele.
Tesla kivalo bull, barataim.

A lithiumosok lassabban masznak, de "megallithatatlanul"
(nagy mondas volt pf-tol, nemreg a torok piac zuhanasat pf igy aposztrofalta, pontosan a melyponti napon)

2)LACDF emelkedese elakadt a 0.80 szinten; de folyamatosan ostromolja, es amint attor, nem lesz semmi akadaly elotte hogy duplazzon. Valoban, a 2017 target a hetes charton 1.50-1.80 koze latszik mutatni. Ebben van 100% potencial; de en kivarnam az attorest egy buystop-al a max. folott 2 tick-el.

A LIT megy fel, most a 2012 ota tarto 26-28 szinten levo ellenallassal kuzd. Most epp beverte a fejet es lefordult. Ennek a korrekcionak az aljan LIT is jo vetel lesz.

Az SQM a tavalyi 12 szintrol eddig 3x-et ment. De az is eppen extended tulvett, es belefutott a 2010-es eros ellenallasba. A korrekcio utan SQM is jo vetel...igaz, SQM mar a (3) hullamaban van, egy (4) korrekcio 27-ig lehozhatja. SQM target ev vegeig 50-60, szoval 60-100% potencial.

pomperj
(#285) kínaiak - 2017. január 24. - 00:19
+ jel: 1. nagy pakkot vettek (125 mio. részvény összesen) + egyéb finanszírozás is benne van a csomagban
2. az első deal az akkori piaci ár fölött köttetett (85 cent vs. 80 cent) - mindig kanadai dollárban/centben írok ezentúl LAC kapcsán, de nem fogom mindig külön jelezni, sorry :)
A második picivel alatta, de itt is 85 cent vs. 92 az arány, ami nem vészes - no meg nem követik az aktuális árfolyamot a megállapodások, amiket valószínűleg már pár héttel előtte lényegében nyélbe ütöttek
3. SQM JV meg a nevadai projekt úgy tűnik, hogy sínen van

- jel: nem tudni, honnan volt a cégnek ennyi srv.-e. Nyomát legalábbis nem találtam, de lehettem bénabéla is :)
Remélem, nem higítás lesz a vége. Közel 310 millió db rv.-ből 125-öt megvehettek a kínaiak, szóval no para, de a "private placement" egy kicsit zűrösen keveset árul el ebben az ügyben.

upgrayeddAKS
(#284) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 19. - 19:18
WSJ cikke a tesla autopilot-rol:
nem tiltjak be, nincs visszahivas sem, es a vizsgalat lezarult.

U.S. highway safety regulators closed a probe of Tesla Motors Inc.’s Autopilot system without seeking a recall or other action against the Silicon Valley auto maker after a six-month investigation failed to uncover a defect in the semi-automated technology in use during a fatal crash last year.
The National Highway Traffic Safety Administration investigation “did not identify any defects in the design or performance” of Autopilot’s automatic emergency braking feature or other systems.

pomperj
(#283) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 19. - 18:59
Kettő stratégiai partner:
Bangchak 112 millió USD-vel száll be, ez jött ki ma.
Ganfeng Lithium meg 174millióval. Ez meg tegnap előtt.
kukker
(#282) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 19. - 18:51
Allitolag elkeszult az autout, ami a Gigafactoryt osszekoti az Interstate 50 uttal. Az nagyon kell az arumozgatashoz is, a bejaroknak is.

Es Nevadaban letrejott egy allami bizottsag, ami a lithium tema maximalizalasara torekszik. Egyreszt allami tamogatassal; a Gigafactory kozeleben akarnak egy lithium-finomitot epiteni. Az tobbszaz uj munkahely, es Szovetsegi+allami tamogatasi penz. Masreszt az Albemarle mellett mas nevadai lithium-termeloket is be akarnak inditani. Ebben LACDF is reszt akar venni...bar nyilvan az Argentin banyaik nem fognak kapni penzt; de a nevadaihoz kaphatnak.

A Tesla mar a battery probagyartasnal tart. Es targyal a lithium beszallitokkal; nyilvan van helyi nyomas rajuk, hogy a helyi beszallitokat preferaljak. Alighanem ezek kezdenek megjelenni LACDF araiban.

Ja, es TSLA emelkedett szepen mostanaban, 2 honap alatt +30%. Ha nem 35k lesz a model3 ara? az se fogja oket foldhoz vagni...igen nagy a varakozas. Azok a projekciok a blogban? eddig jok.

pomperj
(#281) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 19. - 18:29
Uraim,alakul valami LAC-ban.:))
samu888
(#280) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 17. - 21:41
Lássuk. Mindenesetre LAC ma +10%, jó volna ha meg tudná tartani.
Cipolla22
(#279) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 16. - 14:32
Mit mond Musk a Tesla-rol a heten?
link

pomperj
(#278) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 12. - 19:07
Elnéztem, adóvisszatérítés jött csak bocsánat... Az lett fura, hogy másnap CIA En. papírok után is kaptam pénzt.
Cipolla22
(#277) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 12. - 15:01
Szia!

Hány %?

Egyébként mi a véleményetek az MGX Minerals cégről? Elvileg a találmányukkal olajkutaknál lehet majd lítiumot kinyerni olcsón. Szabadalmi eljárás alatt áll a dolog, de ha ez igaz, akkor könnyen boríhatja a lítium bilit nem?

Indi86
(#276) Erste - 2017. január 12. - 14:31
Ha valaki fenti cég ügyfele,van ott némi infó líthium ügyben.
csendben
(#275) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 9. - 18:19
Közben esett egy kis SQM osztalék, nem tudom figyeltétek-e :)
Cipolla22
(#274) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 9. - 12:38
"Electric cars use 4,800 times the lithium of a smartphone and, with vehicles such as the Tesla Model 3 and the Chevrolet Bolt set for mass production, there is considerable excitement about the prospects for the metal."

ez jo informacio. Evente kb 1.5Mrd okostelefont adnak el. Ez kb 300.000 elektromos autonak felel meg kozelitessel. Ami egy kozepkategorias modell eladasi szama kb, vagy ha ugy tetszik 2 jelenleg legelterjedtebb kapacitasu modulnyi mennyiseg.

Nem tudom mennyi egy okostelefonba epulo Li mennyiseg, maradnek az 50g-os becslesnel (valoszinuleg folfele tevedek). Igy szamolva a globalis okostelefon piac kb a teljes Li felhasznalas 10%a (75.000 tonna, a globalis piac 775.000t).

Nagy kozelitessel evi 1M db elektromos auto 30%-kal noveli a Li felhasznalast.

Azt javasolnam hogy az autogyarak bejelenteseit figyeljetek hol milyen kapacitasokat epitenek ki, hova jelentik be elektromos epitesi lehetoseget. Fontos hogy az elektromos autokat altalaban nem lehet valtoztatas nelkul ugyanarra a padlolemezre epiteni a suly miatt. A potencialis kapacitasbol lehet majd szamolni a lehetosegeket szerintem.

Egyelore szamomra ezek ismertek:
1. BMW manufkaturalis modon gyart elenyeszo mennyisegu i3/i8 modellt.
2. Daimler Bremaban jelentette be az elso EQ modelleket, ezen kivul tiszta elektromos kapacitasa Rastattban van a "B" osztalynak ill. Hambachban a Smartnak, itt nem ismert a restrikcio szamomra. Bremai gyar egyebkent a C ill GLC modelleket gyartja, a GLC iszonyuan megy (yoy alapon +60%) igy onnan valmit el kell hozni hogy szabad kapacitas legyen.
3. Audinal passzolok
4. Opel Ampera-e, ha jol tudom Chevy Bolt gyartosoron megy parhuzamosan.
5. VW e-Golf/e-UP, varianskent megy a gyartosoron, nem ismert szamomra a restrikcio hogy milyen aranyban kepesek gyartani
6. Tesla allitas evi 500.000model 3-rol.

Ebben en egyelore nem latok 1M uj autot, de figyelni fogom.
tberki
(#273) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 9. - 11:25
A Financial Times uj cikke Lithiumrol. Erdemes az egeszet elolvasni.

2017  by: Henry Sanderson

As the first battery cells roll off the production line at Tesla’s 1.9m sq ft Gigafactory in Nevada a scramble is under way to secure supply of the lithium that is their key ingredient.

This week a small Australian mining company sold a lithium prospect in west Africa to a Chinese buyer for 78m USD — or more than 2,000 times (!) the amount it paid for the deposit just 11 months ago.

The deal shows how companies, many of them Chinese, are racing to secure supplies of the silvery white metal, which is used to make the lithium-ion batteries that power billions of smartphones, laptops and, increasingly, electric cars.

Electric cars use 4,800 times the lithium of a smartphone and, with vehicles such as the Tesla Model 3 and the Chevrolet Bolt set for mass production, there is considerable excitement about the prospects for the metal.

Lithium demand expected to surge
Analysts at Morningstar expect lithium demand to rise 16 per cent a year from 175,000 tonnes in 2015 to 775,000 tonnes by 2025 — an increase that they say would be the fastest of any significant commodity over the past century. They forecast a supply shortfall of 100,000 tonnes of lithium by 2025.

The average price of lithium has jumped threefold since 2014 and gained 60 per cent last year, according to an index from London-based Benchmark Mineral Intelligence, boosting the share prices of leading producers, such as Albemarle, and smaller groups, such as Galaxy Resources.

For some, these gains reflect real demand and a recognition that the age of the pure electric vehicle is rapidly arriving. For others, the metal is showing all the signs of a speculative bubble.

Geologically there is no shortage of lithium in the earth’s crust. As such, some commentators say the mining industry will rise to the supply challenge.
“There’s nothing inconsistent in our view that lithium prices can fall over the medium and long term even as you see this massive uptick in adoption of electric vehicles,” analysts at Bernstein Research argued in a recent report.

Production competition heats up
The lithium market is dominated by four producers: Sociedad Química y Minera de Chile (SQM), Albemarle, FMC and China’s Tianqi Lithium. On top of that, there are at least 28 listed companies in Australia and Canada developing lithium projects. Rio Tinto, the FTSE 100 mining company, has discovered what it says is a “significant” lithium-borate resource in Serbia.

“With much of the low-hanging fruit plucked, higher-cost sources of supply will need to come on line to fill in the gap,” said David Wang, Morningstar analyst.
That has started to happen. The lowest-cost production of lithium is through the evaporation of brines beneath the deserts in Chile, Argentina and Bolivia, but those countries have failed to substantially increase output. As a result, China has begun to source the chemical from within hard rock in Australia and elsewhere, a more expensive and energy-intensive process that requires additional processing.
In November, Australia-listed miner Pilbara Minerals, which owns a project in Western Australia, signed an offtake deal with Shandong Ruifu to ship unprocessed lithium rock.

An aerial view of the Soquimich lithium mine on the Atacama salt flat in northern Chile. Chile has one of the largest reserves of the metal on the planet.

Still, there are considerable technical difficulties for smaller miners to bring on new lithium supply, according to Duncan Goodwin, head of global resource equities at Barings in London.
“The mistake the mining analysts make is they think it’s like iron ore and other bulk commodities where you dig a big hole in the ground,” he said. “We can raise capital to bring on new supply but it’s going to be very, very difficult because of the nature of the product, which is very difficult to mine and process.”

That has been borne out over the past decade. It took Argentina-based lithium developer Orocobre seven years from the beginning of exploration to commercial production at its Salar de Olaroz project in the north-west of the country.
“Supply is tight, you’re going to need more supply,” Richard Seville, chief executive of Orocobre, said. “But the challenge is, things take time and often the supply response to demand is over optimistic.”
Sale of west African mineral deposit illustrates desire among Chinese battery makers.

Politics partly to blame for supply shortfall. Part of the supply shortfall is down to politics, with Chile, for example, controlling the amount of lithium that can be extracted from the Atacama Desert through a quota system that has to be approved by the country’s Nuclear Commission. As a result, Chile has now fallen behind Australia in terms of lithium production.

A lot could depend on the world’s largest producer Albemarle.
After almost a year of negotiation, this week it agreed with the Chilean government to increase its authorised quota to more than 80,000 tonnes annually of technical and battery grade lithium over the next 27 years. The company has said it is confident it can increase supply to meet global demand, and aims to capture 50 per cent of the growth in the lithium industry.
“Over the midterm, Albemarle should be able to ramp up supply,” said Pieter Busscher, who manages the Smart Materials Strategy at asset manager RobecoSAM in Zurich. “Longer term, the big question is: once supply exceeds demand, what will happen with elevated prices well above cash costs? That’s something we’re cautious on since we’ve seen it with rare earths and in other situations.”

In 2010, prices for rare earths, which are used widely in electronic devices, rose rapidly on fears of a supply shortage. That led to an increase in production in the US and Australia and, two years later, to a price collapse.
Lithium investors’ enthusiasm for the commodity will prove more resilient.
pomperj
(#272) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 8. - 12:25
A mobiltelefon persze hogy olcso, mar jopar karacsony ota ceges szoroajandek. Es persze hogy nem a lithiumtol megy fel az ara; egyenkent max. 1 USD-vel emeli, ha tripla lesz a Li ara. Igazad van, onmagaban h3lyeseg a cikk cime es allitasa.

De mas a lenyeg. Egyuttesen, a total Li-volumen igeny osszessege oriasi. Es tovabb no, mikozben az olcso Andoki Li banyak szama korlatos. Igen, az agyagbol is kinyerheto csak az sokkal dragabb kemiai eljaras; es WL se tudott versenyezni LAC-vel.
Es ez a teny eleg SQM, LACDF ALB POT es a tobbi Andok lithium banya rallyjahoz; jopar ev hajtoero van benne.
Ennyi, nem tobb....de egy triplazas LIT etf potencialban eppen eleg 1-2 evre.
pomperj
(#271) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 8. - 11:51
Simán lehetséges, hogy a TSLA megcsinálja végül az EW-céláradat. A korrekció utána nagy valószínűséggel 100%-os lesz.
daxlisgyuszi
(#270) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 8. - 11:46
ez is jellemzo. ket hete nem foglalkozol azzal a kérdéssel milyen árváltozást idezett elo a mobiltechnologiai vagy hordozhato szerszamgep valtozas, aminek a hatasa a mennyisegre sokszorosa az e autokenak... most pedig ez a fo erved a litium mellett. betojok komolyan.

egyébként te linkelted a cikket amiben azt taglaljak miert lesznek dragak a mobiltelefonok: mert felmegy a litium ara. Meg a lópikulát, arra ra lehet majd huzni, de nagyjából annyi a rahatasa mint annak hogy a superbowl elott vagy a kozepen reklamozzak az uj iPhone-t.

tberki
(#269) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 8. - 11:20
Csak evente van 1.5Mrd uj telefon. Meg eladnak 6Mrd/ev egyeb elemes eszkozt mindenfele mas ccucban, tavkapcsolotol a divatkaroraig. Es mind csak 50gr?
Az betyarul sok ezer tonna: tiz-a- tizediken-dbszam MEGSZROROZVA tiz-a-minusz-otodiken nagysagrendnyi, tonnaban merve.
Raadasul: Hanyat hasznalt a nagyi? es hanyat a fiad? Keves dolog miatt agoodnek a lithium-banyak kornyeken.

Ja, van-e valahol a Nyirsegben egy falu hataraban egy Li-banya? vevo vagyok.

pomperj
(#268) Re: Önvezetés... - 2017. január 8. - 11:15
"....vegeztem veled."

link
kukker
(#267) Re: Önvezetés... - 2017. január 8. - 11:01
Edes baratom te olyan buta vagy mint 6 par rendorcsizma, vegeztem veled.
tberki
(#266) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 8. - 11:00
Janos ne haragudj meg de meg te sem lehetsz annyira demagog hogy ezt belinkeled. Mennyi litium is van egy atlagos telefonban? legyen 50g, akkor mar baromi sokat mondtam. Mennyi is a litium tonnánkénti ara? 7500usd korul? Mennyi is az per telefon? Es mennyi egy atlagos telefon ara?

Roviden: Lofasz kaporral.
tberki
(#265) Re: Önvezetés... - 2017. január 8. - 10:36
"Tok jo hogy 0.45 cad atlaggal csucsulsz benne. A haverod 1 usd folott is vetelre ajanlotta 2 eve. Ez azota nem tul nagy biznic. "

Ja-ja, képzelem azokat, akik mondjuk 2011-ben év közben 30 USD körül belevettek a Bitcoin-ba, majd látták, hogy lement év végére 2 USd környékére - tehát kb 1/15-re - és kiülték, majd 2,5 év múlva 300 USD-nél eladták, hogy sajnálkozhattak...

De - ebben is - milyen jó tanácsadó lehettél volna. :D

Követünk téged, Mester.
kukker
(#264) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 8. - 10:36
1)A magyar sajto is ebred lithium temara
link

Sot, ez amolyan "aha" pillanat. Szoval, jo lesz az a superbull fordulat Tesla es lithium iranyba. Lasd elobb.

2)Most nem az onvezetes a kritikus tema. Lesz olyan, sokkal hamarabb es maskepp mint ma gondoljuk.
A fo kerdes auto szektorban ma inkabb az, hogy kinek lesz eleg lithium hattere? Es abbol mukodo Gigafactory-ja? Ami evi 1M auto kibocsatashoz 70-100 GWh kapacitasnyi batteryt tud gyartani. Szerintem itt vannak erre tippek.

3)2016-ig a belso-egesu auto-kiraly a Daimler volt. Most Daimler 86Mrd-ot er, az e-autos Tesla meg 36 Mrd-ot.
Megnezzuk majd, hogy ev vegere hogyan alakul.

Van egy gyanum: a felesegem magaviseletebol szarmazik, aki 30 eve Benz hivo. Decemberben megnezte az uj modelleket Pappas-nal; a szalon ures volt, 3 recepcios es 4 elado uldogelt bent. Korbejart, az E modelbe beult egy percre, de nem elegyedett szoba veluk, es 5 perc utan kijott.
A Tesla-rol viszont hosszan erdeklodott.

pomperj
(#263) Önvezetés - 2017. január 8. - 10:02
Dehogynem, hiszen mi a fenéért kényszerülnénk téged folyamatosan cáfolni, ha ugyanaz lenne a véleményünk :)

Kapcsolódik:

"Henrik Christensen, a Kaliforniai Egyetem robotikai szakértője szerint az önvezető autók 10-15 éven belül olyan fejlettek lesznek, hogy mire a ma született kisbabák elég idősek lesznek a jogosítványhoz, már nem lesz szükségük rá.

Ő úgy látja, egyre több cég foglalkozik önvezető autók fejlesztésével, és ezek a cégek sorra azt ígérgetik, akár öt éven belül a piacon és az utakon lehetnek a legelső önvezető autók. Ez nem csak azt jelenti, hogy egyre több ember vezet majd eleve önjáró kocsit, hanem azt is, hogy az emberi kormányzású autókból sokkal kevesebbet fognak gyártani.

Ezzel szemben Gill Pratt, a Toyota kutatóintézetének vezetője egy kiállításon azt mondta, az IT szektor még nem tart ott, 100%-osan önvezérelt autókat gyártson.
Még csak a közelében sem járunk.

– szól a szó szerinti idézet."
totoro
(#262) Re: Önvezetés... - 2017. január 8. - 09:56
Idonkent azert olvasd vissza magadat. Tenykent allitottad hogy havas ut utburkolati jel hiany es a tobbi finomsag kutyat nem erdekli tud mindent a cucc. Idonkent sajat iromanyaidat sem erted az a baj.

Tok jo hogy 0.45 cad atlaggal csucsulsz benne. A haverod 1 usd folott is vetelre ajanlotta 2 eve. Ez azota nem tul nagy biznic.

Daimlernel nagyon jol tudjak mit csinalnak es miert. De jovo heten leszek megint a fejlesztesen Sifiben majd beszelek CASE sracokkal ha ettol jobban alszol. :D

Arra probaltam tobbszor ramutatni hogy biztosan van olyan hogy ebbe az autos vilagba kivulrol csoppent Loszerszam Jozsef aka Elon Musk megmondja es megcsinalja a tutit, csak nem tul gyakori. Mint ahogy nem mindig az erosebb, okosabb, gyorsabb bunyos nyer, de azert fogadni arra kell...

Totoro +1
tberki
(#261) Re: Önvezetés... - 2017. január 8. - 09:41
". Te azt állítod, hogy már itt van az önvezetés korszaka,"

Soha, de soha nem arról beszéltem, hogy "itt van" az önvezetés korszaka.
Mind-mind arról volt szó és arról beszéltem, hogy amit ti felvetettetek - károgva - megvalósíthatatlan dolgokat, mindarra reagáltam annyit, hogy itt vannak már rá kezdetleges és "kezdődő" válaszok.

Vissza kellene olvasni és értelmezni a dolgokat.
Soha, de soha nem írtam, hogy a totális és valódi önvezetés lenne már most.
kukker
(#260) Re: Önvezetés... - 2017. január 8. - 09:36
Mi van cáfolva? Mi csak azt állítjuk, hogy önvezetés pillanatnyilag nem létezik. Létezik egy óriási, felfokozott igény a téma iránt, és a nagy gyártók belekényszerültek, hogy lépjenek és fejlesszenek ebbe az irányba, és folyamatosan nyomják a propagandájukat, hogy mennyire haladnak. Ez van most, a fejlesztési szakasz, az útkeresés szakasza, amitől még a kész termék nagyon messze van. Te azt állítod, hogy már itt van az önvezetés korszaka, mi azt állítjuk, hogy te meg vagy vezetve a témában, és próbáljuk felnyitni a szemed, de te úgy viselkedsz, mint egy hivő és vakon támadsz minket. Egyébkét ebben a témában lehetsz optimista, és mondhatod azt, hogy 2 év, nincs ezzel semmi gond. Lehetsz realista is, és mondhatod, hogy 7-8, de bazz, ha már tőzsdével foglalkozol, ne legyél megvezethető háziasszony és ne higgy el minden kamuvideót, ami szerinte a Tesla már valóban képes az önvezetésre. Ettől már csak egy lépés, hogy higgy a chemtrailben és többi maszlagban.
totoro
(#259) Re: Önvezetés... - 2017. január 8. - 09:26
És akkor a topik témájához kicsit.
Én 0,45-ös CAD átlaggal ücsörgök itt és jól érzem magam.
És remélhetőleg pár év múlva még jobban fogom magam érezni....
kukker
(#258) Re: Önvezetés... - 2017. január 8. - 09:23
Továbbra is trollkodás megy.
Minden érvetek cáfolva van.
Minden tény minket igazol.
Minden történés és folyamat minket igazol.
A történések és a folyamatok végének logikus következtetése naponta megjelenő hírekkel minket igazol.

De, te/ti itt nyomjátok, hogy mi hülyék vagyunk és marad az állandó személyeskedés.

Erre, amikor érvekre nincs érv, és csak s személyeskedés van, az a troll, amit te képviselsz.

Fejezd be.
kukker
(#257) Re: Önvezetés... - 2017. január 8. - 09:20
Daimler-re valami érdemi például?
Beszóltál már, hogy nem jó az irány, hogy te ide írtad már jó párszor a bölcsek kövét, és figyeljenek rád a Fényre?
kukker
(#256) Lazán kapcsolódik - 2017. január 8. - 09:05
És ez még nem is az önvezetés, csak a jelen:

"A nálam most járt 3008-as Peugeot hosszú percekig tudott úgy menni az autópályán, hogy oda se kellett volna néznem, s amikor ténylegesen vezettem, akkor is egy-egy apró fékezéssel tudatta velem sűrű forgalomban, amikor neki már közel mentem egy másik kocsihoz, hogy helyettem is figyel. Csakhogy ott a másik probléma, miszerint az autóvezetők nagy része a felmérések szerint nem fékez elég nagyot, amikor vészhelyzet van, hiszen sose kellett neki, és hogy ez rendkívül veszélyes, és mindenkit be kellene íratni továbbképző tanfolyamra, hogy kevesebb legyen az ilyen gyakorlatlanságból adódó baleset. Képzeljék el, mi történik majd, amikor pár év múlva a mindenféle figyelővel felszerelt, full-automata 3008-as véletlenül pár napra szervizbe kényszerül, s a gazdi kölcsönkéri a mama húszéves Hyundai TB Get-jét. Hány embert üt majd el, mert elszokott az úgymond „igazi” vezetéstől? Ugye?
És ez a sok funkció, az elvárt kényelem, a helyettünk dolgozó brutális méretű szoft- és hardver-massza az, ami alattomosan, szinte észrevétlenül pokollá teszi az életünket, s állandó rejtett ingerültséget kelt a fejünkben. Talán magunk se tudunk erről."
totoro
(#255) Re: Önvezetés... - 2017. január 8. - 09:00
hat apam te most uberelted az eddigi teljesitmenyedet. Mr Googlefordito :D
tberki
(#254) Re: Önvezetés... - 2017. január 8. - 08:43
Szóljál koma a Daimler-nek, hogy rossz az irány, olvassák már a fórumot, hátha te kivezethetnéd őket a fényre....
kukker
(#253) Re: Önvezetés... - 2017. január 8. - 08:41
A kutyamegamaja.
Hát itt meg a Daimler a lithiom-ion akksikkal, miket csinál, nézd már.

The lithium-ion battery – power for a new era of electro-mobility

The key to the success of electric vehicles is developing the technology for a high-performance, reliable and long-life battery. In April 2009, Deutsche ACCUmotive was founded to give Daimler a pioneering role in this area. The company is 100% affiliated to the Daimler AG. With the founding of Deutsche ACCUmotive, Daimler has become one of the few car makers in the world to also develop vehicle batteries, and since 2012 the company has been producing them in Germany.

És itt is van valami ilyesmi, a mercedes-benz . com-on, nézd már:
link

The second lives of lithium-ion batteries.

17. March 2016
E-Mobility
Text: Walther Wuttke
Illustration: Florian Sänger

First on the road, then at home: after serving their time in electric vehicles, recycled lithium-ion batteries make ideal stationary energy storage devices.
kukker
(#252) Re: Önvezetés... - 2017. január 8. - 08:14
És?
Most essünk hasra?

Egyébkén - google fordító szerint(!) - ezt mondja:
"Ez az igény nem nyújt lítium-ion akkumulátorok szerint Degenhart egyedül."

Tehát - még egyszer, a google fordító szerint, ami én értelmezek belőle - nem azt mondja, hogy rossz a technológiai irány, hanem elképzelhető SZERINTE, hogy nem tudja kiszolgálni az igényeket elektromos hajtás során akkumulátorként a lithium.

Ha nem így lenne, majd egy perfect németes kijavíthat.
kukker
(#251) Re: Önvezetés... - 2017. január 8. - 07:50
Akutyamegamaja... a Continental fonoke is hasonloan latja a litiumos technologia lehetosegeit...
link
tberki
(#250) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 7. - 19:36
Mindig meglepődök egyébként hogy mennyire más amit úttakaritás cimen a németek, osztrákok svájciak előadnak mint mi.

Svájcban laktam egy ideig, nem tudtam olyan korán kelni hogy szűz havat lássak, bármennyi is esett. A zürichi/genfi reptér meg minden 3 centi után meghalt kb, sose értettem a kontrasztot :)

A németeknél a kotró szóró mutatvány, három sávon 5 autó feles átfedéssel kb 2 autóhosszal egymás mögött az igen mókásan tud kinézni.
tberki
(#249) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 7. - 19:12
Nem.

Ybbs-től Ulm-ig végig köd és hószitálás, helyenként egybefüggően sűrű, áthatolhatatlannak látszó massza, máshol váratlan hullámokban érkező kisebb-nagyobb ködfoltok... sószóró autók mindkét sávban egyszerre, eltolt konvojban.. útburkolati jelek helyenként teljességgel kivehetetlenek sóval kevert kavargó porhó miatt... jobb szélső sávban helyenként karácsonyfaként kivilágított autók, olykor alig pislákoló helyzetjelzővel cammogó teherautók... pihenőhelyekről való besorolás a forgalomba kalandos.

mai autopilotoknál azonnali tömegszerencsétlenség lett volna... a buta, "beszámíthatatlan" ember pedig szépen megoldotta... legalábbis nem hallottam semmiféle balesetről sem előtte, sem utána.

)
daxlisgyuszi
(#248) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 7. - 19:02
". Ki fog helytállni a kártérítési perben, amit a halottak hozzátartozói indítanak? Az autótulaj vétlen, ő biztosan nem perelhető. Akkor ki? Az autógyár? A szoftverfejlesztő cég?"

Hát igen, abszolúte nem értem, hogy miért beszélünk megint logikátlan dolgokat, össze-vissza.
Tehát adott egy baleset.
A balesetben megállapítható, hogy mi váltotta ki.
Innentől mi is probléma?
Most nincs ilyen, könyörgöm?
Hogy egy meghibásodott alkatrészt vissza lehet követni és ezáltal valakit felelősségre vonni?
Nincsenek vajon jogszabályi keretek arra, ha én valakit kielőzök és az elektromos gázpedál bemondja közben az unalmast, ami miatt nem tudom befejezni az előzést, és csattanok a szembejövővel, hogy ki a fellelős, az autógyár, vagy a gázpedál elektronikáját beszállító cég?

kukker
(#247) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 7. - 18:51
"a minap több mint 600 km-t kellett levezetnem egyhuzamban osztrák és német autópályákon, szürkülettől késő estig, végig ködben... néhány érdekesebb menet közbeni szituációnál felrémlett bennem, vajon egy autopilot mit kezdene itt és most."

Te mond: azokat a bizonyos "menet közbeni szituációkat" ki is váltotta ki? Csak nem az ember?

"
re: "Az embernek az ego mindig ott lesz, ami miatt nem megbízható és beszámíthatatlan."

)))))))))) ""

Pontosan.
Vajon hány autós mellett mentél, el, akit magadba lehülyéztél, vagy méltatlankodtál, hogy "menjél már gyorsabban". És/vagy vajon hány autós tette is ezt ott azon a pályaszakaszon melletted haladva?
Ez az ego, amiatt a közlekedési balesetek megtörténnek.
A gépnél ilyen nincs. Tudomásul veszi a mindenkori közlekedési szituációt és a törvényi illetve biztonsági szempontokat figyelembe véve fog vezetni.
És nem fogja a háttérben az egyik is memóriarészben egy programka ki-be ugrálni a prociba, hogy "ez már megint itt tötyög előttem, most jól levillogom meg elkezdem tolni".

Bizony barátom, mint már mondtam, az ember emiatt is sokkal tökéletlenebb eszköz a vezetéshez, mint a gép.
Ez egy mindig is jelenlévő és leküzdhetetlen határ lesz.
kukker
(#246) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 7. - 16:38
Nos,
eddig ovatos bull allasponton voltam Teslat illetoen; es Lithiumban erosebb bull.
Matol superbull allasponton vagyok.

1) Tesla chart valami elkepesztoen bevaltotta a blogban irt, December 16-i varakozast.
Most igy nez ki:
link

Az akkori sejtets megerositette. Es most mar valoszinubb hogy a szamozas jo; es akkor most jon a legszebb rally idoszaka.
Target 380-400.

2)LIT eft is nagyon bull formara alakult. Elesen emelkedik.
link

pomperj
(#245) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 7. - 16:36
Nana, nem olyan egyszerű, mert egy személyi sérüléses balesetnél, ahol mondjuk meghal pár ember a vétlen oldalon, a biztosító tuti nem akar fizetni. Ki fog helytállni a kártérítési perben, amit a halottak hozzátartozói indítanak? Az autótulaj vétlen, ő biztosan nem perelhető. Akkor ki? Az autógyár? A szoftverfejlesztő cég? Rengeteg terület van, ami újra lesz szabályozva, messze lesz ez még amíg a helyére kerül minden. De persze ez a legkevesebb, egyelőre még az önvezető autó sem létezik.
totoro
(#244) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 7. - 15:16
jujjj, ez a marketingbrosúrából visszafordított "érvelés" nagyon sok sebből vérzik, bocs. :)

a minap több mint 600 km-t kellett levezetnem egyhuzamban osztrák és német autópályákon, szürkülettől késő estig, végig ködben... néhány érdekesebb menet közbeni szituációnál felrémlett bennem, vajon egy autopilot mit kezdene itt és most.

))

re: "Az embernek az ego mindig ott lesz, ami miatt nem megbízható és beszámíthatatlan."

)))))))))))
daxlisgyuszi
(#243) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 7. - 15:00
Nvidiához kicsit hosszabban:

Önvezető autón dolgozik együtt az NVIDIA és az Audi
Írta: Szűcs Péter | 2017-01-05 11:32 | Forrás: IT café
A Las Vegasban tartott Consumer Electronics Show keretein belül jelentették be az együttműködést. A mesterséges intelligencia nem csak a környezetet, hanem a sofőrt is alaposan megnézi magának.

Az NVIDIA sem szeretne kimaradni az önvezető autók világából, a vállalatnál keményen dolgoznak a mesterséges intelligencián, amivel meghódíthatják az utakat. Ennek a törekvésnek a jegyében ma új partnereket jelentettek be, akikkel együttműködve NVIDIA hardver és szoftver kerülhet a jövő autóiba.

A legnagyobb név az Audi, amivel már nagyjából tíz éve dolgozik együtt a cég, ám eddig nem beszéltek róla, hogy az automatikus helyváltoztatás is közös ügyük volna. A bejelentés részeként az NVIDIA villantott egy idővonalat is, eszerint 2020-ra elérhető lesz a teljesen önállóan közlekedni képes, de manuális vezetésre is alkalmas Audi, az NVIDIA technikájával a motorháztető alatt.

A rendszer, amit a számítástechnikai vállalat vezetői bemutattak a CES (Consumer Electronics Show) résztvevőinek, alapvetően a Xavier platformra épül, emellett szó volt még a mesterséges intelligencia alapú másodpilóta rendszerről is, ami a sofőrt ellenőrzi megállás nélkül, nehogy elkalandozzon a figyelem.

Az arcfelismerés mellett fejmozgáskövetés, szemmozgáskövetés, illetve "szájról olvasás" is segít a szoftvernek abban, hogy felismerje, mit csinál éppen az ember, koncentrál-e eléggé. A demonstráció során a sofőr nem vett észre egy kerékpárost, ezért képi- és hangjelzések kíséretében hívta fel a figyelmet az NVIDIA rendszere a potenciális veszélyre, egészen addig nem nyugodva, míg meg nem győződött róla, hogy a vezető tényleg észlelte a forgalom másik résztvevőjét.

A CES-en kiállított Audi Q7 mesterséges intelligenciája mindössze négy napnyi tanulási fázison van túl, ennek ellenére mesterséges körülmények között már probléma nélkül vezetni képes a járművet. Az NVIDIA vezetője erre nagyon büszke, de azt ő sem állítja, hogy túl hamar utcára merészkednének ezekkel a rendszerekkel. Erre még legalább másfél-két évet várni kell a jelenlegi állapotok szerint.
kukker
(#242) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 7. - 14:56
"Mert sokkal jobb autopilotok lesznek, mint Kovacs Otto."

Pontosan:
- nincs fáradság
- nincs fizikai korlát: reflexek, mozgás lassúság
- nincs mentális állapot befolyásolása
- nincs hiányos/elfelejtett tudás mind a jogszabályok, mind vezetéstechnikai tudás
- jobb reakcióidő
- környezeti érzékelés többszöröse az embernél
- környezeti érzékelés feldogozása többszöröse az emberénél
- váratlan és különleges menetdinamikai változások akár egy defekt esetén többszörösen gyorsabb és jobb lereagálása, mint az embernél ez lehetséges.

És a nagy plusz a végére:
A gépek fejlődhetnek mindig és mindig lehetnek jobbak. Az embernek az ego mindig ott lesz, ami miatt nem megbízható és beszámíthatatlan.

kukker
(#241) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 7. - 14:36
Ezek mind alproblemak. Mar 90 eve van auto biztositas.
Az onvezeto szo bekerul a szerzodesbe, a biztosito meg majd fizet.
Valoszinu, hogy a vegen ...sokkal kevesebbe fog kerulni az onvezeto autozas biztositasi dija, mint a mai. Mert sokkal jobb autopilotok lesznek, mint Kovacs Otto.
pomperj
(#240) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 7. - 14:29
Addig ne vegyel levegot :D

Tovabbra is szamithatsz ra hogy megcafolom az epuletes marhasagaidat kedves baratom.
tberki
(#239) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 7. - 14:13
"Sajnos ismet gondjaid vannak a szovegertessel de ez nem lep meg. "

Persze, egyértelmű.

Neked meg továbbra is a károgó varjú szerepe jut folyton, ennyi marad meg belőled itt már, az a senki egy inci-finci fórumon, aki megmondja, hogy mekkora hibák vannak az elektromos autózásban, mert csak, mert ő aztán tudja.

Senki vagy a dologban, rinyálhatsz, károghatsz, magyarázhatsz itt, a világ meg a történelem magasról rád fog kakilni az innovációban, a fejlődésben.
Amit te ide írsz, az kisebb mint a légypiszok.
Érdektelen.
Ami lesz, az az, amit én várok.

A te irományaid itt egy évtizeden belül a röhej és az ostoba szkeptikus okoskodók/megmodóemberek táborát fogja erősíteni a Google-keresője számára....

kukker
(#238) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 7. - 14:08
rögös út lesz, játszogassanak csak vele. :)

statisztikát meg később amúgy is mindenki olyat hazudik majd magának és a világnak, amilyet akar... lásd pld. az örök vitát: "Melyik biztonságosabb? A légi vagy a közúti közlekedés?"

))

daxlisgyuszi
(#237) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 7. - 13:56
Sajnos ismet gondjaid vannak a szovegertessel de ez nem lep meg.

Illetve - és egyébként - amikor lezuhan egy repülő a gép hibájából, akkor mi is történik?
Hmm?

Hat pont ez az, kicsivel tobb mint egy autobalesetnel. Es miutan a szamossaga a repulobaleseteknek kevesebb a kivizsgalasok eredmenyeibollevont kovetkezteteseknek azonnal hatasuk van a gyartastechnologiara es az atvetellel szemben tamasztott kovetelmenyekre.

Van ma ilyen az autoiparbar uzemszeruen?
tberki
(#236) nvda - 2017. január 7. - 13:56
Nagyok a várakozások: link

P/E: 54 (historikusan 15-20), P/S: 10, P/B:10

Bő fél év alatt csinálta meg ezeket az extremitásokat
McDee
(#235) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 7. - 13:44
Szoftver, természetesen.

Illetve a hardver alatt értem:
- érzékelők/tájékozódási eszközök
- többi részegység, ami ma is általános és alap, mint például fék/futómű, gumi
kukker
(#234) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 7. - 13:43
", és tegyük fel lesz egy baleset az autó hibájából "

Na, de milyen hibából?
- szofver
- hardver

Illetve - és egyébként - amikor lezuhan egy repülő a gép hibájából, akkor mi is történik?
Hmm?

kukker
(#233) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 7. - 13:30
Az egyébként majd egy érdekes kérdés lesz ha eljutunk oda a következő évtizedben, ha lesznek ténylegesen önvezető autók, és tegyük fel lesz egy baleset az autó hibájából akkor mi is fog történni, annak pontosan milyen következményei lesznek az adott és a többi gyártóra nézve... És vajon ergy önvezető autónál mennyire kell majd átdolgozni a hiba és hatáselemzéseket - addig amég segédrendszerekről beszélünk mint ma addig semmi sem cc karakterisztika, ha már nem segéd hanem ténylegesen átveszi a feladatot ez bizony egyből másképp kezelendő, ami húz megával egy csomó egyéb dolgot a gyártási folyamatban...

Messze van ez még az üdvösségtől na.

tberki
(#232) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 7. - 13:14
nyilván... hisz nem 10 éve kezdték a szakmát.

;)
daxlisgyuszi
(#231) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 7. - 13:13
ügyesen megvágott demovideó. ;))

a valóságban kezelendő forgalmi szituációk ennél azért kissé komplexebbnek tűnnek.

link

daxlisgyuszi
(#230) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 7. - 13:12
Vaoo, a Smart közben:

2017 Smart Fortwo Electric Drive: Everything You Ever Wanted to Know
link

smartusa
link

Spec:

motor : Water-cooled 3-phase AC motor

battery : Lithium-ion

range : 76 city, 59 hwy, 68 combined

MPGe[4] : 122 city, 93 hwy, 107 combined

Acceleration (0-60) : 11.5 sec

Top Speed : 78 mph

Max Torque : 130 Nm / 96 lb-ft

Rated Output : 55kw / 74hp

Charge Time (0-100%) : 6 hours

Charge Time (20-100%) : 4.5 hours

Charge Time (20-80%) : 3.5 hours

Turning Radius (ft) : 22.8 ft

Wheel Size : 15 in

Power Levels : 120V / 240V
kukker
(#229) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 7. - 13:02
nyilvan ennel sokkal tobbet is csinalnak csak az nem publikus. ;)
tberki
(#228) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 7. - 12:49
Bizony, az Nvidia:
NVIDIA show Self Driving Car at CES 2017
link
kukker
(#227) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 7. - 12:17
közben kissé komótosan, de szokásukhoz híven szervezetten készülődnek a németek: link

alatta videó: "A VW 2025-ig piacvezető akar lenni az e-autózás terén"

)
daxlisgyuszi
(#226) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 7. - 11:58
Nem lesz tobb szenzor az e autokon mint most a jobb felszereltsegu autokon. Ma mar egy nissan juke-ra is lehet 360 fokos kamerat rendelni, csak ez negy kamerabol rakja ossze a kepet. A tavolsagtarto tempomatok, az altalam korabban linkelt elerheto pre safe technologiak szinten ugyanazt hasznaljak ami majd egyszer a tenyleges onvezeteshez kell, nem kevesebbet.
Velemenyem szerint ez nem jo irany.

Inkabb a hajtaslanc ami a nagy kulonbseget hordozza es meg nem igazan lehet latni melyik autogyarto jon ki belole jol, aki komoly penzt ol motorfejlesztesbe valoszijuleg nem lesz felhotlenul boldog. A beszallitoknal a boschnak, borgwarnernek, ZFnek jelen allapot szerint ez a valtozas, ami elobb utobb atmegy az iparon nagyon fog fajni.

tberki
(#225) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 7. - 11:48
pont mint az aranyláz(ak) idején...

német-japán global playerek már csak egy kávét kérnek.

;))
daxlisgyuszi
(#224) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 7. - 11:41
Fontos temat feszegetsz. Mar ha jol ertem. Azt, hogy a lithiumon kivul az e-autok legnagyobb beszallitoi kik is lesznek?

Alighanem az elektronikus chipgyartok kozul azok, akik sensorokat, kepfeldolgozast, es jo kis-radarokat tudnak gyartani nagy tomegben es nagyon olcson.

Nagyjabol 100M autot gyartanak most. Es egy onvezeto e-auto funkcio ara ebbol 2000-3000 USD lehet majd. Ehhez kell autonkent ugy 1000 USD elektronika: kepfeldolgozo, sensor es radar. Az osszesen 100Mrd-os piac....ilyesmire ramozdulhatnak a mobiltelefonia kimerulo novekedese utan uj terepet keresok.

Kik is tudjak most ezeket a legjobban? Nem kiszamithato, persze hogy nem. De legyen ez elso tipp.

Kepfeldogozasban NVIDIA, (NVDA) kezenfekvo; minden computerben az van. Az NXP is ilyesmiket gyart.
A Qualcomm (QCOM) katalogusat reg lattam, de ok rengeteg ilyesmit gyartottak mar evekkel ezelott is. A camera es radarfeldolgozasban a katonak cuccait is ok szallitjak.
Az uj semicond gyartok kozul Mobileye (MBLY) is ilyesmi.
Es persze kell ehhez loero is; hiszen a 8 kamera, egyenkent 50 kep/sec feldolgozasahoz kell rendes teljesitmeny. Es raadasul a kepek alapjan jobban kell manoverezni kritikus helyzetben, mint mondjuk Niki Laudanak 30 eve a Forma-1 futamban...amikor meguszta annyival, hogy leegett a bore.

Ebben alighanem Intel is reszt szerethetne venni. Nincs mar ott az oreg Grof a nagy innovator, tan az ifjak se akarnak felratolt allapotba kerulni.

Szoval, igazad van: erdemes lesz ezeket a hireket is elkezdeni figyelni.

pomperj
(#223) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 7. - 11:01
link

Uramjezus...
tberki
(#222) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 7. - 10:10
Legalább egy éve elárasztották a sajtót a Faraday Future nagyszerű elektromos járművéről szóló információmorzsák, így nem túl meglepő, hogy a bemutató után sokan érdeklődtek az FF91 iránt. Az már nagyobb csoda, hogy a Tesla-verőnek kikiáltott autót több mint 64 ezren meg is rendelték, hisz ez a manőver 5000 dollárba kerül – ami pedig Amerikában sem olyan kis pénz. Ráadásul még a gép árát sem tudjuk, bár a 130 kWh-s akkucsomag eleve vagy 50-55 ezer dollárba kerül, és valószínű, hogy magáért az autóért legalább még ugyanennyit elkérnek majd – ami annyit jelent, hogy az FF91 ára átszámítva legalább 30 millió forint lesz.

link
kukker
(#221) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 5. - 20:25
Lehet, hogy a Tesla több frekire megy rá. Az a CMOS, ami érzékeny mondjuk az IR-re, az nem annyira jó az ember számára is látható fénytartományban. A motor hőjét (főleg szembejövő autók) azért nem hülyeség követni, mondjuk nyilván nyáron a felforrósodott aszfalton már ez nem igaz :)

Vegyük észre: most még a költséghatékonyság nem nagyon lehet fontos szempont kis tételek esetében. Azért azt lássuk be, hogy ilyen "kis" szériánál egy pár 10/100 USD felesleges költség nem oszt, nem szoroz. Pláne, ha a népek meg pont erre a PR-ra buknak! :)
(Én sem vennék amúgy nagy tételben semmilyen részvényt, ami akár a TSLA, akár a lítiumos tech. sikerére alapoz, beleértve persze magát a TSLA-t is. Annyi minden történhet még...)
upgrayeddAKS
(#220) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 5. - 20:13
link

egyébként szerintem ez sokkal erdekesebb. Az elejen ugyanis nem az autokba hanem a powerpack-be csinaljak az akksikat - ami ha ugyanaz a gyartosor kepes ezt megcsinalni, nagy dolog, hiszen mind termektervezesbol mind gyartastervezesbol szep munka!

No de a kapacitasfelfutasban benne volt eddig a powerpack? Amire talan 2 vagy 3 eves varolista van (es egy tényleg nagyon jo termek) Hogy oszlik meg a kapa az autoakku es a powerpack kozott?
tberki
(#219) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 5. - 20:07
"Beteszik a 8 kamerat, 12 untrasoic -ot es a radarokat. Azert, hogy ne hasznaljak soha?
Ja, melyik masik autogyarto teszi/tette be elore 2016ban? "

anyam mekkorat fordult a vilag fel ev alatt. Fel eve - szinten az autopilot mindenhatosagat bizonygatva - meg eleg volt egy szenzor. :D

link

Van fent a seekingalpha.com-on egy jo cikk erdemes elolvasni.

Csak a rend kedveert: 8 kamera, 12 uh szenzor, meg radar meg a kutyafule tudja hogy mi ismet nem a ratermettseget bizonyitja. A daimler 2 kamerával megoldja hogy terben felterkepezze az utat 15 méterrel az auto elott es 130as sebessegig a varhato utegyenetlensegekhez igazitsa kerekenként a futomu kemenyseget...

tberki
(#218) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 5. - 19:11
ĐĐ
gyuszipapagaj
(#217) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 5. - 19:02
"Ha észreveszed, hogy döglött lovon lovagolsz, szállj le róla!" (dakota)

a lényeg azon van, ki mikorra veszi észre.

)
daxlisgyuszi
(#216) Re: A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 5. - 17:31
Tesla uj report megvan, eddig nem lattam kommentart rola.

1)Igaz: nem jott ki 2016ban az igert 80-90.000 db auto.
Viszont kijott 76.000, az nem olyan sokkal kevesebb; ja, es azert annyi is +50% a 2015hoz kepest. Ki mas is tudott ekkora volument emelni tavaly ota?

2)Igaz, nem jon most az Autopilot 2.
De majd jon, ev vegere most is igerik.

Es minden kocsiba beepitik a hardvert azoknak is akik nem kerik most, csak a szoftvert nem; igy egyszerubb lesz az upgrade.
Az Autopilot1-el (AP1) azert megy a kocsi;-)

3)Beteszik a 8 kamerat, 12 untrasoic -ot es a radarokat. Azert, hogy ne hasznaljak soha?
Ja, melyik masik autogyarto teszi/tette be elore 2016ban?

4)A ceg nagyjabol nulla profitot hozott, ahogy mindig. Minden penzt fejlesztesbe tesznek.

5)A model S es X megrendeles allomanya kb. 20 es 50%-al tobb mint tavaly volt.
Mindezt ugy, hogy a fel vilag kozben a Model 3 megjeleneset lesi; mikozben TSLA sajat maganak csinalt oruletes konkurrenciat. Cannibalizalja sajat magat.. ez tenyleg nem okos.

Melyik masik autogyarnak is van kb. +50% megrendelese? Sok evre elore?

6)"Szakad az eg, Tesla mindjart osszeomlik" !

Tenyleg?
Mikor es kinel is okozott a szallitasi keslekedes csodot? Soha senki nem kesett uj modell atadassal?

Milyen mas baj van? Mukodnek es jarnak az utakon? Ja.

Vegul: ertem, hogy oriasi a nezetkulonbseg ebben a temaban. Sok heves erzelem volt es van. De a lenyeg eleg vilagos: egyelore nincs mas csodatechnologia, de van a lithium battery.

Ketlem hogy ha eddig ...ugy 200 eve...nem talaltak jobbat, akkor ugy nagyhirtelen felbukkan a kovetkezo 1-2 vagy 10 evben.
Es ha megis, ha nekem lenne ilyen super ideam, vajon kinek adnam oda legszivesebben?

pomperj
(#215) Re: Önvezetés... - 2017. január 1. - 19:01
En sem azt mondtam ez a szent gral. De jelenleg ugy latom hogy a litiumos jelenlegi technologia zsakutca. Jo pelda a cpu fejlodes: a sima orajel emeles egy ido utan nem ment a szilicium fizikai/kemiai sajatossagai miatt, kellett az uj technologia ( tobb mag parhuzamosan mukodik)
tberki
(#214) Re: Önvezetés... - 2017. január 1. - 18:37
Egyetértek veled, hogy a mobilitás szent grálja nem feltétlenü a litiumra alapozott megoldás lesz.
Ezzel együtt ebben a Biosolarban link nem igazán hisz a piac. Nagy pénzzel nem fogadnék rá. link
A teljes piaci kapitalizásiója 1,3M és szerintem komoly cash bevonási nehézségeik vannak.
McDee
(#213) Re: Önvezetés... - 2017. január 1. - 17:52
link

Valami ilyesmitol. Nem tudom azota volt-e ezzel kapcsolatban uj publikacio.
tberki
(#212) A lithium aranak kilatasairol - 2017. január 1. - 17:45
1)A Lithium a periodikus table harmadik eleme. Alig hinnem, hogy ennel konnyebb sulyu fem letezne; marpedig a suly az autokban szamit.

2)Lithium at varakozasokrol 2 cikk elejet bemasolom.

a)
"Lithium prices tipped to rise 20 per cent by 2017 on demand for electric cars

Prices for lithium are forecast to rise strongly in the next two years, with widespread adoption of electric cars tipped to be a game changer.
While most demand for lithium carbonate comes from industrial companies producing ceramics and glass, Citi analyst Matthew Schembri believes demand will rise significantly when electric vehicles become mainstream and need the commodity for lithium-ion batteries.
Citi is very bullish about electric cars, and pure electric models (not hybrids) like the Nissan Leaf or the Tesla S to has risen 150,000 in 2015 to 290,000 in 2016.
In an extensive study of what the boom in electric cars will mean for lithium carbonate markets, Mr Schembri said demand for the commodity would rise almost 65 per cent over the next five years.
"The mass adoption of pure electric vehicles such as the Tesla Model 3 would be a boom to the lithium market," he said.
Electric vehicles account for about 6 per cent of lithium carbonate demand but would be 30 per cent of demand by 2020 under Mr Schembri's numbers. The rise in demand is expected to lift prices for the commodity.
Mr Schembri noted that prices for lithium carbonate had already risen from USD 4900 per tonne to 5900 per tonne over the past 13 months, and he predicts prices will rise a further 20 per cent before a wave of new production in 2017 or 2018.
"We continue to see a tight market out to 2017, with prices rising to USD 7000 per tonne before new production" he said.

b)
"Annual contract agreements for the upcoming calendar year have now largely been settled, with prices up sharply from what was paid on material delivered during the current year.
Annual lithium contracts for 2017 delivery in Europe and the US have been agreed at levels roughly double those seen in 2016.
After a protracted period of negotiation, deals have been hammered out between a large number of buyers and sellers, with prices for the battery mineral increasing significantly."
pomperj
(#211) Re: Önvezetés... - 2017. január 1. - 17:36
"Tovabbra is mas technologiatol varok versenykepes hatotav novekedest."

Konkrétan melyiktől?
eurocent
(#210) Re: Önvezetés... - 2017. január 1. - 16:43
És azt is vedd észre, hogy ezt a csontot te rágod. Mi egyszer hozzászóltunk, hogy nem olyan finom ez a süti, te meg azóta azt bizonygatod, egyre gyengébb, és védhetetlenebb "bizonyítékokkal" hogy amit mi gondolunk az hülyeség. Te kényszerítesz újra, és újra, hogy hozzászóljunk, mert kénytelenek vagyunk huszadszor is leleplezni a csúsztatásaid.
Ebben a videóban is amiket állítasz egyszerűen nem igazak, se hó nincs az úton, se forgalom, és a felfestés is tökéletes. Én szeretem a tényeket, és ragaszkodom is hozzájuk, ezért kénytelen vagyok cáfolni, amikor ilyen féligazságokkal manipulálod a vitát. Szépen engesd el a sztorit annyival. hogy visszatérünk rá egy év múlva, és akkor nem lesz szétoffolva a topic. Én ezt teszem, részemről - ha nem provokálsz újra hozzászólást - lezártam.
totoro
(#209) Re: Önvezetés... - 2017. január 1. - 16:35
Több mint tíz éve ez a nickem, valahogy még nem tiltottak ki innen. De eddig nem is nagyon trolloztak le a vitapartnereim. Vedd észre, hogy te viszed személyeskedésbe a nézőpontbeli különbségeinket. Mi érvelünk, te indulatosan személyeskedsz. Ha itt kitiltás lesz - előre szólok - akkor az téged fog érinteni.
totoro
(#208) Re: Önvezetés... - 2017. január 1. - 16:30
Kezeltesd magad viragszal.

Az usaban egyelore merfoldben mernek, a kepernyo kozepen ott a 30 ami tortenetesen pont 48kmh. Nem ertem a problemad. Az is lehet hogy egyszeruen tenyleg csak ennyire buta vagy, azzalnsajnos nem tudok mit kezdeni.

Mutass havat az uton addig csitt. Vegig ott a feher vonal jobb oldalon, meg a kijelzon is latszik hogy azt veszi alapul az "autopilot" (kijelzon kekkel). Tovabbra is, ez egyszeru savtartas, lassan also kozepkategoriaban is rendelheto extra. Hogy aktiv vagy passziv kezugyesseg kerdese, minden megvan hozza minden autoban hogy aktiv is lehessen. Ennek az onvezeteshez semmi koze.

Ha erre epited a LAC portfoliodat az keves lesz. Szinten megfontolasra ajanlanam hogy egy 200m usd piaci kapitalzacioju ceg vajon meddig lehet a piacon ha akkora lehetoseg, es mikor veszi meg mellenyzsebbol valamelyik nala 20x nagyobb versenytarsa.
A litiumrol: erdemes megnezni az utobbi evek Li fogyasztasanak emelkedeset milyen arvaltozas kiserte.
Tovabbra is mas technologiatol varok versenykepes hatotav novekedest. Ettol fuggetlenul Li jo lehet, de talan nem akkora sztori mint itt allitjatok.
tberki
(#207) Re: Önvezetés... - 2017. január 1. - 16:06
Te meg a másik troll.

A helyzet az, hogy te meg a haverod is érdemi hozzászólást nem tudtok, csak fikázni.
Trollkodtok.

Egy kitiltást már megérdemelnétek mindketten innen.
kukker
(#206) Re: Önvezetés... - 2017. január 1. - 16:05
"a videobol itelve ez 30mph. "

48km/h.

Az USA-ban a maximális sebesség lakott területen belül 48 km/h,
Miről beszélsz már megint ember?

"Egyébként ebben a formaban ez sima savtartas+tempomat. "
Tud menni hóban?
Meg tudja oldani?

Kaphatnál egy kitiltást trollocska.
kukker
(#205) Re: Önvezetés... - 2017. január 1. - 15:30
a videobol itelve ez 30mph.

Egyébként ebben a formaban ez sima savtartas+tempomat. Minden nagyobb merci tudja evek ota (tobbek kozott)...
tberki
(#204) Re: Önvezetés... - 2017. január 1. - 15:15
A videódon:

- hó nincs (csak az útszélekre tornyozva, az út csontszáraz)
- felfestések tökéletsesek
- zéró forgalom
- negyvennel totyogás

Egy év múlva mi lesz ebből? Semmi. Ugyanitt leszünk.
totoro
(#203) Re: Önvezetés... - 2016. december 31. - 22:50
Tesla 1.0-ás autopilot, hóban, felfestések nélkül.
December 26:
link

Ezek a kezdetek, kezdetleges dolgok, ma már és ilyen minőségben és tudásban.
Felfestés nélkül.
Hóban.

KEZDETEK:
Mi lesz egy év múlva ebből?
kukker
(#202) Re: Önvezetés... - 2016. december 29. - 23:46
Raertem dartsnezes kozben, emberkenk mar fel evvel ezelott sem tudott olvasni es ertelmezni, igy mar meg sem kellett volna lepodni.
tberki
(#201) Re: Önvezetés... - 2016. december 29. - 23:25
Turing teszten igen hamar megbukna a teslasújtott emberkénk...

)))
daxlisgyuszi
(#200) Re: Önvezetés... - 2016. december 29. - 20:11
Alaposan szétcsesztétek ezt a topicot, főleg te!
A Lithium Americas részvénynek indította werkas ezt a topicot.
A továbbiakban csak a részvénnyel szorosan kapcsolatos infókat írjatok. Köszönöm!
peggy01
(#199) Re: Önvezetés... - 2016. december 29. - 19:01
egyébként meg összekeversz valakivel akit egy hangyafasznyit is erdekel amit gondolsz rolam urambocsa hogyan "kezelsz"... muhaha ismet.
tberki
(#198) Re: Önvezetés... - 2016. december 29. - 18:59
emberke... muhaha

el kell keserítselek kicsit sem faj nekem. sot...

tberki
(#197) Re: Önvezetés... - 2016. december 29. - 18:53
Emberke.
Te a szemembe nem vagy más, mint egy troll, innentől úgy is kezellek.

Húzzál a búsba innen siránkozni meg károgni amiatt a frusztrációd miatt, hogy az elektromos autók - és köztük a Tesla - szép lassan átveszik a belsőégésűektől a piacot, gondolom ez neked nagyon fájó lehet, ha itt vergődsz folyamatosan.

És remélem még jobban fog "fájni"....
kukker
(#196) Re: Önvezetés... - 2016. december 29. - 18:31
az a zöldséges hasonlat nagyon jó és találó volt a megnyilvánulásaidra. Erre gondoltál?

Tovébbra is marhaságot beszélsz. Annak hogy egy autó tudja hol van annak semmi de semmi köze az önvezetéshez. A mágnesekkel pedig semmi mást nem lehet elérni.

Lassan úgy érzem magam mintha galambbal sakkoznék. :)
tberki
(#195) Re: Önvezetés... - 2016. december 29. - 18:15
" De ennek mi is a koze az onvezeteshez amirol eddig hadovaltal?"

Olvass vissza jó párat, értelmezz, aztán gyere vissza.
kukker
(#194) Re: Önvezetés... - 2016. december 29. - 18:05
egy zart palyan tok jól mukodik. Ilyen elven mennek pl az arukosarakat mozgato robotok kulonbozo autogyarakban. De ennek mi is a koze az onvezeteshez amirol eddig hadovaltal?
tberki
(#193) Re: Önvezetés... - 2016. december 29. - 17:53
Persze, a különböző hurkok a keresztezősékben - forgalomszabályzási okokból - ami fölé be kell állni, hogy kapcsoljon a lámpa, feleslegesen ne korlátozza például a nagyobb forgalmú utat, már évek óta régen itt van.
kukker
(#192) Re: Önvezetés... - 2016. december 29. - 17:47
Nézd csak, a Volvo, 2014-es cikk!
Mágnesen érzékelők az aszfaltban:

link

Mert hát "informatikus" barátunk szerint, ez nincs meg nem is megy erre fejlesztés.
Meg más nem gondolkodik rajta.
kukker
(#191) Re: Önvezetés... - 2016. december 29. - 16:32
Itt egy pelda arra, amit irsz.
Ez egy Californiai utca.

link

Ha megnezed, latsz kb. 1.5M-es karikakat, abban a vajatban vannak az erzekelok. Most meg csak a lampakat vezerlik, hogy minimalisat kelljen varni.
Az mar egesz konnyen megy innen, hogy vezereljek az autokat is.
pomperj
(#190) Re: Önvezetés... - 2016. december 29. - 11:10
Arról volt szó, hogy ha leesik a hó, akkor szerinted NINCS MEGOLDÁS arra, hogy a járművek ne lássák az utat.
De van, van rá technológia, van rá megoldás.
Én mindössze erre világítottam rá.

De ezt te kikerülöd - újfent - és jösz azzal, hogy nem erre megy a technológia.

Kérdésem, ettől még ez nem megoldható-e, igen avagy nem?
De igen. Pont.

Csak te egy kókler vagy igazából, ha informatikus is vagy, a legallja lehet, innováció és megoldási képesség illetve jelenkori technológiai tudás az elégséges szinten tanyázik.

De nesze neked egy google, miről beszélek, okosodj:

link
kukker
(#189) Re: Önvezetés... - 2016. december 29. - 11:10
:) igen, ez épkézláb ötletnek tűnik... és nem is akar egyből "önvezetni".

Egyébként ismer valaki olyan (működő!) városi kötött pályás driverless rendszert, ami NEM védett pályás villamosnál van rendszerbe állítva?

Pedig ez fényévekkel egyszerűbb volna IT szempontból mint a közúti autós cucc.

)
daxlisgyuszi
(#188) Re: Önvezetés... - 2016. december 29. - 10:57
ja, ilyesmik...

Nem is igazán értem, hogy mi ez az össznépi loholás az autógyártók körében önvezetés ügyben... illetve értem, 1 bolond százat csinál. :))

A kötött pályán mozgó, számítógépek számára elvileg kellően "ingerszegény" driverless rendszereknél is (metró, vasút) kismillió a köbön feltételnek kell megfelelni az engedélyezéshez.

A közútra szánt rendszereknél meg már a mai nevetséges színvonalon is győzelmi fanfárok zengenek.

))
daxlisgyuszi
(#187) Re: Önvezetés... - 2016. december 29. - 10:53
Te meg ismételten bebizonyítottad, hogy zöldséges vagy. Az útfelületbe integrált rendszer ha meglenne, akkor nem is kellenének intelligens önvezető rendszerek, az már kis túlzással kötött pályás közlekedés. Valamiért senki nem ebbe az irányba fejleszt.
totoro
(#186) Re: Önvezetés... - 2016. december 29. - 10:51
". Mert mi van pl. ha leesik az első hó? Rengeteg ponton elvérzik ez még."

Mert mondjuk az útfelületbe integrált rendszer - ami nem vizuálisan érzékelhető, hanem egyéb módokon - nem létezik.

Te tényleg informatikus vagy?
kukker
(#185) Re: Önvezetés... - 2016. december 29. - 10:50
Ja, és állítom, hogy a Turing teszt sokkal, de sokkal egyszerűbb, mint a valós önvezetés képessége.
totoro
(#184) Re: Önvezetés... - 2016. december 29. - 10:47
Szerintem sokkal izgalmasabb irany az amit a ford fejleszt nehany eve, az autok egymással kommunikálva kerülik el a veszelyhelyzeteket - ehhez azert nem olyan sok uj dolog kell mar. Ez sokmindent egyszerusitene, es ha a rendszer "elerheto aron" mukodik akkor mar csak egy szabalyzoi lepes kell hogy minden autoba kotelezo legyen egy szabvanyos kommmunikacios modul szabvanyos informaciohalmazzal.

Egyébként olyan egyszeru dolgokrol mar meg is feledkezik mindenki mint egy feluljaro. Ha a gps-en keresztul kell meghatarozni hol van az auto, a "z" irany nem olyan egyszeru, es azert nem biztos hogy Mo teruleten de lattunk mar egymas folotti tobb autopalyas keresztezodeseket a világban.
tberki
(#183) Re: Önvezetés... - 2016. december 29. - 10:47
"Turing azt feltételezte, hogy legkésőbb 2000-re lehetségessé válik egy olyan program megalkotása, amelynél öt perc „beszélgetés” után az átlagos felhasználó már csak 70%-os eséllyel tehet különbséget ember és gép között. Az a tény, hogy ez az optimista jóslat nem vált valóra, a mesterséges intelligencia úttörőinek elbizakodottságát mutatja."

Ennyike a lényeg.
totoro
(#182) Re: Önvezetés... - 2016. december 29. - 10:42
Szerencsére azért akadtak intelligens emberek, akik komolyabban is foglalkoztak ezzel az izgalmas témakörrel.

link

)
daxlisgyuszi
(#181) Re: Önvezetés... - 2016. december 29. - 10:37
Így van, ezek is szükségesek, de nem elégségesek. Mert mi van pl. ha leesik az első hó? Rengeteg ponton elvérzik ez még.
totoro
(#180) Re: Önvezetés... - 2016. december 29. - 10:31
Egyetértek. Az önvezető rendszer abban a formában ahogy elgondolták, kizárólag akkor működhet, ha a biztonságos önvezető járművek működtetéséhez szükséges passzív elemeket (utak, útburkolati jelek, műtárgyak, KRESZ stb.) világszinten egységesítik, hogy a buta fedélzeti számítógép a korlátozott lehetőségeihez mérten "értelmezni" tudja azokat.

Ha ez megvalósul, - mert ez természetesen megvalósítható -, az még mindig áthidalhatatlan távolságra lesz az informatikusok által használt "intelligencia" fogalmától.

:))
daxlisgyuszi
(#179) Re: Önvezetés... - 2016. december 29. - 10:08
Van olyan irány is, ami normál vizuális információkkal, azaz olcsó kamerákkal képzeli el az önvezető rendszert, messze nem kiforrott még ez a része, lehet a végén filléres cucc lesz. Egyébként senki nem mondta, hogy nem lesz önvezető rendszer. Lesz, de nem most, hanem sok év múlva, mert amit most annak mondanak az nem az (pl. a vészfékező rendszer sem az, bár itt van aki már arra is azt hiszi), a nagy gyártók kényszerpályán mozognak és lázasan fejlesztenek, de az eredményeik sokkal soványabbak, mint amit a piár előad. A vezetés kurva komplex dolog, vezess egyszer úgy forgalomban, hogy tudatosítod, mit miért teszel közben, rájössz, hogy mennyi minden dolgozik folyamatosan az agyadban, hány szempont stb. és a kombinációk végtelenek. Nem véletlenül pörög a mesterséges intelligencia fejlesztés is ezerrel, az önvezetéshez vastagon arra van szükség, de az még sehol sincs (ne gyertek a beszélő, intelligensen kommunikáló programokkal, mert a beszéd az megint egy szűk sáv a sokrétű észleléshez és döntések sorozatához, mérlegeléséhez képest.
totoro
(#178) ...and now something completely different... - 2016. december 28. - 23:35
az ún IoT is elég szépen fogja majd a lítium-kapacitásokat lekötni... a lítium gombelemek pölö tartósak és megbízhatóak, aprók és relatíve olcsók - ha a procik nem esznek amjd annyit, elég lesz egyetlen olyan eszköz (mint a tablet vagy a mobil), aminek van egy kijelzője (geek-ek számára: GUI-ja), és azon irányítani lehet a kütyüket, a többi kütyü meg elkütyüg... izé... elketyeg a gombelemről vagy ahhoz hasonlóról... (egy gombelem egy computer alaplapot kb. 10 évig képes árammal ellátni - pontosabban a gép óráját kell ellátni, amihez a BIOS igazodik. egy normál karóra is évekig bírja btw. gombelemről...)
(OK, a karóra jobb példa lett volna...)
upgrayeddAKS
(#177) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 23:24
Német volt az informatikus, aki a tréfa-CPUm tervezte, így még das Überleben muss gestammen sein, Mister Hilter :)
upgrayeddAKS
(#176) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 23:19
Köszi szépen!

Már várom. Inspirálóan hatnak az írásaid. Nekem is megy az olaj és az olajos cégek, de a közművel is próbálkozom. Autóban pedig vw és tesla. DB pedig 16,5 eurótól. Szép estét!
Yngwie
(#175) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 23:07
már majdnem elmosolyodtam, de aztán olvasom h. csak vicc volt.

)
daxlisgyuszi
(#174) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 23:03
Azt a topikot azoknak hoztam létre, akik fröcsögni akarnak. Én miért is utálnám őket? Pár dolgot másképp látunk, mást meg nem annyira, sőt biztosan akadnak olyan témák is, amiket egyformán. Ez még semmire nem ok, sem pozitív, sem negatív irányban. A többi híresztelést meg pletykát meg nincs módom verifikálni, így nem nagyon foglalkoztat a dolog. Ezért aztán nem a személyükkel igyekszem foglalkozni, hanem azzal, amit írnak (lásd még 3. mondatom). Nem is nagyon látom be, miért foglalkozik annyi ember a mások mondanivalója helyett az illető személy(iség)ével - úgy általánosságban és a konkrét esetben is. Talán mert szeretnek az emberek szubjektívek lenni: szeretni, gyűlölni, stb. Én inkább olyan embereket szeretek szeretni ill. gyűlölni, akiket eléggé ismerek ehhez :)
Lehet, hogy egy A.I. vagyok, amit erre programoztak be :)
(Vicc volt...)
upgrayeddAKS
(#173) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 22:53
Saját házunk tájáról úgy hallottam, az önvezető autóknál az egyik legnagyobb kihívás a HW-ral van ma, mert a lidar és egyéb komponensek méregdrágák. Példakét azt hozták fel, hogy egy S-Klasse árú HW kell hozzá, dupla áron viszont nehéz eladni egy kocsit, hogy vezesse önmagát. Ezen dolgozik jelenleg az összes autóipari beszállító, hogy olcsón eladhatóan fejlesszék ki a HW-t. SW cég rengeteg van, itt nyerőnek eddig a Google-t látom, a versenytársak előtt járnak, de gombamód szaporodnak a versenytársak. Most néztem meg Daimler oldalán az állásajánlatokat, úgy látom jó néhány betöltendő pozíció van e-autó és önvezető autó témában, ez továbbra is megerősít a lítium vételekben (e-auto miatt).
link

Amúgy a témakörben dolgozó kollegáim álláspontja szerint azt az állapotot, amikor a kisgyerek beül a kocsiba és azt mondja, hogy menjünk a mamához és odaviszi kb 15 év mire elérjük. De addig van 3-4 lépcső, amit szintén önvezetőként fognak eladni (lásd Tesla) És addig olyan jogi kérdéseket is meg kell oldani (ez tuti elhangzott már itt a fórumon), hogy ha a kocsi észreveszi, hogy meghibásodott a fékrendszer és döntenie kell, hogy 2 személy közül melyiket üsse el, akkor hogy hogy döntsön.
Cipolla22
(#172) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 22:52
ezek szerint nem is utálod annyira pomperjt és kisvukot?

)))
daxlisgyuszi
(#171) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 22:36
Az elektromos autóknak és az önvezetésnek is a nagyvárosi környezetben van leginkább lehetősége kibontakozni. Ott érvényesül a legtöbb előnyük is (utóbbinak korlátozottabban). Nem véletlen tehát, hogy pl. a parkolás automatizálása már eléggé előrehaladott stádiumban van, hiszen ez az a funkció, amiért sokan fognak önvezető e-autót venni. Márpedig az urbanizáció előretörésével egyre nagyobb piaca lesz az ilyen verdáknak, s közben a technológia is fejlődik. Szóval ha a lithium marad a legjobb alternatíva (jelenleg az), akkor nem kell aggódnod a bef.story miatt - ezért nem is nagyon kell azon filózni, hogy mikor jön el a tökéletes önvezetés. Ezt úgyis azok tudják, akik fejlesztik, mert ők látják, mit nem oldottak még meg, stb. (Szóval PEACE :) btw. Detroit VÁROSA fejleszt valamit, vagy az ott levő cégek? Maga a város a csőd szélén táncol, persze ettől még bocsáthat ki kötvényt, stb. Ha cég, akkor melyik cégről van szó? A trendet amúgy jól látod szvsz. De a szubjektív meglátások még a tapasztalt befektetőket is tévútra tudják vinni... könnyebb úgy hibázni, ha minden ellenvéleményt támadásnak vélünk, stb. A sok fröcsögővel meg remélem, nem is foglalkozol. Hadd fröcsögjenek, demokrácia van... csináltam is nekik egy topikot, hátha veszik a lapot...)
upgrayeddAKS
(#170) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 22:28
Ebből is nyilvánvaló, hogy eltérő módon értelmezzük az intelligencia fogalmát. :)

Nincs ezzel gond, az intelligenciát ez is, meg amaz is teljesen hidegen hagyja.

))
daxlisgyuszi
(#169) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 22:19
"Az intelligencia nem programozható. "

Aha... A GO-programot is lényegében genetikai algoritmussal fejlesztették ki. Szóval lehet írni olyan algoritmusokat, amik addig csiszolnak egy gépen, amíg az intelligenssé válik. Számítási kapacitás és jó sw kérdése az egész. Lehet, hogy nem lesz öntudata egy ilyen programnak (ami btw. inkább jó, mint rossz :) nem kell aggódni majd miatta), de összetett feladatokat fog intelligensen megoldani. Intelligencia =/= emberi gondolkodásmód. (Sőt, sajnos igen sok esetben kizárja az egyik a másikat...)
upgrayeddAKS
(#168) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 22:09
Vedd már észre, hogy lelkes amatőrről van szó :)
(Ezt amúgy nem pejoratíven értettem... én is amatőr vagyok :) de egy tipikus fanboy-nak hiába magyarázod azt az iparágat, amiben dolgozol... ismered a Microsoftos anekdotát arról, hogy "ha a Ford olyan ütemben fejlődött volna, mint a Microsoft..." és aminek az a vége, hogy "OK, de ki akar naponta 5x karambolozni" :) - na ez a lényeg...)
upgrayeddAKS
(#167) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 22:02
A tipikus / átlagos emberi agy számára valóban könnyebben megy a vezetés elsajátítása pl. a sakknál. De a program számára ez pont fordítva van - mégpedig pont azért, amiket mások is írtak: a gépet relatíve könnyű beprogramozni egy fix ill. kötött szabályrendszeren belül. A vezetés inkább a GO-ra hasonlít, mint a sakkra. Nem kis falat, de előbb-utóbb frankón működő rendszerek lesznek. Hosszú távon kevesebb lesz a baleset, és ez a lényeg - a többi majd eldől évek múlva.
upgrayeddAKS
(#166) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 15:31
Szia,
igazad van.
CSak megvarnam a tax-periodus veget, es az uj ev elejet hogy lassuk mibe indulnak bele eloszor, mik a legkedvesebb temak a Fund-oknak? Aztan csinalok egy nagyobb update-at a blogban.

Addig pedig: nalam olaj, olajszerviz, aranybanyasz, lithium, metals, maritime a long.
Fordulat erlelodik Indiaban felfele, a penzugyminiszter tegnapi megnyugtato "megse emelunk adot" kijelentesei utan. Azsiaban marad Korea es Japan a long listan; de mindkettonel nagyon ovatosan. Devizaban marad az USD kedvenc.

Mit kerulok messzirol?
Egyelore Kina es kis-Kinak, Filippino, Malaj Torok, EU temakat.
Nem vennek bele semmibe ami housing, auto, broker, air-transport, real-estate, office building, hotel, utility temakhoz koze lehet (mert a tovabbi kamatemeles mindet kinyirhatja!).
Bank, insurance is rizikos, csak a legjobbat tartom.

Jo szelet.

pomperj
(#165) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 12:42
Ugyanehhez egy nagyon aranyos reklam (szinten evekkel ezelottrol)

link

Egyebkent ennek semmi koze az autopilothoz meg ahhoz amirol vitaztok.
tberki
(#164) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 12:38
Ugyanez "collision prevention assist" neven evek ota rendelheto a mercedesnel, a nagyobbakban szeriatartozek.

Vedd mar eszre hogy butasagot beszelsz.
tberki
(#163) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 12:06
:), igen, ezt írtam, csak rövidebben, minek ragozni, aki érti, érti, aki nem az beleköt úgy is mindenbe.
De, önvezető autó működképes, ha minden autó önvezető.
Igen, mesterséges intelligencia nincs, csak annak hívják a 'big data'-ban nagy hatékonysággal dolgozó processzort.
Több száz emberi generációs ugrás lenne, ha az emberi agyat nem infó tárolásra használnánk (erre ott van a gúgli, csak be kelle integrálni,nem mindenféle köztes megoldásokon gondolkodni, mint pl. a számítógép:), ), hanem hagynánk arra amire való.
Na, most jönnek figyelj ! :)
smallinv
(#162) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 11:01
Egy mai friss cikk, hogy mit is számol és "lát" azelőttünk törtntekből a gép.
Majd hanggal a youtube-t.

link

Már az ütközés előtt tudta a Tesla, hogy baj lesz
Egy holland autós fedélzeti kamerája rögzítette a balesetet, melyet az Autopilot már a megtörténte előtt jelzett. – írta: Szűcs Péter, 4 órája

Nyáron mutatta be a Tesla legfrissebb, 8.0-ás önvezető szoftverét Elon Musk, aki arról beszélt, hogy a rendszer életeket menthet a jövőben. A szavait sokan kétkedve fogadták azután, hogy a tavasszal megtörtént az első halálos baleset bekapcsolt automata mellett.

Az új verzió nem csak szoftveresen, hanem fizikailag is megújult, a kamerák mellett rádiófrekvenciás radarral egészítették ki a szenzorokat, ennek köszönhető az is, hogy az alábbi videón az Autopilot még az ütközés bekövetkezte előtt hangjelzéssel figyelmezteti sofőrjét a veszélyre.

A videó feltöltője a vétkes sofőr engedélyével tette fel a videómegosztóra a felvételt, amin a rendszer azelőtt fékez, hogy emberi beavatkozás történhetett volna. A Tesla volánja mögött ülő leírásából tudni, hogy személyi sérülés nem történt, mindenki szerencsésen megúszta a csattanást.

Videó:
link
kukker
(#161) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 10:57
utolsó mondat véletlenül bentmaradt bug-ként.

)))
daxlisgyuszi
(#160) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 10:55
ahogy az ember természetes korlátja a (számottevő) galaktikus helyváltoztatásra a fénysebesség (tömeg-energia ekvivalencia), úgy a gép természetes korlátja az emberré válás útján a kognitív megkülönböztetésre való képtelensége... (intelligencia hiánya).

Az intelligencia nem programozható.

))

Ugyanis ahogy nem lehet
daxlisgyuszi
(#159) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 10:45
kb. semmit nem ért meg belőle, pedig ma már vannak olyan számítógépek, melyek egy üstökösre is képesek volnának landoltatni egy műholdat... mivel az "gyerekjáték" egy buta, de erős számológép számára.

))
daxlisgyuszi
(#158) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 10:43
Ez jól esett, köszönöm.
Meg is hatódtam...
kukker
(#157) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 10:41
Az a baj, hogy össze vissza beszéltek, mondjátok, hogy mi lesz - vagyis mi nem lesz - a jövőben, és érvként hozzátok a "mát".

"de nem lehet, mert a gép sohasem lesz emberré. "
"Lesz emberré" majd

be lehet adni pld. az az előző hsz-emet a google translate-nek fordításra, hogy mennyit "értett" meg belőle.
"Értett meg belőle" most.

Szóval az intelligenciáddal valami logikus rendszert jó lenne felépíteni a mondandódban.
kukker
(#156) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 10:40
te is intelligens vagy (bizonyos mértékig), csak nagyon ritkán használod ezt a szunnyadó emberi képességedet.

:)
daxlisgyuszi
(#155) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 10:37
Ja!
Értem.

Te akkor vagy az intelligens.
Így már minden világos, lehengerlő érvek.
kukker
(#154) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 10:34
ehhez nem kell a jövőbe látni... elég, ha van némi intelligencia.

:Ð)
daxlisgyuszi
(#153) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 10:33
be lehet adni pld. az az előző hsz-emet a google translate-nek fordításra, hogy mennyit "értett" meg belőle.

)))
daxlisgyuszi
(#152) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 10:29
Igazad van. Jó lenne, ha írnál már valami izgalmasat a saját oldaladra, vagy csinálnál egy pár jó elemzést monjuk az olajra, vagy a transoceanra vagy a teslára. Már előre is köszönöm
Yngwie
(#151) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 10:28
"akkor a mesterséges intelligenciát is meg lehetne csinálni... de nem lehet, mert a gép sohasem lesz emberré. "

Más egyéb jövőbelátó képesség?
kukker
(#150) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 10:23
ha az önvezető autót a mai utakra meg lehetne csinálni, akkor a mesterséges intelligenciát is meg lehetne csinálni... de nem lehet, mert a gép sohasem lesz emberré.

A közúti forgalom a maga extrém komplex helyzeteivel maga a pokol a számítógép és programozója számára.

Egy sakkprogramnak elegendő megadni a sakkjáték szabályait, aztán onnan a nyers processzorteljesítmény simán "túlszámolja" a legerősebb emberi játékost is. A sakkprogramok korábbi korlátja egyedül a számolási kapacitás relatìv fejletlensége volt. A számítógép éppen ebben erősebb az embernél. Átlátható paraméterkörnyezetben kurva gyorsan számolni... ez nagyon megy neki.

Ahol viszont nem (egyértelműen) paraméterezhető szituációk várható kimeneteléről kellene döntenie, ott felettébb gyengén teljesít, mivel ehhez hiányzik nála az alapvető előfeltétel, az intelligencia.

Rögös és hullahegyekkel szegélyezett út lesz az önvezető autóval való kísérletezgetés... hacsak nem változtatják meg a közutak építésének szabályait olyanra, ahol egy buta számítógép is elboldogul az autóvezetéssel.

))
daxlisgyuszi
(#149) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 10:12
Hat...szerintem magat jo sakkozonak 100-500 ember tudja. Magat jo sofornek tudja ugy 3 Milliard.
Van kulonbseg percepcio es valosag kozott.
pomperj
(#148) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 09:50
mér=már
smallinv
(#147) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 09:48
'Jol sakkozni sokkal nehezebb, mint jol autot vezetni' , hát..., ja. Biztosan nehezebb elveszteni egy partit, mint meghalni, hiszen, ha meghaltál, akkor mér nem sopánkodsz azon, hogy vesztettél.
smallinv
(#146) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 09:26
1)Nem kellene lebecsulni az eddigi autopilot eredmenyeket.
A 2 legnagyobb informatika ceg, Google es Apple kulon fejleszti. A programjuk a sok szazmillios penzzel a hataban, sikeres volt, az autot teszteltek varosban, Philadelphiaban. Obama szeptemberben kulon udvozolte az onvezeto autos technologiat, es allami tamogatast kapnak.
Az Uber is, Detroit is, Tesla is fejleszti. A kinai kormany kiemelt programkent finanszirozza. A ket nemet, Daimler es BMW egyesitettek a ber-flottajukat, es egyutt probalnak versenyezni az amerikaiakkal; igaz, toluk meg semmit nem latni.

Jol sakkozni sokkal nehezebb, mint jol autot vezetni. Megis, mar 10 eve van olyan sakkprogram, ami megver minden sakkozot, talan a 100 legjobb kepes vele paritasban jatszani. Autovezeteseben ez olyan, mintha a Forma-1 leszamitasaval mindenkinel jobban vezetne a szoftver autot.
Lehet hogy ma meg nem; de par ev, es peldaul nalad, meg nalam mar sokkal jobb sofor computer kapni majd opciokent, 250 USD felar. Es sokkal tobbet er, mint a futott tukor.
Na es ha kapni? Nekem pl. nem ambiciom jobbnak lenni a kanyarban sem.

2)Ennel izgalmasabb a lithium piac most.

LACDF attorte az eso csatorna vonalat, es ketszer felette zart. Jo esellyel itt konszolidal meg par napig, es utana megindul fel; de nem konnyu a 0.65-0.70 ellenallasi savon atmenni. Hacsak egy jo hir nagyon megloki.

SQM nagyon ment egesz 2016ban, es duplazott. Most 3 eves inverz H-S forma van. Annak a jobb vegere kell meg egy konszolidacio, de a potencia a kovetkezo 2 evre maradt egy ujabb duplazas.

ALB az uj lithium csillag, es 1 eves lithium-erofeszitse alatt duplazott. Talan tulertekelt is; es ott par honapig egy korrekcios oldalazas a valoszinubb.

LIT 2016 elso feleben ment +50%-ot, azota oldalazo korrekcioban volt. De novemberben befejezte. Es ujra felfele latszik indulni, (i-ii) van keszen, johet (iii). Nem lennek meglepve, ha egy eros uj rally kialakulna.


pomperj
(#145) Re: Önvezetés... - 2016. december 28. - 06:37
Részemről befejeztem, ha szerinted a Tesla reklámvideója a mérvadó, és az általam linkelt valós körülmények közötti teljes csőd nem számít akkor nincs miről beszélnünk. A személyeskedést meg kéretik mellőzni, csak azért írtam le, hogy informatikus vagyok, hogy vedd észre, nem zöldségesként mondom azt, hogy kamu. Persze erre lehet azt mondani, hogy milyen infromatikus az ilyen, de ez már messze nem kulturált vita, hanem személyeskedés, amivel azok szoktak élni akiknek elfogyott az érvük, de azért csak nem engednek az igazukból. Részemről vita veled lezárva, nem látom értelmét.
totoro
(#144) Re: Önvezetés... - 2016. december 27. - 22:56
"frissen felfestett kristálytiszta útburkolati jelek között közlekedik, nézd meg ezt a friss magyar videót, a Tesla ennyit tud valós körülmények között"

Ismered azt a szót, hogy relatív?
Kinek mi a valós körülmény és elvárás?

Egyébként meg "informatikus": Jobb oldalt NINCS FELFESTÉSE AZ ÚTNAK, nincs "frissen felfestett kristálytiszta útburkolati jelek KÖZÖTT" való közlekedés.
Illetve 0:50-től nincs még baloldalt sin a dupla sárga záró jó ideig:

link

Erről ennyit.
Milyen informatikus vagy te, aki ennyi matematikai információt sem vesz észre?
kukker
(#143) Re: Önvezetés... - 2016. december 27. - 21:55
Figyelj, rendre csak kötekedsz, és érvként hülyeségeket hozol fel. Ne a Tesla saját demó videóját tedd fel, ahol frissen felfestett kristálytiszta útburkolati jelek között közlekedik, nézd meg ezt a friss magyar videót, a Tesla ennyit tud valós körülmények között (és ez még mindig messze jobb körülmények között mint a magyar utak, na itt vége lenne pár méter után):

link
totoro
(#142) Re: Önvezetés... - 2016. december 27. - 20:24
az első egy nyelvtanuló progi, nem pedig fordító... :)

a második ugyan valami fordítóféle volna, de pld. a "nagymama tisztítja az ablakot" nehézségű szint már nagyon a felső limit nála.

)))

Ne várjunk olyasmit a gépektől, amire nem képesek. Bölcsen van megtervezve a világ, nem pedig racionálisan. ;)
daxlisgyuszi
(#141) Re: Önvezetés... - 2016. december 27. - 19:48
(#122) Önvezetés...
totoro

"A másik, ebben a terrorista világban: Meddig tart kamu útfestéssel a szakadékba csalni egy önvezető autót? Semeddig."

.....
(#136) Re: Önvezetés...
totoro

"Egyébként informatikus vagyok."

No comment.
kukker
(#140) Re: Önvezetés... - 2016. december 27. - 19:44
"Figyuzz, még csak nem is egy malomban örlünk, és direkt nem akarod megérteni amit mondok. Azt mondom, hogy MOST nem létezik, és a közeli években nem is fog biztonságos önvezető technológia, mert a jelenlegi néhány szenzor, és az ezekből nyert adatok kevesek hozzá. A konkrét példákat meg azért hoztam fel, hogy érthetőbbé tegyem, és állítom neked, hogy a Teslával az élen az autógyártók hazudnak az eredményekről, és még legalább egy évtized amíg az önvezető autó elér az ember szintjére biztonságban (szerintem több. de legyünk optimisták). "

Itt tartunk most, 2016 novemberében.

link

kukker
(#139) Re: Önvezetés... - 2016. december 27. - 19:42
Azé valamit haladtak:
link
link

:)

fxboy
(#138) Re: Önvezetés... - 2016. december 27. - 19:22
hát jah, vegyünk csak egy olyan egyszerűnek tűnő, de némi értelmes számítógépes munkát követelő feladatot, mint a nyelvi fordítószoftverek, "élükön" a G translate-el... :))))

semmire se jutnak vele évek óta... a számítógép nem képes embernyelvi kifejezések érdemi, kognitív, intelligens megkülönböztetésére... az önvezetés épp ezért csak vegytiszta, életidegen, steril körülmények között használható, ott is csak korlátozottan és állandó felügyelet mellett... pld. kötött pályás metrónál vagy hasonló, jól automatizálható szituációknál.
daxlisgyuszi
(#137) Re: Önvezetés... - 2016. december 27. - 18:37
Egyetertek.
tberki
(#136) Re: Önvezetés... - 2016. december 27. - 18:20
Figyuzz, még csak nem is egy malomban örlünk, és direkt nem akarod megérteni amit mondok. Azt mondom, hogy MOST nem létezik, és a közeli években nem is fog biztonságos önvezető technológia, mert a jelenlegi néhány szenzor, és az ezekből nyert adatok kevesek hozzá. A konkrét példákat meg azért hoztam fel, hogy érthetőbbé tegyem, és állítom neked, hogy a Teslával az élen az autógyártók hazudnak az eredményekről, és még legalább egy évtized amíg az önvezető autó elér az ember szintjére biztonságban (szerintem több. de legyünk optimisták).
Nem véletlen, hogy az ember, mint öntanuló intelligens számítógép évtizedekig fejlődik, mire egyáltalán kifejlett egyed lesz. Csak a csont és a hús nem igényelne ennyit, az agyunknak kell az a rengeteg ismétlés és tapasztalat. Ez kell ahhoz, hogy az addig soha nem tapasztalt helyzetben is tudj dönteni. A valódi, emberi léptékű mesterséges intelligencia még Scifi.

Egyébként a két példád is nevetséges. Sem a go, sem a légi harc bonyolultsága nem mérhető egy autóvezetés összetettségéhez. Mindkettő amit felhoztál, szűk keretek között mozgó döntéshozatalról szól, amit könnyű leprogramozni. Egyébként informatikus vagyok.
totoro
(#135) Példabeszéd - 2016. december 27. - 11:39
A.P.Sloan egykori GM elnök egyszer így zárt le egy értekezletet: "Uraim, ha jól látom, teljes egyetértés mutatkozik e döntést illetően... Ezért azt javaslom, hogy a kérdés további tárgyalását halasszuk el a következő ülésünkig, időt adva magunknak, hogy némi véleménykülönbség alakulhasson ki, s általa kicsit jobban megérthessük, miről is szól ez a döntés"
McDee
(#134) Re: Önvezetés... - 2016. december 27. - 11:33
Két cikk a MI-ről most 2016-ban, Indexes, és ez ma van.
Az egyik természetesen a haditechnikában, ami mindig előrébb van és fejlettebb, mint a polgári alkalmazások és technológiák.
A második a közlekedéshez közelebbi téma:

link

link

kukker
(#133) Re: Önvezetés... - 2016. december 27. - 10:59
:))
daxlisgyuszi
(#132) Re: Önvezetés... - 2016. december 27. - 10:46
" Képzeld el pl. a Teslát egy külvárosban. A rablónak nincs más dolga, mint elé lép az utcán. Az autó meg megáll, és ki lehet rabolni. Te emberként simán elütnéd, vagy csak elindulnál úgy is, hogy az ajtódba kapaszkodva próbál betörni, egy Tesla bambán megállna mert az első, hogy megvédje az elütéstől a szerencsétlent. Ezek mind csak apró sztorik amiket felvetek, de a valóságban millió ilyen helyzet van, amit az emberi agy kezelni tud, a gép meg nem. Szerintetek én vagyok korlátolt, szerintem meg ti vagytok hiszékenyek :)"

Te mindig olyan dolgokat hozol elő, ami arról szól, hogy van egy dolog, és arra nem lehetne majd megfelelő választ kitalálni - programozást - nyújtani.
Érted, miről beszélek, amikor korlátoltságot említek?
Fel tudod fogni, hogy amit te állítasz feltevéseket, azok NEM ÖRÖKRE MEGMARADT DOLGOK, hanem EGYSZER vagy PÁR ALKALOMMAL bekövetkeznek, és adni lehet, adni fog rá válaszokat, MEGOLDÁSOKAT az ember?

Fel lehet fogni, hogy így működik a világ, hogy felvetődik egy probléma, amire SZÜLETIK megoldás?
kukker
(#131) Re: Önvezetés... - 2016. december 27. - 10:40
" Szerintetek én vagyok korlátolt, szerintem meg ti vagytok hiszékenyek"

Korlátolt vagy, mert önmagad és az emberi fajt látod a csúcsnak, aminek képességeit nem haladhatja meg SOHA és SEMMI más.
Mert az ember a csúcs.
Mi a korlátoltság, ha nem ez?

Mi a korlátoltság - ráadásul úgy, hogy tapasztaljuk nap mint nap, kézzel foghatóan - mint azt állítani, hogy a technológia nem fog minket túllépni minden téren?

Mi a korlátoltság, ha ezek nem azok?

Már mondtam.
Ha ma már a jelenlévő technológiával az összes autó Tesla-féle rendszerrel lenne felszerelve, egymással kommunikálva, a balesetek minimum 50%-ra csökkennének.

"A valóságban biztonságos önvezető autó nem létezik."
A valóságban biztonságos ember által vezetett autó nem létezik.
1-1.

A valóságban egy CSAK önvezető autókkal működtetett rendszer többszörösen biztonságosabban működne, mint az ember-ember vagy az ember-önvezető.
A hibafaktor az ember.
Veszélyességi szintek csökkenőben:
csak ember
ember-önvezető
csak önvezető

Hiba meg mindig van.
Nincs olyan, hogy nincs hiba.
A mértékét csökkenthetjük minimálisra.
Ez a csak önvezető autók rendszere.
Pont.
kukker
(#130) Re: Önvezetés... - 2016. december 27. - 10:34
Egyébként meg senki nem kérdőjelezte meg, hogy ez a jövő. Ez a jövő, de nem a közeljövő. Amit eddig leraktak a témában, az csak a felszín, az út legeleje,aki azt gondolja, hogy 2018-ban önvezető autókkal fog bárki is közlekedni, az nagyon naív. (lesznek pár éven belül vezető nélküli buszok, és taxik de csak előre programozott, kötött útvonalakon)
totoro
(#129) Re: Önvezetés... - 2016. december 27. - 10:30
Szerintem van benne nagyarcúság, sőt egy adag butaság és korlátoltság is az ilyen általánosításokba. De nincs ezzel bajom, nekem az a jó ha sok ilyen hasonló elbizakodott arc van a tőzsdén, én az ilyenektől nyerem el a pénzt :D
totoro
(#128) Re: Önvezetés... - 2016. december 27. - 10:29
A kutya ugat, a karaván halad.

Ti lesztek azok a letűnt kor maradványai, akik majd még mindig túráztatják a benzinzabáló V8-akat a lámpánál a csendes elektromosok között, és ordítjátok vörös fejjel, "hogy márpedig ti nem léteztek és nem is működhettek, mert neeeem!!!"

Letűnt kor maradványai lesztek.
Minden korban léteztek ilyen emberek, kiáltottak eretnekséget és küldtek máglyára boszorkányságért embereket. Van az ő világuk és semmi más nem fér bele, mert nem és kész.
Ego és korlátolt agyi képességek. (butaság és ostobaság elegye)
kukker
(#127) Re: Önvezetés... - 2016. december 27. - 10:25
Na, akkor szögezzük le: Ma, ha nincs felfestve az út, a Tesla nem képes közlekedni. Pedig állítólag ők ma a csúcs. Én arra próbáltam rávilágítani, hogy a vezetés több, mint puszta jelek követése, sokszor intuíció, meg tapasztalat. Én már látom azt is, hogy a mellékutcából a kikanyarodni szándékozó, egy drogos, aki bömbölteti a motort, és padlógázzal ki fog lőni, mert nem lát, ezt a mesterséges intelligencia mikor fogja érzékelni? A vezetéskor egy rakás intuíció is működik a puszta észlelésen túl, ami megvéd téged. Egy rakás hullán keresztül fog vezetni amíg valódi Önvezető autók lesznek, szerintem ez még több tíz év, ami most folyik az kamu, a gyártók belenavigálták egymást egy versenyhelyzetbe, nem mondhatják azt, hogy mi nem az önvezetésen dolgozunk, mert akkor a befektetők elpártolnak tőlük, mert nem innovatívak. A valóságban biztonságos önvezető autó nem létezik. Képzeld el pl. a Teslát egy külvárosban. A rablónak nincs más dolga, mint elé lép az utcán. Az autó meg megáll, és ki lehet rabolni. Te emberként simán elütnéd, vagy csak elindulnál úgy is, hogy az ajtódba kapaszkodva próbál betörni, egy Tesla bambán megállna mert az első, hogy megvédje az elütéstől a szerencsétlent. Ezek mind csak apró sztorik amiket felvetek, de a valóságban millió ilyen helyzet van, amit az emberi agy kezelni tud, a gép meg nem. Szerintetek én vagyok korlátolt, szerintem meg ti vagytok hiszékenyek :)
totoro
(#126) Re: Önvezetés... - 2016. december 27. - 10:24
Semmi "nagyarcúság" nincs abban, ha kimondjuk azt, hogy egyes embereknek kevés a tudása illetve korlátolt a gondolkodása.

Az meg, hogy téged valamiért anyagilag csesztet a Tesla létezése és sikere és itt éled ki a frusztrációdat, az meg egyéni probléma, inkább egy specialistát keress meg vele, jobban jársz.
kukker
(#125) Re: Önvezetés... - 2016. december 27. - 10:02
Pont az ilyen nagyarcu hozonges es felszinesseg miatt tudja egy db lepke hazavagni a tesla onvezeto funkciojat. Fmea meg smafu...
tberki
(#124) Re: Önvezetés... - 2016. december 27. - 09:42
"kíváncsi lennék melyik önvezető autó birkózna meg a jövőben: "

Van egy Star-Trek rész - Voyager sorozat - amiben találkoznak egy bolygón egy humanoid - szinte tökéletese emberi fiziológiával - rendelkező fajjal, akiknek elkezdik magyarázni az űrhajózást, hogy mi is ez. Próbálja megmagyarázni, hogy mi az a technológiai fejlődés és annak fogalma, ami minden fajra jellemző - Példának említi, hogy "képzelje el, mi is volt régen? Barlangokba laktak, kövekkel harcoltak, mit is csinálnak most? Kőből és fából épült otthonokban élnek, kézifegyvereik, nyilaik vannak, szekerekkel, lovakkal járnak. Látja, ez a technológiai fejlődés, nem pedig valami lehetetlen csoda, és ennek folyamata vár önökre is. És most képzelje el, hogy akkor az az ember, aki barlangba lakott és kövekkel harcolt, az mit mondana a mostani házakra, lőfegyverekre, lovas szekerekre? Ugye?"
A nő bólogat, majd megjegyzi "Igen, értem, ez valóban így lehet. De ti Istenek vagytok akkor is, ez csoda"

Na, szóval ez ellen felesleges mit tenni, van, aki itt ragad, nem képes túl lépni a korlátain.
kukker
(#123) Re: Önvezetés... - 2016. december 27. - 09:30
Elég nehéz ilyenkor mit mondani.
Az a baj, hogy az ember annyira öntelt és korlátolt gondolkodással rendelkezik, hogy:
a, azt hiszi, az övé a maximális tudás
b, közben elképzelni sem tudja, felfogni sem tudja, hogy ezt bárki vagy bármi hogyan is szárnyalhatná túl.

vagyis eljutunk a "márpedig a Föld lapos" emberi hozzáálláshoz....

Beszűkült az ilyen ember gondolkodása, abszolúte nem ebben az évtizedben, nem a mában él, fogalma nincs a lehetőségekről, a fejlődésről, az ego van csak, a tudatlanság, a gondolkodás hiánya vagy lustasága, onnan nincs kifele.

"Megyek az utcán, bal oldalt parkol az úttal merőlegesen egy kisteherató, mögötte úgy, hogy én nem látom, csak a kerekeit a kisteherautó alatt, egy személygépkocsi, ami elkezd kitolatni elém az útra, de én ezt csak a teherautó alatt veszem észre, és még idejében lassítok, majd satufékezek. Erre mit lépne egy önvezető autó?"

Szerinted már MA nincsenek olyan scannerek, radarok, hőkamerák, hangérzékelők, amelyeknek akár egyesével vagy összességükben nem lehet monitorozni folyamatosan az előttünk lévő teret akár 360 fokban?
A mi szemünk, fülünk, hallásunk és szaglásunk sokkal többszörösét tudják már a jelenlegi eszközök miről beszélünk?
Könyörgöm, már most itt a technológia, ami ugyan úgy látni tudja az általad megtörténteket és ki tudja számolni a mozgásból, hogy az a valami márpedig ezzel a sebességgel veszélyes lehet a haladásomra, mert keresztezheti az utamat.

"A másik, ebben a terrorista világban: Meddig tart kamu útfestéssel a szakadékba csalni egy önvezető autót? Semeddig."

Szerinted ez ilyen egyszerű?
Szerintem már most JÓVAL ELŐBBRE scannel és figyel a TESLA rendszere, mint a féktávolság. Ez egy. Itt már bukik a dolog. Nem tud belemenni, mert nem látja azt, ahova megérkezik, tehát meg fog állni. Illetve MÁR MOST úgy megy a dolog, hogy a GPS rendszerrel összevetve halad a jármű, tehát nézi azt is, hogy ő útvonalon halad-e, vagy nem a GPS szerint, összeveti az átala látott és a letárol útvonalat.
A te tudásod eddig terjed, ebben tudsz gondolkodni, hogy van a sávfigyelés és kész. Mert ugye mellé nem lehet plusz a kőkamera, ami látja előre az útburkolat milyenségét, mélységérzékelés sok-sok kilométerre is akár. Vagy ott az említett GPS kiegészítő funkció.

És ezek még mind-mind fejlődni fognak, folyamatosan.

A gép többet tud, mit az ember és többre fogja vinni, mint az ember.
Mi korlátok között vagyunk, a gép nem.kukker
(#122) Önvezetés... - 2016. december 27. - 08:05
Épp tegnap volt egy szitum, amivel kíváncsi lennék melyik önvezető autó birkózna meg a jövőben:

Megyek az utcán, bal oldalt parkol az úttal merőlegesen egy kisteherató, mögötte úgy, hogy én nem látom, csak a kerekeit a kisteherautó alatt, egy személygépkocsi, ami elkezd kitolatni elém az útra, de én ezt csak a teherautó alatt veszem észre, és még idejében lassítok, majd satufékezek. Erre mit lépne egy önvezető autó?

A másik, ebben a terrorista világban: Meddig tart kamu útfestéssel a szakadékba csalni egy önvezető autót? Semeddig.
totoro
(#121) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. december 26. - 22:29
Januarban megkerdezem!
Cipolla22
(#120) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. december 26. - 19:20
"panaszkodott, hogy az akkumlátorokat egyre drágábban tudják csak beszerezni" ez jo info. Vajon adott teljesítményre viszonyítva mondja, vagy ott is valtoznak az igenyek is?
tberki
(#119) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. december 25. - 14:20
Hogy itt is mennyire piárkodik a hatótávval a VW, az azért elképesztő:

BMW - 108-at becsült a fedélzeti, 102,6 valós, 95%-os pontosság és megtett táv a becsültből, minden ment, nem kapcsolt le a fűtés
VW - 150-et becsült a fedélzeti, 108,4 a valós, 72%-ot tudott a becsült távból úgy, hogy a vége felé lekapcsolt kényelmi funkciókat.
Nissan - 127-et becsült a fedélzeti, 115,7 a valós ez 91%-os becslés és ennyi a valós megtett. És minden ment.
kukker
(#118) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. december 25. - 14:15
"@Pomperj: azt azért fontos tudni, hogy Karácsony előtt voltam 3-4 plázában Stuttgart környékén, Berlinben lehet, hogy egy sem volt kiállítva. A nagy kérdés számomra, hogy jövőre mekkorát fog ütni az egolf, bár az nem a Tesla Modell-S kategória. "

Chevy Bolt/Opel Ampera-e miért is marad ki, amikor az a Tesla "ellenfél" pont a Model 3 kategória és már itt is van a márkakereskedésekben?
30ezer euró és 2017 tavaszától megvásárolható. 400-500 km hatótáv.

link

E-golf.
Felejtős.
Ott is megy a kamuzás, itt egy összehasonlító videó hatótávval, I3/Leaf/E-Golf.

link

kukker
(#117) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. december 25. - 11:47
@Tberki: Köszönöm a válaszod! A kérdésedre sajnos nem tudom a választ. Az viszont érdekesen hatott, hogy távolabbi ismerősünk - aki egy miskolci kéziszerszámgyárban beszerző - panaszkodott, hogy az akkumlátorokat egyre drágábban tudják csak beszerezni és év eleje óta jelentősen nőtt az áruk. Sajnos pontos számokat nem tudok ez csak amolyan pletyka szint.

@Pomperj: azt azért fontos tudni, hogy Karácsony előtt voltam 3-4 plázában Stuttgart környékén, Berlinben lehet, hogy egy sem volt kiállítva. A nagy kérdés számomra, hogy jövőre mekkorát fog ütni az egolf, bár az nem a Tesla Modell-S kategória. Lítium viszont abba is kelleni fog...
Cipolla22
(#116) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. december 25. - 09:55
Hat pont ez az. Ket eve onvezetesrol hantazik az ember, es a reklam is errol szol.

Nem tudok mashogy fogalmazni idiota vagy. Minden vita meddo mar jo ideje nem is ertem minek olvasom egyaltalan amit idehanysz.
tberki
(#115) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. december 25. - 09:28
nemet plazak tele Teslaval?

Ehhez kepest az eheti Spiegel azt irja, hogy a 2 ev alatt a legsikeresebb europai e-auto, i8 BMW-bol eladtak 8800 db-ot. A Tesla 2 ev alatt 50.000 db korul. A 2 auto minosege nem is azonos kategoria; es i8 nem is e-auto, hanem hybrid.

Azokat a Teslakat veszik.
pomperj
(#114) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. december 25. - 09:26
"Egyebkent a nagyon bonyolult tervezesi jovahagyasi majd tesztelesi folyamatot en tisztelem es becsulom, megiscsak olyan termeket gyartunk amivel ha el van bacva embert lehet olni. Ez az amit a Tesla nem tisztel. Es ezert huzza at az autopilot az autot a potkocsi alatt. Ugy gondolom ilyet nem lehet felvallrol venni"

Mivel - és ezzel te is tisztában vagy - a sofőr felügyeletét megköveteli a BETA KISEGÍTŐ szoftver használata - ezt az EULA is tartalmazza - itt kizárólag a sofőr volt a felelős.

Egyébként itt ebben a szegmensben nem egy teszt volt és egy kiforrott minden nap használt technológia, mégis:
"Egy ötven év körüli nő a tizenegyedik amerikai halálos áldozata hibás gyújtószerkezettel szerelt Takata légzsákoknak."

Lassan be lehetne fejezni a finom trollkodást és inkorrektséget.
Te meg dolgozhatsz a autóiparban, de nem az autóiparért és a technológiai fejlődésért, mert akkor drukkolnál az olyan kezdeményezéseknek, mint a Tesla, és nem kárognál csak folyamatosan minden egyes hozzászólásodban, amit ide írsz.

Ellenszenves vagy számomra borzasztóan.
A szépen és intelligensnek előadott degradáló és lenézőek a kommentjeid, de számomra tökéletesen látszik ez a gusztustalan stílus, engem nem etetsz meg azzal, hogy te érdemi és korrekt vitát folytatnál, lásd ezzel a balesettel is az inkorrektség, amit leírsz.

kukker
(#113) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. december 25. - 08:17
Korabban irtam hogy a tesla gyarat a kollegaim terveztek. (Nemetorszagbol). Szoval egyelore sajat mernoki kapacitas nem sok van.
En is autoiparban dolgozom sok eve, volt szerencsem amerikainal kezdeni majd nemethez kerulni. Amerikai gyakorlatiasabb es a hatterfolyamatok jobban szervezettebbek (pl a ford WERS ugyan meg dosos volt amikor en ismertem de 5x jobban mukodott mint a vw barmely rendszere).

Tarifvertrag a gyartasra ertendo, egyetertunk guzsba kot mindent, raadasul az uzemi tanacsok sem igazan mindenki boldogulasara vegzik aldasos tevekenyseguket. Talan a fejleszteseknek nem ez hatarozza meg a sebesseget. Sokkal nagyobb gond ha mondjuk egy modellmix valtoztatashoz is honapokat kell egyeztetni a fenti csodaszervezetekkel ( nem tudom tartunk e mar itt, de ez az irany sajnos).
Egyebkent a nagyon bonyolult tervezesi jovahagyasi majd tesztelesi folyamatot en tisztelem es becsulom, megiscsak olyan termeket gyartunk amivel ha el van bacva embert lehet olni. Ez az amit a Tesla nem tisztel. Es ezert huzza at az autopilot az autot a potkocsi alatt. Ugy gondolom ilyet nem lehet felvallrol venni (majd "felpatcheljuk") ha mi (daimler) jottunk volna ki ilyen fossal mar milliardos birsagot fizethetnenk. Valamiert ezt senki se piszkalja.

Litiummal kapcsolatos kerdesre (telefon, tablet stb) tudja valaki a valaszt?
tberki
(#112) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. december 25. - 01:36
Na de Uraim! Szerintem mindkettőtöknek igaza van! Tberki örök realistának képzellek, Pomperj téged pedig optimistának.

Elon valóban túlzó, viszont e-autóból nekik van eddig használható termékük a németek csak loholnak utánuk (múltkor pl a sok kórusos egolf reklám hatására rákerestem az árára, de még azt se nagyon lehet kapni úgy láttam).

Teslanal nagy rizikónak látom az autopilot funkciót, amit szerintem komolyabb tesztek nélkül releaselhettek, ez viszont nagyon sokat dob a hype-on. Persze ebbe bele is lehet bukni... De ha megkérdezed az embereket az önvezető autóról nagy részük rávágja, hogy a Teslaban már van, igaz messze nem az a funkció amit az emberek emögé gondolnak. Majd 15 év múlva az is lesz. Reklámnak viszont tökéletes. Emellett a német és osztrák plázák tele vannak Teslakkal (a magyart most nem tudom), miközben BMW-t Daimlert nem nagyon láttam. Marketingből 5-ös és ez is sokat számít, gondolj csak az Apple-re (kb. ugyanazt a terméket adják, mint a többiek jócskán túlárazva mégis mindenki azt akar)! Ha bejön nekik az ami az okostelókkal bejött az Apple-nek és a Samsungnak akkor nagyot fognak tarolni: az első android és ios verziók nagyon felejtősek voltak, az emberek mégis imádták, mert új és tele volt vakítással. Még a németek is panaszkodtak, hogy bezzeg Daimlernél nincs ingyenkör, míg a Tesla-kereskedésbe bemész és már viheted is ingyen próbakörre a Model-St, utána meg nézegetheted a grafikonokat hogyan mentél.

Ami érdekelne, hogy milyen tempóval dolgoznak a Teslas fejlesztőfiúk ott az USA-ban. Nincs ismerősötök, aki ott dolgozik, vagy van infója első kézből? A német autóipartól nem vagyok elájulva (ott dolgozom). Szerintem nagyon lassú a tempo nem felxibilisek és drágák Tarfi-vertragostul (~13,4 havi bér, 30 nap szabi évente, stb.). Ettől persze még az USA-ban lehet ennél is lazább, ezért érdekelne, hogy megy máshol. Az viszont sokat elmondott, hogy VW és Toyota is évi 10 millió új kocsit ad el, csak a japánok fele annyi emberi erőforrásból oldják ezt meg...

Mindent összevetve ahogy írtam szerintem mindkettőtöknek igaza van, ahogy Tberki írja elég sok a Teslahanta és azért a németek se estek a fejükre. Kiegészítésnek írnám, hogy nehezen képzelek el egy Stuttgart-Budapestet e-autóval, hogy megállok 40 percre töltögetni, de előbb kivárom az előttem lévő 100 kocsit... És a töltéshez komoly elektromos infrastruktúra kell és azt se holnaputánra fogják kiépíteni. De ahogy János is írja a blogján, ha nem tetszik a Tesla vegyél lítiumot, ezt én is biztos pontnak látom az elkövetkezendő 4-5 évben, addig nem látok más felfutó technológiát és a bányászok ott figyelnek a portfóliómban. Szóval szépen gyűjtögetem a lítiumot, 5-10 év múlva szerintem ezek szépen fognak kinézni, még akkor is ha csak a kocsik 5-10%-a lesz elektromos addigra. Ha Tesla korrigál a kockázati tőkéből azt is veszek.
Cipolla22
(#111) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. december 24. - 20:11
Ha neked a rosszindulatu cinizmus a targyi tevedeseid javitasa akkor igen az mindig lesz. (legalabb egyszer ismerd el ha marhasagot beszelsz, csak egyszer...)

Mivel a daimlerben erdekelt vagyok olvasom a jelenteseket. Mindegyik suv eladasi szamai 50-100%kal nottek yoy alapon. Ez nem azt mutatja amit te irsz.

Igen vannak szegmensek ahol most kotelezo teslaval jarni. En tobbszor elmondtam miert nem hiszek a teslaban es miert vagyok nagyon szkeptikus a vezer kijelenteseivel kapcsolatban. Ez a velemenyem nem valtozott. Persze tevedhetek, mint ahogy mindenki 2-3 even belul kiderul.

Litiummal kapcsolatban: litium araban kovetheto a lapotopok/okostelefonok/tabletek ternyerese? Az is uj igeny volt, igaz nem szamoltam mekkora.
tberki
(#110) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. december 24. - 13:16
Ez van az emberbe gyárilag, nem érdemes foglalkozni vele:

link
kukker
(#109) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. december 24. - 13:04
Maradtal a rosszindulatu cinizmusnal. Eddig tobbre tartottalak, tevedtem.
pomperj
(#108) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. december 24. - 12:24
második hullámban meg jönnek a franciák, D-koreaiak, talán még a kínai copyfactory-k is :)
daxlisgyuszi
(#107) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. december 24. - 12:19
a német-japán autós tengelyhatalmak rövidesen kiskanállal megeszik a teslát frühstück-re...

)
daxlisgyuszi
(#106) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. december 24. - 12:15
jaj.

1. "Nagy fekete balna automodellek ideje lejart": a daimler legnagyobb huzomodelljei jelenleg glc, gle, gle coupe, gls, glc coupe. Mind akkora mint egy hegyomlas, nem megyek bele melyik a legnepszerubb szin. (nyilvan viccelek)

2. Csak a tenyek kedveert: a CLS ket generaciot elt mev eleddig, 15 eve van a piacon.

3. Onvezetes: mar ket eve azt mondja a tesla o tud ilyet. Oszt megse. De majd jovore. Na persze. Ha a daimler ilyen hibas fos termeket adna a piacra ezzel lenne tele az ujsag

Az is lehet hogy tesla elobb megy csodbe mint hogy elkezdodne a model 3 gyartasa.

Tovabbra is tartom hogy meg nem erkeztunk el a megfelelo technologiahoz az elektromos autozas tenyleges komoly versenykepesseget biztositando.
tberki
(#105) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. december 24. - 12:02
"A felesegem CLS-ekkel jar 25 eve, abszolut antitalentum. Es nezegeti a Tesla-szalonban a model-3 formajat. Azt kerdezte, hogy "tenyleg, csak beadom, hogy hova akarok menni, es oda visz? Es be is parkol?"
Es a valasz az volt:....igen, 2018tol. "

A technológia már most megvan a teljes automatizálásra.
Járművek kommunikációja a környezettel, egymással.

Az szinte egyedüli és legsúlyosabb hibaszázalék az emberi vezetők, azok behatárolt képessége, beszámíthatatlansága.


kukker
(#104) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. december 24. - 11:29
1)Vannak itt olyanok is, akik a rosszidulatu cinizmuson kivuli vilagra is kivancsiak. Es szivesen olvasnak Tesla befektetesi ertekeleseket is.

Nekik itt megnezheto a ValueLine 2016 novemeberi velemenye. Kicsit tobbet er a megelozoeknel.

link

A sajat velemenyem egyebkent az, hogy mielott megjelenik az uj Model 3 az utakon 2017 vege elott, nos, Tesla kozel lesz a VL altal targetkent irt 295 szinthez. Ha meg a "nagyok" addig semmit nem mutatnak hozza kepest ebben a mufajban, akkor 2018-ban TSLA siman 3-4x is lehet. Igen, akar 1000 lehet az arfolyama. Meg tudja nezni valaki, mennyit ment FORD a T-modell kihozasakor?

2)Ami meg a lithiumot illeti.
Ha jol kalkulalom, akkor egy Teslahoz 25Kg koruli lithium kell; az nagyjabol 0.5M db/ev kibocsatashoz 12500 tonna TISZTA lithium UJ, igen, UJ kereslet.

Az nagyjabol az LACDF tervezett teljes eves kibocsatasa 2018-tol. Es csak Europaban, 10 ev mulva, kell 10M db/ev elektromos auto. Ehhez, egyedul ehhez, 20x-ennyi lithium kell (!)

Azsia+America+EU egyutt a szam kozel 50M/ev e-autogyartas, ahhoz meg XXXXL lithium vevo lesz.

Szoval, ideje a gyatyat felkotni, kedves Daimler; mert a nagy fekete balna automodellek ideje lejaroban van.

A felesegem CLS-ekkel jar 25 eve, abszolut antitalentum. Es nezegeti a Tesla-szalonban a model-3 formajat. Azt kerdezte, hogy "tenyleg, csak beadom, hogy hova akarok menni, es oda visz? Es be is parkol?"
Es a valasz az volt:....igen, 2018tol.

Szoval a lithiumbanyaszok kilatasat tovabbra is, meg TSLA-nal is jobbnak, dot 2017-18 evekre a legnagyobb novekedesi palyanak gondolom. Es utana meg gyorsulni fog a kereslet.

pomperj
(#103) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. december 24. - 09:12
mármint tesla.

)
daxlisgyuszi
(#102) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. december 24. - 09:11
irány az 1 dollár... majd az alá.

))
daxlisgyuszi
(#101) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. december 24. - 08:47
kicsit megnéztem a honlapot, faq-t a model 3mal kapcsolatban.

Meg mindig nem tudom hogy ez a Musk egy zseni vagy a legnagyobb ipari szemfenyveszto aki valaha elt a foldon.

2017vegen kezdi a gyartast. Nyilvan egy IT-s csak 0-1ben tud gondolkodni, de azert nem ugy indul az el. Kell legalabb fel ev mire teljes kapacitással megy. Állítólag az elso heten 400.000 rendeles jott be (tobbszor hangoztattam azóta egy kurva szo sincs errol). Viszont az uj rendelések leszallitasat 2018 elejere irja, ami a fentieket összeszámolva nem biztos hogy megallja a helyet.
tberki
(#100) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. december 24. - 07:53
A Model 3 elvileg iden piacra jon;-)
A Specko szerint 65-70KWh lesz az akkuja, az kb. 350km hatotavolsag.
Es ha 500e db-ra tervezik a kapacitast, akkor az 35 Giga Wh akku gyartosor kell, es naponta kell 2000 db padlolemeznek akkuval tele kijonni a szallito rampara.

pomperj
(#99) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. december 23. - 21:33
tovabbolvastam, 35gwh annually, mea culpa.
tehat kb 70nel tervez autonkent... na mindegy erdekes szamok. Fene tudja mennyire realis.
tberki
(#98) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. december 23. - 21:30
aham. 500auto. Az mekkora akku kapacitas? egy akkugyarat mégiscsak akkukapacitasra tervezunk nem? Legalábbis en ugy csinalnam...

Hat persze hogy fingja nincs. Pont ezert nincs komplettre tervezve, es pont ezert nem tudja mi lesz benne. Egy kurvanagy akkugyar addig biztos.

Arra akartam csak kilyukadni hogy a beruhazas kb 10%a az epulet, de lehet kevesebb, azt latod keszulni, a tobbi meg sehol.
tberki
(#97) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. december 23. - 20:50
pomperj
(#96) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. december 23. - 20:14
Tevedes. Maga Elon Musk nyilatkozta hogy nem tudjak a vegso kapacitast. Ergo nem tudja mi lesz benne.
Jelenleg az 1m negyzetmeter 10%a van beepitve es mukodokepes. Az sem eppen kicsi ha olyan viszonylag kismeretu dolgot gyartanak benne mint az akkumulator (vagy helyesebben a padlolemez).
tberki
(#95) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. december 23. - 18:22
szerintem meg mindenki tudja, mi lesz benne.
pomperj
(#94) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. december 23. - 18:03
ja hogy az epulet... elozor nem ertettem mi lesz keszen hiszen meg azt sem tudja mi lesz benne. Na de 1M qm elegimpozans, a mi csarnokunk csak 200k. Igaz az 3 honap alatt kesz lett. ;)
tberki
(#93) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. december 23. - 17:36
LACDF szepen visszaerosodott a rallyhoz szukseges kritikus 0.62 szintre. Ha itt attorne 0.63 fole, az igen eros bull signal lehet 2017 evre.

link

Tesla jol halad a Gigafactory epitessel. Mar majdnem egeszen keszen van.

link

pomperj
(#92) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. november 23. - 21:47
Inkább a zöld csatornának örülnék. Kár, hogy a hosszútávú portfólióm része a lítium, szívem szerinte zsebre vágnám a hasznot.
Cipolla22
(#91) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. november 23. - 20:26
Nem lattam, par napja irasban is megerosittek hogy nincs uj hir.

link

Aiit latunk, az leginkabb egy 3-hullamos a-b-c=X fel-korrekcionak latszik. (kek )
De boven lehet meg 1-2-i-ii is, es akkor hamarosan (iii) jon elesen fel (zold). Ahhez at kene torni azt a 0.62 szintet, par napon belul.

Ha nem teszi, akkor marad az, amit narancs szinnel rajzoltam. Meg egyszer teszteli a W koruli szintet, (y) hullamkent valami komplex korrekcioban; aztan fel-fel-fel.
pomperj
(#90) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. november 23. - 19:45
Szia Pomperj.
Mi történhetett a mai napon LA-val?
Tegnap,tegnapelött szépen megindult.
Van valami infod?
Köszi
samu888
(#89) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. november 21. - 19:25
Uj hir nincs; a Canada tozsde-felugyeletnek adott nov9-i valasz alapjan nem lehet tudni, miert esett 0.40-ig. Szoval, nincs fundas oka. Marad a TA, az meg eppenseggel pozitivba keszul fordulni.

Notice Regarding Recent Trading Activity

VANCOUVER, Canada: Lithium Americas Corp. (the “Company”; TSX: LAC; OTCQX: LACDF) is responding to a request from the Investment Industry Regulatory Organization of Canada on behalf of the Toronto Stock Exchange following recent trading activity.

The Company does not have any undisclosed material changes to report at this time and is not aware of any developments that would explain the recent trading activity. Pursuant to the Company’s news release dated November 3, 2016, the Company continues to pursue ongoing corporate development initiatives and is advancing the discussions to raise project capital with both financial institutions and potential industry off-take partners for long-term supply contracts in respect to its Cauchari-Olaroz lithium project. The Company’s policy is not to comment on rumors or speculation and accordingly, does not intend to comment further.
pomperj
(#88) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. november 21. - 18:35
Most már tartom a pozíciót, ha megint leesik még lehetséges, hogy veszek hozzá.
Cipolla22
(#87) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. november 21. - 17:17
l)LAC technikailag egy Dupla zigzag jellegu korrekciot csinal; most mar talan eleg tiszta a kep ahhoz, hogy ezt ki lehessen silabizalni. Vagy kesz, vagy meg egy eses kell.

link

Es lehet, hogy mar nem is nez vissza 0.40-re, hanem megy tovabb.
Miert? Megerosit az, hogy a LIT korrekcioja viszont keszre szamozhato. Es mert ALB korrekcioja is kesz...keptelen lejjebb esni hogy venni tudjak benne... es megindult fel.

link

raadasul a DBA is duplalaj, ott is kesz a korrekcio, es indul fel. Ennel tobb zold jelzes nem kell egyelore;-)

pomperj
(#86) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. november 10. - 21:19
Úgy látszik bejött a vásárlós ötleted, nagyon szépen néz ki! Lix.V se rossz, +20%...
Cipolla22
(#85) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. november 9. - 01:03
Ugyanezt mondtam ha figyeltel, es nem is a hatotavot hanem a toltes sebesseget jeleztem mint adott technologiaval nehezen megoldhato temat.
tberki
(#84) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. november 9. - 01:02
Mire gondolsz, az eq-ra? Vagy a pickupra? Nem tudom mit hivsz csucsmodellnek.
Pickup mokas, amikor a Zetsche mutogatta es beszelt akkor mutatott egy par kepet mint tanulo projekt, abban volt egy piros pickup amit az en sracaim csinaltak itt egy cla-bol. ;)
tberki
(#83) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. november 8. - 22:59
Engem is aggaszt az esés, egy kis pakkot realizálhattam volna sokkal feljebb, így utólag nézve. Főleg azért sem tetszik, mert SQM simán tartja magát. Lehet, hogy nem úgy jönnek a TSLA megrendelések, ahogy várták?
Cipolla22
(#82) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. november 8. - 09:20
Mas.
Lattam a legujabb Daimler Csucsmodellt. Megnezted? Abszolut emlekeztet a 20 evvel ezelotti "balna" csucsmodellre. Ami total sikertelen maradt, le is csereltek hamar.
Nem is ertem, minek probalkoznak ezzel ujra? Valahogy olyan zakutacas ez a "minel nagyobbnak latszik, annal jobb" (?) kiserlet a mai vilagban.
pomperj
(#81) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. november 8. - 09:14
Egyreszt OK.
Masreszt: mennyi kilometer ment az elso Benz benzinmotor egy toltessel az orszaguton 130 eve? Hany ev alatt varhato, hogy megduplazzak a hatotavolsagot az e-autok?

2)A LIT chart stabil, sot egy honapos tavlatban dupla-alj.

link

Az nem tetszik, hogy LACDF viszont esik, es egy honapon belul ez a 3. nap, amikor nagy volumennel esett...valaki, akiknek sok van, eladasban van. Igaz, nem millios a volumen, mint a bull idejen a vetelek voltak, de megis magas, es le tudja verni az arat. Igaz tuladott, es felpattanas kovetkezik TA alapon. De ahhoz is veteli volumen kellene.

Az utolso hir alabb, a "raise the project caoital" elbizonytalanito es nem biztos, hogy jo...viszont penz nelkul nem fog menni a kitermeles-beinditas.

++++++++
VANCOUVER, BRITISH COLUMBIA, Nov 03, 2016 (Marketwired via COMTEX) -- VANCOUVER, BRITISH COLUMBIA--(Marketwired - Nov 3, 2016) - Lithium Americas Corp. (the "Company" or "LAC") (LAC)(otcqx:LACDF) is pleased to provide an update on the Cauchari-Olaroz Lithium Project (the "Project") joint venture with Sociedad Química y Minera de Chile S.A. ("SQM") in Jujuy Province, Argentina.
Further to the Company's news release dated August 26, 2016, the Board of the joint venture company, Minera Exar S.A. ("Minera Exar"), has been authorized to proceed with development planning for the Project based on the following parameters: (i) a two stage development consisting of an initial phase at 25,000 tpa LCE capacity, followed by a second stage at 25,000 tpa LCE capacity; and (ii) an accelerated path to production, with a target for commencement of construction in early 2017 and stage one production in 2019. Detailed engineering is advanced on the layout of ponds and the chemical plant flow sheet process has been defined by SQM and Hatch Canada. The Company has been advised that an update of the NI 43-101 compliant feasibility study for stage one is anticipated to be completed by year end.

The exploration program is rapidly advancing the Project to the pre-construction phase. Testing of liner materials and trials of earth moving equipment is on-going and is scheduled for completion by the end of November. Various combinations of different materials and liner configurations are being tested in ten ponds to optimize the technical and economic design and performance. Earth moving trials are underway to finalize the optimal construction methodology. Final topographical reports have been completed defining materials characteristics in different areas of the project. A second series of tests in soil mechanics are underway to determine the most efficient area to build. Construction of the project roads and 14 drill platforms is expected to be completed by the end of November. The Project campsite is being expanded with the addition of modular accommodations for 52 people.

The Company is also advancing the discussions to raise the project capital with both financial institutions and potential industry offtake partners for long-term supply contracts.

Tom Hodgson, Chief Executive Officer of LAC, commented, "We wanted to provide this update to our stakeholders and make them aware of our significant progress in developing the Project. This progress demonstrates the strong confidence of the Company's management and our 50/50 joint venture partner SQM, as well as a high level of cooperation between our management teams. The Minera Exar joint venture is committed to advancing the Cauchari-Olaroz Project to bring new lithium supply to the market in a timely manner to meet the increasing demand."
+++++++
pomperj
(#80) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. november 7. - 22:53
Nagyon nem mindegy hol teszel meg 450km-t. Autopalyan az 2.5 ora a fricceknel.

Tovabbra is azt gondolom ez meg nem az amit egy elso autotol elvarok. Na de masodik varosinak es neha elmenni ide oda, arra pont jo. Es ez mar oriasi ugras a 20-30kmekhez kepest ami volt meg nehany eve is.
tberki
(#79) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. november 7. - 21:15
Én azon szúrom magam tökön, hogy vannak olyan önmagukat félistennek képzelő emberkék, akik azt hiszik, hogy 450km levezetése után nem romlik jelentős mértékben a figyelmük, koncentrációképességük, éberségük.

Egyébként egy sima Bp-Balaton távolságnál - 135 km - megáll az emberek többsége egy kávéra, pisi, stb, ami minimum 10-15 perc.
Észre sem veszed.
Ezalatt rátöltöttél újabb 100-150-et legalább.

Teljesen kifordított "dafke" érvrendszerrel nyomul egy-két emberek.

Az elektromos hajtás itt van, tökéletesen működik és tökéletesen alkalmazható és kiváltható az emberek számára.
A belső égésűnek a csillaga már lefele megy, a végjátéka elkezdődött.
Az idő nem számít, csak a folyamat milyensége.
A fosszilis hajtásnak leáldozóban van.

kukker
(#78) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. november 7. - 20:54
Hat Janos tokonszurnam magam ha minden 450km utan meg kene allnom 20 percre...
tberki
(#77) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. november 7. - 20:07
Ez jó ötlet!
Cipolla22
(#76) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. november 7. - 16:17
Ma van LAC 0.50 alatt. Tankolom.
pomperj
(#75) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. november 3. - 16:09
1)Biztos tudod, hogy 3 kulonbozo toltesi sebessegre lehet kapcsolni.

Az otthoni ejszakai aram tenyleg 12 ora alatt tolti fel: a villanyorak se birnak tobbet. De a masik veglet a supergyors, az 20 perc alatt eleri a 80% toltest. Mondjuk 450km vezetes utan neked is kell ennyi ido, hogy 80%os ra toltsd magad;-)

De a Forma1 toltessel nem versenykepes, az igaz;-)

2)LAC visszakorrigalt a varhato 0.50-0.52 koruli szintre. Es LIT mintha dupla-alj utani emelkedesnek latszana.
pomperj
(#74) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. november 3. - 16:09
1)Biztos tudod, hogy 3 kulonbozo toltesi sebessegre lehet kapcsolni.

Az otthoni ejszakai aram tenyleg 12 ora alatt tolti fel: a villanyorak se birnak tobbet. De a masik veglet a supergyors, az 20 perc alatt eleri a 80% toltest. Mondjuk 450km vezetes utan neked is kell ennyi ido, hogy 80%os ra toltsd magad;-)

De a Forma1 toltessel nem versenykepes, az igaz;-)

2)LAC visszakorrigalt a varhato 0.50-0.52 koruli szintre. Es LIT mintha dupla-alj utani emelkedesnek latszana.
pomperj
(#73) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. november 1. - 10:46
Van olyan legitim es bevalt befektetoi strategia, amit "ujdondasz investor"-nak hivok.

1)manapsag van 3-4 olyan uj technologiai foirany, ami oriasi valtozasokat hozhat.

A legfontosabb szerintem az e-auto, es ami velejar. Koztuk a lithium, onvezeto jarmu, Uber, stb. Ez kivalthatja az emberi tevekenysegek 30%at is.

A masodik az uj chip-generacio. Amik nemcsak egy PC teljesitmenyet es kommunikaciojat tudjak, hanem erzekelnek, mozognak, usznak, navigalnak, es kisebbek mint a hangya veseje. Gyogyaszat, hibajavitas, mikrorobot temakat forradalmasitja.

A harmadik az energiatermeles uj agazatai. Solar es tarolasi technikak, az olajfuras uj modozatai, a banyaszati robotizalas, a "mindenki maga termeljen energiat" elvet megvalosito technikak.

Es masok.

2)Vannak, akik minden penzuket ezekbe fektetik. Kovetik a fo iranyzatokat, hozzaertesre kepezik ki magukat. Es megveszik a jobb, vagy az Osszes igeretes IPO ceget. Aztan 5 ev mulva egyik milliomossa teszi oket.

Nem csak egy ceg gyorsjelenteseit lehet elemezni. Es vitazni, mennyire super, vagy megse az.
pomperj
(#72) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. október 31. - 23:48
Gondolom előtte bevásároltak belőle.
berlini
(#71) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. október 30. - 23:34
Az 1/4-et én is túlzónak tartom, de az biztos, hogy nagyon gyorsan meg fog nőni a számuk és a lítiumos befektetések szépen megtérülnek.
Cipolla22
(#70) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. október 30. - 21:10
Tulbecsulsz, azt a szamot nem en legettem be, hanem a Goldman-Sachs tanulmanyban van. De neked nem keresem vissza.

pomperj
(#69) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. október 30. - 20:17
Tanulságos és tartalmas beszámoló.Köszönöm
samu888
(#68) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. október 30. - 20:14
Egyebkent nem olyan nagy butasag az az 1/4 arany, csak eppen az eladasokra kell ertelmezni. 2020ra kb 2 mio auto/ev gyartokapacitas biztosan lesz a nagyoknal (a tesla kamuzasat nem szamolva is)
tberki
(#67) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. október 30. - 20:11
Lehet eppenseggel de ugy mint a 3.0tdi-bol atlag 5.5 litert kihozni. Laborban.

De egyetertunk, bar en nem a hatotavot hanem a toltes sebesseget latom nagyobb problemanak. Merthogy ma egy atlag benzines auto 7-800km-t megy el, egy tankolassal es kb 3 perc alatt toltheto.
tberki
(#66) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. október 30. - 18:57
A jelenlegi litiumos akkutechnológiával nem lehet több mint 200-400 km-es hatótávolságot elérni.Márpedig - amig ez nem oldódik meg - addig álom marad a Pomperj által belengetett :
2020-as 1/4- es elektromos autó arány.
Ehhez már most milliószámra kellene elektomos autókat gyártani és nem pár százezret.
berlini
(#65) Re: Lithium Americas - 2016. október 30. - 18:35
2 dollár helyett (amit vártál július elején) most 0,7 dollár. Nincsen messze a 0,5. Az már lehet egy jó beszálló. Akik hallgattak rád július elején azok most 30%-os bukóban vannak.
berlini
(#64) Re: Panasonic - 2016. október 30. - 13:57
Jogos ? Lehet, hogy tenyleg nincs paralelitas LAC es SPY kozott.

De: aug. 20 ota SPY nem csinalt uj csucsot, hanem esett. Szoval, jo volt az a sejtes.
Neha a vak tyuk is ;-)

pomperj
(#63) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. október 30. - 13:13
9)Hogyan kellene lepni?

a)Az LAC+SQM kozos ceg mar nem 20e tonnat akar termelni, hanem 50e-et. Ket lepesben tervezik a termeles felfutast, es az elso 2017ben beindulna. 2019-re akarnak felfutni.

b)A lithium ara korrigal, es ekkora at-felfutas utan, meg az oldoklo versenyhelyzet miatt is: jo nagyot eshet mindegyik litium ceg.

c)Vannak uj lithium cegek. FMC, Talison, Rockwood utan jott Lithium X(LIX) es Ultra Lithium (ULI). Ok is teljes erovel nyomulnak, vesznek, korrumpaljak Andok orszagokat.

d)Most atrendezodes van. ALB eljuthat 2 ev alatt oda, ahol most SQM van. Mi LAC-vel az egyik csapatban vagyunk, egyelore jobb helyzetben; de ez ALB miatt erodalhat.

10)Summary:
A korrekcio aljan ujra erdemes lesz venni. LAC-bol 0.50 USD alatt gyujteni kell.

De nem lehet egy lora tenni, diverzifikalni kell.
Szerintem uj jatekosbol, ALB venni kell akkor, amint esik egy meretesebbet. Nalam figyelo listan van. SQM felfutott, 15->30-ra, az is korrigalni fog hamarosan. LIT, mint ETF talan a legbiztosabb veteli celpont.

De: amikor kiderul hogy valamelyik felfut nagyon, akkor a fele poziciot el lehet adni, aztan majd visszavenni lejjebb. A felfutasok nagyok, 100% meretuek tudnak lenni. De ez nem daytrade, ezt evente egyszer eleg 1-2, a legjobb alkalomkor csinalni.

2016 vegen: SQM, ALB most inkabb elado, LAC inkabb vehetonek tunik. En 0.5-0.4 kozott veszem meg, es varok egy ALB korrekciora. Menetkozben a sulypontokat muszaj kovetni.

pomperj
(#62) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. október 30. - 11:28
7)Van szektoralis szembeszel is.
A lithium-gyartas Chemical Specialty szektor; annak mostanaban lefele megy. Az utolso 4 felevben, 2015 elejen 10. legjobb volt, azota csuszik le, eloszor 12, 43, most most a 62.helyen van a "kedveltseg" rangsorban.

Azert tudni kell:a legnagyobb, az SQM elso helyen megiscsak guano-vegyesz-mutragyas a koztudatban. Es emiatt is: a lithiumgyartokbol kifele ment a penzfolyam.

8)Albemarle nagyon nyomul, meg akarja szerzeni az elso helyet lithium temaban.Benne van SPY500-ban, es van penze. Iden sz@arul megy nekik, epp ezert is minden penzt lithium temaba ontenek.
Ide masolom ALB ertekelesebol a lenyeget:
+++++++++++
"We have drastically reduced our 2016 share-net estimate for Albemarle from .00 to .20. In the second quarter, the company posted a loss from discontinued operations of 8 million. This resulted in a second-period bottom-line deficit of .78. The loss was due to the anticipated disposition of Albemarle’s Chemetall Surface Treatment subsidiary, which the company has agreed to sell to BASF for .2 billion in the fourth quarter. This accounting move also reduced shareholders’ equity significantly. In addition, in the second half, we look for Albemarle to suffer from reduced net income of around million due to the bankruptcy of one of its major customers. Sales will likely be down over 25%, to .65 billion.

Profits, however, should bounce back in 2017. First, we don’t expect a similar kind of loss for discontinued operations. Second, we look for Albemarle’s flagship

Lithium & Advanced Materials business to perform well. Demand for the company’s lithium products is expected to increase substantially from the makers of glass, lubricants, smartphones, portable electronics, electric cars, and electric grid and power storage entities. To this end, Albemarle has inked a deal with Argentinian miner Bolland Minera SA to acquire exclusive lithium exploration and purchase rights in its Antofalla region. ALB has also penned a deal with Jiangxi Jiangli New Materials Science & Technology in China to purchase its lithium salt production assets. This deal is expected to close in the first quarter of 2017. These moves should allow ALB to enhance its ability of reaching its strategic goal of capturing over 50% of the growth in the global lithium industry.

We have upped our 2019-2021 Target Price Range for this stock. This reflects what we think are more-promising growth prospects for Albemarle. In particular, we believe that demand for lithium batteries in electric cars and trucks and personal electronic devices will grow markedly. The stock still doesn’t have average capital gains potential over the next three to five years, but this isn’t surprising given the large run-up the stock price has had since the latter part of 2015. The dividend should continue to grow. Jeremy J. Butler November 4, 2016
++++++++++++++++++++++++++
Ketszer olvasd el a kozepet.
Erdemes meggondolni a dolgot: ha nyernek Chileban, ovek a legjobb LIT business. Es jok a kilatasok hosszu tavon. Texas nem cicazik, ha akar valamit. ALB most nem olcso, fel eve felfutott a hirekre.
De lesz az tobb is. Iden 1.20 a profit, de 2017re 3.5-4.0 koze varjak. Az mar nem is olyan draga 80 aron sem, plane lithium business vezeto cege helyen.

Persze, foleg akkor, ha tenyleg kinyirjak SQM-et. Azt most nem vennek a mai aron.

9)Hogyan kene lepni?
folyt. kov.

8)
pomperj
(#61) Re: LAC helyzete 2016 vegen - 2016. október 30. - 09:55
nagyon jo hogy idorol idore felteszed ezeket sok olyan informacio van benne aminek masok nem neznek utana.

en továbbra is vitazom azzal hogy az autónál a vegso technologia a litium lesz. De egyelore ez latszik. Viszont amilyen oriasi versenyfutas kezdodott szerintem belathatatlan hogy lesz 10 ev mulva. Jomagam is gondolkodom masodik autónál az elektromoson de a jelenleg piacon levo megoldasok csak kompromisszummal elfogadhatok, igy varok. De ha csak penzugyi alapon dontenek akkor mar nem szignifikans a robbano motor aralonye!
tberki
(#60) LAC helyzete 2016 vegen - 2016. október 30. - 07:37
1)Van egy keserves vita a lithium piac foszereplojenel, Chileben. Ott van a vilag osszes tartalek 55%-a.

Pinochet veje controllalja az SQM-et, a legnagyobb chilei litium banyaszt. Akitol el akarja vennni a chilei kormany a lithium businesst, visszavontak a licencet tole. Es helyette az amerikai Albemarle-nak akarjak adni.

Erre SQM atment Argentinaba, ott termel es investal, Chileben pereskedik, harcol.
Argentinaban Maduro szivesen latja a befektetoket, nincs ar- es deviza kontrol, elkezdett mukodni az orszag. Az SQM lithium termelese no, az arak nonek, SQM profit fele abbol van...2 eve a 20% volt abbol.

De a vita fekez, sok a veszteseg, oriasi a harc erte. A chilei versenyhivatal, Corfo a texasi Albemarle-tol 40% jutalekot ker, meg az SQM kinyirasaert, de az mar tul sok, verszemet kaptak a chileiek.

A masik Argentin ceg, Orocobre a Toyotaval szovetkezett, es kiturni akarja SQM-et az argentin licencbol.

A lenyeg: LAC a Cauchari banyat akarja fejleszteni. Ugy tunik, egyedul gyenge hozza, most partnersegbe lepett es szovetkezesben van SQM-el, kell neki penz, ugy 25-50M USD hozza.
De Cauchari igen jo, es a 3. legynagyobb banya a vilagon, Atacama es a Uyuni(Bolivia) utan. Tulajdonkeppen lehet lapatolni LAC szerint, de az infrastrukturak ki kell epiteni hozza.

Eszak-Amerikaban meg mindig a Kings Valley, Nevada a legynagyobb banya, az LAC tulajdon. Csak draga, a lerakodott sarbol kibanyaszni komplikalt vegyi modon kell... es meg nem eri meg.

3)A 99.5% tisztasagu Lithium-carbonat ara vadul csapkod. Tiz eve 3000 volt, lassan 2015re felment 6000 szintre, iden felugrottt haromszorosra, kozel 16.000re. Aztan most korrigalni kezdett, es esik vissza. A fel-egy eves opciok 10-20%al alacsonyabbak a spot arnal. Ez vitte fel LAC-t 0.80-ra, es ez engedi most vissza az LAC arat korrigalni.

4)Kinaban is van sok, es jo banya. Ott nincs vita, magy erovel termelnek, gyartjak a cellprone-t, aratjak le a javulo piacot.

5)A Tesla es GM VOLT, tehat az autosok meg nem a legnagyobb vevok, de az lesz 1-2 ev mulva. Most a cell-phone gyartok, Foxconn es Panasonic, Samsung veszik lithiumot.

6)10 ev mulva az autok 1/4 resze E-auto lesz. Ahhoz eszelosen sok lithium kell, a mainal tizszer tobbet kell kitermelni. ALighanem joval magasabb arakon, es vissza is kell nyerni a lithiumot a tonkrement akkukbol is. Az is jo business lesz.

folyt. kov.

pomperj
(#59) Re: Panasonic - 2016. október 29. - 20:38
Sziasztok!
Tudtok valami új hirt LA-ról?Most már elég régóta csordogál.
samu888
(#58) Re: Panasonic - 2016. augusztus 22. - 16:24
Francba, sajnos igy lett. Es ma LACDF a support leszakitason dolgozik, talan mar meg is van vele, nyitasban 0.63 volt.
Egyelore ugy fogom fel, hogy joval lejjebbi arakert meg vehetek. Ugy nezem, 0.60 es 0.53 a lejjebbi support.

Nem beszellek ra arra hogy elfogadd: hogy LACDF, es mint sok hozza hasonlo apro es pillekonnyu ceg miert jelzi hamarabb ha gyenge vasarlo-kedvet vagy likviditas-hianyt erez a piacon, mint az oriasokbol allo SPY.
pomperj
(#57) Re: Panasonic - 2016. augusztus 20. - 21:49
Azert egy lac spy osszefuggest felfedezni velni enyhen meredeknek tunik nekem.
tberki
(#56) Egy kis lithiumos hír - 2016. augusztus 20. - 16:02
totoro
(#55) Re: Panasonic - 2016. augusztus 20. - 06:27
Szia,
igen, en is igy latom. Megeshet, hogy leszakitja a most meg mukodo 0.66 supportot.

link

A chartban, ha jol csinaltam, ez a szamozas arra utal, hogy visszakorrigalhat 0.53 koruli szintig is a (c of 2) hullamban. Talan ez less a szept.-okt. honap. De annal lejjebbre nem varoom, es nov-dec-tol ujra fel a valoszinu irany.
Ezel egyutt se orulok a korrekcionak; viszont ahhoz hogy utana megkezdodjon a (w3) ami felfele oriasi potencial

(a target legalabb 0.53+0.7(mint w1)*1.62=1.6 korul, de valoszinubben a 2.4-3.0 savban)

szoval, kell egy visszaeses itt.

2)Ami meg erdekes: LAC eddig vegig erosebb volt mint SPY. Es egy kicsivel elotte jart, mint kanari. Szoval, ha LAC most tenyleg elgyengul, akkor alighanem SPY is koveti es arrafele fog mozdulni jovo hettol.
pomperj
(#54) Re: Panasonic - 2016. augusztus 19. - 20:50
Szia Pomperj.

Mi a meglátásod LA-val kapcsolatban?Mostanában eléggé visszakapcsolt.
Kösz a választ!
samu888
(#53) Panasonic - 2016. július 29. - 17:45
Sziasztok!

Nem tudjátok, hogy a Panasonicnak ki szállítja a be a lítiumot? Bevásárolnék abból a cégből.

Előre is köszönöm!
Cipolla22
(#52) Re: Lithium Americas - 2016. július 27. - 09:03
link

uristen ezt a dilettans baromsagot... egy gyar pont annyit termel mint amire tervezik. Ha meg most az epitkezes kozepen a tervezesben ilyen bizonytalansag van akkor az egy kalap kaki lesz.
tberki
(#51) Re: Lithium Americas - 2016. július 4. - 08:22
Szakmailag jo cikk, erre probaltam ravilagitani par napja. Hogy-hogynem itt is a volvorol van szo.

link
tberki
(#50) Re: Lithium Americas - 2016. július 2. - 22:16
2017 vegere, az 1.5 ev, mar nemcsak Tesla fog 500edb/ev tempoban e-autokat gyartani. Addigra par europai es japan is gyart majd, mondjuk osszesen ujabb 500edb tetel. Hogy 2020-ban mi lesz? Talan evi 3-5Mdb.

Ehhez a 1M db-hoz nagyjabol 70.000 tonna tobblet lithium-carbonat kell addig. Az kb. 3-szor annyi, amennyit most LAC tervez termelni addigra. Ennel a tenyleges novekedes a mobil communikacio kereslete miatt csak nagyobb lehet.

En is szivesen vennek 0.50-nel meg. A chart nem nagyon ad eselyt erre; arra viszont egesz jo eselyt mutat, hogy addigra ujra duplazza az arat.

pomperj
(#49) Re: Lithium Americas - 2016. július 2. - 13:33
Én is vettem, és örülök neki.
Szerinted visszamegy még 0,5-re a LAC.To?
peggy01
(#48) Re: Lithium Americas - 2016. július 1. - 21:06
A sok egyeb tenyezo targyalasa kozben ne feledkezzunk meg arrol hogy LACDF 6 honap alatt 4-bagger hozam.

2016. Januarban LAC 20 cent aron volt. Most 83 cent az ara. Ennel fontosabb, hogy barki, aki vett belole eddig, mostanra mindenki pozitiv hozamban van. Ja: ez meg csak az eleje a hosszutavu trendnek...
pomperj
(#47) Re: Lithium Americas - 2016. július 1. - 11:53
egy bonyolult soktenyezos rendszerben meglepo modon az ember jobban teljesit pontosan ezert mint a robot, mert tud reagalni az egyes tenyezok szelsoertekeire. A robotot egyszer beallitod oda ahova normalis esetben kell es az ugy csinalja. Aztan ha a lemez tegyuk fel kicsit el van hajolva akkor is oda teszi a pontot ahova addig, csak ugy mar nem jo. Az ember pedig ha a cucc turesen belul mozdult el korrigal.

Szoval nem olyan egyszeru melo ez.
tberki
(#46) Re: Lithium Americas - 2016. július 1. - 11:48
igen dolgoztam már. és nem a müködési idejére értettem a 100%-ot. hanem amikor egy robot rendesen karban van tartva és a szükséges erőforrásokat is megkapja akkor biztosítani tudja a 100%os stabil termelést. és még egy fontos tulajdonsága is van. nem tudja elunni magát. míg az emberi munkaerőnél inkább a 99%-101% között pattog a rendszer úgy hogy 100%-ot senki se teljesít.

persze mint a tegnapi tesla halálos balesetről szóló hír ís bizonyítja a robotok is hibáznak, mi alkottuk szoval miért lep meg bárkit is?
bigh4fish
(#45) Re: Lithium Americas - 2016. július 1. - 09:57
nem tudom mashol mar hir volt-e

link

sajnos ujabb jo hir a tesla invesztoroknak.
tberki
(#44) Re: Lithium Americas - 2016. július 1. - 09:23
csak halkan kerdezem meg dolgozol-e robotokkal...? Nalunk az uzemben kb. 800db van, es azert ezzel a 100%kal tudnek vitatkozni. Az uzemeltetes egy nagy kihivas, es teljesen egyetertunk a kepzesi rendszer hianyossagaival kapcsolatban.

Az eleg nagy tervezesbeli hianyossag ha a dolgozo pillanatnyi hangulata tud olyan karakterisztikat befolyasolni ami szamit. Nyilvan eleg sok ember azon dolgozik egy gyar folyamatainak tervezesekor hogy ez ne fordulhasson elo.

tberki
(#43) Re: Lithium Americas - 2016. július 1. - 08:57
ez a munkaerőhiány pillanatnyi állapot és a nem előrelátó lassan változó képzési rendszerek okozzák. egyszerűbb kevesebb embert leszervezni biztosra mint sokat. míg a robotok szerelése közben maga a végtermék minősége nem változik úgy egy munkás napon belüli hangulatingadozása is befolyásolhatja a kézzel végzet munkájának minőségét.
de egy betegséghullám miatt belépő új munkások is eltérő végterméket tudnak produkálni minőségben. persze amíg szerelnek egy robotegységet addig csökken a termelés de a maradék időben 100% lesz konstans. erre ember nem képes napokon, heteken keresztül alvás nélkül.
bigh4fish
(#42) Re: Lithium Americas - 2016. június 30. - 20:13
Pont ezert nem jo a magas automatizaltsagi fok ott ahol ez egyedulallo. Ki tartja karban a technikat ha az atlag karbantartonal egy kalapacs van meg egy tizes villaskulcs, es ha azt hallja kuka akkor keresi a szemetest?
A jelenlegi allapotban mi elorebb jarunk ma robotizaltsagban mint egy atlag kinai uzem es meg itthon is nagyon nehez robotprogramozo emberket talalni, vagy olyat aki tudja hova nyuljon ha megall a cucc, marpedig meg fog allni csak ido kerdese.
tberki
(#41) Re: Lithium Americas - 2016. június 30. - 20:08
Ugy emlekszem a cikkben benne volt a kapacitas, 150k/ev.

Egyebkent a kecskemeti gyar kapacitasa joval tobb mint 150k, a tavalyi darabszam azt hiszem nyilvanos adat fent van a gyar honlapjan.

Korabban sokat vitaztunk arrol hogy a tesla megreformalja az autogyartast ezert joval olcsobb lesz stb. A minap neztem egy videot a gyarrol, hat tovabbra sem latom benne a reformot. Szep nagy piros robotok, de idiota modon osszerakva, a strukturragasztot meg ember huzza kezzel. Eszembe se jutna.

Viszont ha jol olvastam osszel jon a daimler 500km hatotavu e autoja. Kivancsi vagyok mennyiert.
Viszont mindenki elindult a temaban litiumnak a jelenlegi tudasunk szerint jo lehet
tberki
(#40) Re: Lithium Americas - 2016. június 30. - 20:00
A loteri kutyat se erdekli ki fizeti de mi kerul rajta annyiba.
El kellene olvasni amire reagalsz mielott reagalsz.
tberki
(#39) Re: Lithium Americas - 2016. június 30. - 18:37
lehet a mai napon maga mögé utasítja és végre támaszról beszélhetünk ezen az érték szinten. +14,14% szép látvány eddig.
bigh4fish
(#38) Re: Lithium Americas - 2016. június 23. - 20:55
kínában is egyre nagyobb gond a képzett munkaerő beszervezése. valószínűleg az új gyár minimális emberi beavatkozást fog igényelni. legalábbis musk ezt a technologiát erőlteti. miért lenne más a kínai gyár?

a tesla-ban nincs érdekeltségem, így nem érint anyagilag a solar cityvel történő összeolvadás, de inkább tűnik egy mentsük meg mielőtt padlót fog szituációnak.
talán rájött hogy a rokoni kapcsolat nem feltétlenül garancia a jó eredményekre.

egy solar city partnerei által termelt energiát felhasználó gyorstöltő hálózat ahol a napelemes otthonok elpasszolhatják a plusz áramot az elektromosautósoknak szerintem működhet.

az új beruházás csak még több lithium igényt generálhat a jövőben.
bigh4fish
(#37) Re: Lithium Americas - 2016. június 22. - 08:35
"Hmm. Mai hir hogy a tesla 9mrd dollarert epitene gyarat kinaban. "

Mert el kellene olvasni a cikket, ugye, nem a béna címre támaszkodni:

"Az állami tulajdonban lévő Jinqiao Group és a Tesla Motors már aláírtak egy szándéknyilatkozatot a közös együttműködésre vonatkozóan, amely szerint mindkét fél közel 4,5 milliárd dollárnyi befektetéssel járulna hozzá a közös projekthez."

Tehát nem 9 milliárdot ad bele, hanem a felét.

kukker
(#36) Re: Lithium Americas - 2016. június 22. - 07:55
Nem tudom, hogy mondjuk 500.000 db 3-as modell gyartasahoz mekkora beruhazas kell. Nyilvan nagyon fugg a beszallitoi mennyiseg/sajat gyartas aranyatol.

De azert a szerelesi osszehasonlitasra a Kecskemeti gyar jo lehet.
Ott kb. 1.3Mrd EURbol epitettek olyan gyarat, ami kepes kb. 150.000/ev autot kibocsatani. Es ahogy no a volumen, azzal nem egeszen egyenes aranyban no a beruhazasi igeny. Szoval, alighanem igazad van azzal a 2.0-3.0 Mrd koruli becslessel.
De akkor hova kell mennie meg 7 Mrd-nak??

2)Emellett aggaszt a mai bejelentes is, hogy megvettek SolarCity-t. A szoveg az, hogy vertikumot akar a tiszta energia mufajban. Az mi a franc??

Par hete Goldman-Sach pocsek velemenyt adott a SolarCity-rol. Raadasul Musk a sajat kuzinjatol veszi meg. Penz persze nincs ra, szoval, Tesla adossagbol veszi (?), vagy sajatreszvennyel fizet erte. Az nagyjabol mindegy.
Vesz egy veszteseg termelot, lead ocska a dumat hozza, plusz kibocsat csomo uj reszvenyt, szoval leertekeli a meglevoket.

Ez nagyjabol egy meretes szajbavagas a TSLA invesztoroknak.

EZ nekem se tetszik.
pomperj
(#35) Re: Lithium Americas - 2016. június 21. - 21:34
ez egy nagyon jó cikk a lithium helyzetéről
link

a LA is említve van benne.

Lithium Americas has the largest total resource/reserve size of 11.849m tonnes

2019 - Should see Lithium Americas entering production.
bigh4fish
(#34) Re: Lithium Americas - 2016. június 21. - 21:10
Hmm. Mai hir hogy a tesla 9mrd dollarert epitene gyarat kinaban.

...egyre kevesbe hiszem el amit az a ceg allit. Egy mai normalis automatizaltsagi foku autogyar zoldmezorol kulcsrakeszen 1-1.5mrd eur, tehat felso hataron kb 2mrd dollarbol van meg. Ha tulzasba viszem az automatizalast (ami kinaban netto marhasag, nem is pont a koltsegek hanem a mukodtetes bonyolultsaga miatt) legyen 3. Mi a futyi lenne a maradek 6? Elon Musk magnesvasutja?
tberki
(#33) Re: Lithium Americas - 2016. június 21. - 18:03
Hamarabb indult meg LAC, mint ahogy vartam; pedig nagyon bull voltam 3 napja is. Ostromolni kezdte a 0.80 szintet, 2 nap alatt felment odaig. Talan meg egy fulet csinal, aztan attorhet.
Am, ha itt attor, akkor ket labbal kell beleugrani; es persze, tartani tovabb a meglevo poziciokat. Sokaig.
pomperj
(#32) Re: Lithium Americas - 2016. június 21. - 05:45
VW es Daimler maganak akar akkumulatort gyartani, a darabszam kerdeses en kicsit felszivunek erzem. BMW nehany eve epitett Garchingban e mobilitas kozpontot (ez epuletet es berendezeset az akkori kollegaim terveztek) de abban tudomasom szerint nincs akkumulator uzem. Szoval bmw kerdes.
Tobbieket nem tudom. Egy dolog ami meggondolando: nagy hype lett ez az elektromos auto. Egyelore csak a tokeeros autogyarak mozdultak ra. Tobbiekrol semmit sem hallani. Toyota sem csinal semmi ujat a hibdridjei melle. Vajon ok min dolgoznak, ez erdekelne. A hyundai-kia itt liheg a nemetek nyakaban erre behozunk egy uj technologiat amire se kapa se penz. Jo taktika.
Nagy csönd van a tesla korul, ezt kihasznalva most bejott a nikola nevu uj csodaceg. Azzal kapcsolatban meg szkeptikusabb vagyok. Nem tudom milyen tengelyterheles eloirasok vannak az usaban, de egy a jelenlegiekkel versenykepes kamion (es ez boven 2000km folotti hatotavot jelent) kb 200 tonna onsulyu... Kulonben lenne benne fantazia, x forgalom folotti cegeket kotelezni gyorstolto kiepitesere es rakodas alatt tolteni... Szebb vilag lenne.

tberki
(#31) Re: Lithium Americas - 2016. június 20. - 22:44
kicsi ez a bolygó, vesznek majd LA-tól is.
+15% a mai napra. egy jó hétfő.
bigh4fish
(#30) Re: Lithium Americas - 2016. június 19. - 19:40
Én még tartom és havonta veszek hozzá. Főleg azok után, hogy VW is bejelentette, hogy a portfóliója erősen elindul az elektromos irányba. Ehhez pedig jelenleg még lítium kell. Azt viszont nem tudod, hogy európaiak kitől fogják valószínűleg beszerezni az akkumlátorokat vagy a lítiumot?
Cipolla22
(#29) Re: Lithium Americas - 2016. június 19. - 11:38
Remelem, van meg aki tartja.
Egyre erosebb bull formanak latszik. Egy eve volt a korrekcios melyponton, azota 80-200% emelkedesben vannak a lithium termelok.

1)A LIT kitort.
Igaz, van fejfeletti ellenallas. De aligha sokaig.

link

2)AZ LACDF olyan vad bullnak is nezheto, ami egeszen ritka. Persze, elobb at kell torni a 0.80 ellenallast. De aztan, egeszen elkepeszto.

link

30Az SQM is eros, tan alegerosebb Latinamerikai. Pedig van valasztek a jokbol.

link

Tovabb tartom, meg sokaig, akar 20 evig is;-)
Masoknak is: sok szerencset.
pomperj
(#28) teherautónyi lithium - 2016. június 17. - 20:45
The Nikola Motor Company has been accepting reservations for its electric hybrid “Nikola One” semi-truck, and has announced that it already has 7,000 reservations, representing .3 billion in revenue.

link
bigh4fish
(#27) belevettek - 2016. május 31. - 22:17
link

akár egy előgesztus lehet a gyár idetelepítése miatt.

bigh4fish
(#26) Re: Lithium Americas - 2016. május 12. - 15:05
Egy Tesla hír:

link

:D
werkaz
(#25) Re: Lithium Americas - 2016. Április 26. - 18:31
Sziasztok.
Tudja valaki miért jön a LAC ára visszafele,van valamilyen fundamentális hir vagy csak korekciozunk,mert sokat mentünk felfele?
samu888
(#24) Re: Kérdés - 2016. Április 21. - 16:48
Köszönöm!
Átolvasom.
csendben
(#23) Re: Kérdés - 2016. Április 21. - 16:47
mármint melyik téma érdekel?

régi topic: western lithium név alatt futott. ott találsz sok infót.
itt a link:
link
bigh4fish
(#22) Faraday Future - 2016. Április 21. - 16:44
youtube link az autohoz: link

"Jia Yueting, is starting construction of a billion factory in the Las Vegas area, near the location of the Gigafactory."
link a cikkhez: link

talán ezekhez is kelleni fog valamennyi lithium.
bigh4fish
(#21) Kérdés - 2016. Április 20. - 19:24
Sziasztok!

Érdekelne ez a téma.
Hol tudhatok meg róla többet?
csendben
(#20) Re: Lithium Americas - 2016. Április 20. - 12:21
"Az Apple elcsábította a Tesla egyik vezető mérnökét, a BMW pedig az i3/i8 fejlesztőcsapat 4 kulcsvezetőjét veszítette el, akik a kínai tulajdonú Future Mobility startuphoz igazoltak át, melyet a Tencent finanszíroz. Ebben a BMW lassú tempója is szerepet játszhatott, a következő i modell, az i5 legkorábban csak 2020-ban érkezik majd."
flozal
(#19) Re: Lithium Americas - 2016. Április 13. - 19:25
Ez butasag. A Benz 2015ben lepte at eloszor a 2M legyartott autot...
tberki
(#18) Re: Lithium Americas - 2016. Április 13. - 19:23
jav.
to about 14 billion in implied future sales.

A Benz egesz palettajaval, 2015ben 470.000 autot adott el.
pomperj
(#17) Re: Lithium Americas - 2016. Április 13. - 19:20
Apr7,
from Teslamotors.com

A week ago, we started taking reservations for Model 3, and the excitement has been incredible. We’ve now received more than 325,000 reservations, which corresponds to about billion in implied future sales, making this the single biggest one-week launch of any product ever. This interest has spread completely organically. Unlike other major product launches, we haven’t advertised or paid for any endorsements.
pomperj
(#16) Re: Lithium Americas - 2016. Április 13. - 18:59
Bocsanat, nyilvan a teslarol irtam nem lac-rol
tberki
(#15) Re: Lithium Americas - 2016. Április 13. - 18:59
Mikor jon a negyedeves jelentes?
Apr 7 ota nem jott uj info a rendelesekrol, vajon ez mit jelenthet?
Fontos lenne tudni hogy operative sikerult e mar nyereseget termelni, anelkul nehez megvalositani amit kituztek celul
tberki
(#14) Re: Lithium Americas - 2016. Április 11. - 14:43
LAC tuzel minden lukon.
Sikerult a furoiszap busineest is elinditani.

link

pomperj
(#13) Re: Lithium Americas - 2016. Április 9. - 17:30
Nagyon szépen köszönöm.
peggy01
(#12) Re: Lithium Americas - 2016. Április 9. - 14:02
Igen, ott fut a support is, es a fibo 50% szint is.
.
Es ha lehet, meg nagyobb bullnak nez ki.
link
pomperj
(#11) Re: Lithium Americas - 2016. Április 9. - 13:57
Nem is meretet hanem arkategoriat kell nezni szerintem, 35-40k dolcsirol beszelunk, egy atlag kozepkategoria azert inkabb 20 max 25, itt nalunk forintban 4-7Mio.
Szoval a4/bmw3/c klasse amire gondolni kell, esetleg az uj alfa giulia.

Ezeknel 325k oriasi szam! Ha jol tevedek mindegyik max 2 modulos gyartas! Szoval latni kellene a megrendelesekben az esest.
tberki
(#10) Re: Lithium Americas - 2016. Április 9. - 13:36
Jo otlet figyelni, hatha latszik valami, kik a vesztesek. De Model 3 mar kozepkategoria, szoval diffuz lehet, mindenkibe belevaghat.

"10 eve nem tudtuk mi az az okostelefon, erre ma mar lassan a vececsesze is "okos".
Ja, biztos ismered a mai Koreai superklotyokat?;-)
Es mindnek lithium elem kell.
Mindenesetre: Model 3 hatasara Tesla kb. 90%ot ment fel, LAC meg 200% korul.
pomperj
(#9) Re: Lithium Americas - 2016. Április 9. - 13:17
Olvasom Musk twitteret, a sok marhasag kozott volt egy szam 325k auto megrendeles. Ez akkora szam hogy latszani kellene a tobbi autogyar backlogjaban mint csokkenes. Ezt fogom mostantol figyelni, hogy pontosan kinek a piacara ment be az uj tipus. Ez elkepesztoen nagy szam, egy ma elterjedt modul tobb mint ket evi termelese.

Daimlerrel kapcsolatban nem ertunk egyet, a heten vettem meg egy kicsit az oszti vagas utan.
Lithium mennyiseg: ez ugyanaz a csapat aki 90 korul azt mondta hogy 30 evnyi szenhidrogen keszletunk van meg aztan vege? Arra akarok kilyukadni hogy nem nagyon hiszek az ilyen idotavu joslatokban, csak nezd meg mennyire gyorsan valtozik a vilag. 10 eve nem tudtuk mi az az okostelefon, erre ma mar lassan a vececsesze is "okos".
tberki
(#8) Re: Lithium Americas - 2016. Április 9. - 12:45
A LAC.TO-ról is fel tudnál tenni egy ilyen képet? A vissza-teszt 0,50, esetleg 0,47 is lehet?
peggy01
(#7) Re: Lithium Americas - 2016. Április 9. - 10:49
1)A Tesla Model 3 mindent megvaltoztatott.

Tesla es Daimler chartja jol mutatja a helyzetet: egeszen a Model 3 bejelentesig nagyjabol egyutt futottak. De azota> minden megvaltozott.

Eloszor is, az Auto-gyartok kiralyat leveltottak: Daimler esik, TESLA szalguld fel.

Daimler ugyanott van, ahol 2016 legelejen, 65-75 savba. Nem is vitasan 2 eve esik. A model 3 bejelentese ota az eses begyorsulni latszik.

link

Ehhez kepest TSLA nagy lendulettel visszaemelkedett, a top szintet ostromolni. Vilagos, oriasi ollo alakult ki, az e-auto javara. A piac eldontotte, hogy mit akar.

Ha Daimler ettol nem ebred fel, es nem kezd vele egyutt az osszes tobbi autogyarto lepest valtani, akkor mennek a lovaskocsi temetobe.

2)A lithium banyasz WL-LAC chartjait update-oltam, hogy lehessen latni a Model 3 hatasat.
Nos, erosen igy nez ki, elindult egy uj bull ciklus.

link

Egyelore nagyon szep, 5 subhullamos, commodity jellegu ELSO impulzust csinalt, ami nagyjabol keszen van.

Most kerrekcio valoszinu, talan a 0.43 szintig is vissza-tesztel. ALighanem az lesz az utolso jo belepo, sokkal magasabb arak elott.
Tartani, esetleg az alajanal meg vetelt megfontolni erdemes.

pomperj
(#6) Re: Lithium Americas - 2016. Április 8. - 16:28
Köszi az infót !
samu888
(#5) Re: Lithium Americas - 2016. Április 8. - 16:14
Azt sejtem inkabb, itt nem 5/5 impulzus van, hanem 3/3.

A funda helyzet ugyanis oriasit javult 2 ev alatt.

Tesla felkeszul evi 500.000 autot gyartani. Mindenki mas: rohan utanuk.

A Goldman Report nagyon pozitiv Lithiumra; 2025re, 9 ev mulva a vilag Li-termeleset a mai 10x-szeresere becsuli.

Az LAC Cauchari project tud 40 evig 20.000t Li-t termelni. Most a vilagtermeles kb.130.000 tonnara becsulheto, szoval annak 1/7 resze. A koltsegek nagyjabol a legalacsonyabbak. A Li-carbonat ara emelkedik; nem meglepoen.

Plusz az is hogy Argentina, ahol LAC banyaszik, kezd "normalis" orszag lenni; toroltek az export controlt, a deviza-korlatozasokat, Obama 2 hete ott jart, nyilvan megallapodtak befektetes vedelemben is.

LAC Partner hivatalosan is SQM es POSCO, a mufaj 2 nagyagyuja.

Szoval, ez nem okvetlen egy kis kifaradoban levo momentum, hanem: 2 het alatt +20%, most 0.56 korul, es az mar komoly impulzus.
Mergelodni azert van okom, mert nem vettem eleget, amikor 0.20 volt. Ez longterm trade; de spekulativ, es rizikos.
pomperj
(#4) Re: Lithium Americas - 2016. Április 7. - 21:18
Szépen lassan .70 CAD fölött is járt. Jól gondolom hogy a mai egy 5/5 impulzus és nem nagyon lehet több 16 centnél, mert kb annyi volt a 3/5 ?
werkaz
(#3) Re: Lithium Americas - 2016. Április 4. - 16:30
Nekem LAC, ugye Kanadából van, és .52 CAD
werkaz
(#2) Re: Lithium Americas - 2016. Április 4. - 16:19
Nekem ma LACDF neven jottek at a reszvenyeim, es 0.43 aron.
pomperj
(#1) Lithium Americas - 2016. Április 4. - 08:16
Mivel a WL neve megváltozott, hogy az újak is tudják majd miről szól a topic, legyen az új név a topic neve is. Ha egyetértetek
werkaz

http://forum.portfolio.hu/topic.php?t=23225